Dominik Kubera

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Kaman
Kadrowicz

Re: Dominik Kubera

#176 Postautor: Kaman » 14 maja 2023, o 13:37

Saint pisze:
Ramian1 pisze:Nigdzie, ale w innych klubach nie ma jakoś takiego problemu, a u nas cały czas robią z tego tajemnice...

Tak zwłaszcza Częstochowa jest wzorem do naśladowania w tym zakresie. Z calym szacunkiem dla kibica - możemy sie „dąsać” o warunki na stadionie, o słabsza infrastrukture … itd. Ale zdrowie zawodnika ? Wyniki jego badań? Poza naszą „chorą” ciekawością to kibic w tym zakresie ma prawa zerowe - jeśli Dominik i jego otoczenie nie ma ochoty nikogo informiwać to pozostaje przestać klepać w klawiature i iszanować czyjąś wole. Tym bardziej, że informacja lub jej brak niczego nie zmieni poza zaspokojeniem chorej ciekawochy tozpalobych głów ….

Jakiej chorej ciekawosci, tylko u nas sie robi z kontuzji wielka tajemnice.

KrzyczącyK1b1c
Trener

#177 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 14 maja 2023, o 13:40

papi pisze:no to przecież 1) wiesz że jest kontuzjowany, 2) nie wiesz ile potrwa przerwa. Co da taka informacja ze strony klubu? Skąd to przekonanie, że oni muszą/powinni takie komunikaty wydawać?

Bo takie są standardy w sporcie zawodowym na całym świecie, że informuje się opinię publiczną o rodzaju kontuzji i ewentualnej długości rekonwalescencji. Tak samo, jak spiker po biegu informuje o tym, kto zajął konkretne miejsce w wyścigu, choć wszyscy to widzimy. Tak jest i tyle. Nie musi być do tego żadnej ideologii i nie ma też żadnego powodu, by ukrywać informacje o stanie zdrowia Domina. A doskonale wiemy i w Klubie też powinni wiedzieć, że prędzej czy później info wycieknie (już wycieka od Gortata), więc chyba lepiej samemu zapanować nad komunikacją?

Awatar użytkownika
papi
Trener

#178 Postautor: papi » 14 maja 2023, o 13:42

ale nikt nie nakłada takiego obowiązku. Zdrowie jest sprawą prywatną, wręcz chronioną tajemnicą i po raz kolejny na tym forum mamy podobną dyskusję. Ja już swoje zdanie wyraziłem.

EDIT: Gortat uwielbia sprzedawać wiadomości, których raczej nie powinien (inna rzecz, że konkretów zdrowotnych nie podał). Jak dalej będzie kłapał dziobem, to wreszcie zostanie odcięty od jakichkolwiek informacji
Ostatnio zmieniony 14 maja 2023, o 13:44 przez papi, łącznie zmieniany 1 raz.

KrzyczącyK1b1c
Trener

#179 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 14 maja 2023, o 13:44

papi pisze:ale nikt nie nakłada takiego obowiązku. Zdrowie jest sprawą prywatną, wręcz chronioną tajemnicą i po raz kolejny na tym forum mamy podobną dyskusję. Ja już swoje zdanie wyraziłem

Nikt nie nakłada też obowiązku informowania o kolejności na mecie po konkretnym biegu, ale jednak czułbyś się dziwnie bez tej informacji, prawda?

EDIT: Jak nie Gortat, to Puka lub Ostaf. Środowisko żużlowe jest za małe, by utrzymać takie informacje w tajemnicy.
Ostatnio zmieniony 14 maja 2023, o 13:45 przez KrzyczącyK1b1c, łącznie zmieniany 1 raz.

Ramian1
Senior

#180 Postautor: Ramian1 » 14 maja 2023, o 13:44

no i dlatego Gortat papla o tym w połowie mediów ale oficjalnie klub nie informuje, profesjonalnie :)

Awatar użytkownika
papi
Trener

#181 Postautor: papi » 14 maja 2023, o 13:45

@KrzyczącyK1b1c: nie, widzę kto który dojeżdża, mam też pod ręką telefon albo widzę na ekranie w TV. Mogą nie mówić. Co to w ogóle za porównanie? :D

KrzyczącyK1b1c
Trener

#182 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 14 maja 2023, o 13:47

papi pisze:@KrzyczącyK1b1c: nie, widzę kto który dojeżdża, mam też pod ręką telefon albo widzę na ekranie w TV. Mogą nie mówić

Spoko, dla Ciebie jest to nieistotne, dla innych jest fajnie wykrzyczeć nazwisko zawodnika, który np. wygrał bieg.

Flagg
Trener

#183 Postautor: Flagg » 14 maja 2023, o 13:49

Nie, nie wiem np. czy pojedzie w jutrzejszym meczu. Bo nie pojawił się w tej kwestii żaden oficjalny komunikat.

