Stal Gorzów- Motor Lublin 08.04.2022 (piatek)

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
istred
Trener

Re: Stal Gorzów- Motor Lublin 08.04.2022 (piatek)

#201 Postautor: istred » 9 kwietnia 2022, o 14:37

Zbyt dużo dyskusji jest o decyzjach sędziego (głupi tekst komentatorów "wreszcie mamy jakieś kontrowersje"). Hampel ruszał się bezdyskusyjnie i oba ostrzeżenia słuszne. Czy ruszał się bardzo czy tylko trochę nie ma znaczenia. Ja "mikroruchy" (sformułowanie bardzo niefortunne) rozumiem w ten sposób, że w tym sezonie sędzia ma nie analizować powtórek w zwolnionym tempie czy był ruch czy nie. Natomiast jeśli ruch widać gołym okiem to nie ma znaczenia czy to 1 czy 2 cm. Ruszał się to ostrzeżenie, jeśli ruszał się drugi raz to wykluczenie. W TV ruch Hampela zarówno w pierwszym jak i drugim przypadku widać było bardzo wyraźnie jeszcze zanim taśma poszła w górę i bez konieczności analizowania powtórek.
Decyzja o wykluczeniu Kubery również prawidłowa. Dyskusje o tego typu sytuacjach były już wiele razy. Sędziowie natomiast konsekwentnie wykluczają zawodnika, który był z tyłu. Można dyskutować czy słusznie czy nie, jednak dla mnie najważniejsze, że w decyzje są w miarę konsekwentne.

Drużyna pojechała bardzo dobre zawody. Jednak sezon jest długi i spodziewałbym się niespodzianek. Zarówno in plus jak i in minus. Mikkel pojechał tak jak na lidera drużyny przystało, jednak nie spodziewałbym się takiej jazdy w każdych zawodach. W końcu przyjdzie zadyszka. Mamy 6 zawodników, z czego 2 to juniorzy, a kolejni dwaj to zawodnicy, którzy ledwo co wiek juniora skończyli. Pozostaje MM pukający do czołówki i Hampel, którego kariera nieuchronnie zmierza do końca. To bardzo ryzykowne zestawienie.
Niemniej za mecz w Gorzowie ogromne gratulacje, bo wyszło to bardzo dobrze.

Na uwagę zasługuje też prowadzenie drużyny. Moim zdaniem, w końcu nie ma się do czego przyczepić. Decyzja o Drabiku w 14 się obroniła. Puszczenie MM 3x na Zmarzlika z lepszych pól startowych w zasadzie wygrało nam mecz. Brawo!

blajar
Trener

#202 Postautor: blajar » 9 kwietnia 2022, o 14:47

istred pisze:Na uwagę zasługuje też prowadzenie drużyny. Moim zdaniem, w końcu nie ma się do czego przyczepić. Decyzja o Drabiku w 14 się obroniła. Puszczenie MM 3x na Zmarzlika z lepszych pól startowych w zasadzie wygrało nam mecz. Brawo!

Fakt. Jak pisało się niejednokrotnie o taktycznych babolach, tak trzeba teraz oddać sztabowi, że wszystko im zadziałało, a i nie bardzo było co inaczej zrobić, co niniejszym czynię.
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa" :lol:
Czytał Łukasz Benz

Haron90
Kadrowicz

#203 Postautor: Haron90 » 9 kwietnia 2022, o 14:58

Jakoś tak dziwnie że po meczu nie mozna ponarzekać na Jaca.

Awatar użytkownika
Cz@rek
Trener

#204 Postautor: Cz@rek » 9 kwietnia 2022, o 14:58

^^^Natomiast Chomski dał ciała że w nominowanych nie postawił na Woźniaka, ale tak naprawdę cały ten sezon zasadniczy to takie tylko mocne sparingi przed Playoff ;) Oczywiście dla czołowych drużyn do których i mi i Gorzów się zalicza :)
Ale oczywiście zwycięstwo zawsze raduje serce a wyjazdowe podwójnie :)

Awatar użytkownika
istred
Trener

#205 Postautor: istred » 9 kwietnia 2022, o 15:02

Haron90 pisze:Jakoś tak dziwnie że po meczu nie mozna ponarzekać na Jaca.

