Motor Lublin U-24
Re: Motor Lublin U-24
Rzeczywiście, jakoś nazwisko wydało mi się tak unikalne, że w ciemno zawsze zakładałem, że to syn Krzysztofa - a teraz sprawdziłem dopiero i tak nie jest.
W takim razie zmieniam na Dawida Rempałę ;]
W takim razie zmieniam na Dawida Rempałę ;]
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)
Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]
Ja tam się oczywiście nie znam, ale wydaje mi się, że z tymi kosztami szkolenia trochę przesadzacie. Koszty te są oczywiście ogromne w przypadku szkolenia indywidualnego, ale szkolenie w grupie może być chyba stosunkowo tanie. Przecież nie każdy musi mieć swój motocykl, swój kask, swoje ciuchy itd - wystarczy kilka sztuk w różnych rozmiarach w klubie. Im większy narybek, tym niższy koszt jednostkowy wyszkolenia żużlowca. Więc podstawowym narzędziem jest promocja. Obecne warunki - tytuły mistrzowskie, pełne trybuny, IMŚ w składzie, profesjonalizm pani Weroniki ;) (czy jak jej tam)... to wszystko powoduje, że dziś o młodych powinno być najłatwiej.
Sądzę, że taką szkółkę można ogarnąć czterema kompletnymi motocyklami fabrycznymi, dwoma zapasowymi silnikami i osprzętem, kilkoma parami łachów w różnych rozmiarach. Do tego trener, paliwo, oleje, polewaczka, karetka, opony, raz w roku remont silników. Przecież nie mówimy o juniorach, którzy muszą podróżować, rywalizować itd. Chodzi o dzieci, które 2-3 razy w tygodniu po lekcjach przyszłyby sobie pojeździć. Więc na co te miliony?
Sądzę, że taką szkółkę można ogarnąć czterema kompletnymi motocyklami fabrycznymi, dwoma zapasowymi silnikami i osprzętem, kilkoma parami łachów w różnych rozmiarach. Do tego trener, paliwo, oleje, polewaczka, karetka, opony, raz w roku remont silników. Przecież nie mówimy o juniorach, którzy muszą podróżować, rywalizować itd. Chodzi o dzieci, które 2-3 razy w tygodniu po lekcjach przyszłyby sobie pojeździć. Więc na co te miliony?
Mechanik
Wynajem stadionu
Ludzie od.przygotowania toru
Części na bieżąco (twierdzenie że kupujemy motor, lejemy olej, zmieniamy opony i raz w roku robimy przegląd to chyba dość naiwne uproszczenie.)
Razem zatem wychodzi pewnie ten milion rocznie. A juniora nie wychowuje się przez rok tylko kilka lat, zatem na jedną grupę trzeba wydać kilka milionów, w której zapewne jedynie procent lub nawet promil kandydatow finalnie wykazuje się talentem i determinacja do osiągnięcia poziomu eligi.
Więc ten szacunek 2 mln/za jednego dobrego juniora wydaje się dość prawdopodobny
Wynajem stadionu
Ludzie od.przygotowania toru
Części na bieżąco (twierdzenie że kupujemy motor, lejemy olej, zmieniamy opony i raz w roku robimy przegląd to chyba dość naiwne uproszczenie.)
Razem zatem wychodzi pewnie ten milion rocznie. A juniora nie wychowuje się przez rok tylko kilka lat, zatem na jedną grupę trzeba wydać kilka milionów, w której zapewne jedynie procent lub nawet promil kandydatow finalnie wykazuje się talentem i determinacja do osiągnięcia poziomu eligi.
Więc ten szacunek 2 mln/za jednego dobrego juniora wydaje się dość prawdopodobny
SPEEDWAY MOTOR LUBLIN
W Lublinie sezon na jazdy trwa maksymalnie pół roku. Przy takim założeniu, milion rocznie to 166 tysięcy miesięcznie, a przy trzech treningach tygodniowo to 12.300 zł za trening. Serio???
ale nie wynajmuje się stadionu dla jednego zawodnika, to się rozkłada na jakąś tam grupę. Sprzęt to łącznie pewnie kilkaset tysięcy, przy czym raczej strzelam 200-300, a nie 700.
