Motor Lublin - Wilki Krosno 15.05.2023 19:15
Re: Motor Lublin - Wilki Krosno 21.04.2023 18:00
Tak. Z wyjątkiem prostej przeciwległej.
KrzyczącyK1b1c pisze:jarkur pisze:KrzyczącyK1b1c pisze:Ktoś był dziś na stadionie? Dzieje się tam coś?
Działąją od wczesnych godzin porannych.
Nadal takie kartoflisko? xD
Stadion zamknięty i pilnowany przez ochronę.Od strony Bystrzycy widać że na torze dużo sprzętu(wywrotka koparki i coś się dzieje).Poziom rzeki bardzo niski.Moze tamę na zalewie zamknęli aby obniżyć.
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
mema pisze:KrzyczącyK1b1c pisze:jarkur pisze:Działąją od wczesnych godzin porannych.
Nadal takie kartoflisko? xD
Stadion zamknięty i pilnowany przez ochronę.Od strony Bystrzycy widać że na torze dużo sprzętu(wywrotka koparki i coś się dzieje).Poziom rzeki bardzo niski.Moze tamę na zalewie zamknęli aby obniżyć.
Czyli wszystkie ręce na pokład, by pojechać ze Spartą.
Hmm, przejezdzalem przed chwila kolo Kresowej i zerknalem przy okazji na Bystrzyce. Nie powiedziałbym, ze poziom wody jest niski
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?
H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...
H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
Eksperci są niejednogłośni :D
Może po drodze jest tama piętrząca :)
mema pisze:KrzyczącyK1b1c pisze:Stadion zamknięty i pilnowany przez ochronę.Od strony Bystrzycy widać że na torze dużo sprzętu(wywrotka koparki i coś się dzieje).Poziom rzeki bardzo niski.Moze tamę na zalewie zamknęli aby obniżyć.
Przed siódmą można było spokojnie wejść na stadion.
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
jarkur pisze:mema pisze:KrzyczącyK1b1c pisze:Stadion zamknięty i pilnowany przez ochronę.Od strony Bystrzycy widać że na torze dużo sprzętu(wywrotka koparki i coś się dzieje).Poziom rzeki bardzo niski.Moze tamę na zalewie zamknęli aby obniżyć.
Przed siódmą można było spokojnie wejść na stadion.
Źle zacytowałeś, to nie ja pisałem
Ja Wam rozwiąże temat. Nowego stadionu w Lublinie nie będzie i kropka. Ilość pieniędzy, która została zcentralizowana, a która do tej pory zasilała budżety samorządów jest tak diametralnie różna, niż w momencie obietnic nowego stadionu, że na ten moment najzwyczajniej w świecie nie ma z czego przeprowadzić tej inwestycji. I tutaj nie tylko chodzi o stadion. Ilość inwestycji samorządowych w Lublinie poleciała na łeb na szyję do tego stopnia, że w kwestii choćby stanu lubelskich dróg cofnęliśmy się do początku XXI wieku. Ta inwestycje jest celowo tak przeciągana, żeby nie robić afery przed wyborami, bo generalnie przeciętnego wyborce, który z wiedzą ekonomiczna i polityczna minął się jak Glapa w przewidywaniach o inflacji, niewiele interesuja sprawy finansowania, więc i tak wszystkiemu winny byłby Żuk.
Gdyby stadion miałby być rzeczywiście wybudowany w tym dziesiecoleciu, to już dawno bylibyśmy na etapie przynajmniej przetargu na roboty budowlane, a tu jeszcze koncepcja się tłucze, a jeszcze przed nami przetarg na projekt branżowy i dopiero kolejny przetarg na roboty budowlane. W tym tempie, to daje spokojnie 2030 rok. Jakieś nadzieję dawałoby KPO ale tego też nie ma i raczej nie bedzie
Gdyby stadion miałby być rzeczywiście wybudowany w tym dziesiecoleciu, to już dawno bylibyśmy na etapie przynajmniej przetargu na roboty budowlane, a tu jeszcze koncepcja się tłucze, a jeszcze przed nami przetarg na projekt branżowy i dopiero kolejny przetarg na roboty budowlane. W tym tempie, to daje spokojnie 2030 rok. Jakieś nadzieję dawałoby KPO ale tego też nie ma i raczej nie bedzie
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
Raf pisze:Ja Wam rozwiąże temat. Nowego stadionu w Lublinie nie będzie i kropka. Ilość pieniędzy, która została zcentralizowana, a która do tej pory zasilała budżety samorządów jest tak diametralnie różna, niż w momencie obietnic nowego stadionu, że na ten moment najzwyczajniej w świecie nie ma z czego przeprowadzić tej inwestycji. I tutaj nie tylko chodzi o stadion. Ilość inwestycji samorządowych w Lublinie poleciała na łeb na szyję do tego stopnia, że w kwestii choćby stanu lubelskich dróg cofnęliśmy się do początku XXI wieku. Ta inwestycje jest celowo tak przeciągana, żeby nie robić afery przed wyborami, bo generalnie przeciętnego wyborce, który z wiedzą ekonomiczna i polityczna minął się jak Glapa w przewidywaniach o inflacji, niewiele interesuja sprawy finansowania, więc i tak wszystkiemu winny byłby Żuk.