I chyba nie będzie można. Stery przejął Maciek, co było doskonale widać na nagraniach z parkingu. Jacek stał z boku.
Cz@rek pisze:^^^Natomiast Chomski dał ciała że w nominowanych nie postawił na Woźniaka, ale tak naprawdę cały ten sezon zasadniczy to takie tylko mocne sparingi przed Playoff ;) Oczywiście dla czołowych drużyn do których i mi i Gorzów się zalicza :)
Ale oczywiście zwycięstwo zawsze raduje serce a wyjazdowe podwójnie :)
To jest dokładnie to co jeszcze chciałem, a zapomniałem napisać ;)

Kaman
Kadrowicz

#206 Postautor: Kaman » 9 kwietnia 2022, o 15:13

Niech Jacek idzie na loże VIP, dla spokoju :)

Awatar użytkownika
Perez
Trener

#207 Postautor: Perez » 9 kwietnia 2022, o 15:37

Dla mnie drugie ostrzeżenie czyli automatyczne wykluczenie naciągane, rozumiem że sędzia chciał byc konsekwentny ale za drugim podejściem Jarek ruszył się minimalnie, tzw. mikroruch po czym stanął jak słup soli i dopiero wtedy taśma poszła w górę.
Mistrz, Mistrz, MOTOR MISTRZ!!!

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#208 Postautor: Torsen » 9 kwietnia 2022, o 16:24

Ja żadnych ruchów Hampela wczoraj nie widziałem. Uważam, że jest ofiarą własnej reputacji oraz zupełnie niezrozumiałej antypatii do klubu / miasta, które od 3 lat marketingowo ciągnie za uszy całą ligę. Nawet komentatorzy - wczorajszy mecz znów był komentowany i analizowany z gorzowskiego punktu widzenia. Gorzów prowadzi albo Gorzów przegrywa. A że jest tam taka drużyna jak Motor Lublin to się okazało po XV biegu.
Wykluczenie Kubery byłoby oczywiście słuszne, gdyby po przejechaniu drugiego łuku bieg został w tym celu przerwany. W innym wypadku jest to bez sensu, bo szukając praprzyczyny możemy się cofnąć do problemów prenatalnych włącznie.
Przepis o wykluczeniu nie wymaga, by przeciwnik się położył. Faul powinien skutkować przerwaniem wyścigu. Skoro sędzia tego nie zrobił, to znaczy, że uznał, że faulu nie było. Oczywiście, że Kubera na drugim łuku faulował, ale sędzia na to nie zareagował. Zareagował, kiedy się kilka sekund później obaj wyłożyli, ale chociaż kolizję spowodował Hansen, zakładając się na Kuberę jadącego tuż obok, wykluczył Kuberę, bo wcześniej... itd. Wskutek "nieodgwizdanego" faulu z drugiego łuku Hansen otrzymał immunitet na ile? Na następny łuk? Okrążenie? Do końca biegu? A może meczu? To kretynizm.

blajar
Trener

#209 Postautor: blajar » 9 kwietnia 2022, o 16:39

Obaj wyłożyli? Przecież Hansen pojechał dalej, wywrócił się tylko Dominik i to On był sprawcą przerwania biegu. Wykluczenie w 100% słuszne. Można wieszać psy na sędzim ale ten nie zrobił w tym biegu nic złego. Pozwolił na ostrą jazdę, wywrotka zakończyła bieg i kogoś wykluczyć musiał.
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa" :lol:
Czytał Łukasz Benz

Awatar użytkownika
Kargolo
Trener

#210 Postautor: Kargolo » 9 kwietnia 2022, o 16:42

istred pisze:I chyba nie będzie można. Stery przejął Maciek, co było doskonale widać na nagraniach z parkingu. Jacek stał z boku.

To by wiele wyjaśniało.
Wczoraj z manewrów taktycznych chyba tylko Cierniak nie pyknął, ale zrobiłbym w tamtym momencie to samo, żeby oszczędzić sobie Dominika. No i nikt nie mógł przewidzieć że Bartkowiak tak wyskoczy.

Wykluczenie Dominika słuszne w 100%, nie wiem jak można było to inaczej interpretować :D

Co do mikroruchów to nawet nie chce mi się denerwować. Jedno z najbardziej idiotycznych rozwiązań w historii regulaminów sportowych.
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!