Torsen pisze:W Lublinie sezon na jazdy trwa maksymalnie pół roku. Przy takim założeniu, milion rocznie to 166 tysięcy miesięcznie, a przy trzech treningach tygodniowo to 12.300 zł za trening. Serio???
A kto bogatemu zabroni? :)
Mistrz, Mistrz, MOTOR MISTRZ!!!
Nie chce wchodzić w dyskusję o kosztach, bo nie mam na to wiedzy, ale my tutaj nie mówimy tylko i wyłacznie o klasach 125cc czy 250cc. Mówimy również o wsparciu młodych po tych jak zdadzą licencję na 500cc. Treningi, różnej maści zawody (MDMP, ZKJ, liga U-24, jakies puchary NICE czy co tam jeszcze jeszcze jest)
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
Sama jedna opona to chyba kilkaset zł, więc te 12.000 tys zł może nie wystarczyc na jeden trening "grupy"
SPEEDWAY MOTOR LUBLIN
ale mowa o kosztach na jednego adepta. Poza tym, na treningach standardem raczej nie jest jazda na nówkach. Zdaje się, że Janusz Stachyra chyba nawet wyrzucił kiedyś Aleksieja Charczenkę za walkę o skład na nowych oponach. Brzmi to idiotycznie, ale nie wiem czy tam kwestią nie była walka o miejsce w składzie z Dawidem. W każdym razie coś takiego utkwiło mi w pamięci
Nie, to co Torsem napisał to dotyczy kosztów na całą grupę. Milion za rok na grupę i 12.000 zł za jeden trening grupy. Tylko szkopuł w tym że co sezon nie pojawia się junior zdolny do dobrej jazdy. Większość odpada albo rezygnuje. Dlatego koszty na juniora trzeba liczyć w skali kilku sezonów, czyli kilku milionów. Przypomnę tylko że aktualnie jedynym jeżdżącym wychowankiem jest wciąż Daniel Jeleniewski. A ile milionów w tym czasie upłynęło...
SPEEDWAY MOTOR LUBLIN
Po piętnastu biegach dzisiejszego meczu tor rowniutki jak stół.Po hopkach na drugim łuku nie ma śladu.Bardzo fajnie wyglądał Jaworski dzisiaj pokonał nawet Palucha.Grzeszczyk bez wyrazu bardzo słabe starty.
No niestety moment startowy weryfikuje troszkę Grzeszczyka przy objeżdżonych rywalach. Ma chłopak mnóstwo czasu oby więc się tym zajęto. Na trasie myśli, pierwszy łuk sprytnie potrafi przejechać co wystarcza na rywalizację oczko niżej (dmpj). Na U24 są ciężary.
Ps. chyba kiedyś Domin mówił że w tych pierwszych latach juniorki strasznie zawalał starty, a dzisiaj...
Ps. chyba kiedyś Domin mówił że w tych pierwszych latach juniorki strasznie zawalał starty, a dzisiaj...
Dzisiaj na meczu nie byłem, ale w niedzielę, właśnie ten element u Grzeszczyka rzucił mi się w oczy. W niedzielę rywale byli słabi i dojazd do łuku "wyciągał" Dawida na tle słabych rywali. Dzisiaj widać już się to nie udawało.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
- niespokojny
- Trener
Ja się zastanawiam po co takie kewlary w składzie jak Tudzież czy ten Korsarz. Naprawdę nie ma chętnych obcokrajowców z jakimiś perspektywami do jazdy za te pieniądze?
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych
Nuda to u24 straszna, powinni jeździć na dwa okrążenia.
U nas ta drużyna jest , bo jest. Taki wymóg. Jak najniższym kosztem. Zresztą. Ilu zawodników z tej ligi jest wiodącymi postaciami w drużynach na niższych poziomach rozgrywkowych ? Jakoś nie kojarzę.
