Motor Lublin w sezonie 2022
Re: Motor Lublin w sezonie 2022
Wystarczy młody z Rzeszowa:)
Może Boniek już wie.. dlatego o naszej hegemonii na dekade pisze na Twitach ..;):p
- tezetomaniak
- Trener
Pompowanie składu do granic możliwości, przy udziale SSP i ku uciesze kibiców... gdzieś to już grali. Golloby, Rickardssony, szybkie DMP, a na końcu pośmiewisko. Po zdobyciu tytułu warto już myśleć co jest prawdziwym fundamentem, który pozwoli na lata zagościć w czołówce.
No przecież Bartosz Zmarzlik jest naszym nowym fundamentem na lata. Z nim na pokładzie Motor może dorzucić kilka gwiazdek do swojego herbu.
Dla mnie najważniejsze, że Dominik, Jarek i Mateusz nigdzie się nie wybierają. Brak Michelsena przeżyję. Szczególnie, że Lindrena zawsze bardzo lubiłem, nawet w jego postjuniorskich czasach, gdy był zwykłym średniakiem i w sumie nudziarzem. Nic wtedy nie zapowiadało, że będzie robił takie widowisko na torze.
Dla mnie najważniejsze, że Dominik, Jarek i Mateusz nigdzie się nie wybierają. Brak Michelsena przeżyję. Szczególnie, że Lindrena zawsze bardzo lubiłem, nawet w jego postjuniorskich czasach, gdy był zwykłym średniakiem i w sumie nudziarzem. Nic wtedy nie zapowiadało, że będzie robił takie widowisko na torze.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"
Znam dużo więcej przypadków budowania Dream teamów za prywatny hajs, które kończyły sie spektakularnymi bankructwami. Opieranie się wiec na histroii jednej Unii nie jest zbyt miarodajne. Szczególnie, że struktura sponsorska Motoru jest jednak nieco bardziej rozbudowana niż Bogdanka i Azoty.tezetomaniak pisze:Pompowanie składu do granic możliwości, przy udziale SSP i ku uciesze kibiców... gdzieś to już grali. Golloby, Rickardssony, szybkie DMP, a na końcu pośmiewisko. Po zdobyciu tytułu warto już myśleć co jest prawdziwym fundamentem, który pozwoli na lata zagościć w czołówce.
Dużo bardziej niebezpieczny jest model tzn "sugar daddy" gdzie masz jeden podmiot od którego uzależniony jest byt klubu, vide Witek w Łodzi. Witek się zabiera i na pięknej MotoArenie możemy sadzić ziemniaki. To aękurat przerabiane było dziesiątki razy, żeby wspomnieć tylko ostatnio sympatycznego Janusza z Rzeszowa, czy choćby piłkarską Polonię, Wisłę (choc ta ciągnęła bardzo długo za Cupiała) lub Groclin.
A czy Bartek jest fundamentem? Pamiętajmy jednak, że on z Lublinem nigdy nie będzie tak związany jak choćby z Gorzowem. Do tego mamy KSM w 2025, który mocno wywróci rynek. Nie przywiązywałbym się do nazwiska Bartka na lata.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
Nie wiem - może tylko ja tak mam ale o ile w przypadku Dominika nie mam z tym żadnego problemu to Bartek na zawsze będzie mi się kojarzył z Gorzowem. Po części może wynika to z zachowania. Dominik odchodzący z Leszna w niezbyt miłej atmosferze zdecydowanie odciął korzenie, cieszył się z medali jak dziecko, jakby wcześniej niczego nie zdobył z Unią. Traktuję go jak swojego. Zmarzlik to inna para kaloszy. Był nawet podpuszczany podczas wywiadów, że został przywitany przez kibiców lubelskich jak swój itd. Udał, że nie skumał. Rozumiem, że musi, ale ten dystans, który zachowuje jest bardzo duży. Rozgrzeszam, że to dla niego trudna sytuacja, zmienia otoczenie pierwszy raz w karierze. Ale jest tak gorzowski, że na stwierdzenie "nie robię tego dla pieniędzy" można się jedynie uśmiechnąć z politowaniem. I nie wiem dlaczego ale również mam przeczucie, że ta jego lubelska przygoda nie będzie trwała wieki.
ps. a ten KSM od 2025 to już pewnik?
ps. a ten KSM od 2025 to już pewnik?
Gelo pisze:ps. a ten KSM od 2025 to już pewnik?