Na razie to martwmy się o to żeby Z5 było ogarnięte xD. Wg norweskiej prognozy szanse na deszcz w przyszłym tygodniu zmniejszają się coraz bardziej.
Raf pisze:Ja Wam rozwiąże temat. Nowego stadionu w Lublinie nie będzie i kropka. Ilość pieniędzy, która została zcentralizowana, a która do tej pory zasilała budżety samorządów jest tak diametralnie różna, niż w momencie obietnic nowego stadionu, że na ten moment najzwyczajniej w świecie nie ma z czego przeprowadzić tej inwestycji. I tutaj nie tylko chodzi o stadion. Ilość inwestycji samorządowych w Lublinie poleciała na łeb na szyję do tego stopnia, że w kwestii choćby stanu lubelskich dróg cofnęliśmy się do początku XXI wieku. Ta inwestycje jest celowo tak przeciągana, żeby nie robić afery przed wyborami, bo generalnie przeciętnego wyborce, który z wiedzą ekonomiczna i polityczna minął się jak Glapa w przewidywaniach o inflacji, niewiele interesuja sprawy finansowania, więc i tak wszystkiemu winny byłby Żuk.
Ciekawe jest to co piszesz. Wiem, że sytuacja budżetowa samorządów się istotnie zmieniła w ostatnich latach, ale...
Od początku pisałem, że Lublina nie stać na taki stadion i pozostawałem sceptyczny (choćby z uwagi na trudności z uzyskaniem zewnętrznego finansowania), a - o ile dobrze pamiętam, a wydaje mi się, że pamiętam - to właśnie Ty przekonywałeś, że Lublin jest w stanie zbudować stadion własnymi środkami i nie będzie miał z tym problemu.
To, że stadion żużlowy prędko nie powstanie było niestety wiadomo z chwilą przedstawienia rozdmuchanej koncepcji z rozsuwanym dachem i innymi bajerami.
Masz rację, tyle, że nie. Takiej inwestycji nie sfinansuje samorząd niezależnie od sytuacji. Kiedyś wspierała kasa unijna teraz będzie potrzebna ministerialna/centralna.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)
Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]
Chyba że przed wyborami przyjedzie Obajtek, w białym Maybachu i ogłosi projekt: Speedway Orlen Arena Lublin.
Ci z Gorzowa czy Leszna to by zawału dostali
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.
kibicLBN pisze:Chyba że przed wyborami przyjedzie Obajtek, w białym Maybachu i ogłosi projekt: Speedway Orlen Arena Lublin.
Ale to dumnie brzmi.
Mimo, że nie jestem fanem "wskazanej" opcji politycznej, to dla dobra klubu i ogólnie pojętego spedwaya jestem ZA
"Nic tak nie zakłóca rywalizacji co chęć zysku"
istred pisze:Raf pisze:Ja Wam rozwiąże temat. Nowego stadionu w Lublinie nie będzie i kropka. Ilość pieniędzy, która została zcentralizowana, a która do tej pory zasilała budżety samorządów jest tak diametralnie różna, niż w momencie obietnic nowego stadionu, że na ten moment najzwyczajniej w świecie nie ma z czego przeprowadzić tej inwestycji. I tutaj nie tylko chodzi o stadion. Ilość inwestycji samorządowych w Lublinie poleciała na łeb na szyję do tego stopnia, że w kwestii choćby stanu lubelskich dróg cofnęliśmy się do początku XXI wieku. Ta inwestycje jest celowo tak przeciągana, żeby nie robić afery przed wyborami, bo generalnie przeciętnego wyborce, który z wiedzą ekonomiczna i polityczna minął się jak Glapa w przewidywaniach o inflacji, niewiele interesuja sprawy finansowania, więc i tak wszystkiemu winny byłby Żuk.
Ciekawe jest to co piszesz. Wiem, że sytuacja budżetowa samorządów się istotnie zmieniła w ostatnich latach, ale...
