Motor Lublin w sezonie 2022

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
ravajas
Trener
Kontakt:

Re: Motor Lublin w sezonie 2022

#1176 Postautor: ravajas » 26 maja 2022, o 07:16

pozdrawia:
Rafał Borowski

http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
https://m.facebook.com/29dreamniner/?ref=bookmarks

Czarek
Trener

#1177 Postautor: Czarek » 26 maja 2022, o 09:33

Leniu pisze:
Czarek pisze:Większej bzdury tu dawno nie czytałem, zwłaszcza że ta jest szkodliwa. Polska nie jest stroną w tej wojnie i mam nadzieję, że nie będzie.

Miałem w ogóle nie wypowiadać się na temat tej wojny, ale nie mogę ciągle przechodzić obojętnie obok Twojego płaczu za rosyjskimi zawodnikami i żalu, jakie to niesprawiedliwe. Admin niech więc (jeśli mogę prosić) przeniesie dyskusję do właściwego wątku, ale póki dyskusja trwa tutaj, to odpowiem postem.

Czy w takim razie według Ciebie USA jest stroną w tej wojnie, czy nie jest, a jeżeli nie, to kiedy by była? Musi tam wysłać swoją armię? To jak wtedy rozumieć pojęcie wojny zastępczej?

Nie jest. Nie musi.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

Flagg
Trener

#1178 Postautor: Flagg » 26 maja 2022, o 09:34

Macie kuźwa osobny temat do gadania o wojnie...
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Leniu
Szkółkowicz

#1179 Postautor: Leniu » 26 maja 2022, o 11:08

Czarek pisze:Nie jest. Nie musi.

Odpisałem Ci w Hyde Parku.

Karamba
Kadrowicz

#1180 Postautor: Karamba » 26 maja 2022, o 13:34

widzę gęsta atmosfera to coś dla rozluźnienia Galaktyczny Darek

Wiele wskazuje na to, że Motor Lublin po raz kolejny będzie kusił Bartosza Zmarzlika. I będzie miał mocne finansowe argumenty. Położenie na stole 5 milionów, więcej niż w tym roku płaci Moje Bermudy Stal Gorzów, nie będzie dla Motoru żadnym problemem.

Czytaj więcej na https://sport.interia.pl/zuzel/news-zao ... ign=chrome

Sebekmotor
Kadrowicz

#1181 Postautor: Sebekmotor » 26 maja 2022, o 13:52

Ależ dowcipniś z tego Dareczka :))) Zmarzlik jest mega kozakiem, ale po co nam on?

Flagg
Trener

#1182 Postautor: Flagg » 26 maja 2022, o 13:56

Ciekawe w którym roku pęknie 10 baniek :)

W sumie nie miałbym nic przeciwko, gdyby to była prawda. Ale pod jednym warunkiem. Że koniec końców, Grzyb zawsze przebije tą naszą ofertę i Zmarzlik dalej będzie drenować Gorzów na maksa :)
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
Kargolo
Trener

#1183 Postautor: Kargolo » 26 maja 2022, o 14:18

Karamba pisze:...5 milionów, więcej niż w tym roku płaci Moje Bermudy Stal Gorzów...

Strasznie drogo jak za 13-15 pkt na mecz.
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!

Sebekmotor
Kadrowicz

#1184 Postautor: Sebekmotor » 26 maja 2022, o 14:46

Flagg pisze:Ciekawe w którym roku pęknie 10 baniek :)

W sumie nie miałbym nic przeciwko, gdyby to była prawda. Ale pod jednym warunkiem. Że koniec końców, Grzyb zawsze przebije tą naszą ofertę i Zmarzlik dalej będzie drenować Gorzów na maksa :)

Jesli te rewelacje to prawda to wynikają chyba tylko z ambicji któregoś z prezesów SP sponsorująch nasz klub.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#1185 Postautor: istred » 26 maja 2022, o 14:54

