Motor Lublin 2022 (i nie tylko ) w Statystykach
Re: Motor Lublin 2022 (i nie tylko ) w Statystykach
Teraz to pewnie tak jest. Kwestia jeszcze innych statystyk typu pojedynki H2H, ilosc defektow, wykluczen (najlepiej z podzialem na powod) itp. itd.
Sa takie dostepne?
Sa takie dostepne?
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?
H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...
H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...
Nie no protokół zawodów zawiera jedynie podstawowe informacje jak wyniki i czas biegów plus punkty zawodników. Zresztą protokoły są dostępne na stronie ekstraligi.
Statystyki typu defekty, wykluczenia itp też eliga prowadzi, ale takich bardziej zaawansowanych typu h2h, mijanki itp. to już chyba nie. A jeśli nawet prowadzi to nie udostępnia ich oficjalnie.
Np. gurustats to raczej korzysta ze swoich danych źródłowych. Tak mi się przynajmniej wydaje
Statystyki typu defekty, wykluczenia itp też eliga prowadzi, ale takich bardziej zaawansowanych typu h2h, mijanki itp. to już chyba nie. A jeśli nawet prowadzi to nie udostępnia ich oficjalnie.
Np. gurustats to raczej korzysta ze swoich danych źródłowych. Tak mi się przynajmniej wydaje
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
Jest jeszcze informacja o powtorkach biegow wiec mozna sobie policzyc ile razy kto sprzeglo grzal ;)
Jesli protokoly sa dostepne to super, ale takich "historycznych" sprzed 20 czy 50 lat raczej nigdzie nie znajde?
Jesli protokoly sa dostepne to super, ale takich "historycznych" sprzed 20 czy 50 lat raczej nigdzie nie znajde?
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?
Ciekawe jestem Waszej opinii na jeden temat.
Od jakiegoś czasu robie sobie pewien projekt i zastanawiam się nad uzytecznością danych telemetrycznych. Generalnie na stronie Eligi dostepnę są nastepujące dane telemetryczne z kazdego meczu i dla kazdego zawodnika:
1) Czas biegu
2) Pokonany dystans
3) Maksymalna prędkość
4) Czasy poszczególnych okrążeń.
Czy Waszym zdaniem te dane mają jakąkolwiek wartość dla kibica/obserwatora? Czy da sie z nich wyciagnąć jakieś sensowne/ciekawe wnioski. Jesli tak, to w jakim kontekście? Wiadomo, że sa one uzależnione od warunków torowych, trajektorii jazdy itp.
Wyobrażam sobie, że te dane mogą mieć wiekszy sens i znaczenie np. dla zawodnika, bo moze je jakoś porównać/spasować z ustawieniami motocykla, ale z perspektywy kibica?
Od jakiegoś czasu robie sobie pewien projekt i zastanawiam się nad uzytecznością danych telemetrycznych. Generalnie na stronie Eligi dostepnę są nastepujące dane telemetryczne z kazdego meczu i dla kazdego zawodnika:
1) Czas biegu
2) Pokonany dystans
3) Maksymalna prędkość
4) Czasy poszczególnych okrążeń.
Czy Waszym zdaniem te dane mają jakąkolwiek wartość dla kibica/obserwatora? Czy da sie z nich wyciagnąć jakieś sensowne/ciekawe wnioski. Jesli tak, to w jakim kontekście? Wiadomo, że sa one uzależnione od warunków torowych, trajektorii jazdy itp.
Wyobrażam sobie, że te dane mogą mieć wiekszy sens i znaczenie np. dla zawodnika, bo moze je jakoś porównać/spasować z ustawieniami motocykla, ale z perspektywy kibica?
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
Porównanie średnich pokonanych dystansów powie nam, który zawodnik jeździ częściej przy kredzie, a który pod bandą. Jeśli to kogoś interesuje ;)
@Flagg, jesli Cie to tak interesuje, to np. ja jako kibic mam owe dane w dupie, bo nie ma z nich pozytku ;)
Jedyne co moze byc ciekawe to czas reakcji, pod warunkiem ze te informacje nie beda regularnie zaklamane przez blad pomiaru.
Ciekawsze rzeczy sa na gurustats, gdzie np mozesz sprawdzic na przekroju sezonu jaki bilans na dystansie mial dany zawodnik. Np Zmarzlik mial +32 a Domin ujemny
Jedyne co moze byc ciekawe to czas reakcji, pod warunkiem ze te informacje nie beda regularnie zaklamane przez blad pomiaru.
Ciekawsze rzeczy sa na gurustats, gdzie np mozesz sprawdzic na przekroju sezonu jaki bilans na dystansie mial dany zawodnik. Np Zmarzlik mial +32 a Domin ujemny
Interesują mnie nie same pomiary telemetrii, a właśnie co o tym sądzą sami kibice :)
A co do wspomnianych statsów na Gurustats. Tak, tam są ciekawe rzeczy. Oprócz tego co wspomniałeś, to np. wygrane starty. Ale to są dane, które albo Rafał ma ze źródła własnego, albo z innego magicznego miejsca. Ja niestety nie mam aż tyle zacięcia, żeby robić tego typu notatki w trakcie spotkań :) Wolę się jednak skupić na oglądaniu :)
A co do wspomnianych statsów na Gurustats. Tak, tam są ciekawe rzeczy. Oprócz tego co wspomniałeś, to np. wygrane starty. Ale to są dane, które albo Rafał ma ze źródła własnego, albo z innego magicznego miejsca. Ja niestety nie mam aż tyle zacięcia, żeby robić tego typu notatki w trakcie spotkań :) Wolę się jednak skupić na oglądaniu :)
Staty robia z bratem analizujac szczegolowo poszczegolne mecze. Czasem bodajze ktoregos zona pomaga ;)
Czasem pomiar z telemetrii udostępniany w aplikacji PGE pomaga przy wypełnianiu programu gdy nie widać "gołym okiem" różnicy na mecie. Natomiast w pozostałym zakresie dla mnie te dane są obojętne. Bardziej jako ciekawostka.
Początkowo wydawało mi się, że telemetria będzie super urozmaiceniem transmisji TV. Jednak bardzo szybko przestałem zwracać uwagę na te cyferki. Pewnie da się z nich wywnioskować coś ciekawego, np. narysować optymalną linię jazdy w biegu 13 na torze w Grudziądzu w oparciu o dane z ostatnich 10 spotkań. Byłoby to coś fajniejszego niż przejechany dystans, czas reakcji i prędkość maksymalna danego zawodnika. Bo to niespecjalnie mnie interesuje i raczej nie męczę oczu czytaniem tych danych.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"
Mi dane telemetryczne bardzo urozmaicają transmisję. Mogę na przykład powiedzieć "patrzy synek, ale zapierdziela. 120 km/h. To szybko.".
A tak trochę bardziej serio, to dziwię się, że telemetria do żużla weszła tak późno. Dane są ciekawe, choć ja ich nie analizuję i nie staram się wyciągać jakichś daleko idących wniosków. Ot, ciekawostka.
A tak trochę bardziej serio, to dziwię się, że telemetria do żużla weszła tak późno. Dane są ciekawe, choć ja ich nie analizuję i nie staram się wyciągać jakichś daleko idących wniosków. Ot, ciekawostka.
Ja zamiast tych cyferek wypełniających ekran wolałbym więcej ujęć z parku maszyn.
Niektórzy lubią takie statystyki, ale dla mnie osobiście nie mają żadnego znaczenia. Jak ktoś wyżej pisał Guru prezentuje o wiele ciekawsze i istotniejsze dane.
Niektórzy lubią takie statystyki, ale dla mnie osobiście nie mają żadnego znaczenia. Jak ktoś wyżej pisał Guru prezentuje o wiele ciekawsze i istotniejsze dane.
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!
kdsz pisze: Pewnie da się z nich wywnioskować coś ciekawego, np. narysować optymalną linię jazdy w biegu 13 na torze w Grudziądzu w oparciu o dane z ostatnich 10 spotkań.
i wyswietlic ja laserowo na torze, jak skoczkom narciarskim :D
Z serii ciekawostek, o które nikt nie prosił :)
Ciekawa rzecz rzuciła mi się w oczy w przypadku Dominika Kubery. Poniżej na screenie rozkład jego średniej biegowej w kolejnych jego biegach w meczu w sezonie 2022
Warto zwrócić uwagę na drugi rząd na niebieskim tle. To jest średnia biegowa osiągana w danym starcie w meczu (czyli, pierwszym, drugim, trzecim, itd.)
