Stadion

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Cooper
Trener

Re: Stadion

#8526 Postautor: Cooper » 7 czerwca 2024, o 11:04

Gelo pisze:A skąd był ten klasyk? A nie czekaj...

Specjalnie to przytoczyłem bo od lat niezmiennie bawi mnie jak ludzie nie łapią kontekstu tej wypowiedzi.

To jest polityka - tak - jak obiecał niech buduje.

Może niech kredyt weźmie? Najlepiej na siebie nie?

Oczywistą oczywistością jest, że potrzebne było wsparcie centralne by podjąć taką inicjatywę. Tego nie było, a wręcz przeciwnie, PiS rzucał kłody pod nogi tej inwestycji, tak jak w przypadku działek koło Areny Lublin. Nie mówiąc o tym, że żaden Kanthak czy inny poseł PiS z regionu nie lobbował w tej kwestii. Bo w dupie miał lokalnych wyborców, będąc spadochroniarzem z Gdańska.

Możesz nadal uważać, że PiS był największą nadzieją w październikowych wyborach by stadion powstał, choć układ władzy byłby identyczny jak przez 8 lat poprzednich lat (rząd PiS, prezydent PO), nie wydarzyło się zupełnie nic, a wręcz mniej lub bardziej świadomie utrudniano miastu tą i tak długą drogę do budowy. Również finansowo.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Awatar użytkownika
Hayden
Trener

#8527 Postautor: Hayden » 7 czerwca 2024, o 11:06

Obrazek
Motor mocny

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#8528 Postautor: Gelo » 7 czerwca 2024, o 11:29

Nie mam wiedzy na temat rzekomych kłód rzucanych pod nogi. Poruszasz się na zbyt ogólnikowej płaszczyźnie bez podania źródła informacji żeby się do tego odnieść merytorycznie. Dlatego zamiast zadać konkretne pytanie kto kiedy i jakim działaniem rzucił Żukowi kłody w budowie stadionu - przypomnę tylko, że Trzaskowski przez wiele lat jęczał, że niedobry pisowski rząd obciął mu złośliwie budżet stolicy. Okazało się to kompletną bzdurą, a setki tysięcy złotych szły na stowarzyszenia "gejów fetyszystów". Co ma zrobić Żuk? Może powinien zapytać swojej Jedynki - pierwszej obrończyni Motoru i naczelnego kibica - Marty Wcisło, która najpierw medialnie podpieprzyła Bogdankę a przedwczoraj pod Azotami w Puławach pikietowała, że... za dużo dawały na sponsoring sportu. Może ona jako największy kibic coś podpowie.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#8529 Postautor: Cooper » 7 czerwca 2024, o 11:35

Gelo pisze:Nie mam wiedzy na temat rzekomych kłód rzucanych pod nogi.

No ale ja mam.

Poruszasz się na zbyt ogólnikowej płaszczyźnie bez podania źródła informacji żeby się do tego odnieść merytorycznie.

Podałem konkrety, o którą działkę chodziło i jaka była koncepcja, kto i dlaczego był na nie. Nie wiem czego jeszcze oczekujesz. Nagrań? :P

Tak, Martę też bym chętnie przepytał.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#8530 Postautor: Gelo » 7 czerwca 2024, o 11:41

Cooper pisze: Podałem konkrety, o którą działkę chodziło i jaka była koncepcja, kto i dlaczego był na nie. Nie wiem czego jeszcze oczekujesz. Nagrań? :P
Obiektywizmu. Nie przerzucania odpowiedzialności za brak stadionu na ludzi, którzy może nawet nie wiedzą co to jest żużel. Niestety (dla Ciebie) - odpowiedzialny za brak stadionu jest jeden - ten co obiecywał.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#8531 Postautor: Cooper » 7 czerwca 2024, o 11:45

Nie muszę być obiektywny, bo wtedy musiałbym oczekiwać tego do Ciebie, a jestem realistą :)

Tak, za obietnicę Żuk jest odpowiedzialny. I nie mam problemu, by przyznać, że ciężko mu idzie jej realizacja.

Chciałem tylko zwrócić uwagę na fakt, że wbrew temu co twierdzisz PiS nie był zwolennikiem stadionu i wielką szansą dla jego budowy a wręcz są przykłady gdy politycy tej partii byli przeciw. I to w okresie gdy dzielili i rządzili.