Tylko, że to żadne rewelacje, tylko kiepskie dywagacje dziennikarzyny, w których jest kilka istotnych błędów.
1. Różnica pomiędzy tym ile Ekstraliga planowała, a ile Motor wyda na U24 to nie są żadne "oszczędności",
2. Redaktorek całkowicie pomija, że w biegach w których miałby pojechać Laguta ktoś jednak startuje i punkty przywozi, być może jest ich nawet więcej niż przywiózłby Laguta, a za każdy jeden trzeba zapłacić, zatem nie można wykluczyć, że Motor na absencji Laguty finalnie "straci",
3. Trzeba być ślepym żeby nie zauważyć, że Kępa stara się wydawać pieniądza racjonalnie i nic nie robi "na siłę". Nawet jakby klub wygenerował "oszczędności" (co akurat samo w sobie jest idiotyczne, bo spółki nie generują "oszczędności" a zysk) to nie jest powiedziane, że będzie silił się na zakontraktowanie Zmarzlika, bo po pierwsze za kolejne sezonu też z czegoś trzeba będzie mu zapłacić, po drugie jak przyjdzie zawodnika na kontrakt x2, to pozostali od razu wyciągną ręce po podwyżkę, a po trzecie Motor nie potrzebuje Zmarzlika żeby wygrywać.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#1186 Postautor: Gelo » 26 maja 2022, o 15:05

Dokładnie - dla mnie najbardziej fascynujące w Motorze jest, że utrzymaliśmy się w Ekstralidze Miesiącem i Lampartem, wicemistrzostwo Polski zrobiliśmy bez żadnej gwiazdy z GP. Ta drużyna jest po prostu dobrze zbilansowana i zbalansowana. Kompletnie nie widzę u nas modelu gorzowskiego, w którym wszystko kręci się wokół jednego człowieka.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#1187 Postautor: papi » 26 maja 2022, o 15:08

mamy świetny i młody zespół, ściągnięcie Zmarzlika to przynajmniej 2 istotne ryzyka:
1) konflikty wewnątrz zespołu i oczekiwanie podwyżek przez wszystkich po kolei. W takiej sytuacji, nawet w razie podobnych ofert z innych klubów podejmujemy ryzyko, że dotychczasowi liderzy odejdą, bo będą czuli się zawodnikami drugiego sortu
2) to tylko doniesienia nieoficjalne, ale dużo mówi się o tym, że Zmarzlik w Gorzowie dostaje wszystko czego zapragnie. U nas albo nie dostanie albo wywoła to potężną awanturę, bo jakoś nie widzę Mikkela czy Drabika, którzy "klękają" przed jaśnie Panem. Może Va¢ul i Woźniak akceptują króla, ale nie wszyscy muszą.

Finanse to może być pikuś, znaczna część idzie poza spółką Speedway Lublin, więc zakładam, że klub sam w sobie jakoś mocno finansowo by tego nie odczuł. Nawet jakby mieli 20 mln nadwyżki to więcej niż 5.000/punkt nie zapłacą.
Ostatnio zmieniony 26 maja 2022, o 15:20 przez papi, łącznie zmieniany 1 raz.

samba
Senior

#1188 Postautor: samba » 26 maja 2022, o 15:18

Mimo że sam nie chciałbym ujrzeć Zmarzlika w Motorze - po prostu kibicowsko nie przepadam za nim, to powinniśmy go licytować co roku dla samego płaczu Grzyba :D

Haron90
Kadrowicz

#1189 Postautor: Haron90 » 26 maja 2022, o 16:10

Dokładnie takie samo zdanie jak koledzy powyżej. Licytować aby Gorzów płacił ze łzami w oczach, ale żeby finalnie go ściągnąć to nie, dziękuję. Rozj***ł by całą drużynę od środka. Cała hierarchia poszła by w piz*u.

Awatar użytkownika
mikas
Trener
Kontakt:

#1190 Postautor: mikas » 26 maja 2022, o 17:40

Gelo pisze: Kompletnie nie widzę u nas modelu gorzowskiego, w którym wszystko kręci się wokół jednego człowieka.

No Gelu muszę ;)
Pamiętasz jak kiedyś straciliśmy Karlssona, to pisałeś, że w Lublinie sprawdza się tylko model z jednym porządnym liderem, a nie wyrównany zespół. Co więcej, wtedy się z Tobą zgadzałem :) Ale jak pokazuje historia kolejnych lat ... nigdy nie mów nigdy ;)
MOTOR LUBLIN
Obrazek

Awatar użytkownika
Kargolo
Trener

#1191 Postautor: Kargolo » 26 maja 2022, o 17:50

Do niedawna tak było. Bo chyba nigdy nie mieliśmy aż tak mocnego wyrównanego składu. Nigdy nie mieliśmy naraz czterech gości, z których każdy może zrobić 10 oczek w 5 startach i najlepszej pary juniorów w Polsce. Szczególnie z juniorami było zwykle niesamowicie chudo.
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#1192 Postautor: Gelo » 26 maja 2022, o 18:37

mikas pisze:
Gelo pisze: Kompletnie nie widzę u nas modelu gorzowskiego, w którym wszystko kręci się wokół jednego człowieka.

