Finał PGE Ekstraligi Motor Lublin - Sparta Wrocław 19.09.2021

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

Re: Finał PGE Ekstraligi Motor Lublin - Sparta Wrocław 19.09.2021

#326 Postautor: Gelo » 24 września 2021, o 09:42

Oczywiście Dominika na wewnętrznych

Karamba
Kadrowicz

#327 Postautor: Karamba » 24 września 2021, o 09:44

Chyba wszyscy przyznamy , że mecz godny finału wiele ścieżek orbitujący zawodnicy po szerokiej i dramaturgia Sparta piekielnie szybka sam nie wiem jak my to zremisowalismy przegrywając przed nominowanymi 6 punktami. Remis jest dla nas zwycięski i już nie zamierzam się pastwić nad Jarkiem w innych meczach inni też potrafili zawodzić( nie mówię , że krew mnie nie zalewała jak go mijali ). Koniec mamy srebro choć trzeba powalczyć w rewanżu .

PS. Tu nie chodzi o nominowane czy dali by radę 2x 5:1 bo i tak wygraliśmy 9:3 ale ten człowiek jest od tego jak "dupa od srania" za przeproszeniem tym bardziej , że jechaliśmy już Griszą we Wrocławiu ZZ i jest oczywiste , że zawodnik jedzie 7 razy jak jest minus 6 i ZZ w meczu to jest kryminał.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#328 Postautor: papi » 24 września 2021, o 09:45

Czarek pisze:
papi pisze:Czarku, masz rację. Kwestia tego, że najprawdopodobniej te błędy nic nas nie będą kosztować, bo obawiam się, że we Wrocławiu nie będzie meczu na styku, a w finale już jesteśmy. Natomiast zdecydowanie się zgadzam, że najwyższa pora żeby Ziolek oglądał mecze z trybun albo przed TV.

Przyznasz jednak, że tego nie możemy teraz wiedzieć, więc należało wycisnąć z wczorajszego spotkania jak najwięcej.

Jasne, dlatego pora podać Jackowi rękę i podziękować za lata pracy w lubelskim żużlu. Wniosek jest oczywisty, rola managera powinno być podejmowanie decyzji optymalnych dla wyniku drużyny. JZ ma w tym względzie braki i nie ma o czym dyskutować. Pozytywne jest tylko to, że najprawdopodobniej ta idiotyczna decyzja nie wpłynie na losy finału, a jednocześnie - byc może uświadomi Kępie że ta współpraca nie jest korzystna dla Motoru

Awatar użytkownika
pav
Junior

#329 Postautor: pav » 24 września 2021, o 09:48

radonis pisze:
Co gorsza Wiktor nie poodpoczywa przed rewanżem. Ma IMŚJ w Krośnie w sobotę.

Nie zapominajmy, że Mateusz ma dziką kartę i też jedzie w Krośnie.

Awatar użytkownika
radonis
Zawodowiec

#330 Postautor: radonis » 24 września 2021, o 09:50

Tyle, że Mati zdrowy, ale faktycznie w tych zawodach fantazja i presja potrafi ponieść niektórych młodych głodnych sukcesu i nieszczęścia się zdarzają.

waha
Junior

#331 Postautor: waha » 24 września 2021, o 10:12

Myślę że nie będzie to miało dużego wpływu na wynik
Złoty medalista jest już znany. Musiał by się zdarzyć cud byśmy wzięli złoto.
Co do sztabu. Cały sezon patrzyłem raczej chłodno na ich pracę, i wytykałem błędy. Teraz popelnili dość spory. Tylko daleki jestem od ich zwalniania. Bo kto za nich? Znacie wolnego trenera który nie popełnia błędów? Nie ma takich na rynku. A Ci są nasi, swoje chłopy. I wcale tacy najgorsi nie są. Czasem w innych meczach też błędy i to większe wyłapuje.
I trzeba też powiedzieć że sukces mamy ogromny. I niespodziewany jednak. Przed sezonem każdy brałby srebro w ciemno, i dziękował jeszcze za to. Cieszmy się z tego co mamy.

I jeszcze jedno. Każdy pisze babol Ziółkowskiego itp. Kuciapa i kierownik drużyny też tam jest. Tak naprawdę nie wiemy który z nich w tych błędach ma większy udział. To też trzeba mieć na uwadze.
Ostatnio zmieniony 24 września 2021, o 10:18 przez waha, łącznie zmieniany 2 razy.