Nie przerzucania odpowiedzialności za brak stadionu na ludzi, którzy może nawet nie wiedzą co to jest żużel.

Czyli jednak na Martę a nie na Kanthaka trzeba głosować do PE ;)

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#8532 Postautor: Gelo » 7 czerwca 2024, o 11:56

Bardzo przepraszam - nigdy nie napisałem, że PiS jest "zwolennikiem stadionu", a i deklaracje Moskala czy Derewendy traktować należy z przymrużeniem oka. Napisałem, że tylko rządy PiS-u były jedyną szansą na powstanie stadionu. I nie chodzi w tym momencie o Żuka - bo on akurat jest najmniej zacietrzewionym platformerskim prezydentem dużego miasta. Chodzi o to, że Tusk i jego ludzie to patologiczni zwijacze wszystkiego. Gospodarczy i inwestycyjni nieudacznicy. Dlatego z chwilą powstania rządu 13 grudnia temat stadionu w Lublinie można popić wodą. Linia obrony ma być na Wiśle.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#8533 Postautor: Cooper » 7 czerwca 2024, o 12:02

Gelo pisze:Napisałem, że tylko rządy PiS-u były jedyną szansą na powstanie stadionu.

Nie były. Nic nie zrobiły przez 8 lat, a w sytuacji gdy mogły coś pomóc, to minister z tego rządu powiedział "nie". Nie ma żadnych logicznych i racjonalnych podstaw by sądzić, że przy kontynuacji rządów PiS cokolwiek by się zmieniło. Bo jak sam przyznajesz, nawet Moskalowe obietnice last minute to z przymrużeniem oka.

Liczę, że chociaż teraz, będąc w opozycji PiS pomoże jakoś kibicom w wywieraniu presji na władzę centralną. Ale czy zrobią to teraz, skoro nie zrobili nic mając władzę w ministerstwach?

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#8534 Postautor: Gelo » 7 czerwca 2024, o 12:07

I tak w koło Macieju. Mistrzostwo świata w odwracaniu wektorów, pojęć i dopinanie wątków pobocznych żeby w mętnej wodzie łatwiej złowić. Jakbym Tuska słuchał :)
Liczę, że chociaż teraz, będąc w opozycji PiS pomoże jakoś kibicom w wywieraniu presji na władzę centralną. Ale czy zrobią to teraz, skoro nie zrobili nic mając władzę w ministerstwach?

No to się przeliczysz. Nikt nie będzie pomagał Żukowi w realizacji jego obietnic. I bardzo dobrze. Obiecał - niech się w końcu wywiąże. Z kolegą Nitrasem może dadzą radę :)
Ostatnio zmieniony 7 czerwca 2024, o 12:14 przez Gelo, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#8535 Postautor: Cooper » 7 czerwca 2024, o 12:11

A idziesz dziś pod Ratusz? Bo ja idę.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#8536 Postautor: Gelo » 7 czerwca 2024, o 12:14

Nie - nie idę. Tak jak nie chodzę na stadion. W tym roku żużel na żywo tylko na wyjazdach.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#8537 Postautor: Cooper » 7 czerwca 2024, o 12:26

Gelo pisze:Nikt nie będzie pomagał Żukowi w realizacji jego obietnic.

Tak, wiem, przekonaliśmy się o tym przez 8 lat, gdy PiS dawał tylko "swoim". I tak samo było w kwestii stadionu, zero szansy dopóki Lublin wybiera prezydenta z PO.

A na marsz można przyjść bez udziału w meczu na stadionie ;)

Raczejj
Junior

#8538 Postautor: Raczejj » 7 czerwca 2024, o 12:27

Dobra, można już zakończyć tę dyskusję, uspokoję was, nie musicie nigdzie iść:

Krzysztof Żuk: zbudujemy stadion żużlowy. Miliony na lubelski sport
14 marca 2024 / 16:58

– W Lublinie powstanie nowy stadion żużlowy- zapewnia prezydent miasta Lublin Krzysztof Żuk. Jak mówi, są trzy możliwości finansowania tej budowy: środki własne, dofinansowanie z Totalizatora Sportowego czy w oparciu o inwestowanie partnerskie.