No Gelu muszę ;)
Pamiętasz jak kiedyś straciliśmy Karlssona, to pisałeś, że w Lublinie sprawdza się tylko model z jednym porządnym liderem, a nie wyrównany zespół. Co więcej, wtedy się z Tobą zgadzałem :) Ale jak pokazuje historia kolejnych lat ... nigdy nie mów nigdy ;)

W 2003 i 2004 roku mieliśmy najlepszych zawodników w lidze. Człowiek cieszył się z tego. A wygrana w Rzeszowie jednym punktem to jakby mistrzostwo Polski. Przez te prawie 20 lat wszystko się zmieniło. I ludzie i opinie i drużyna i klub i cały żużel jest inny. Mam wielką sympatię do naszej obecnej ekipy. Obawiam się że ściągnięcie np. Zmarzlika zburzyłoby układankę.

Karamba
Kadrowicz

#1193 Postautor: Karamba » 26 maja 2022, o 22:23

samba pisze:Mimo że sam nie chciałbym ujrzeć Zmarzlika w Motorze - po prostu kibicowsko nie przepadam za nim, to powinniśmy go licytować co roku dla samego płaczu Grzyba :D

i robimy to co roku a ból pupy to wiadomo kto ma bo akurat Oni nikogo nie stracili po zawieszeniu 5 ątka na Bartulę i złota nie zdobyć ? muszą

Flagg
Trener

#1194 Postautor: Flagg » 27 maja 2022, o 08:40

Ja jestem absolutnie zachwycony tym, w jaki sposób Kuba Kępa zbudował tą drużynę i jaki progres ona notuje. Umówmy się, że nie jest wielką sztuką wejść do najwyżsej klasy rozgrywkowej z hektolitrem dolarów, zrobić sobie dream team w pierwszym sezonie i zgarnąć majstra. Jasne, gdyby taki scenariusz zrealizował się w Lublinie, to bym nie narzekał, ale jednak taki stopniowy progres samkuje chyba lepiej. No bo wchodzimy i w pierwszym sezonie robimy majstra i co dalej? Ano poprzeczka już nizej nie spadnie i nawet srebro uwazane byłoby za lekkie rozczarowanie. A tak nigdy nie zapomnę tej ciszy po ostatnim biegu meczu z Falubazem, gdzie przegralisny PO. Ciszy, która trwała tylko chwilę, bo zaraz cały stadion zaczął dziekować zawodnikom.

Zawsze mi sie chce smiać z tego całego "Sasinowa", Lublina srającego kasą i kupującego sobie medale. Tylko podczas gdy cała liga sobie kupowała gwiazdy SGP, to "największym" nazwiskiem, które zasiliło Lublin przez 4 okna transferowe w Elidze był. Matej Zagar. Jedyny żuzlowiec, który byl uczestnikiem SGP przychodząc do Motoru. Brzmi to dość śmiesznie przy tych wszystkich Vaculikach, Pedersenach, Doyle'ach czy Artiomach.

Chciałoby się jeździć w obecnym składzie jak najdłużej. Michelsen, Kubera, Drabik - to goście, którzy fajnie jeśli najbliże kilka/kilkanaście lat kariery spędzą w Kozim Grodzie. To samo tyczy się Wiktora, do którego mam duży sentyment. Mam nadzieję, że chociaż te U24 jeszcze w klubie przejeździ. Ale prędzej czy później do jakiś przetasowań będzie musiało dojść. Choćby po sezonie 2022 gdzie raczej nie będzie miejsca w składzie i dla Wiktora i dla Mateusza.

Wierzę, że Kuba jest na tyle ogarniętym człowiekiem, że nie bedzie ryzykowac tego co zbudował przez ostatnie 5 lat jakimś swoim zafiksowaniem na Zmarzlika (o ile takowe w ogóle istnieje oczywiście). Oczywiśvie pod wzgledem marketingowym to byłby strzał w dziesiątkę, ale sportowo mogłoby się zakończyć katastrofą. Mamy Michelsena, mamy Kubere, mamy Drabika - ta trójka powinna być aboslutnym priorytetem na kolejne sezony. Jesli Jarek będzie dalej klepać dwucyfrówki, to w ogóle nie ma tematu szukania kolejnego seniora, tylko trzeba skupic sie na juniorze.

