Speed Car MOTOR Lublin - FOGO Unia Leszno 03.05.2019 godz. 20:30

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Zaratustra
Kadrowicz

Re: Speed Car MOTOR Lublin - FOGO Unia Leszno 03.05.2019 godz. 20:30

#251 Postautor: Zaratustra » 4 maja 2019, o 17:19

Gelo pisze:Wróciły demony z Częstochowy u Andreasa. Dobrze napisał kolega z Czewy - słabe starty i zbyt dżentelmeńska jazda. Jest po prostu wolny. A jak się jest wolnym to żadna technika nie pomoże. I nie zwalałbym na rękę prawie miesiąc po upadku. Obawiam się, że do końca sezonu tak to będzie wyglądało. Zachłysnęliśmy się po meczu z Grudziądzem ale jak na razie wszystko idzie "planowo". Przede wszystkim nie można było oddać meczu w Gorzowie. Tak słabą dyspozycję rywala trzeba po prostu wykorzystywać. Jeszcze planowany oklep w Zielonej i trzeba zrobić wszystko żeby utrzymać się kosztem Torunia. To chyba nasza ostatnia nadzieja.

Mecz z Toruniem będzie meczem prawdy. Mam nadzieję, że do tego czasu Apator nie wyjdzie jeszcze z dołka i ich "pociągniemy" kilkunastoma. Będzie Laguta, należy również przewidzieć przewagę +/- 10 punktów na juniorce. Na razie to jednak tylko pobożne życzenia. Dostaliśmy trzy mecze pod rząd, a za chwilę będzie czwarty. Presja przed Toruniem będzie ogromna, oby u nich była większa (między innymi po jutrzejszym przegranym meczu) ;)

Sledzio
Trener
Kontakt:

#252 Postautor: Sledzio » 4 maja 2019, o 20:56

Ja się pytam, dlaczego nie było tak przygotowanego toru jak był z Grudziadzem ??? Dlaczego gdy coś wypaliło zrobiło się nie wiadomo co ???

Awatar użytkownika
Pils
Szkółkowicz

#253 Postautor: Pils » 4 maja 2019, o 21:05

Dość miła opinia młodego zawodnika z Leszna:
Dominik Kubera wywiózł z Lublina same pozytywne wspomnienia. Zapamięta nie tylko swój przełomowy występ, ale również wyjątkowe przyjęcie zgotowane drużynie mistrzów Polski przez miejscowych kibiców. – Brakuje słów, żeby to opisać. Po raz pierwszy spotkałem się takim przyjęciem na obcym torze. Gdy wyszliśmy na obchód toru, zostaliśmy fantastycznie przywitani. Na innych torach często w takich sytuacjach z trybun lecą wulgaryzmy, wyzwiska i to jest wyjątkowo słabe, ma się ochotę zejść z toru i już nie wracać. W Lublinie były brawa i szacunek dla przeciwnika. Jestem pełen podziwu. W trakcie meczu lubelscy kibice biją brawo nawet wtedy, gdy ich zespół przegrywa, po prostu nagradzają brawami widowisko i rywala. Coś niesamowitego. Fantastyczny był także moment, gdy doszło do awarii oświetlenia, a fani Motoru wyciągnęli telefony i latarki i rozświetlili stadion. Na innych obiektach pewnie byłyby gwizdy, a tu pełen spokój i świetna reakcja. Kibice w Lublinie udowodnili, że są najlepsi w ekstralidze. Powinno się z nich brać przykład. Oni po prostu szanują sportowców. Jestem pod wrażeniem – powiedział Dominik Kubera

Flagg
Trener

#254 Postautor: Flagg » 4 maja 2019, o 21:26

Z jednej strony brawo my, a z drugiej to jest po prostu przykre, ze coś, co powinno być normą, uważane jest w naszej lidze za coś szokującego...
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

blajar
Trener

#255 Postautor: blajar » 4 maja 2019, o 21:58

Pils pisze:Dość miła opinia młodego zawodnika z Leszna:
Dominik Kubera wywiózł z Lublina same pozytywne wspomnienia. Zapamięta nie tylko swój przełomowy występ, ale również wyjątkowe przyjęcie zgotowane drużynie mistrzów Polski przez miejscowych kibiców. – Brakuje słów, żeby to opisać. Po raz pierwszy spotkałem się takim przyjęciem na obcym torze. Gdy wyszliśmy na obchód toru, zostaliśmy fantastycznie przywitani. Na innych torach często w takich sytuacjach z trybun lecą wulgaryzmy, wyzwiska i to jest wyjątkowo słabe, ma się ochotę zejść z toru i już nie wracać. W Lublinie były brawa i szacunek dla przeciwnika. Jestem pełen podziwu. W trakcie meczu lubelscy kibice biją brawo nawet wtedy, gdy ich zespół przegrywa, po prostu nagradzają brawami widowisko i rywala. Coś niesamowitego. Fantastyczny był także moment, gdy doszło do awarii oświetlenia, a fani Motoru wyciągnęli telefony i latarki i rozświetlili stadion. Na innych obiektach pewnie byłyby gwizdy, a tu pełen spokój i świetna reakcja. Kibice w Lublinie udowodnili, że są najlepsi w ekstralidze. Powinno się z nich brać przykład. Oni po prostu szanują sportowców. Jestem pod wrażeniem – powiedział Dominik Kubera

Mam nadzieję, że ktoś to pokaże wyjazdowym ekipom innych drużyn, a w szczególności Falubazu bo to ponoć nie lepsze bydlęta niż te z Leszna. Najwyraźniej kibicowsko eliga jest przyzwyczajona do bluzgów, rzucania kubkami z piwem i gwizdania, lżenia drużyny przeciwnej, a my pokazujemy coś, z czym się dawno nie zetknęli.
Ostatnio zmieniony 4 maja 2019, o 22:04 przez blajar, łącznie zmieniany 1 raz.
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa" :lol:
Czytał Łukasz Benz

Awatar użytkownika
Speedway
Trener

#256 Postautor: Speedway » 4 maja 2019, o 22:00

Super ze takie cos zauwaza zawodnik druzyny przeciwnej. To utwierdza mnie w przekonaniu ze faktycznie wyznaczamy kibicowskie standardy w Ekstralidze, a nie lizemy sie po jajkach we wlasnym waskim gronie ludzi zwiazanych z Motorem. Brawo Dominik!
Obrazek

blajar
Trener

#257 Postautor: blajar » 4 maja 2019, o 22:07

Pils pisze:Dość miła opinia młodego zawodnika z Leszna:

Kolego, można źródło do tego tekstu?
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa" :lol:
Czytał Łukasz Benz

tck
Senior

#258 Postautor: tck » 4 maja 2019, o 22:10

CKM1946
Zawodowiec

#259 Postautor: CKM1946 » 4 maja 2019, o 22:55

Wracacie do E-ligi po dość długiej absencji i ludzie są spragnieni tych nazwisk podczas meczu. Rok lub dwa i podejrzewam że by było to samo szczególnie jakby ktoś podpadł wam podczas meczu.

Ja sobie osobiście nie jestem w stanie wyobrazić że miałbym Leszno oklaskiwać na obchodzie toru a tym bardziej po przegranym meczu u siebie z nimi.

Klops1
Senior

#260 Postautor: Klops1 » 4 maja 2019, o 23:00

CKM1946 pisze:Wracacie do E-ligi po dość długiej absencji i ludzie są spragnieni tych nazwisk podczas meczu. Rok lub dwa i podejrzewam że by było to samo szczególnie jakby ktoś podpadł wam podczas meczu.

Ja sobie osobiście nie jestem w stanie wyobrazić że miałbym Leszno oklaskiwać na obchodzie toru a tym bardziej po przegranym meczu u siebie z nimi.