– Potrzebujemy takiego obiektu – mówi prezydent miasta Krzysztof Żuk. – Zbudujemy go z rządem, bez rządu czy w formule partnerstwa prywatno-publicznego. Ale o tym będziemy rozmawiali, jak będziemy mieli kosztorys. Gdybyśmy nie wybudowali Areny Lublin, stadionu lekkoatletycznego, basenu olimpijskiego – a na wszystkie te obiekty nie mieliśmy źródeł finansowania, pokrywających koszty budowy w znaczącym stopniu – to moglibyście wątpić, czy wybudujemy stadion. Ale pokazaliśmy, że robimy to, co obiecujemy, więc w związku z tym stadion żużlowy wybudujemy.

https://radio.lublin.pl/2024/03/krzyszt ... ski-sport/

Nie wiem co się Gelu tak uparłeś z tym PiSem, przecież tu nie o to chodzi. Chodzi o to, że Żuk obiecywał nie raz ten stadion i chodzi o tę obietnicę.

"obietnica «zapewnienie zrobienia, załatwienia lub dania komuś czegoś»" PWN

Jeśli ja obiecuję komuś, ze coś zrobię czy oddam to to zrobię i oddam, inaczej wyjdę na durnia, niesłownego. Drugiej strony nie interesuje dostawca, mój szef czy jakiś PiS.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#8539 Postautor: Cooper » 7 czerwca 2024, o 12:34

Ja to nawet średnio popieram budowę tego stadionu w takiej formie :P

A Lublinowi to zaraz będzie potrzebna bardziej hala sportowa, normalna zamiast tego kurnika na Globusie, na jakieś 7-8 tys., niech tylko LUK zacznie rządzić w lidze i przyjdą jakieś puchary w przyszły sezonie.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#8540 Postautor: Gelo » 7 czerwca 2024, o 12:42

Nie wiem co się Gelu tak uparłeś z tym PiSem

Bez przesady z tym uporem - wpisalem jeden czy dwa posty - wyrażając swoje przekonanie, do którego mam chyba prawo. A że potem wywiązała się cykliczna dyskusja polityczna - taki lajf - nie pierwszy raz :)
Chodzi o to, że Żuk obiecywał nie raz ten stadion i chodzi o tę obietnicę.
"obietnica «zapewnienie zrobienia, załatwienia lub dania komuś czegoś»" PWN

Jeśli ja obiecuję komuś, ze coś zrobię czy oddam to to zrobię i oddam, inaczej wyjdę na durnia, niesłownego. Drugiej strony nie interesuje dostawca, mój szef czy jakiś PiS.

Pełna zgoda i (innymi słowy) powtarzam to od lat.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#8541 Postautor: Cooper » 7 czerwca 2024, o 12:47

PiS? Jaki PiS? :)

Awatar użytkownika
dannie
Trener
Kontakt:

#8542 Postautor: dannie » 7 czerwca 2024, o 13:06

Chłopaki, a może po prostu umówmy się, że stadion bez finansowania zewnętrznego nie powstanie. Bez takiego finansowania nie powstałby - bez względu na to, kto rządziłby w Lublinie.

Właściwie ciężko mieć akurat o to pretensje do Żuka. On właściwie od początku to podnosił, choć oczywiście - jako polityk - przedstawiał to w taki sposób, jakoby to zewnętrzne finansowanie było w jakiś sposób realne. Czy miał ku takim twierdzeniom podstawy w tamtym czasie - za rządów PiS? Nie sądzę. Tak jak nie ma takich podstaw obecnie - za rządów PO.

Ja mam pretensje do Żuka nie o to, że ten stadion nie powstanie (w dającej się przewidzieć przyszłości), tylko o to, że od początku nie przedstawił rzetelnie realnych źródeł finansowania tej inwestycji. Nie chodzi o to, żeby miał już decyzje na stole, ale o to żeby chociażby powiedział u kogo i z jakiego tytułu (programu, funduszu) będzie o takie finansowanie zabiegał i o jakich kwotach mowa. Skończyło się na nic nie mówiących ogólnikach. Bez szans na weryfikacje. Czyli standard.

Już się przyzwyczaiłem, że z ludzi robi się idiotów zakładając, że rzetelne, szczegółowe dane są im niepotrzebne, "i tak nie zrozumieją". Lepiej rzucać wizualizacjami i liczbą krzesełek.

Przypominam sobie sytuacje z naszym lotniskiem, gdzie o okrojeniu pierwotnego projektu opinia publiczna dowiedziała się "kuchennymi drzwiami" od ekspertów ESK, którzy zwrócili uwagę na zakładane "komplikacje" w tej inwestycji. A lubelscy politycy kwitowali to tekstem w stylu: "a co ludzi obchodzi czy będzie jedna kawiarnia więcej czy mniej".
Obrazek

meesha
Trener
Kontakt:

#8543 Postautor: meesha » 7 czerwca 2024, o 13:10

Kawiarnia to nie, ale gdyby byla dyskoteka to moze jednak by Tai przylecial...

;)
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#8544 Postautor: Cooper » 7 czerwca 2024, o 13:13

dannie pisze:Chłopaki, a może po prostu umówmy się, że stadion bez finansowania zewnętrznego nie powstanie.

Ale dla wszystkich jest to oczywiste poza Gelem, któremu Żuk obiecał i ma się wywiązać :)

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#8545 Postautor: Gelo » 7 czerwca 2024, o 13:15

Skąd Ty to wziąłeś? Od zawsze twierdziłem, że bez wsparcia z zewnątrz inwestycja nie powstanie i nie ma na nią najmniejszych szans. I właśnie wsparcie rządu (pisowskiego) było najbardziej realne. A Żuk obiecał stadion nie Gelowi - tylko kibicom. Tym, którzy notabene idą dzisiaj w marszu upomnieć się o realizację obietnic. Mnie temat stadionu grzeje średnio - już.

KrzyczącyK1b1c
Trener

#8546 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 7 czerwca 2024, o 13:34

Gelo pisze: I właśnie wsparcie rządu (pisowskiego) było najbardziej realne. A Żuk obiecał stadion nie Gelowi - tylko kibicom. Tym, którzy notabene idą dzisiaj w marszu upomnieć się o realizację obietnic. Mnie temat stadionu grzeje średnio - już.

Poczekaj, Gelu. Kilka postów wcześniej pisałeś, że PiS nie ma interesu w tym, by spełniać obietnice przeciwnego obozu - zgoda. Zatem czy PiS miałby interes w tym, by pomagać (poprzez dofinansowanie z rządu) w budowie stadionu, który obiecał prezydent i mógłby go promować jako swój sukces polityczny?

go!
Trener

#8547 Postautor: go! » 7 czerwca 2024, o 13:42

A takie pytanie, bo ja srednio sledze te bredzenia.
Czy ten stadion, to musi byc taki moloch za miliardy z dachem na pilota? Nie mozna tanszym kosztem wybudowac po prostu nowoczesnego stadionu dla zuzla? Przeciez glownie chodzi o ilosc miejsc dla kibicow, a chyba budowa widowni nie jest najdrozsza w takim projekcie? I dalej w temacie, w jakim stopniu teren pod obecnym Z5 moglby sfinansowac ten projekt?

Czarek
Trener

#8548 Postautor: Czarek » 7 czerwca 2024, o 13:44

Kto jest w takim razie odpowiedzialny za to, że obietnica powstania stadionu nie zostanie spełniona?
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

go!
Trener

#8549 Postautor: go! » 7 czerwca 2024, o 13:47

Czarek pisze:Kto jest w takim razie odpowiedzialny za to, że obietnica powstania stadionu nie zostanie spełniona?

Wszyscy Czarku. I opozycja i rzad, jakkolwiek i kiedykolwiek by sie tymi rolami nie przerzucali. Ten kraj stoi na niespelnionych obietnicach lub robieniu tego co sie obiecalo, ze sie nie zrobi.
Kto jak kto, ale ty chyba to rozumiesz?

Czarek
Trener

#8550 Postautor: Czarek » 7 czerwca 2024, o 13:53

go! pisze:
Czarek pisze:Kto jest w takim razie odpowiedzialny za to, że obietnica powstania stadionu nie zostanie spełniona?

Wszyscy Czarku. I opozycja i rzad, jakkolwiek i kiedykolwiek by sie tymi rolami nie przerzucali. Ten kraj stoi na niespelnionych obietnicach lub robieniu tego co sie obiecalo, ze sie nie zrobi.
Kto jak kto, ale ty chyba to rozumiesz?

Jacy wszyscy? Jeśli ktoś składa obietnicę, która nie ma szans na realizację to odpowiadają za to wszyscy?
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.