Pamiętam jak na gali PGE w zeszłym roku trener czy prezes Stali Gorzów zachwalali te rozgrywki, bo takie rozwojowe i odkrywają talenty. Jakoś efektów tych rozgrywek wobec obcokrajowców nie widzę. Natomiast ci Polacy z doświadczeniem Ekstraligowym (m.in Paluch, Bańbor, Ratajczak, Krawczyk) tylko sobie potrenują przed właściwą ligą.
Pamiętam jak na gali PGE w zeszłym roku trener czy prezes Stali Gorzów zachwalali te rozgrywki, bo takie rozwojowe i odkrywają talenty. Jakoś efektów tych rozgrywek wobec obcokrajowców nie widzę. Natomiast ci Polacy z doświadczeniem Ekstraligowym (m.in Paluch, Bańbor, Ratajczak, Krawczyk) tylko sobie potrenują przed właściwą ligą.
Po dziś dzień jedynym zawodnikiem, którego ta liga wypromowała i który, dzięki niej znalazł klub, jest Emil Breum. Wprawdzie kariery nie zrobił i zdaje się w tym roku znów wrócił do występów w U-24, no ale w zeszłym roku chyba jakiś kontrakt w 2 lidze przytulił. T aliga to jest po prostu wyrzucanie pieniędzy w błoto w Imię "ratowania żużla w innych krajach". Idea sama w sobie nie jest zła, ale forma rozgrywek nie ma żadnej wartości. Co więcej, ponieważ w tej lidze jeżdżą seniorzy, to można w niej startować dopiero od 16 roku życia, wiec Ci najmłodsi mają zablokowany dostęp :)
Antti Vuolas jeszcze się w Rzeszowie zaczepił na moment :)
Vuolas to woził dla nas punkty w Ekstralidze. Tudzież zdaje się trójkę przywiózł również w meczu ekstraligowym.
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
Ge(L)o pisze:Vuolas to woził dla nas punkty w Ekstralidze. Tudzież zdaje się trójkę przywiózł również w meczu ekstraligowym.
Z Ostrowem! :)
Holdera pokonał.
Ale to wszystko epizody.
Ale to wszystko epizody.
Koessler na początku przygody miał ciekawą dynamiczną sylwetkę, ale strasznie skakał po starcie.
Starty znacznie poprawił, ale wydaje mi się, że sporo urósł i nie bardzo wie jak się ułożyć na motocyklu.
A Tudzież po nieudanym epizodzie w Rzeszowie chyba już nie traktuje żużla zbyt poważnie.
Bowes wczoraj najlepszy mecz od dawna, ale dalej to jest zawodnik poziomu Allsvenskan/NDL.
Starty znacznie poprawił, ale wydaje mi się, że sporo urósł i nie bardzo wie jak się ułożyć na motocyklu.
A Tudzież po nieudanym epizodzie w Rzeszowie chyba już nie traktuje żużla zbyt poważnie.
Bowes wczoraj najlepszy mecz od dawna, ale dalej to jest zawodnik poziomu Allsvenskan/NDL.
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!
Connor Bailey nawet w finale ekstraligi pojechał :)
Ale to były występy spowodowane kontuzjami w zespole, a nie "zasługa" za dobre występy. No może poza Vuolasem. Ale on też nie powachalby ekstraligowego toru gdyby nie kontuzja Dominika. Nawet jak w u-24 trzasnalby 14 kompletów
Ale to były występy spowodowane kontuzjami w zespole, a nie "zasługa" za dobre występy. No może poza Vuolasem. Ale on też nie powachalby ekstraligowego toru gdyby nie kontuzja Dominika. Nawet jak w u-24 trzasnalby 14 kompletów
Breum to pierwotnie podpisał w 1 ligowym Poznaniu, ale dostał tylko kilka szans i zszedł niżej. Życzę mu jak najlepiej, jedyny mecz U24 na którym byłem to ten z GKM z nim w składzie, zrobił pozytywne wrażenie.
Dzisiaj idziemy na jakiś rekord chyba. 4 wychowanków w składzie na mecz U-24