łosiem

#332 Postautor: łosiem » 24 września 2021, o 10:13

Mecz fenomenalny. Dawno na Z5 takiego widowiska nie było!
Remis? Można iść w stronę piłki kopanej - zwycięski remis. Gdyby AŁ pojechał swoje byłoby w czapkę i moglibyśmy się wstydzić.
Babol Jacka? Oczywisty i niedopuszczalny, ale spójrzmy na to w ten sposób, że wynik 46:44 nic by nam w zasadzie nie dał... i mam na myśli to, że Sparta była nagrzana jak szczerbaty na suchary, tak jak my na FZG sezon temu czy na Rybnik 3 lata temu.
Idąc tym tropem - w niedzielę serce podpowiada walczcie o złoto, rozum niestety pojedźcie tak aby nie było deklasacji i egzekucji :)
JESTEM DUMNYM KIBICEM TEGO ZESPOŁU!!!

blajar
Trener

#333 Postautor: blajar » 24 września 2021, o 10:26

Piszecie, że ten 1 punkt nic by w kontekście rewanżu nie dał. Pewnie macie rację ale podobny babol w zeszłym roku w ZG najpewniej zabrał nam PO. Nie można tak patrzeć na mecz. Czasami jeden prosty, i wydawałoby się mało ważący, błąd decyduje o dużych rzeczach.
Ostatnio zmieniony 24 września 2021, o 10:29 przez blajar, łącznie zmieniany 1 raz.
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa" :lol:
Czytał Łukasz Benz

Flagg
Trener

#334 Postautor: Flagg » 24 września 2021, o 10:27

Poza tym teraz nie decyduje o niczym, ale przyjdzie moment ze będzie. Pamietacie wystawienie Lamparta w 12 biegu w Toruniu? Albo brak taktycznych we Wroclawiu w 2020?
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
istred
Trener

#335 Postautor: istred » 24 września 2021, o 10:29

Miało być święto żużla i było. Kapitalne widowisko. Moim zdaniem trzeba się cieszyć tą chwilą, a krytykę odłożyć na jakiś czas na półkę.

Sparta była bardzo mocna. O ile liderów udało się jako tako przystopować to robotę zrobili Czugunow z Bewleyem, czyli ci zawodnicy, na których Motor miał zrobić różnicę.
Generalnie uważam, że nie ma co mieć pretensji do zawodników, każdy robił co mógł, ale przeciwnik był piekielnie mocny. Nawet Hampel... pomijając jedną sytuację, której nie mogę przemilczeć: rozumiem, że zawodnicy się powinni wzajemnie szanować na torze i poza nim pewnie też, ale jak można zostawiać taką autostradę Bewleyowi?! Przecież wystarczyło zamknąć płot, tak jak to robił Kubera przez resztę wyścigu. Oczywiście chodzi o 14 wyścig...

Szkoda mi jedynie tego, że ten dwumecz układa się pod górkę Motorowi. Wiadomo kto jest faworytem, a jeśli drużyna, która faworytem nie jest traci dwóch zawodników i jeszcze pogoda komplikuje przygotowanie się do meczu to jest utrudnia to równorzędną rywalizację.
Skutki upadku Lamparta mogliśmy wczoraj obserwować. Grisza nie był ostatnio w formie, ale to jest zawodnik, który zawsze może zaważyć o końcowym wyniku, co czynił już kilkukrotnie. Pogoda też nie ułatwiła ani przygotowania do meczu, ani wykorzystania atutu własnego toru w trakcie meczu... a weekend we Wrocławiu zapowiada się zupełnie stabilnie, bez deszczu i nagłych zmian.

Trudno. Trzeba w niedzielę jechać swoje i zrobić takie widowisko jak w Lublinie.

Czarek
Trener

#336 Postautor: Czarek » 24 września 2021, o 10:29

blajar pisze:Piszecie, że ten 1 punkt nic by w kontekście rewanżu nie dał. Pewnie macie rację ale podobny babol w zeszłym roku w ZG najpewniej zabrał nam PO. Nie można tak patrzeć na mecz. Czasami jeden prosty, i wydawałoby się mało ważący, błąd decyduje w dużych rzeczach.

Podobny babol w tym roku w Zielonej Górze niemal pozbawił nas wygranej, podobny tu, podobny tam. Za dużo tego w ważnych momentach.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

waha
Junior

#337 Postautor: waha » 24 września 2021, o 10:32

@flagg
Pamietamy. Jak również nie odpowiednie numery startowe.
Ale tak naprawdę praca trenera to nie tylko to.
Przygotowanie toru mamy chyba najlepsze w lidze. Nikt z naszych zawodników nie narzeka na nasz tor. Jest powtarzalnie i zawodnicy są z tego zadowoleni. Jest jeszcze pewnie kilka innych spraw które robią dobrze. Kuleje taktyka, to prawda. Tylko powtarzam w każdym sztabie czasem błędy się zdarzają. I kogo za nich byśmy wzięli? Ma ktoś jakiej propozycje? Pytam bo sam nad tym się zastanawiam.
Ostatnio zmieniony 24 września 2021, o 10:34 przez waha, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#338 Postautor: istred » 24 września 2021, o 10:33

Hans pisze:Nic nie spierd*lil bo MM nie chce jezdzic bieg po biegu.