Pewne sa jedynie smierć i podatki ;)
Natomiast z wypowiedzi krawtów z GKSZ i Eligi jasno wynika, ze KSM będzie. Nowy kontrakt telewizyjny bedzie negocjowany na 2026 rok i jest duże ciśnienie, żeby wtedy Eliga liczyła 10 zespołów. A nie powiększą Eligi bez KSMu i chca go wprowadzić już rok wcześniej.
To sie oczywiście na dłuższa metę nie uda i pewnie z KSMu wycofają się albo z końcem kolejnego kontraktu telewizyjnego, albo wcześniej. Ale niestety te kilka sezonów będziemy musieli się przemęczyć.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
Gelo pisze:ps. a ten KSM od 2025 to już pewnik?
Jeszcze nie. Mam nadzieję, że przepis U24 Polak zmienił koncepcje/wizje marynarek budowania przyszłych składów na KSM (raku żużla).
I mam nadzieję, że Motor będzie się temu sprzeciwiał.
-
Sebekmotor
- Kadrowicz
Czytając nasze forum odnoszę wrażenie, że wielu użytkowników uwierzyło w propagandę, że Motor to pieniądze z SSP. Ale nawet jak się przyjrzymy wyliczankom Ostafy to tych pieniędzy wychodzi 25-30 proc budżetu klubu. Dużo, ale nawet przy ograniczeniu sponsoringu np przez Bogdanke klub dalej funkcjonuje stabilnie.
-
rumburaquee
- Zawodowiec
Rano w Radio Lublin był wywiad z KK, feta pod koniec października i wspominał że zawodnicy odchodzą i chcą się godnie pożegnać. Wspomniał że nie rozumie nagonki na SSP. Tyle usłyszałem reszta wywiadu na Facebooku radio.
Bardzo dobrze skomentował ten hejt Kuba w kanale sportowym. Nikt nie broni Falubazowi czy Stali przekonać do sponsoringu spółki skarbu państwa - nawet w 100 %. Jak KGHM sponsoruje Zagłębie Lubin - jest ok. Jak Lotos sponsoruje Wybrzeże - jest ok. Wisła Płock - też jest ok. Ale jak dwa największe zakłady pracy na Lubelszczyźnie zatrudniające tysiące ludzi, generujące zyski i mające zaplanowane budżety sponsorują sportową wizytówkę województwa a obecnie stolicę sportu narodowego - to jest źle, bo to "z naszych podatków". Jak Kuba zatrudnia niechcianego Hampela, zdyskwalifikowanych Łagutę i Drabika, pierwszoligowca Michelsena - psuje rynek. Ale jak Termos przepłaca Dudka i Emila a Wrocław pobiera Artioma - jest w porządku. Ten ból dupy zaczyna być komiczny. Och jak mi przykro, że Motor jest najlepszą drużyną na świecie :) Przepraszam całą żużlową Polskę. Jak tak można w ogóle?
Wychodzi na to, że najprostsze rozwiązanie znów jest tym najbardziej prawdopodobnym :) Oprócz tego, co napisał kolega wyżej, to Kępa dodał, że pierwotne plany zakładały kosmetyczne zmiany, natomiast niektore rozmowy nie poszły tak jak miał nadzieję i zmiany w składzie będą większe. IMO to już jest podkładka pod odejście MM.rumburaquee pisze:Rano w Radio Lublin był wywiad z KK, feta pod koniec października i wspominał że zawodnicy odchodzą i chcą się godnie pożegnać. Wspomniał że nie rozumie nagonki na SSP. Tyle usłyszałem reszta wywiadu na Facebooku radio.
Rozmowy transferowe są praktycznie zamknięte, zostały ostatnie kosmetyczne sprawy (tutaj nawiązał do drugiego juniora).
Feta pod koniec października, ale mam nadzieję, że nie będą tak długo czekać z ogłoszeniem odejścia MM. Byłoby to jednak lekkie świństwo trzymać kibiców przez miesiac w niepewności i robić im płonną nadzieję.
-
rumburaquee
- Zawodowiec
Tak, tak. Zazwyczaj pisze z telefonu i ciężko mi elaboraty tworzyć. Dzięki za rozwinięcie.
Z tej wypowiedzi Kuby dla Radio Lublin dla mnie też niestety wynika jednoznacznie, że Mikkel odchodzi. Powiedział oprócz tego co napisał Flagg wyżej, że: "spotkamy się z kibicami, należy się to kibicom tym bardziej, że z zespołu będą odchodzili zawodnicy". Nie jeden Drabik, ale co najmniej dwóch. Lamparta nie liczę, bo ma ważny kontrakt i jego ewentualne wypożyczenie to najwcześniej wiosna. Pozostali z pierwszego składu już oficjalnie zostają. A nikt przecież na fetę nie przyjdzie żegnać się z Bowsem czy Tudzieżem przy całym dla nich szacunku.
