Żużel w TV
Re: Żużel w TV
Wygrana Grudziądza nie jest niespodzianką, ale nie dlatego, że Czewa jechała o nic, a dlatego, że najzwyczajniej w świecie Grudziądz miał argumenty, żeby ten mecz wygrać. Na normalnych, zdowych zasadach. GKM< Apator i Zielona prezentowały bardzo zblizony poziom w tym roku. No wiec skoro taka Zielona przegrała u siebie z Czewą rapotem 44-46 i to "dzieki" wielbłądowi Dudka w 15 biegu, to dalczego niby GKM miałby nie zrobić kilku punktów więcej? Apator przegrał z Czewą ze względu na dzień konia Miśkowiaka. Dziś młody tego dnia nie miał, to i wynik inny. Ja nie widze w tym nic szokującego i taki wynik nie zdziwiłby mnie nawet jakby Czewa jechała tutaj o złoto DMP.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
Flagg pisze:Wygrana Grudziądza nie jest niespodzianką, ale nie dlatego, że Czewa jechała o nic, a dlatego, że najzwyczajniej w świecie Grudziądz miał argumenty, żeby ten mecz wygrać. Na normalnych, zdowych zasadach. GKM< Apator i Zielona prezentowały bardzo zblizony poziom w tym roku. No wiec skoro taka Zielona przegrała u siebie z Czewą rapotem 44-46 i to "dzieki" wielbłądowi Dudka w 15 biegu, to dalczego niby GKM miałby nie zrobić kilku punktów więcej? Apator przegrał z Czewą ze względu na dzień konia Miśkowiaka. Dziś młody tego dnia nie miał, to i wynik inny. Ja nie widze w tym nic szokującego i taki wynik nie zdziwiłby mnie nawet jakby Czewa jechała tutaj o złoto DMP.
Chyba troche jednak jest. Trudo bylo przed zawodami postawic tysiaczka na wygrana GKM i ze spokojem ogladac mecz. CKM, byl tu zdecydowanym faworytem, a przewidywany wynik przez bukow to 41:49. W trakcie meczu, szybko sie to zmienilo i po 4 biegu , przy remisie 12:12 ( i 3 z 6 startow juniorow grudziadza), mozna bylo zaczac przypuszczac, ze GKM da rade. Przed meczem, ciezko bylo zakladac, ze Przemo trzepnie 13, a 4 seniorow GKM strzeli dwucyfrowke (wlacznie z Cysiem :)
Jesli chodzi o sile GKM w porownaniu z Apatorem i ZG, to chyba rzeczywiscie byli najslabsi. Wyniki bezposrednich spotkan to odzwierciedlaja. Tu kluczem do sukcesu, byla ta niesamowicie szczesliwa wygrana z Wrockiem, gdzie polowe biegow przeciwnik jechal juniorami :)
Motor 2023: 1.Zmarzlik 2.Hampel 3.Holder 4. Kubera 5. Lindgren 6.Cierniak 7.Banbor 8.Lampart
nie wiemy i pewnie nigdy nie dowiemy się jak wyglądały przygotowania GKMu, ale na pewno zrobili coś, czego nie zrobił Falubaz przed Unią. Była determinacja, doskonałe przygotowanie i świadomość o co jadą. Był Kasprzak, którego nie widzieliśmy od co najmniej 2 lat, szybki, pewny siebie, nie robiący głupot na trasie.
Stawką tego meczu było może nie 6 milionów (skoro 2,5 z góry idą na drugi zespół), ale pewnie ponad 3 mln na czysto. Co zrobił klub w kontekście silników i pomocy zawodnikom, to póki co ich tajemnica. Grunt że wyszli na swoje, ile by nie wyłożyli przez ostatnie 2 tygodnie to było warto
Stawką tego meczu było może nie 6 milionów (skoro 2,5 z góry idą na drugi zespół), ale pewnie ponad 3 mln na czysto. Co zrobił klub w kontekście silników i pomocy zawodnikom, to póki co ich tajemnica. Grunt że wyszli na swoje, ile by nie wyłożyli przez ostatnie 2 tygodnie to było warto
Siła Włókniarza na wyjazdach leżała głównie w Miśkowiaku i jego kosmicznych występach. Czewa wygrała na wyjeździe 3 mecze: Toruń, Gorzów i Zielona. Jakub robił w nich kolejno 14,13 i 10 pkt . Przegrała natomiast 4 i znów w tych czterech Miskowiak nie przekroczył 6 pkt. Lublin? 2 oczka
Leszno? 6 oczek
Wrocław? 5 czek
Grudziądz? 4 oczka.
Seniorzy Czewy na wyjazdach jeździli na zblizonym poziomie. Jak zawalił Woryna, to coś wiecej przywiózł Smyk. Jak słabo Smyk to dorzycał Jeppesen. I tak dalej. Jeden krył drugiego. Ale jak brakowało punktów Miśka, to już nie było komu tego podgonić. A Miśkowiak to jednak nie Zmarzlik, zeby w wieku juniora co kolejkę klepać kilkanaście oczek.
Leszno? 6 oczek
Wrocław? 5 czek
Grudziądz? 4 oczka.
Seniorzy Czewy na wyjazdach jeździli na zblizonym poziomie. Jak zawalił Woryna, to coś wiecej przywiózł Smyk. Jak słabo Smyk to dorzycał Jeppesen. I tak dalej. Jeden krył drugiego. Ale jak brakowało punktów Miśka, to już nie było komu tego podgonić. A Miśkowiak to jednak nie Zmarzlik, zeby w wieku juniora co kolejkę klepać kilkanaście oczek.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
Motor Lublin II.Seniorzy Czewy na wyjazdach jeździli na zblizonym poziomie. Jak zawalił Woryna, to coś wiecej przywiózł Smyk. Jak słabo Smyk to dorzycał Jeppesen. I tak dalej. Jeden krył drugiego. Ale jak brakowało punktów Miśka, to już nie było komu tego podgonić. A Miśkowiak to jednak nie Zmarzlik, zeby w wieku juniora co kolejkę klepać kilkanaście oczek.
Popatrz ile punktów zrobił Włókniarz w tych meczach wyjazdowych, których nie wygrał. Nie ma znaczenia w kim tkwi siła zespołu. W ogóle dziwi mnie deprecjonowanie Włókniarza "bo Miśkowiak". Junior to taki sam zawodnik jak każdy inny i jego punkty ważą dokładnie tyle samo co punkty Zmarzlika. Właśnie na tym polega ocenianie siły zespołu, że bierze się pod uwagę wszystkich zawodników, a nie tylko liderów czy krajowych seniorów. Włókniarz miał jednego słabego zawodnika - U24. A dokładnie Jeppesena, bo U24 mieli bardzo mocnego, tylko wykorzystywany był na pozycji seniora.
Różnica pomiędzy meczem GKM - Włókniarz, a Falubaz - Unia polegała na tym, że Włókniarz jechał mecz sparingowy, a Unia z Falubazem wciąż walczyła o play offy.Chyba troche jednak jest. Trudo bylo przed zawodami postawic tysiaczka na wygrana GKM i ze spokojem ogladac mecz. CKM, byl tu zdecydowanym faworytem, a przewidywany wynik przez bukow to 41:49. W trakcie meczu, szybko sie to zmienilo i po 4 biegu , przy remisie 12:12 ( i 3 z 6 startow juniorow grudziadza), mozna bylo zaczac przypuszczac, ze GKM da rade. Przed meczem, ciezko bylo zakladac, ze Przemo trzepnie 13, a 4 seniorow GKM strzeli dwucyfrowke (wlacznie z Cysiem :)
Nie chcę tu nikomu zarzucać jakiejś niesportowej postawy, ale trudno oczekiwać od Włókniarza, żeby jakoś się bardzo spinali dla Falubazu. Oni mieli po prostu ten mecz odjechać.
niespokojny pisze:A kto powiedzial ze Falubaz za rok awansuje?
Póki co to wróżenie z fusów, ale budując skład oparty o wychowanków, będą na pewno jednym z faworytów. Ich juniorka nie będzie wypadała tak blado na tle pierwszoligowców.
1. Protasiewicz
2. Jeppesen/Tonder (u24)
3. Zengota
4. Walasek
5. Fricke/Jepsen Jensen
6. Ragus
7. Junior (Osyczka chyba kończy wiek juniora)
#NajśmieszniejszaLigaŚwiata
Walasek chyba znalazł sobie ciepły kącik w Ostrowie i nie wydaje mi się, żeby chciał się stamtąd koniecznie ruszać, szczególnie do drużyny, która docelowo potrzebowałaby go na 1 sezon.
Chyba, że zaproponują mu ostatni względnie duży kontrakt w karierze.
Ragus powinien być jednym z najlepszych juniorów w 1 LŻ. Na ten moment wyraźnie lepszy chyba tylko Przyjemski.
Chyba, że zaproponują mu ostatni względnie duży kontrakt w karierze.
Ragus powinien być jednym z najlepszych juniorów w 1 LŻ. Na ten moment wyraźnie lepszy chyba tylko Przyjemski.
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!
Walasek nie zostawi Garcarków dla Falubazu to już nie te czasy ;)
istred pisze: W ogóle dziwi mnie deprecjonowanie Włókniarza "bo Miśkowiak". Junior to taki sam zawodnik jak każdy inny i jego punkty ważą dokładnie tyle samo co punkty Zmarzlika. Właśnie na tym polega ocenianie siły zespołu, że bierze się pod uwagę wszystkich zawodników, a nie tylko liderów czy krajowych seniorów.