Tak samo oklaskiwalismy Krosno czy Opole w drugiej lidze.

Jedynie Rybnik oberwał na finale w zeszłym roku ale ogólnie zostało to źle przyjęte i mam nadzieję, że się nie powtórzy.

Trzeba robić wszystko żeby utrzymać tę atmosferę, to póki co największa wartość jaką wnosimy do tej ligi. Wartość wizerunkowa - co w dzisiejszych, porąbanych czasach jest absolutnie kluczowe i często decydujące.

Zakładając najczarniejszy scenariusz (tfu tfu) Jeśli ktoś kiedyś będzie, tam na górze, debatował nad powiększeniem Ekstraligi, ta wartość może być jednym z argumentów.

Flagg
Trener

#261 Postautor: Flagg » 4 maja 2019, o 23:13

CKM1946 pisze:Wracacie do E-ligi po dość długiej absencji i ludzie są spragnieni tych nazwisk podczas meczu. Rok lub dwa i podejrzewam że by było to samo szczególnie jakby ktoś podpadł wam podczas meczu.

Nie zyjemy w latach 90-tych, ze ludzie ślinią się na widok Taia w Lublinie czy Krośnie. Kazdy mieszkaniec naszego kraju moze oglądać tych zawodników niemal o dowolnej porze dnia i nocy w TV. A magia ogladania konkretnej osoby "na żywo" już dawno minęła. I tak samo jak klaskaliśmy Kuberze i Pawlickiemu, tak samo klaskaliśmy Palovaarze i Kozie rok temu jak przyjechała Wanda. Osobiście nie wyobrażam sobie dlaczego miałbym gwizdać na jakikolwiek zespół w czasie prezentacji, obchodu toru czy po meczu, jeśli wygrał w sposób uczciwy. Co mi Ci ludzie zrobili, ze mialbym być na nich zły? Ano nic.

Gwizdy na poszczególnych zawodników jeszcze jestem w stanie zrozumieć, bo różnie się sprawy mają, jak choćby Łaguta i Rybnik, czy zawodnik chlapnie/zrobi coś, czego nie powinien. Ale to są wyjątki. A jeśli jako regułę przyjmujemy lżenie na rywali, tylko dlatego, ze są naszymi...rywalami, to chyba ktos nie do końca rozumie idee sportu.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

CKM1946
Zawodowiec

#262 Postautor: CKM1946 » 4 maja 2019, o 23:37

To szacunek. Za dużo jest spin miedzy klubami na przestrzeni lat w elidze żeby każdy się tak zachowywał jak wy.

Ciekaw jestem jak za 3 tygodnie przyjdzie mecz prawdy dla was z Apatorem jak to bedzie wyglądało i nie daj boże przy niekorzystnym wyniku :D

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#263 Postautor: Torsen » 5 maja 2019, o 00:41