A jeśli już musimy wziąć kogoś "dorosłego" to celowałbym w sprawdzony do tej pory model. Dudek, Lambert byliby fantastycznymi wyborami, ale i bardzo drogimi ze statusem gwiazdy. Ale już np. Przemek Pawlicki uważam, że mógłby nieźle się wpasować, a spełnia kryteria dobrego żuzlowca, a jednoczesnie nie gwiazdy, która zaburzyłaby równowagę w druzynie. Lidsey lub Bellego też będa na wylocie z Leszna, a to zawodnicy wciąz z potencjałem i szansami na progres.

Bottom line jest taki, że jeśli udałoby sie ogarnąc dobrego U21 na miejsce Wiktora, to wcale nie potrzebujemy żadnej petardy na piątego seniora. Pamiętajmy, że Leszno robiąc 4 mistrzostwa z rzedu robiła to miajac w składzie jednego gość z SGP.

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#1195 Postautor: niespokojny » 27 maja 2022, o 12:14

Moim zdaniem trzeba wzmocnić skład. Tutaj najchętniej widziałbym Madsena - najbardziej regularny choć średnio trawie gościa. Żużel to sport urazowy i dość nieprzewidywalny. Wypada nam Michelsen i nas nie ma. W dodatku kogo byśmy nie ściągnęli na juniora to nie będzie jeździł na poziomie średniej 1,8 jak Lampart. A jak (tfu tfu) wrócą kłopoty sprzętowe Jarka to leżymy i kwiczymy. Jeśli jest szansa to brać co najlepsze z rynku a nie bawić się w sentymenty. Sparta wymieniła średniaka Fricke na Łagute i zdobyli w cuglach DMP. Tak niewiele a tak mocno odmieniło zespół. I widać po tym sezonie że im go strasznie brakuje.
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych

blajar
Trener

#1196 Postautor: blajar » 27 maja 2022, o 12:16

Ja bym chętnie Duzersa u nas widział :) Jeśli miał status gwiazdy to raczej po zdobyciu wicemistrzostwa, od tego czasu nie jest chyba postrzegany w ten sposób więc pewnie by się fajnie u nas wpasował. Mnie się wydaje, że na tę chwilę tak, to jest czołowy polski senior ale statusu gwiazdy pokroju Janowskiego, Zmarzlika zdecydowanie nie ma, a i charakterologicznie chyba idealnie nam pasuje. Myślę, że jego transfer niczego by w drużynie nie zaburzył :)
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa" :lol:
Czytał Łukasz Benz

Sebekmotor
Kadrowicz

#1197 Postautor: Sebekmotor » 27 maja 2022, o 13:50

Wydaje mi się, że kolejnym argumentem naszego klubu w kwestii transferów jest brak chorej presji na zawodników. Wymagania oczywiście są, ale dopuszczalny jest jakiś margines błędu dlatego taki Dudek mógłby u nas naprawdę rozwinąć skrzydła po ciężkim sezonie 2021 i obecnym w Toruniu.

Fratczak ostatnio pisał, że okres transferowy ruszył, pewnie niedługo pojawia się jakieś ploteczki :))

Awatar użytkownika
papi
Trener

#1198 Postautor: papi » 27 maja 2022, o 13:55

ale zakładając, że MM, Kubera i Drabik zostaną przez dłuższy czas, to kolejny Polak nie jest nam tak potrzebny. Dlatego kierunek toruński mi się podoba, ale widzę dwóch młodszych zawodników, którzy z racji braku paszportu mogą być tańsi, przynajmniej tak mi się wydaję :)

Sebekmotor
Kadrowicz

#1199 Postautor: Sebekmotor » 27 maja 2022, o 13:57

Dla mnie ideałem byłby Lambo, wtedy nasz skład byłby paluszki lizać. Ale ktoś tu kiedyś pisał, że to nierealne..

Awatar użytkownika
_piotrusss
Kadrowicz

#1200 Postautor: _piotrusss » 27 maja 2022, o 14:34

No właśnie, o co chodzi z tym Lambo? Panuje przekonanie, że stosunek do naszego klubu ma dość chłodny. Ma żal o brak drugiej szansy w ekstralidze?
Zrobił wilk elektrownię, lecz by prąd uzyskać
Spalał w niej cały węgiel z kopalni od liska.
Kopalnia z elektrowni cały prąd zżerała,
Stąd brak światła i węgla. Ale system działa!
Andrzej Waligórski