Awatar użytkownika
istred
Trener

#211 Postautor: istred » 9 kwietnia 2022, o 16:58

Torsen pisze:Przepis o wykluczeniu nie wymaga, by przeciwnik się położył. Faul powinien skutkować przerwaniem wyścigu. Skoro sędzia tego nie zrobił, to znaczy, że uznał, że faulu nie było. Oczywiście, że Kubera na drugim łuku faulował, ale sędzia na to nie zareagował. Zareagował, kiedy się kilka sekund później obaj wyłożyli, ale chociaż kolizję spowodował Hansen, zakładając się na Kuberę jadącego tuż obok, wykluczył Kuberę, bo wcześniej... itd. Wskutek "nieodgwizdanego" faulu z drugiego łuku Hansen otrzymał immunitet na ile? Na następny łuk? Okrążenie? Do końca biegu? A może meczu? To kretynizm.

To bardzo daleko idąca Twoja interpretacja. Ja nie słyszałem żeby sędzia się z tej decyzji tłumaczył, tym bardziej, żeby na wykluczenie miały wpływ wydarzenia wcześniejsze niż sama kolizja Kubery i Hansena.
Wielokrotnie dyskutowaliśmy o tego typu sytuacjach. Ja też wielokrotnie zgadzałem się z tym, że nie powinno się z automatu wykluczać zawodnika jadącego z tyłu. Jednak w 99% sytuacji sędziowie właśnie tego zawodnika wykluczają. I dla mnie jest to w jakiś sposób sprawiedliwe o tyle, że "linia orzecznicza" jest jednolita i zawodnicy mają świadomość kto jest w tego typu sytuacjach wykluczany.
A Kubera w łuku, w którym doszło do upadku jechał nie z boku, a z tyłu. Wyraźnie z tyłu. Co najwyżej przednie koło miał na wysokości tylnego Hansena. W razie czego mogę podesłać screen z transmisji.
Nie wiem czy oglądałeś mecz z trybun czy w TV... może stąd inny ogląd sytuacji.
Ja żadnych ruchów Hampela wczoraj nie widziałem. Uważam, że jest ofiarą własnej reputacji oraz zupełnie niezrozumiałej antypatii do klubu / miasta, które od 3 lat marketingowo ciągnie za uszy całą ligę.
Chyba jesteś jedyną osobą, która żadnych ruchów nie widziała :)
Widzieli komentatorzy, widziałem ja, widział sędzia. Jak widać po wpisach tutaj na forum, nawet użytkownicy, którzy uważają decyzję o wykluczeniu Hampela za błędną te ruchy widzieli, a argumentują nie tym że ruchów nie było, tylko tym, ze były to "mikroruchy" :)

O, nawet Ty jeszcze parę godzin temu widziałeś :P
Przecież mikroruchy miały już być ignorowane, a tu mówimy, w pierwszym przypadku może o 2 cm,

Czarek
Trener

#212 Postautor: Czarek » 9 kwietnia 2022, o 17:10

Kargolo pisze:
istred pisze:I chyba nie będzie można. Stery przejął Maciek, co było doskonale widać na nagraniach z parkingu. Jacek stał z boku.

To by wiele wyjaśniało.
Wczoraj z manewrów taktycznych chyba tylko Cierniak nie pyknął, ale zrobiłbym w tamtym momencie to samo, żeby oszczędzić sobie Dominika. No i nikt nie mógł przewidzieć że Bartkowiak tak wyskoczy.

Wykluczenie Dominika słuszne w 100%, nie wiem jak można było to inaczej interpretować :D

Jeśli Kubera został wykluczony za upadek, a nie zdarzenie na poprzednim łuku to na powtórkach widać wyraźnie jak Hansen podstawia nogę pod przednie koło motocykla Kubery, co wytrąca go z równowagi.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

Awatar użytkownika
Vino

#213 Postautor: Vino » 9 kwietnia 2022, o 17:15

Czarek pisze:
Kargolo pisze:

To by wiele wyjaśniało.

Jeśli Kubera został wykluczony za upadek, a nie zdarzenie na poprzednim łuku to na powtórkach widać wyraźnie jak Hansen podstawia nogę pod przednie koło motocykla Kubery, co wytrąca go z równowagi.

Nie no, naprawdę? Ktoś specjalnie podstawia nogę pod pędzący motocykl?