Trochę sportu śledzę i nie spotkałem się z drugim takim klubem, gdzie z kontuzji zawodnika robiloby się taka tajemnice. Standardem jest praktycznie wszędzie, że klub informuje o przerwach w występach swoich zawodników. U nas nie. Robi się z tego dziwna wiedzę tajemna. Jak się w 1 lidze połamał Jeleń to też nic nie mówiono. Kontuzja Griszy? Cisza i mnóstwo domysłów czy co pojedzie, czy nie. Jak się oczywiście potem okazało, w ogóle nie było mowy o jego jeździe w finale. To samo z Dominikiem rok temu.
Ja jestem w stanie w dwie minuty sklecić komunikat, który usatysfakcjonowałby większość kibiców na ten moment

"Dominik doznał kontuzji w kwalifikacjach SGP. Nie wystąpi w poniedziałkowym meczu z Wilkami. Na ten moment nie wiadomo ile potrwa przerwa w startach".
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

KrzyczącyK1b1c
Trener

#184 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 14 maja 2023, o 13:52

https://twitter.com/rdobrowolski1/statu ... 7080185861 - a tego typu informacja, od rzecznika (którego nie mamy) to w ogóle byłaby już na miejscu.

go!
Trener

#185 Postautor: go! » 14 maja 2023, o 14:48

OK to ode mnie takie pytanie.
Jak nasz klub moze pozytywnie wykorzystac utrzymywanie takiej informacji w tajemnicy (ew. wprowadzenie rywali w blad) lub jak inne kluby moga wykorzystac, we wlasnym interesie taka wiedze?
Bo ja osobiscie nie widze jakichs szczegolnych problemow/profitow.

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#186 Postautor: kibicLBN » 14 maja 2023, o 14:55

Wymieniamy się zawodnikami z Częstochową, to i informowanie o kontuzjach też przebiega podobnie.
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Awatar użytkownika
Saint
Kadrowicz

#187 Postautor: Saint » 14 maja 2023, o 15:06

Flagg pisze:Nie, nie wiem np. czy pojedzie w jutrzejszym meczu. Bo nie pojawił się w tej kwestii żaden oficjalny komunikat.

Trochę sportu śledzę i nie spotkałem się z drugim takim klubem, gdzie z kontuzji zawodnika robiloby się taka tajemnice.

A już o Worynie i Czestochowie nie pamietasz? Nie było to tak dawno żeby zapomnieć …

Czarek
Trener

#188 Postautor: Czarek » 14 maja 2023, o 15:06

W zeszłym roku Kubera odniósł kontuzję w meczu z Grudziądzem i też nie poinformowano o wszystkich szczegółach. Dzięki temu mógł szybciej wrócić bez medialnej presji, że "Motor ryzykuje zdrowiem zawodnika" itp.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

KrzyczącyK1b1c
Trener

#189 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 14 maja 2023, o 15:08

Saint pisze:
Flagg pisze:Nie, nie wiem np. czy pojedzie w jutrzejszym meczu. Bo nie pojawił się w tej kwestii żaden oficjalny komunikat.

Trochę sportu śledzę i nie spotkałem się z drugim takim klubem, gdzie z kontuzji zawodnika robiloby się taka tajemnice.

A już o Worynie i Czestochowie nie pamietasz? Nie było to tak dawno żeby zapomnieć …

No i tylko syf z tego wyszedł.

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#190 Postautor: kibicLBN » 14 maja 2023, o 15:09

Przecież mówili jasno i wyraźnie: ,,jest mocno poobijany" oraz ,,nie ma złamań " także to nie tak Czarku, że klub ,,nie informował " tylko dezinformował w bliżej nie zananym nam celu.
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

KrzyczącyK1b1c
Trener

#191 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 14 maja 2023, o 15:10

Czarek pisze:W zeszłym roku Kubera odniósł kontuzję w meczu z Grudziądzem i też nie poinformowano o wszystkich szczegółach. Dzięki temu mógł szybciej wrócić bez medialnej presji, że "Motor ryzykuje zdrowiem zawodnika" itp.

Jasne, ale jeśli w klubie wiedzą, że Kubera nie pojedzie już w tym sezonie (za Gortatem), to lepiej poinformować w miarę jasno. Są kontuzje, z których nie wychodzi się za tydzień, dwa czy nawet miesiąc.