Rozumiem emocje, ale niestety uważam, że za takie posty powinien być ban.
Gdyby obaj MM i Ziółkowski nie wyjaśnili szybko szczegółów tego błędu to dziś pewnie MM byłby tu palony na stosie. Moim zdaniem niedopuszczalne jest takie puszczanie plotek, które mogą mieć bardzo nieprzyjemne skutki.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#339 Postautor: istred » 24 września 2021, o 10:34

waha pisze:Tylko powtarzam w każdym sztabie czasem błędy się zdarzają. I kogo za nich byśmy wzięli? Ma ktoś jakiej propozycje? Pytam bo sam nad tym się zastanawiam.

Pamiętam, że dokładnie takie same argumenty były w okresie, gdy klubem kierowali Sprawka i Zającowie.
...a później przyszedł Kępa z Więckowskim.

Flagg
Trener

#340 Postautor: Flagg » 24 września 2021, o 10:41

Z informacji, które docierają do szarego kibica można wyciągnąć proste wnioski. Za przygotowanie toru odpowiada Maciek Kuciapa. Za taktyke - Jacek Ziółkowski.

A Maćka przecież nikt nie chce zwalniać... ;)
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
papi
Trener

#341 Postautor: papi » 24 września 2021, o 10:48

Nie wiem kto przygotowuje tor, ale stał on się naszym atutem odkąd zaczęlismy współpracę z Politechnika. Mam wątpliwości czy JZ jest niezbędny żeby zawodnicy wykorzystywali ten atut. Kto za niego? Nie wiem, może Dymek? Potrzebujemy osoby, która nie boi się szybkich decyzji. Nie kontrowersyjnych, nie trudnych. Szybkich, musi działać pod presja czasu i łączyć kropki, które pojawiają sie podczas meczu. Przecież Ziolkowski wie że przy -6 może puścić taktyczna, wie ile ma minut na podanie składu nominowanych, wie że junior może pojechać 5 razy, zakładam też że umie dodawać punkty. Niestety pod presja czasu jego działania są niekorzystne dla zespołu. Po raz kolejny.

Awatar użytkownika
Hans
Trener

#342 Postautor: Hans » 24 września 2021, o 10:48

Prosze o bana- od razu dożywotniego :D

To ty cos sugerujesz, ja stwierdzam fakty- Mikkel musial by jechac 3 biegi pod rzad. Jeśli pamiec mnie nie myli to w przeciągu dwóch sezonów mieliśmy 3 takie sytuacje- we Wrocławiu, Zielonej i Grudziadzu, kiedy byly z tym problemy. Nie stwierdziłem kategorycznie, ze tak bylo, ale poddałem pod watpliwosc na podstawie sytuacji z przeszłości świeżo po meczu.

Jacek wzial to na siebie, sprawa jest zamknięta- sytuacji by to nie zmieniło, koniec kropka.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#343 Postautor: istred » 24 września 2021, o 10:55

Nie wiem co uważasz za stwierdzenie kategoryczne, a co nie, ale wyraźnie napisałeś "MM nie chce jezdzic bieg po biegu" (nie pozostawiając żadnych wątpliwości), co sugerowało, że to MM nie chciał wystąpić w wyścigu 14. MM wyjaśnił to bardzo szybko, że sam był zdziwiony, że w 14 nie jedzie, ale to decyzja menadżera i on w to nie wnika. Potwierdził to Ziółkowski i sprawę mamy jasną.

Dlatego właśnie ja tak bardzo sceptyczny jestem co do rewelacji pojawiających się tutaj na forum, co później wszyscy przyjmują za prawdę objawioną - choćby to co sam piszesz, że "w przeciągu dwóch sezonów mieliśmy 3 takie sytuacje- we Wrocławiu, Zielonej i Grudziadzu, kiedy byly z tym problemy.". Z tym, że tamtych sytuacji nikt nie wyjaśnił, więc nie wiadomo jak to było w rzeczywistości.
Skutkuje to konkretnym hejtem w stronę zawodnika i szufladkowaniem go później, co jest tutaj standardem, dlatego pisanie takich niesprawdzonych "rewelacji" jest moim zdaniem wyjątkowo szkodliwe i trzeba na to zwracać uwagę.