Sytuacja się klaruje. Jest dwóch dobrze jadących zawodników - Miesiąc i Michelsen i dodatkowo jeden, na którym można polegać, bo generalnie robi robotę na torze i przywozi cenne punkty na przeciwnikach - Dawid Lampart.
Reszta, ogólnie, ma jakiś, mniejszy lub większy, problem. Szczególnie martwi postawa Jonssona i, z wyjątkiem pierwszego meczu, Trofimowa. Jonsson, po świetnym sezonie 2018, jest kompletnie zagubiony i jeśli sam przyznaje, że nie ma to związku z upadkiem na otwarcie sezonu, to sytuacja jest naprawdę dramatyczna i raczej nie rokuje szybkiej poprawy, bo problem nie wygląda na sprzętowy. Pasywna i bojaźliwa jazda od startu do mety. Gdzie ten gość, który w zeszłym roku robił na torze, co chciał? Że Ekstraliga? Popatrzmy na Łełka i Dawida i nie bądźmy śmieszni. Dobrze spasowany, dobry sprzęt i chęć do jazdy na tym poziomie wystarczają. Sprzętu AJ ma zapewne pod dostatkiem, po 20 latach ścigania potrafi go też ustawić, więc chyba z tą chęcią nie jest za dobrze.
Z kolei Trofimow miał świetny mecz z GKM-em, a później było już bardzo cienko. Utarło się, że mamy wyjątkowo dobrych juniorów, ale nie wiem, czy to twierdzenie jest nadal aktualne. Trofimow ostatnio nie jedzie nic, a młody Lampart, choć dobrze startuje i ma prędkość, notorycznie traci pozycje, już kilka razy dwie w jednym biegu. Ja rozumiem, junior i w dodatku młody, ale w takim razie nie twierdźmy, że coś od niego w tej drużynie zależy.
Do tego Lambert, całkowicie bez prędkości. Tu chyba jest kwestia twardych torów, które mu wyraźnie nie leżą, ale to znaczy, że każdą okazję powinien wykorzystywać na trening na takiej właśnie nawierzchni. Gość traktuje swoją karierę poważnie, więc wiedziony ambicją powinien mocno odczuwać potrzebę poprawy swojego warsztatu w tym względzie, a nie widać tego.
Ten obraz powoli zaczyna się utrwalać i to bardzo źle, ponieważ w takim układzie spadamy, a być może nawet nie zdołamy już powiększyć swojego dorobku. Trzeba to jak najszybciej odwrócić. Największy potencjał na poprawę mają chyba Lambert i Trofimow. Myślę, że powinni łącznie dokładać o jakieś 8 punktów więcej i to by nas w zasadzie urządzało, szczególnie że dojdzie Łaguta, który powinien zmienić AJ, a Lambert powinien przejść na pozycję rezerwowego.
Widać, jak cholernie osłabił nas Zengota. Współczuję mu i dobrze życzę, ale niech to wreszcie zostanie powiedziane głośno: postąpił lekkomyślnie i głupio, bez żadnego merytorycznego związku z treningiem żużlowym utopił wsadzone w niego pieniądze i osłabił drużynę do tego stopnia, że nie jest ona w stanie podjąć walki u siebie z drużyną jadącą bez dwóch najlepszych polskich seniorów.
Mecz z Unią słaby. Tragiczny początek, czy wręcz pierwsza połowa. Pomimo słabej dyspozycji Sajfutdinowa, braku Kołodzieja i Hampela, nawet przez chwilę Leszno nie mogło się bać o wynik. Fakt, że było to Leszno, nie powinien przyćmiewać faktu, że była to drużyna zdziesiątkowana, bez najlepszych polskich seniorów i dość słabo jadącym liderem obcokrajowym, na wyjeździe. Jeśli jesteśmy w tej lidze po coś więcej niż jaranie się widokiem panów znanych z telewizji, to nie powinna była wyjść z 40 punktów.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#264 Postautor: Gelo » 5 maja 2019, o 10:36

CKM1946 pisze:To szacunek. Za dużo jest spin miedzy klubami na przestrzeni lat w elidze żeby każdy się tak zachowywał jak wy.

Ciekaw jestem jak za 3 tygodnie przyjdzie mecz prawdy dla was z Apatorem jak to bedzie wyglądało i nie daj boże przy niekorzystnym wyniku :D
Jak rozumiem nie bez powodu na meczu z nami w Czewie cały stadion krzyczał "kto nie skacze ten z Torunia" :) Co do utrwalonego obrazu to taki jest ten sport, że zawsze ktoś trafi a ktoś nie i dotyczy to każdej drużyny. U nas niestety trafiło na dwóch gości, którzy mieli ciągnąć wynik. Natomiast liderami są rzeszowiacy, którzy mieli być na zmianę zastępowani przez rezerwowego Lamberta. Tu też niestety jest ryzyko "pierwszego serwisu" i scenariusz tarnowski z zeszłego roku gotowy. Na moje oko problem Lamberta i Jonssona to sprzęt. A dramatem jest, że AJ z jego doświadczeniem nie wie co jest przyczyną braku prędkości.