Bowes i Tudzież pewnie zostaną, ktoś musi jeździć w U24 ;)
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!
- _piotrusss
- Kadrowicz
Też tak to odebrałem i wydaje mi się że sprawa jest zamknięta. Pozostaje pytanie czy dołączy do nas tylko Lindgren i jedziemy z Wiktorem czy dojdzie również Jack. Ja bym się nie obraził na pierwszą opcję. Ciśnienia na "pierwsze złoto w historii" już nie będzie, więc po tylu latach jazdy w barwach Motoru, Wiktor może otrzymać szanse wykazania się jako senior. No i dochodzi kwestia ciągle niejasnej sytuacji startu Rosjan w 2023 roku, więc Toruń może być skazany na Holdera.
Zrobił wilk elektrownię, lecz by prąd uzyskać
Spalał w niej cały węgiel z kopalni od liska.
Kopalnia z elektrowni cały prąd zżerała,
Stąd brak światła i węgla. Ale system działa!
Andrzej Waligórski
Spalał w niej cały węgiel z kopalni od liska.
Kopalnia z elektrowni cały prąd zżerała,
Stąd brak światła i węgla. Ale system działa!
Andrzej Waligórski
Jakby ktoś chciał posłuchać.
https://www.youtube.com/watch?v=8pfmLTEV4R4
https://www.youtube.com/watch?v=8pfmLTEV4R4
Ja od początku roku jestem zwolennikiem jazdy Wiktorem, za co zbiera mi się jopy na forum :) A przecież nikt nie powiedział, że trzeba miażdżyć lige przeokrutnie, zeby zostac mistrzem. IMO mamy zawodników, którzy są w stanie spokojnie trzymać wynik na wyjeździe. Bartek, Dominik, Jarek, Fredka + Cierniak. A u siebie jesteśmy w stanie miażdżyć przeokrutnie. Nawet Spartę z Łagutą. A Wiktor, o ile na wyjeździe nie polata raczej, tak przy Z5 jest w stanie spokojnie robić 5-6 kt minimum. TO przy Cierniaku i czwórce mocnych seniorów powinno wystarczyć.
Jacek Uchwyt to oczywiście jedna, jak nie dwie półki wyżej. Ale czy faktycznie na wyjazdach gwarantuje dużo więcej od Lamparta? U-24 i juniorka w przyszłym roku nie będzie w Elidze robić szału. Przy umiejętnym ustawianiu WIktora, mozna minimalizować ewentualne straty.
Jacek Uchwyt to oczywiście jedna, jak nie dwie półki wyżej. Ale czy faktycznie na wyjazdach gwarantuje dużo więcej od Lamparta? U-24 i juniorka w przyszłym roku nie będzie w Elidze robić szału. Przy umiejętnym ustawianiu WIktora, mozna minimalizować ewentualne straty.
Flagg, dlaczego postawiłeś w swoim podpisie znaki zapytania przy Kuberze i Hampelu, skoro oni już potwierdzili zostanie, a nie ma go przy Lindgrenie? ;)
Posłuchałem tego wywiadu z Kępą i można jeszcze dodać, że miała być lekka kosmetyka na sezon 2023 w składzie, ale rozmowy potoczyły się inaczej i będzie rewolucja.
To chyba już mówi jasno, że MM odchodzi.
To chyba już mówi jasno, że MM odchodzi.
Bo ostatni raz edyowałem sygnaturę w lipcu xDdannie pisze:Flagg, dlaczego postawiłeś w swoim podpisie znaki zapytania przy Kuberze i Hampelu, skoro oni już potwierdzili zostanie, a nie ma go przy Lindgrenie? ;)
A co do wywiadu z Kubą. To jeszcze wspomniał, że pracują nad formułą powitania nowych zawodników w klubie i że mają ciekawe pomysły w tym względzie ;)
Ze tez nikt jeszcze nie wspomnial o Fricke ? ;)
Jack Holder tez ciekawie sobie u nas radził. Mnie nadal przekonuje bardziej niż mlodszy brat - charakterologicznie lepiej pasuje do Motoru
Saint pisze:Jack Holder tez ciekawie sobie u nas radził. Mnie nadal przekonuje bardziej niż mlodszy brat - charakterologicznie lepiej pasuje do Motoru
*Chris Holder.
Ja bym wolał właśnie Maxa jak już o kangurach mowa.