Karamba
Kadrowicz

#344 Postautor: Karamba » 24 września 2021, o 10:56

Tych meczy nie jest w sezonie sto czy tysiąc , albo osiem dziennie , że nie można ogarnąć podwójnej rezerwy. Czy to pierwszy raz taka sytuacja miała miejsce w historii żużla ? to jest niedopuszczalne tym bardziej ,ze to nie pierwszy babol .

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#345 Postautor: Cooper » 24 września 2021, o 10:59

Zrobiliśmy 9:3 w nominowanych w meczu, w którego trakcie 3:3 było sukcesem w wielu biegach.

Mogło być teoretycznie 10:2. Ale mogło być również 8:4, 7:5, 6:6, 5:7, 4:8, 3:9, 2:10 i to nawet przy jadących 2x Kuberze i MM ;)

Błąd ewidentny ale chyba jednak więcej szczęścia niż rozumu w tym przypadku.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Awatar użytkownika
Łoptymista
Trener

#346 Postautor: Łoptymista » 24 września 2021, o 11:00

Hans pisze:Prosze o bana- od razu dożywotniego :D

To ty cos sugerujesz, ja stwierdzam fakty- Mikkel musial by jechac 3 biegi pod rzad. Jeśli pamiec mnie nie myli to w przeciągu dwóch sezonów mieliśmy 3 takie sytuacje- we Wrocławiu, Zielonej i Grudziadzu, kiedy byly z tym problemy. Nie stwierdziłem kategorycznie, ze tak bylo, ale poddałem pod watpliwosc na podstawie sytuacji z przeszłości świeżo po meczu.

Jacek wzial to na siebie, sprawa jest zamknięta- sytuacji by to nie zmieniło, koniec kropka.

No właśnie nie wiem czy powinna być zamknięta. Brak podwójnej taktycznej w 14. to babol i nic tego nie zmieni. Takie rzeczy się robi i już. Nie wiem jakby to się skończyło, ale nie sądzę, żeby było zbyt wielu trenerów odpuszczających zmianę w meczu o mistrzostwo.
Sztab nie ogarnia kuwety. Jest ich tam trzech chłopa i żaden nie zaproponował takiego rozwiązania? To trochę się w pale nie mieści. Może w przyszłym roku zatrudnią jeszcze specjalistę do spraw pilnowania potencjalnych taktycznych? xD
Wpienia mnie postawa sztabu jeszcze z tego względu, że zamiast o fajnym, zaciętym meczu musimy gadać o ich babolu, który położył się sporym cieniem na całym meczu. Nie było upadków, błędów sędziego, defektów. Była walka i to.

Naprawdę stać na odpuszczanie i nie podejmowanie prób pojechania maksymalnie mocnymi zawodnikami?

BR
Senior

#347 Postautor: BR » 24 września 2021, o 11:06

Ludzie, dajcie już spokój. Nie było taktycznej - błąd. Ale wynik w nominowanych świetny. Wygraliśmy 2 biegi i doprowadziliśmy do remisu przegrany mecz.
Gdyby 14 bieg był w plecy można by robić wrzuty.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#348 Postautor: papi » 24 września 2021, o 11:10

Nie, takich decyzji nie można usprawiedliwiać późniejszym wynikiem. Manager ma "tu i teraz" podejmować najlepsza możliwa decyzję. Po 13 biegach mieliśmy - 6 i dwóch jadących zawodników. Kropka

Awatar użytkownika
Hans
Trener

#349 Postautor: Hans » 24 września 2021, o 11:10

Dla mnie jest to nie do ogarnięcia, ze w czterech chlopa ( stal JZ, MK, JH i kierownik) nikt nie wpadl na to, ze w 14 ma jechac Mikkel. Po prostu nie uwierzyłem i nadal nie wierze w tak kompletny brak fundamentalnej wiedzy. Ale skoro Jacek potwierdził, że byl to jego blad to powinien juz sobie odpuścić, bo to jest kryminal jakiego Zygmuntowskie nie widziały.

I tak jak kolega BR pisze- wyciągnęliśmy w zasadzie maxa i brałem remis w ciemno. Po fakcie to kazdy z nas mądry. Można też powiedziec, ze to przez MM, bo przecież przywiózł 0 w pierwszym starcie, co liderowi nie przystoi :cool:

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#350 Postautor: Gelo » 24 września 2021, o 11:15

Niektóre reakcje na tego babola są takie jak reakcje większości stadionu po meczu. Radocha jakbyśmy zdobyli mistrzostwo Polski albo jakbyśmy wygrali 60:30 :) Tego babola nie da się ani usprawiedliwić ani pominąć - nawet będąc januszem speedwaya niesionym od trzech lat na fali entuzjazmu.