Awatar użytkownika
Saint
Kadrowicz

#192 Postautor: Saint » 14 maja 2023, o 15:35

Ludzkie ciało to nie samochód … tu nie ma 0-1 diagnoz. Jakby podali, że wróci za miesiąc a wróciłby za dwa też byłoby zle. Jak powiedzą, że nie wróci w tym sezonie a pojedzie w PO też znajdą się krytykanci. Żużlowcy nie raz pokazywali, że standardy medycyny ich nie obejmują tak jak śmiertelne dawki alkoholu Polaków. Przy tak niepewnych diagnozach podawanie czegoś jako pewnik niesie zawsze ryzyko „pomyłki”. A wtedy zawsze znajdą się malkontenci głoszący teorie, że klub chciał „ ich oszukać” a oni płacą za bilet i im się należy …

KrzyczącyK1b1c
Trener

#193 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 14 maja 2023, o 15:37

Saint pisze:Ludzkie ciało to nie samochód … tu nie ma 0-1 diagnoz. Jakby podali, że wróci za miesiąc a wróciłby za dwa też byłoby zle. Jak powiedzą, że nie wróci w tym sezonie a pojedzie w PO też znajdą się krytykanci. Żużlowcy nie raz pokazywali, że standardy medycyny ich nie obejmują tak jak śmiertelne dawki alkoholu Polaków. Przy tak niepewnych diagnozach podawanie czegoś jako pewnik niesie zawsze ryzyko „pomyłki”. A wtedy zawsze znajdą się malkontenci głoszący teorie, że klub chciał „ ich oszukać” a oni płacą za bilet i im się należy …

Jeśli Domin wróci przed końcem sezonu wbrew zapowiedziom, że tak się nie stanie, to jestem przekonany, że nikt by na to nie narzekał :)

Awatar użytkownika
Saint
Kadrowicz

#194 Postautor: Saint » 14 maja 2023, o 15:54

Używanie kwantyfikatorów jest niebezpieczne .. wystarczy jeden który jednak będzie rozczarowany/oszukany i wyjdzie, że jednak się mylisz

KrzyczącyK1b1c
Trener

#195 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 14 maja 2023, o 15:57

Saint pisze:Używanie kwantyfikatorów jest niebezpieczne .. wystarczy jeden który jednak będzie rozczarowany/oszukany i wyjdzie, że jednak się mylisz

Chciałbym móc to zweryfikować :)

Flagg
Trener

#196 Postautor: Flagg » 14 maja 2023, o 16:13

Saint pisze: Przy tak niepewnych diagnozach podawanie czegoś jako pewnik niesie zawsze ryzyko „pomyłki”. A wtedy zawsze znajdą się malkontenci głoszący teorie, że klub chciał „ ich oszukać” a oni płacą za bilet i im się należy …

Masz rację, nie ma co ryzykować złości kibica. Do jutra wiele się może zmienić i może Domin jednak wystartuje...

A już na poważnie. Całkiem sympatyczny występ Fina na Węgrzech. Awansu nie ma, ale w takiej stawce 6 pkt to na pewno nie jest dla niego zły wynik. Na rozkładzie Woryna czy Lindbaeck. Oby dostał jutro szansę
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

CKM1946
Zawodowiec

#197 Postautor: CKM1946 » 14 maja 2023, o 16:20

Saint pisze:Używanie kwantyfikatorów jest niebezpieczne .. wystarczy jeden który jednak będzie rozczarowany/oszukany i wyjdzie, że jednak się mylisz

Wieksze rozczarowanie bedzie jak ludzie po X czasu dowiedzą się że Kubera jest poważnie "rozwalony"
Bo że tutaj kilkanaście osób i troche na SB wiedzą to nie znaczy że ogół który raczej wie tyle co przeczyta na facebooku co klub przekazuje

KrzyczącyK1b1c
Trener

#198 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 14 maja 2023, o 16:21

Flagg pisze:A już na poważnie. Całkiem sympatyczny występ Fina na Węgrzech. Awansu nie ma, ale w takiej stawce 6 pkt to na pewno nie jest dla niego zły wynik. Na rozkładzie Woryna czy Lindbaeck. Oby dostał jutro szansę

Mega ciekawy jestem czy jutro pojedzie na osiołkach Domina (o ile w ogóle pojedzie)

KrzyczącyK1b1c
Trener

#199 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 14 maja 2023, o 16:23

CKM1946 pisze:Bo że tutaj kilkanaście osób i troche na SB wiedzą to nie znaczy że ogół który raczej wie tyle co przeczyta na facebooku co klub przekazuje

Bardzo trafna uwaga. My żyjemy w pewnej bańce bardziej poinformowanych i zaangazowanych kibiców, ale jesteśmy w znacznej mniejszości.

Awatar użytkownika
InDorka
Zawodowiec

#200 Postautor: InDorka » 14 maja 2023, o 17:34

Oprócz wszystkich wyżej wymienionych argumentów, dla mnie ważne jest teź to, aby klub który niby docenia rolę kibiców, informował nas o waźnych wydarzeniach (bez szczegółów dotyczących dat czy rozpoznania). Uraz kręgosłupa, diagnostyka w WIM na Szaserów.

A my wyłuskujemy szczątki informacji od M.Gortata, który jest kibicem żużlowym od…jakby się uprzeć, to można policzyć od ilu miesięcy. Szczególnie jak mówi o Dominiku, że jest zdewastowany psychicznie.
Komu służy taka informacja?

https://sport.interia.pl/zuzel/news-ape ... urce=share
~~~~~~~~
"Na pewno" pisze się naprawdę osobno, a "naprawdę" pisze się na pewno razem.
~~~~~~~~