Dominik w swoim pierwszym starcie w meczu osiagnał średnią 2.778!.To aż o 0.6 pkt wiecej niż jego średnia z sezonu. Pobieżnie sprawdzając, to zaden inny zawodnik z czołówki nie ma takiego rozstrzału (nie licząc jniorów oczywiście). Przegrał tylko dwa razy na 18 startów. W Lesznie pokonał go Doyle, a w półfinale w Toruniu Paweł Przedpełski. W ogóle widac, że średnie z trzech pierwszych startów sa zauwazalnie wyższe, niż z późniejszej fazy meczu.
Co Ciekawe na przeciwegłym biegunie jest...MIkkel MIchelsen. Jego średnia z pierwszego biegu to raptem 1.73, przy średniej z sezonu 2.22. Co tylko potwierdza, że Mikkel przeważnie słabo wchodzi w mecz :)

Ciekawa rzecz rzuciła mi się w oczy w przypadku Dominika Kubery. Poniżej na screenie rozkład jego średniej biegowej w kolejnych jego biegach w meczu w sezonie 2022
Warto zwrócić uwagę na drugi rząd na niebieskim tle. To jest średnia biegowa osiągana w danym starcie w meczu (czyli, pierwszym, drugim, trzecim, itd.)
Dominik w swoim pierwszym starcie w meczu osiagnał średnią 2.778!.To aż o 0.6 pkt wiecej niż jego średnia z sezonu. Pobieżnie sprawdzając, to zaden inny zawodnik z czołówki nie ma takiego rozstrzału (nie licząc jniorów oczywiście). Przegrał tylko dwa razy na 18 startów. W Lesznie pokonał go Doyle, a w półfinale w Toruniu Paweł Przedpełski. W ogóle widac, że średnie z trzech pierwszych startów sa zauwazalnie wyższe, niż z późniejszej fazy meczu.
Co Ciekawe na przeciwegłym biegunie jest...MIkkel MIchelsen. Jego średnia z pierwszego biegu to raptem 1.73, przy średniej z sezonu 2.22. Co tylko potwierdza, że Mikkel przeważnie słabo wchodzi w mecz :)

Ćwierćfinał w Zielonej Górze to był pierwszy wyjazdowy mecz Motoru z naszą przewagą na starcie od początku kryzysu formy, czyli przegranej w Toruniu. Postanowiłem sprawdzić jak to wyglądało na przestrzeni całego dotychczasowego sezonu. Regres w skuteczności pod taśmą jest astronomiczny (-18%).
Źródło statystyk: https://public.tableau.com/app/profile/guru992/vizzes
Mecze w kolejności od ostatniego do pierwszego:
ZIE-LUB 27:30
WRO-LUB 31:25
LUB-LES 34:26
ZIE-LUB 33:25
LUB-CZE 30:26
TOR-LUB 37:23
Średnia wygranych startów zawodników Motoru w kolejkach 10-14 i 1/4 DMP: 48.13%
GOR-LUB 15:41
LUB-GRU 29:11
LUB-WRO 33:27
LES-LUB brak statystyk
LUB-ZIE 39:19
CZE-LUB 21:37
LUB-TOR 41:19
LUB-GOR 38:22
GRU-LUB 19:39
Średnia wygranych startów zawodników Motoru w kolejkach 1-9 (bez meczu nr 6): 66.00%
Średnia wygranych startów zawodników Motoru w całym sezonie: 58.22%
Źródło statystyk: https://public.tableau.com/app/profile/guru992/vizzes
Mecze w kolejności od ostatniego do pierwszego:
ZIE-LUB 27:30
WRO-LUB 31:25
LUB-LES 34:26
ZIE-LUB 33:25
LUB-CZE 30:26
TOR-LUB 37:23
Średnia wygranych startów zawodników Motoru w kolejkach 10-14 i 1/4 DMP: 48.13%
GOR-LUB 15:41
LUB-GRU 29:11
LUB-WRO 33:27
LES-LUB brak statystyk
LUB-ZIE 39:19
CZE-LUB 21:37
LUB-TOR 41:19
LUB-GOR 38:22
GRU-LUB 19:39
Średnia wygranych startów zawodników Motoru w kolejkach 1-9 (bez meczu nr 6): 66.00%
Średnia wygranych startów zawodników Motoru w całym sezonie: 58.22%
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"