W ostatnim sezonie było wiele kontrowersyjnych decyzji wobec naszych zawodników, które nieraz były krzywdzące, ale życzyłbym sobie, aby każdy mecz Motoru w tym roku był sędziowany tak jak wczoraj. Praca sędziego - pomimo nazwiska, które budzi złe skojarzenia i to chyba największy zarzut wobec sędziego za wczorajszy mecz - była bardzo dobra.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#214 Postautor: istred » 9 kwietnia 2022, o 17:21

Faktycznie gdzieś noga Hansena się tam kręciła, co było widać na jednej z powtórek. Również uważam, że nikt o zdrowych zmysłach nie podkłada nogi pod koło pędzącego motocykla (choć trzeba pamiętać, że ludzie o zdrowych zmysłach na żużlu nie jeżdżą). Być może dlatego sędzia tak długo się zastanawiał kogo wykluczyć. Finalnie podjął najprostszą do podjęcia decyzję tj. taką, którą najłatwiej uzasadnić. Być może mógł też podjąć inną decyzję, ale uważam, że jej uzasadnienie budziłoby znacznie większe kontrowersje.
Jakby nie było - popełnienia błędu nie można sędziemu zarzucić.

bullq

#215 Postautor: bullq » 9 kwietnia 2022, o 17:27

Hansen położył się na prawą rękę Dominika i włożył nogę pod jego przednie koło (i nie twierdzę, że zrobił to celowo, po prostu chciał się założyć na Domina, co nie zmienia faktu że jego noga wytrąciła naszego zawodnika z równowagi. Z resztą zakładam że nikt nikogo celowo nie chce przewrócić a jednak do upadków dochodzi). Widać to było wyraźnie na jednym ujęciu. Moim zdaniem wykluczony powinien być Hansen. Co do Hampela to na powtórkach wygląda to na mikroruchy ale gołym okiem było widać, że Jarek po zapaleniu zielonego światła się czołgał. Potem faktycznie stanął, ale to chyba i tak jest wykluczenie.

Karamba
Kadrowicz

#216 Postautor: Karamba » 9 kwietnia 2022, o 18:32

Najważniejsze jest 46:44 jakby nie patrzeć to Jarek się ruszał a Domin już wcześniej stuknął Hansena ( to jednak nie jest Birkemose ) a jest tendencja do wykluczania tych z tyłu ( w PS Domin przyznał ze jego wina ) Mistrzu zajeżdżał drogę w 13 biegu Jarkowi bez konsekwencji a jednak suma summarum jest 46:44. Tak nawiasem mówiąc taka lekka hydra jednak jest Domin z Matueszem przyjechali na 5:1 , Juniorzy swoje zrobili , w 13 jednak ten Jarek przywiózł 4:2 z szalejącym Thomsenem co dało 38:40 przed nominowanymi , Bezbarwny Drabik zaskoczył wtedy kiedy trzeba i na końcu pozamiatał Mikkel mimo wykluczenia Jarka . niby do PO 6 drużyn ale nie zauważyłem w obu meczach odpuszczania .

Awatar użytkownika
ravajas
Trener
Kontakt:

#217 Postautor: ravajas » 9 kwietnia 2022, o 18:36

Dokładnie tak: powtórki w zwolnionym tempie wyraźnie pokazują, że Hampel się czołgał. Wprawdzie zanim taśma poszła w górę zatrzymał się, więc podczas samego momentu startu stał nieruchomo.
Głupie jest to "wyrównywanie" szans na równy start. Szanse są dla każdego równe: każdy może się ruszać, wygrywa lepszy. Tak, jak było kiedyś, za prawdziwego żużla.
pozdrawia:
Rafał Borowski

http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
https://m.facebook.com/29dreamniner/?ref=bookmarks

Karamba
Kadrowicz

#218 Postautor: Karamba » 9 kwietnia 2022, o 18:53

Chciałem tylko przekazać tym podsumowaniem , ze jednak końcowe 46:44 a nie 44:46 daje nam możliwość spokojnej dyskusji przez cały tydzień przy kawce czy też innych używkach czy tak czy siak niech się inni spinają my już wyjazd z drużyną zaliczaną do największych beneficjentów wykluczenia Rosjan mamy za sobą i to z jakim wynikiem niech się inni martwią .

Czarek
Trener

#219 Postautor: Czarek » 9 kwietnia 2022, o 18:55

Vino pisze:
Czarek pisze:
Kargolo pisze:To by wiele wyjaśniało.

Nie no, naprawdę? Ktoś specjalnie podstawia nogę pod pędzący motocykl?
.

Specjalnie czy nie, faktem jest, że tak zrobił. Sędzia ma rozważać jaki był rzeczywisty zamiar zawodnika?