Ja nie deprecjonuje siły Włókniarz, bo "Miśkowiak" tylko oceniam ich siłę na podstawie analizy statystycznej, a nie bo "Smyk to moega talent", a Lidngren to "medalista MŚ". Fakty są takie, że seniorzy Czewy + Świdnicki jeździli na wyjazdach bardzo stabilnie.
Świdnicki/Kowalski robili między 3-5 punktów, z czego najczęściej to były 4 oczka (4x na 7 meczy)
Seniorzy również dość stabilnie w przedziale 30-35 pkt (średnio 32,5 pkt na mecz)
Średnio więc ta szóstka robiła 36,5 pkt, co oznacza, że Miśkowiak musiał dorzucić 9 pkt, by Włókniarz wygrał. I gdy to robił, to faktycznie wygrywał (3 razy). Gdy notował wynik poniżej 9 oczek, to Włókniarz przegrywał (4 razy). Proste. Takiej zależności nie ma żaden inny zawodnik Włókniarza.
I w tym momencie średnio interesuje mnie "potencjał Czewy". To, że Madsen i Lindgren powinni klepac na takim GKM-ie komplety, to że Smyk i Woryna to przyszłość polskiego żużla. Interesuja mnie fakty i to jak się prezentuja w tym sezonie. A w Grudziądzu seniorzy Czewy pojechali dokladnie tak jak jeździli na wyjazdach cały sezon, na 34 pkt(to był nawet występ w górnej granicy). Świdnicki na 4. MIśkowiak też na 4. Jako jedyny grubo ponizej tego co prezentował w meczach wygranych przez Czewe.
Podobna zależność występuje np. w Stali. Tam pewnie jakby wyjąc Zmarzlika i włożyć na jego miejsce gościa robiącego 8-9 pkt, a nie 14-15, to zamiast PO, Stal biłaby się o utrzymanie. I tutaj dochodzimy do sedna i tego co napisałeś, czyli "Nie ma znaczenia w kim tkwi siła zespołu". No ma kolosalne znaczenie. Bo jeśli tkwi ona w 20-letnim juniorze, który potrafi pojechać zarówno genialenie, jak i dobrze, to jednak co innego, jesli ta siła tkwi w 2-krotnym mistrzu świata i gościu, który te 14-15 pkt robi z zamknietymi oczami co tydzień od kilku lat.
Pisałem to wcześniej, napisze jeszcze raz. Czewa ma największy potencjał ze wszystkich drużyn w Elipie. Ale to jest tylko potencjał. trzeba go jeszcze uwolinić i przełożyć na wyniki. A to się nie zawsze udaje. Dlatego, tak jak wygrana Włóniarza np. ze Spartą czy Unią nie byłaby zadną niespodzianką, tak samo nie jest nia porażka w Grudziądzu. Bo to jest zespół na ten moment bardzo niestabilny.
A czy Czewa to Motor Lublin II to nie wiem, bo Motoru pod tym kontem nie analizowałem. Bo i dlaczego bym miał, skoro nie on jest podmiotem dyskusji
Wszystko racja istred. Tylko ja widzę jedno. Opieranie siły zespołu na juniorach ma wady.
Po pierwsze są bardziej chimeryczni w kontekście jednego sezonu, ale i formy w kolejnych latach, świetny przykład to Wiktor 2020.
Po drugie junior stanowi realną siłę w wieku 19-21 lat. Czyli maksymalnie 3 lata. Teraz jest o tyle dobrze, że może pozostać jako solidny zawodnik U24. Jednak do tej pory, w realiach betonowych składów senior potrafił kosić dwucyfrowki przez 7 lat, a junior maksymalnie 3, a i tak jego dorobek był mniej przewidywalny i zdecydowanie częściej trafiały się wyniki meczu rzędu (2,0,1) smektale niż seniorowi który klepał teoretycznie porównywalną średnią.
Po pierwsze są bardziej chimeryczni w kontekście jednego sezonu, ale i formy w kolejnych latach, świetny przykład to Wiktor 2020.
Po drugie junior stanowi realną siłę w wieku 19-21 lat. Czyli maksymalnie 3 lata. Teraz jest o tyle dobrze, że może pozostać jako solidny zawodnik U24. Jednak do tej pory, w realiach betonowych składów senior potrafił kosić dwucyfrowki przez 7 lat, a junior maksymalnie 3, a i tak jego dorobek był mniej przewidywalny i zdecydowanie częściej trafiały się wyniki meczu rzędu (2,0,1) smektale niż seniorowi który klepał teoretycznie porównywalną średnią.
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.
czy ktoś oglądający magazyn Eleven usłyszał co Ślączka powiedział o team order w meczu ze Spartą?