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#265 Postautor: kibicLBN » 5 maja 2019, o 10:57

Torsen pisze:Widać, jak cholernie osłabił nas Zengota. Współczuję mu i dobrze życzę, ale niech to wreszcie zostanie powiedziane głośno: postąpił lekkomyślnie i głupio, bez żadnego merytorycznego związku z treningiem żużlowym utopił wsadzone w niego pieniądze i osłabił drużynę do tego stopnia, że nie jest ona w stanie podjąć walki u siebie z drużyną jadącą bez dwóch najlepszych polskich seniorów.

Zgadzam się z Tobą Torsen. W kontekście tych 4 spotkań widać, że brakuje nawet tak niewyróżniającego się zawodnika jak Zengota. Z jego strony można było się spodziewać średniej na poziomie 1.6-1.9
Tymczasem w naszym składzie wygląda to tak:
1. Michelsen 2.046 - 17. W lidze
2. Miesiąc 1.850 - 20
3. D.Lampart 1.632 - 26
4. Lambert 1.375 - 33
5. W.Lampart 1.278 -37
6. Trofimov 1.250 -38
7. Jonsson 0.929 - 43
Zengota byłby pewnie 3 siłą w zespole. Przyjście Łaguty zmieni z pewnością wiele, bo cała tabelka się przesunie. Jednak nie wiemy czy wykręci 1.9 (istnieje takie ryzyko) czy np. 2.3 na co też to stać. Musi obudzić się Lambert choć trochę, bo Jonsson chyba niczym pozytywnym nas w tym roku nie zaskoczy, a Zengota nie wróci
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Awatar użytkownika
mundzio
Zawodowiec

#266 Postautor: mundzio » 5 maja 2019, o 10:59

Oglądam właśnie retransmisje i aż kłuje w oczy to co się dzieje w parku maszyn, u nas każdy sobie, Leszno w każdej przerwie narada.

No to jak to w końcu z tą atmosfera?

Mikkel sobie, Lambo sobie, AJ sobie, a tylko Polacy ze sobą rozmawiają?

Jeśli potrzeba tłumacza w ekipie bo tu jest problem to ja się zgłaszam i mogę pomóc w problemach z komunikacją.

max3
Zawodowiec

#267 Postautor: max3 » 5 maja 2019, o 11:29

Klub przy takich kwotach za podpis jakie dostał Lambert i Jonsson powinien wymagać dwóch nowych silników od Graversena lub Kowalskiego na następny mecz.

Mad
Senior

#268 Postautor: Mad » 5 maja 2019, o 12:10

A znasz jakiś supermarket w którym można tak sobie kupić taki silnik? Kowalski odmówił Kołodziejowi.

Awatar użytkownika
Hans
Trener

#269 Postautor: Hans » 5 maja 2019, o 12:44

Zdecydowanie zgadzam sie ze stwierdzeniem, ze AJ po prostu nie ma sprzetu. Widac to w kazdym jego biegu, ze jest cholernie wolny a wynik z Gorzowa ( w ktorym tez byl wolny) nie jest jakimkolwiek wyznacznikiem, bo po pierwsze tor byl mega trudny do wyprzedzania oraz fakt, ze jechal pod 5.

Nie wiem, kto mu przygotowuje sprzet, czy jest to nadal Flemming, ale smiem twierdzic, ze to chyba nie sa jego silniki, bo one znow zaczynaja latac.

RL mam wrazenie, ze troszeczke po macoszemu podchodzi do Eligi i nie widac w nim zaciecia. Wyglada to slabo na torze i poza nim. I te lekkie pretensje, ze zostal odsuniety od swojego startu, bo juz wszystko czuł :mrgreen:

Klops1
Senior

#270 Postautor: Klops1 » 5 maja 2019, o 12:47

Ale kogo to interesuje gdzie oni to kupią.