Od początku pisałem, że Lublina nie stać na taki stadion i pozostawałem sceptyczny (choćby z uwagi na trudności z uzyskaniem zewnętrznego finansowania), a - o ile dobrze pamiętam, a wydaje mi się, że pamiętam - to właśnie Ty przekonywałeś, że Lublin jest w stanie zbudować stadion własnymi środkami i nie będzie miał z tym problemu.
To, że stadion żużlowy prędko nie powstanie było niestety wiadomo z chwilą przedstawienia rozdmuchanej koncepcji z rozsuwanym dachem i innymi bajerami.
Tak, to dokładnie ja wtedy pisałem, że stadion powstanie i dalej podtrzymuje, że gdyby sytuacja się nie zmieniła tak diametralnie, to Lublin miał na tyle duży budżet inwestycyjny, że rozkładając inwestycje na 2 lata był w stanie ją finansować z własnych środków. Nawet bez żadnych dotacji. W obecnej chwili, mam wątpliwości, czy Lublin byłby w stanie ponieść koszty tych 15%, które musiałby wyłożyć z własnego budżetu inwestycyjnego, bo najwyższa dotacja to 85% kosztów.
Wydatki majątkowe w 2018 roku stanowiły 30% budżetu miasta.... Obecnie jest to niecałe 15%, pomimo że koszty w budownictwie wzrosły ponad dwukrotnie od tego czasu.
A to tylko analiza budżetu. Z tego, co realnie Lublin stracił na zmianach w PIT, CIT, polskich wałach i zmiach w subwencjach, to powstałyby że dwa stadiony. I to po obecnych cenach. Oczywiście to tylko teoria, bo nie wszystkie środki można przesuwać na inwestycje, ale już w drugą stronę można, a nawet trzeba.
Wiecie co mówią kibice żużla z zachodniej Polski na widok mistrza świata w barwach Motoru?
- ?
- O!Bajtek Zmarzlik.
- ?
- O!Bajtek Zmarzlik.
pozdrawia:
Rafał Borowski
http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
https://m.facebook.com/29dreamniner/?ref=bookmarks
Rafał Borowski
http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
https://m.facebook.com/29dreamniner/?ref=bookmarks
tym razem ci się udało 
Byłem dzisiaj zajrzeć na stadion i widać rozłożone żółte rury do drenaży na murawie i jakieś minikoparki. Coś walczą.
Ale to dumnie brzmi.
Mimo, że nie jestem fanem "wskazanej" opcji politycznej, to dla dobra klubu i ogólnie pojętego spedwaya jestem ZA
Wzorzec bolesnego rozkroku Sevres pod Paryżem
Dlaczego popieranie dobrych inicjatyw niezależnie od opcji politycznej kojarzy Ci się z bolesnym rozkrokiem?
Można nie być zwolennikiem PiS i popierać np. budowę elektrowni atomowej bez bólu w kroku, podobnie jak inwestycje za czasów PO czy wejście do UE i NATO za Kwaśniewskiego.
Jakby Orlen chciał dać 200 baniek na światowe centrum żużla to czemu nie :) Oczywiście trzeba by to podpompować narodowo-PR-owo i pewnie dać imię Lecha Kaczyńskiego, ale wciąż warto.
Można nie być zwolennikiem PiS i popierać np. budowę elektrowni atomowej bez bólu w kroku, podobnie jak inwestycje za czasów PO czy wejście do UE i NATO za Kwaśniewskiego.
Jakby Orlen chciał dać 200 baniek na światowe centrum żużla to czemu nie :) Oczywiście trzeba by to podpompować narodowo-PR-owo i pewnie dać imię Lecha Kaczyńskiego, ale wciąż warto.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)
Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]
I tak na zawsze w pamięci i sercu pozostanie nazwa rdzenna, pierwotna... Estàdio da Grúz
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.
kibicLBN pisze:Czarek pisze:kibicLBN pisze:Ale nie oszukujmy się, 90% tego forum, gdyby ta sytuacja dotyczyła Gorzowa, Częstochowy czy innego Grudziądza - domagała by się karu i najlepiej walkowera.
Ktoś domagał się walkowera dla Wrocławia lub Krosna gdy rzeki wylały i dotarły się na ich stadiony?
Nie byłem w Lublinie od 10.04 ale nie sądzę, abyś pływał kajakiem po Zygmuntowskich albo Unii Lubelskiej...
Przyczyna jest jednak podobna. Rzeka.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.
Przyczyna może i podobna, ale skala kompletnie inna, nie zauważyłeś?
Motor mocnyj!
Jest:
#LUBKRO
15.05, godz. 19:15 (poniedziałek)
@ELEVENSPORTSPL 1
#LUBKRO
15.05, godz. 19:15 (poniedziałek)
@ELEVENSPORTSPL 1
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa"
Czytał Łukasz Benz