Flagg
Trener

#220 Postautor: Flagg » 9 kwietnia 2022, o 19:01

Sam Dominik nie ma wątpliwości, że został słusznie wykluczony, ale forumowi eksperci i tak wiedzą lepiej.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Czarek
Trener

#221 Postautor: Czarek » 9 kwietnia 2022, o 19:14

Flagg pisze:Sam Dominik nie ma wątpliwości, że został słusznie wykluczony, ale forumowi eksperci i tak wiedzą lepiej.

Sam Dominik wskazuje na sytuację w poprzednim łuku.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#222 Postautor: Gelo » 9 kwietnia 2022, o 19:33

Wykluczenie Dominika słuszne. Złapał przyczepność przy krawężniku i niechcący sfaulował Hansena. Potem został założony. Hansen włożył mu tam łokieć. A noga? No chyba nie uważacie że ktoś świadomie wkłada nogę w szprychy rywala? To co mogło wyglądać na kopnięcie było konsekwencją tego że prawie każdy zawodnik na wejściu wystawia nogę. Tu Hansen nie miał gdzie tej nogi wystawić bo był Dominik w kontakcie. Co do Hampela muszę posypać głowę popiołem. Wczoraj czołgal się mniej niż dzisiaj na powtórkach :)

Awatar użytkownika
Retrospeedway
Senior

#223 Postautor: Retrospeedway » 9 kwietnia 2022, o 19:43

Obejrzałem właśnie powtórkę na youtubie i znalazłem taki smaczek.Tudzież miał na plecach napis Bowes.To Australijczykowi uszyli kevlar a jemu nie?
W jakich kevlarach pojedzie nasza drużyna u24?

Flagg
Trener

#224 Postautor: Flagg » 9 kwietnia 2022, o 20:18

Czarek pisze:
Flagg pisze:Sam Dominik nie ma wątpliwości, że został słusznie wykluczony, ale forumowi eksperci i tak wiedzą lepiej.

Sam Dominik wskazuje na sytuację w poprzednim łuku.

Dominik, i słusznie, ma na tym forum opinie dość inteligentnego i ogarniętego młodego człowieka. Dostał pytanie o ocenę sytuacji która zaszła na torze i jego wykluczenia. Odpowiedział:

"Moje wejście na drugim łuku pod Patricka było na tyle ostre, że już wtedy powinienem być do wykluczenia. Już na samym początku tego starcia ja bardzo zawiniłem - wprost powiedział nam po zawodach Dominik Kubera."

Pogrubiłem Ci kluczowe słowa w wypowiedzi Dominika. Dla mnie to nie pozostawia zadnego pola do interpretacji. Skoro mówi, że już (to jest naprawdę słowo-klucz) po wejsciu w Hansena był do wykluczenia, to oznacza, że akceptuje i zgadza się z oceną sytuacji przez sędziego. Jakby powiedział "Za sytuację z drugiego łuku byłem do wykluczenia, ale za ta z kolejnego już nie" to byłaby inna gadka.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

bullq

#225 Postautor: bullq » 9 kwietnia 2022, o 23:05

Gelo pisze:Wykluczenie Dominika słuszne. Złapał przyczepność przy krawężniku i niechcący sfaulował Hansena. Potem został założony. Hansen włożył mu tam łokieć. A noga? No chyba nie uważacie że ktoś świadomie wkłada nogę w szprychy rywala? To co mogło wyglądać na kopnięcie było konsekwencją tego że prawie każdy zawodnik na wejściu wystawia nogę. Tu Hansen nie miał gdzie tej nogi wystawić bo był Dominik w kontakcie. Co do Hampela muszę posypać głowę popiołem. Wczoraj czołgal się mniej niż dzisiaj na powtórkach :)

Pytanie tylko czy wykluczenie było za sytuację na drugim łuku pierwszego okrążenia czy za wejście w pierwszy wiraż drugiego? To trzeba jednoznacznie oddzielić. Nikt nie mówi o świadomym wkładaniu nogi pod motor rywala, za takie rzeczy jest czerwona kartka. Ja tą sytuację oglądałem klatka po klatce i Dominik nie miał możliwości żeby uniknąć upadku. Pomijając faul Kubery na drugim łuku pierwszego okrążenia to Hansen zacieśnia tor jazdy na prostej, potem uderza w ramię Domina, łokciem próbuje blokować naszego zawodnika (łokieć w brzuch) kaskiem a zwłaszcza barkiem uderza w kierownicę i prawą rękę Kubery (kontrolującej gaz) i na koniec ta noga gdzie Dominik już wyraźnie hamował.