Klub płaci i wymaga. O ile Jonsson to niekoniecznie sprzęt, o tyle Lambert całkowicie nie jest przygotowany sprzętowo na rywalizację na tym poziomie, na tak twardych torach.

Klub zapewnił mu wszystko żeby mógł się przygotować, póki co Robert nam kładzie sezon.

Następny mecz o życie, już nie ma czasu na wymówki. Albo przywiezie coś nowego co będzie jechało, choćby miał to wydrzeć spod ziemi, albo ławka.

Na ten moment i na obecną formę Lamberta, to nawet jakiś drugoligowy grajek gwarantuje więcej, co udowodnił w piątek Lindsey.

GlacaLBN

#271 Postautor: GlacaLBN » 5 maja 2019, o 12:56

Klops1 pisze:Ale kogo to interesuje gdzie oni to kupią.

Klub płaci i wymaga. O ile Jonsson to niekoniecznie sprzęt, o tyle Lambert całkowicie nie jest przygotowany sprzętowo na rywalizację na tym poziomie, na tak twardych torach.

Klub zapewnił mu wszystko żeby mógł się przygotować, póki co Robert nam kładzie sezon.

Następny mecz o życie, już nie ma czasu na wymówki. Albo przywiezie coś nowego co będzie jechało, choćby miał to wydrzeć spod ziemi, albo ławka.

Na ten moment i na obecną formę Lamberta, to nawet jakiś drugoligowy grajek gwarantuje więcej, co udowodnił w piątek Lindsey.

Lambert miał dwa mecze dobre. więc jak może na kłaść sezon?
Aj i tylko wyłącznie Aj.
Max Fricke jechał mpkiem 14 w stronę zygmuntowskich.

Klops1
Senior

#272 Postautor: Klops1 » 5 maja 2019, o 13:16

Kwestia oczekiwań.

Od młodego, ambitnego grajka który chce być wśród topu po prostu oczekuję więcej niż od AJ, który od dobrych kilku lat jeździ w Ekstralidze na podobnym poziomie i mimo fantastycznego ubiegłego sezonu chyba każdy z nas miał z tyłu głowy myśl, że może się to tak skończyć.

Niemniej jednak zawodzą solidarnie obaj. Jeden musi się ogarnąć. Niech zarząd działa, w meczu z musi zagrać wszystko.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#273 Postautor: Gelo » 5 maja 2019, o 13:19

Przy całej słusznej krytyce jazdy AJ i RL nie należy zapominać, że Robert to ciągle junior, dla którego Ekstraliga to zderzenie ze ścianą. Zresztą i w 2 lidze i w 1 lidze trafiały mu się beznadziejne mecze. Zdecydowanie bardziej przerażające jest to, że AJ przyznaje, że sprzęt jest ok, tor jest ok, zdrowie ok ale w zasadzie nie wiadomo dlaczego punktów brak, jazda jest pasywna i dżentelmeńsko przepuszczająca rywali przed siebie. Przecież ten facet zęby zjadł na żużlu - a jego ksywa to Adrenalina. Ja tego nie widzę i nie poznaję faceta. Co gorsza jest uśmiechnięty po kiepskim spotkaniu jakby był zadowolony z własnej postawy. To niebezpieczne.

Mad
Senior

#274 Postautor: Mad » 5 maja 2019, o 13:23

Angol nie chciał podpisywać kontraktu przecież był pomysł w jego timie ze pójdzie do Łodzi. To raczej nasi na siłę go zmamili do jazdy w Lublinie. Chłop może wiedział że jeszcze za szybko na extra. Kto wie czy nie zrobiono Robertowi więcej kłopotów niż pożytku.

max3
Zawodowiec

#275 Postautor: max3 » 5 maja 2019, o 13:58

Lambert nie posiada szybkiego silnika na twarde tory i jak tego nie zmieni to będzie mega problem .Jak klub faktycznie zapłacił mu przed sezonem 400 tys to powinien wyciągnąć konsekwencje za brak odpowiedniego przygotowania do sezonu.