#36 Postautor: Flagg » 16 września 2021, o 10:32
Sumując informacje, które pojawiają się o Griszy i jego stanie zdrowia po wypadku, to moim zdaniem on w niedzielę nie pojedzie. A nawet jeśli, to rodzi sie pytanie, czy powinien.
Jak sam mówi, jest mocno obolały, ma zakaz aktywności fizycznej i nie ma szans, żeby pojawił się na jakimkolwiek treningu. Widzieliśmy jak po kontuzjach wygladali Wozniak i Vaculik. Jasne, kontuzja, kontuzji jest nierówno, a Doyle kiedyś zdaje się ze złamaną noga nawet jechał, ale w przypadku Griszy nie wygląda to optymistycznej. Jeszcze gdyby prezentował naprawdę solidna i dobra formę przed wypadkiem, to możnaby się zastanawiać. Ale ma ewidentne problemy sprzętowe i skoro nawet nie moze udac sie na tor, to mocno wątpliwe, żeby się z nimi do niedzieli uporał.
W ostatnich trzech meczach po dluższej przerwie jaką miał Motor, Grisza zrobił 15 punktów w 13 biegach. Co więcej, nie licząc spotkań z tymi najsłabszymi w lidze, to Łaguta przy Z5 nie jest zadnym wymiataczem. Robi solidne 9-10 pkt, ale miewa też wpadki jak właśnie ze Spartą (6 pkt) czy Gorzowem w PO (2 pkt). Z Lesznem - 10, z Włókniarzem - 10 z Gorzowem w RZ - 9 pkt.
Biorąc pod uwagę powyższe, mam wątpliwości, czy ZZ za niego, to taki zły pomysł. Szczególnie przy obecnej formie Mikkela i Kubery, którzy sa w stanie wygrac przy Z5 z absolutnie kazdym, Łagutą na czele. Buczek też prezentuje się nieźle, a Hampel to loteria. Moze strzelić trójkę, albo sliwkę. Ale czy Grisza bedąc pod takim dzwonie i dysponujac takim sprzetęm jest w stanie zrobić wiecej?
Jak napisałem, moim zdaniem Grisza nie będzie w niedzielę zdolny do jazdy. Być moze pojawi się w składzie, być moze nawet odjedzie jeden bieg.Ale potem pewnie skończy się zmianami. I cała gra pewnie toczy się o jego występ we Wrocławiu. Wiec mamy dwa scenariusze:
1. Jazda przy Z5 na dwa kevlary. Karion po nr. 10, Grisza pod 11. Takim ustawieniem, możemy stosować za nich rezerwy zwykłe w biegach 4,7, 10 i 12 w postaci Cierniaka i lamparta. W kazdym z tych biegów bedą mieli za rywali pjednego juniora Sparty, wiec potencjalnie rezultat 3-3 jest najgorszym, co moze nas spotkań. Wtedy w biegach 1,5,9 i 13 gdzie Sparta ma dwóch seniorów, za kevlary jedzie Kubera. Minusy? Oczywiście maksymalnie ograniczamy swoje możliwości taktyczne i zmuszamy się do jazdy 4 seniorów w nominowanych, bez względu na to, jak się bedą prezentować. Ale dzieki temu Łaguta moze pojechac we Wrocławiu
2. Opcja nr .2 to ZZ zarówno przy Z5, jak i na Olimpijskim. Co lepsze? Mi sie wydaje, że jednak ZZ, ale decyzja należy do sztabu :)
Oczwywiście może być tak, że Grisza pojedzie w niedzielę, walnie 5x3 pkt i zamknie mi japę udowadniając, że nie mam pojecia o żużlu :)
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski