Motor Lublin w sezonie 2023

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

Re: Motor Lublin w sezonie 2023

#1076 Postautor: kibicLBN » 1 kwietnia 2023, o 13:31

jarkur pisze:
KrzyczącyK1b1c pisze:
jarkur pisze:Czyżby?
Odejmij jeden bieg za 3 punkty i jaka średnia wychodzi?

Ale trudniej jest utrzymać wysoką średnią, mając więcej biegów.

Jak bym nie liczył poprzedni sezon, wychodzi mi, że bez ZZ Mikkel miałby słabszą średnią.

Prima aprilis! Dobrze Ci wyszło!
:lol:
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Flagg
Trener

#1077 Postautor: Flagg » 1 kwietnia 2023, o 14:59

Piernik pisze:Przyjmuje do wiadomości wasze argumenty odnośnie Fredki, po prostu oceniając kogoś osobiście patrzę przez pryzmat większej ilości sezonów niż jednego, a całościowo pobyt we Włókniarzu dla Lindgrena nie był udany. Dochodzi też kwestia problemów mentalnych, mniejsza z tym możemy dyskutować, ale macie rację, sezon zweryfikuje, na pewno są to zawodnicy którzy przysporza wiele emocji, ale czy będą z tego punkty, biorąc pod uwagę lubelski tor i siłę drużyny, nie wiem.

Nie chce mi się wierzyć po prostu, że Jack czy Fredka będą wartością dodaną dla drużyny na takim torze jak wasz. A założenie że Fredka pojedzie lepszy sezon niż Tai, nie tylko robi z was faworytów ligi ale jednocześnie sprawia że byście tę ligę roznieśli. W moim odczuciu nie ma absolutnie żadnych argumentów by takie założenie postawić, zwłaszcza biorąc pod uwagę że wasz tor premiuje startowcow. Mam też wrażenie że ta dwójka to rozwiązanie mocno przejściowe z braku alternatyw i będą wymienieni na kogoś z topu,czy faktycznie mocnego kto faktycznie na ten tor pasuje, jak Vaculik czy Artiom.

Nie czytałem całego wątku, tylko zwrócę uwagę na dwie sprawy. Woffinden swoją średnia w zeszłym sezonie nabił kompletami z Grudziądzem i Ostrowem, czyli zdecydowanie najsłabszymi drużynami w lidze. A co do Fredki w Lublinie. Sprawdź sobie jego wyniki przy Z5 od kiedy Motor wszedł do Eligi i dodaj do tego dwa finały SGP. Nie wiem na jakiej podstawie piszesz, że Fredce nie leży lubelski tor.

Z nie do końca zrozumiałych dla mnie przyczyn, wszyscy oceniają Spartę zakładając, że Laguta, Jankowski i Tai pojadą jak w 2021,a Bewley nawet lepiej niż w 2022. Odważne założenie.

Imo Motor i Sparta mają bardzo wyrównaną siłę i szansę przed sezonem ocenilbym 50/50
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

ezbeg
Trener

#1078 Postautor: ezbeg » 1 kwietnia 2023, o 15:10

O Lindgrena na naszym torze jestem spokojny. Historycznie są ku temu przesłanki. Gorzej z wyjazdami. Zależy jak trafi z sprzętem. Czy będzie kombinował silnikami od egzotycznych tunerów czy weźmie coś znanego i sprawdzonego.
Większe obawy mam o Holdera. U nas pojechał tylko raz dobrze - w 2019 r., czyli wtedy kiedy jeszcze nasi nie potrafili do końca przygotować odpowiednio nawierzchni przy Z5. Z wyjazdami też może być różnie (pomijając Toruń). Tutaj nadzieja w pozostałych że pomogą z ustawieniem sprzętu, przynajmniej do naszego toru. I niestety na chwilę obecną to jednak Bewley > Holder.

Wasyl97

#1079 Postautor: Wasyl97 » 1 kwietnia 2023, o 17:02

ezbeg pisze:O Lindgrena na naszym torze jestem spokojny. Historycznie są ku temu przesłanki. Gorzej z wyjazdami. Zależy jak trafi z sprzętem. Czy będzie kombinował silnikami od egzotycznych tunerów czy weźmie coś znanego i sprawdzonego.
Większe obawy mam o Holdera. U nas pojechał tylko raz dobrze - w 2019 r., czyli wtedy kiedy jeszcze nasi nie potrafili do końca przygotować odpowiednio nawierzchni przy Z5. Z wyjazdami też może być różnie (pomijając Toruń). Tutaj nadzieja w pozostałych że pomogą z ustawieniem sprzętu, przynajmniej do naszego toru. I niestety na chwilę obecną to jednak Bewley > Holder.

Lindgren jedzie na silnikach od holenderskiego tunera Berta van Essena, który specjalizował się wcześniej w przygotowywaniu jednostek na długie tory. Z tego co udało mi się dostrzec, na sprzęcie od niego jedzie też m.in. Doyle i Sajfutdinow.

Raf
Zawodowiec

#1080 Postautor: Raf » 1 kwietnia 2023, o 19:41

Kompletnie nie rozumiem rozważań dotyczących formy nowych zawodników na naszym torze. Czy odkąd nasi nauczyli się przygotowywać równy tor w ekstralidze, był choć jeden zawodnik, który na naszym torze nie prezentował się znacznie lepiej niż w poprzednich sezonach na domowych torach?

KrzyczącyK1b1c
Trener

#1081 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 1 kwietnia 2023, o 19:44

Raf pisze:Kompletnie nie rozumiem rozważań dotyczących formy nowych zawodników na naszym torze. Czy odkąd nasi nauczyli się przygotowywać równy tor w ekstralidze, był choć jeden zawodnik, który na naszym torze nie prezentował się znacznie lepiej niż w poprzednich sezonach na domowych torach?

Jamróg/Buczkowski obstawiam.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#1082 Postautor: papi » 1 kwietnia 2023, o 19:48

Drabik? 2 mecze fantastyczne i tak podniosły średnią, ale miewał wyższe

Ge(L)o
Trener

#1083 Postautor: Ge(L)o » 2 kwietnia 2023, o 16:39

Nie wiem, czy ktoś w meczu ligowym w Lublinie dobije do 30.

Awatar użytkownika
ravajas
Trener
Kontakt:

#1084 Postautor: ravajas » 2 kwietnia 2023, o 17:23

Spokojnie. Myślę, że Spartak i Włókniarz są w stanie mieć trójkę z przodu. A może jeszcze i Toruń.
pozdrawia:
Rafał Borowski

http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
https://m.facebook.com/29dreamniner/?ref=bookmarks

Leniu
Szkółkowicz

#1085 Postautor: Leniu » 2 kwietnia 2023, o 19:13

Jest opcja, że u nas Zmarzlik, czy Domin w 15 będą oddawać bieg.

Awatar użytkownika
Saeyl
Kadrowicz

#1086 Postautor: Saeyl » 2 kwietnia 2023, o 19:16

Ale to dopiero w rundzie rewanżowej mam nadzieję ;)

Leniu
Szkółkowicz

#1087 Postautor: Leniu » 2 kwietnia 2023, o 19:17

Zależy od Jacka vel Sandał :)

Kaman
Kadrowicz

#1088 Postautor: Kaman » 2 kwietnia 2023, o 19:22

Obrazek

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#1089 Postautor: kibicLBN » 2 kwietnia 2023, o 20:17

Patrzę na tego Kubere i oczom nie wierzę. Przychodził jako dobry junior, ale nie jakiś kozak typu Janowski czy Dudek. No mimo wszystko półka niżej. Pamiętam że po 2-3 przyzwoitych meczach w 2021 zaczął jechać tragicznie. Wychodził ze startu często pierwszy lub drugi i dawał się mijać wszystkim jak leci. Szczególnie bolesny dla oczu był mecz w Częstochowie. Nie szło na gościa patrzeć. Ale druga część i końcówka tamtego sezonu była bardzo dobra, a zeszły sezon to już mega wysoki poziom. Teraz zdaje się potwierdzać, że wszedł na pewien poziom i może pójść tylko w górę. Minęło 1,5 sezonu (nie mylić z rokiem kalendarzowym) od tragicznej jazdy w Częstochowie, Grudziądzu czy u nas chociażby w meczu z Toruniem. Rzadko się zdarza, żeby przechodząc z wieku juniora średnia biegowa nie spadła, a na dodatek tak szybko wystrzeliła w górę. Widać że zmiana otoczenia na obce była mu bardzo przydatna.

KrzyczącyK1b1c
Trener

#1090 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 2 kwietnia 2023, o 20:34

kibicLBN pisze:Pamiętam że po 2-3 przyzwoitych meczach w 2021 zaczął jechać tragicznie. Wychodził ze startu często pierwszy lub drugi i dawał się mijać wszystkim jak leci. Szczególnie bolesny dla oczu był mecz w Częstochowie. Nie szło na gościa patrzeć..

Wtedy był okres chyba jego osobistej tragedii i śmierci mamy.

Czarek
Trener

#1091 Postautor: Czarek » 2 kwietnia 2023, o 20:37

Ge(L)o pisze:Nie wiem, czy ktoś w meczu ligowym w Lublinie dobije do 30.

Prawie wszyscy dobiją.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#1092 Postautor: kibicLBN » 2 kwietnia 2023, o 21:14

KrzyczącyK1b1c pisze:
kibicLBN pisze:Pamiętam że po 2-3 przyzwoitych meczach w 2021 zaczął jechać tragicznie. Wychodził ze startu często pierwszy lub drugi i dawał się mijać wszystkim jak leci. Szczególnie bolesny dla oczu był mecz w Częstochowie. Nie szło na gościa patrzeć..

Wtedy był okres chyba jego osobistej tragedii i śmierci mamy.

Mogę się mylić, ale dołek zaczął się chyba już przed odejściem jego mamy, aczkolwiek może już wtedy działo się z nią źle. Sam przyznał że miało to na niego znaczący wpływ. No mniejsza o przyczyny, ale sama odmiana była ogromna.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#1093 Postautor: Cooper » 3 kwietnia 2023, o 08:53

Saeyl pisze: gdy Jack i Fredka odpalą to możemy wyjść nawet na tym jeszcze lepiej.

Artiom = Bartek
Maciek = Dominik
Piotrek = Jarek
Dan < Jack
Tai =/< Fredrik
Bartek = Mateusz
Mateusz = Kacper

Odważne z tym Danem, skąd podstawy? Średnia? GP? Czy mistrzostwa Australii? :)

gdy Jack i Fredka odpalą to możemy wyjść nawet na tym jeszcze lepiej.

No, a jak odpali Tai i Piter?
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Flagg
Trener

#1094 Postautor: Flagg » 3 kwietnia 2023, o 09:41

W swoim Mistrzowskim sezonie, Łaguta robił w Elidze 0,3 pkt na bieg mniej od Zmarzlika, wiec ten znak równości też można kwestionować.

Janowski moze pojechać gorzej/na poziomie Kubery, a może wypalić z 2,5/bieg, tak jak w 2021.

Natomiast Kubera, obiektywnie patrząc, to chyba TOP 4 polskich rajderów w lidze. Jest Zmarzlik, a potem trójka Janowski, Kołodziej i Kubera, przy czym pierwsza dwójka ma oczywiście już ugruntowana pozycję, a Dominik dopiero na taką pracuje. Z tego względu sa tez wobec niego wieksze obawy, czy będzie w stanie ten poziom utrzymać (a może wskoczy jeszcze półkę wyżej).

IMO składy Motoru i Sparty sa na ten moment tak wyrównane, że nie sposób jasno ocenić, który z tych zespołów bedzie mocniejszy, bo tutaj decydować będą detale. Potencjał nieco wiekszy wydaje sie miec Sparta, ale z drugiej strony my mamy chyba ten skład "pewniejszy". Pewniejszy w tym sensie, że u Wrocławian jest więcej niewiadomych (forma Taia i Pawlickiego, w którą stronę z rozwojem pójdzie Dan, jaka będzie forma Janowskiego). Przy czym to tyko moja subiektywna opinia.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#1095 Postautor: Cooper » 3 kwietnia 2023, o 09:44

Forma Taia i Pitera niepewna, za to o Lindgrena i Jacka możemy być spokojni :)

Flagg
Trener

#1096 Postautor: Flagg » 3 kwietnia 2023, o 10:02

Inaczej.

Dlaczego mielibyśmy być niespokojni o formę np. Lindgrena? On jeździ dość stabilnie od kilku sezonów. Od 2017 roku kończy na poziomie 1.9-2.0. Jedynie 2021 miał słabszy (lekko poniżej 1.7) na co, jak sam mówił, wielki wpływ miał Covid. Postrzegamy jego wyniki przez pryzmat tego, że w Czewie miał być numerem 2. U nas będzie numerem 3-4. Jak wykręci swoja normę, to w zupełności to wystarczy.

Jack natomiast będzie u nas numerem 5. Rok temu pojechał najsłabszy sezon od kilku lat, a i tak wykrecił 1.6. Niech nawet powtórzy taki wynik w Motorze i raczej nie powinniśmy miec powodów do płaczu. My mamy tą "przewagę" nad Spartą, że mamy kosmitę, który na luzie może robić 2,6/2,7 co powinno rekompensować ewentualną słabsza postawę któregoś z zawodników drugiej lini. Do tego wyniki pre-season wskazują raczej na to, że nasi zawodnicy prezentują stabilniejszą formę. Co czywiście nie musi miec przełożenia na ligę, ale na potrzeby dyskusji jakieś dane i założenia musimy przyjąć.

Oczywiście może sie okazać, że Zmarzlik zrobi 2.3 Kubera ledwo dobije do 2.0, a Lindgren wróci do formy z 2021 i Sparta powiezie nas w obu meczach do 40. Dlatego napisałem, ze nasz skład wydaje się pewniejszy, a nie, że jest. A wszystko zweryfikuje tor.

EDIT: Koniec końców kluczowymi postaciami w tej rywalizacji mogą okazać się Ci, o których mówi sie najmniej: Kowalski i Cierniak.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#1097 Postautor: Cooper » 3 kwietnia 2023, o 10:16

Flagg pisze:Dlaczego mielibyśmy być niespokojni o formę np. Lindgrena? On jeździ dość stabilnie od kilku sezonów. Od 2017 roku kończy na poziomie 1.9-2.0. Jedynie 2021 miał słabszy (lekko poniżej 1.7)

A dlaczego mielibyśmy być niespokojni o formę Taia który od lat kreci się wokół 2.0 i ewentualnie wyżej?

Jack natomiast będzie u nas numerem 5. Rok temu pojechał najsłabszy sezon od kilku lat, a i tak wykrecił 1.6.

Coś jak Piter, z tą różnicą, że ten wykręcił 1,8. OK, w Sparcie trudniej wskazać nr 5 (Dan czy Piter, ale obaj lepsi na papierze od Holdera).

Niech nawet powtórzy taki wynik w Motorze i raczej nie powinniśmy miec powodów do płaczu.

Jak Piter powtórzy 1,82 w Sparcie to myślę, że też będą happy.

My mamy tą "przewagę" nad Spartą, że mamy kosmitę, który na luzie może robić 2,6/2,7 co powinno rekompensować ewentualną słabsza postawę któregoś z zawodników drugiej lini.

Jeśli chodzi o ligę i pre-season to myślę, że to samo można śmiało napisać o Artiomie.

rumburaquee
Zawodowiec

#1098 Postautor: rumburaquee » 3 kwietnia 2023, o 10:18

Flagg pisze:Inaczej.

Dlaczego mielibyśmy być niespokojni o formę np. Lindgrena? On jeździ dość stabilnie od kilku sezonów. Od 2017 roku kończy na poziomie 1.9-2.0. Jedynie 2021 miał słabszy (lekko poniżej 1.7) na co, jak sam mówił, wielki wpływ miał Covid. Postrzegamy jego wyniki przez pryzmat tego, że w Czewie miał być numerem 2. U nas będzie numerem 3-4. Jak wykręci swoja normę, to w zupełności to wystarczy.

Jack natomiast będzie u nas numerem 5. Rok temu pojechał najsłabszy sezon od kilku lat, a i tak wykrecił 1.6. Niech nawet powtórzy taki wynik w Motorze i raczej nie powinniśmy miec powodów do płaczu. My mamy tą "przewagę" nad Spartą, że mamy kosmitę, który na luzie może robić 2,6/2,7 co powinno rekompensować ewentualną słabsza postawę któregoś z zawodników drugiej lini. Do tego wyniki pre-season wskazują raczej na to, że nasi zawodnicy prezentują stabilniejszą formę. Co czywiście nie musi miec przełożenia na ligę, ale na potrzeby dyskusji jakieś dane i założenia musimy przyjąć.

Oczywiście może sie okazać, że Zmarzlik zrobi 2.3 Kubera ledwo dobije do 2.0, a Lindgren wróci do formy z 2021 i Sparta powiezie nas w obu meczach do 40. Dlatego napisałem, ze nasz skład wydaje się pewniejszy, a nie, że jest. A wszystko zweryfikuje tor.

EDIT: Koniec końców kluczowymi postaciami w tej rywalizacji mogą okazać się Ci, o których mówi sie najmniej: Kowalski i Cierniak.

Lub nie daj Boże kontuzje

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#1099 Postautor: kibicLBN » 3 kwietnia 2023, o 10:44

Prawdą jest też to, że ,, przeraża " skład Sparty, bo odzyskali mistrzowski skład z 2021r. w dodatku zamieniając Czugunowa na znacznie lepszego, a na bank pewniejszego Pawlickiego. Rok temu wszyscy poza Danem zanotowali solidarny zjazd formy, ciekawe jak będzie teraz jak cześć odpowiedzialności dźwignie Laguta.

Flagg
Trener

#1100 Postautor: Flagg » 3 kwietnia 2023, o 11:01

@Cooper

1. O formę Taia można miec obawy o tyle, że ten spadek w zeszłym sezonie był większy niż wskazują na to cyferki. Jeśli odliczymy od średnich wyniki uzyskiwane z Ostrowem i Grudziądzem (które umówmy sie nie miały żadnej wartości w walce o medale), to Tai zrobił średnia 1.70. W przypadku Lindgrena to było 1.88. Różnica już dość znacząca. To jest dodatkowo zjazd o niemal 0,4 pkt/bieg w stosunko do średniej Taia z 2021. W przypadku Lindgrena to skok w górę o 0.23 pkt/bieg. A jeśli porównamy te liczby do średniej z poprzednich 4 lat (2018-2021), to mamy:

Woffinden - 2.17 czyli w 2022 spadek o 0,47 pkt/bieg
Lindgren - 1.91 czyli w 2022 spadek o 0,03 pkt/bieg

Wobec powyższego myslę, że jednak obawy o ewentualną forme Taia moga byc większe niż w przypadku Lindgrena.

A dodatkowo Tai jeździł po 6 razy w meczu, co zdaniem również samych zawodników, jednak trochę pomaga. Żeby miec pełny obraz trzebaby pewnie jeszcze przeanalizować numery z jakimi startowali, czyli ile razy np. jechali na juniorów rywali, na liderów, kto był ich doparowym itp, ale póki co nie mam na to czasu ;)

2-3. Jasne .Jeśli Piter wykręci 1.8 i będzie to najsłabsza średnia seniora w zespole, to bedzie to dobrze wróżyć Sparcie. Przy czym ja raczej rozpatrywałem to ewentualne 1.6 Holdera w połączeniu z pozostałymi czynnikami i założeniami, które przyjałem, czyli stabilna forma Zmarzlika w okolicach 2.5/2.6 czy Kuberze na poziomie 2.2 (a takie cyfry wykręcał mniej więcej po kontuzji obojczyka) czy Lindgrenie na poziomie 1.9. Natomiast jeśli Piter zrobi 1.8, a jednoczesnie Dan i Tai zrobią 1.7 to już to nie będzie takie kolorowe dla Sparty, a i kibice z tego 1.8 chyba będa mniej zadowoleni.

Dodaj do tego Janowskiego, którego ciężko nazwać stabilnym zawodnikiem, skoro jego średnia sezonowa w ostatnich latach potrafiła skakać między 1.9 - 2.5

4. Różnica jest taka, że Łaguta nigdy w Elidze 2,6 nie zrobił, A Bartek już chyba 3 razy.