Ekstraliga 2025

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Ge(L)o
Trener

Re: Ekstraliga 2025

#376 Postautor: Ge(L)o » 4 października 2024, o 16:48

Ja zrozumiałem, że Birkemose ma być straszakiem na Lamparta.

Czarek
Trener

#377 Postautor: Czarek » 4 października 2024, o 16:48

Haron90 pisze:Po tym, jak im pięknie skład rozpieprzyło dwóch Duńczyków, biorą kolejnego prosto z odwyku xD. Kuchnie ich meczów to będzie coś pieknego.

Kuchnie meczów Falubazu i Stali G. powinny być ciekawsze.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

Awatar użytkownika
Hayden
Trener

#378 Postautor: Hayden » 5 października 2024, o 16:37

Nie no dajcie spokój z tym Vaculikiem - właśnie go Lewandowski przywiózł :D
Motor mocny

KrzyczącyK1b1c
Trener

#379 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 5 października 2024, o 20:04

https://speedwaynews.pl/zuzel/gorzkie-s ... zyszlosci/ wiele wskazuje na to, że Miśkowiak za chwilę może być łakomym kąskiem na rynku transferowym

ezbeg
Trener

#380 Postautor: ezbeg » 5 października 2024, o 20:11

A w Apatorze już Mikkel i Kvech.
Nie czytam komentarzy na FB, ale tutaj zrobiłem wyjątek majac w pamięci słowa MM wypowiedziane po półfinale. Nie zawiodłem się. W Toruniu to pamiętają i liczą że odkupi swoje winy. No i wiadomo, wierzą w złoto jednocześnie żałując że Polonia nie awansowała "bo skuter byłby osłabiony" (pisownia oryginalna ;) )

KrzysiekS
Senior

#381 Postautor: KrzysiekS » 8 października 2024, o 10:57

https://sportowefakty.wp.pl/zuzel/11499 ... cje-w-spra

Hmmmm.......
Taka opcja pewnie by się wiązała z likwidacją U24. A kto by zarabiał rekordowo po tej reformie. Ja obstawiam Artioma i Emila.

Ps. Jakby co ja jestem ZA. Pod warunkiem że z limitu będą wyłączeni polscy żużlowcy ;)

Awatar użytkownika
RadeKas
Trener
Kontakt:

#382 Postautor: RadeKas » 8 października 2024, o 11:11

Znaleźli sposób na rozwalenie Motoru :lol:.
Richie Faulkner:
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#383 Postautor: Cooper » 8 października 2024, o 11:16

No piękny pomysł, kiedyś się już zajebiście sprawdził pozbawiając np. Protasiewicza walki o medale (teoretycznie oczywiście :))

A jak tam Panu Sikorze idzie protest ws. wydymania Janowskiego w Cardiff?
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Flagg
Trener

#384 Postautor: Flagg » 8 października 2024, o 12:41

KrzysiekS pisze:https://sportowefakty.wp.pl/zuzel/1149953/rozpoczyna-sie-otwarta-wojna-pzm-z-wladzami-grand-prix-trwaja-konsultacje-w-spra

Hmmmm.......
Taka opcja pewnie by się wiązała z likwidacją U24. A kto by zarabiał rekordowo po tej reformie. Ja obstawiam Artioma i Emila.

Ps. Jakby co ja jestem ZA. Pod warunkiem że z limitu będą wyłączeni polscy żużlowcy ;)

Przeciez to jest tak absurdalne, ze az trudno coś głupszego wymyśleć. I nie chodzi o Motor czy jego osłabienie. Nie dowierzam, ze ktoś w PZM w ogóle mógł wpaść na tak genialny pomysł :D I w żaden sposób nie uderzy to w WB i SGP, bo oni maja w dupie to, kto w tym cyklu jeździ, jeśli kasa sie zgadza.

A dopóki bedziemy mieli rundy SGP w Polsce, tak długo będzie im się opłacać :) A rundy mieć będziemy tak tak długo, jak bulić za nie bedą nie kluby, nie PZM, a miasta i sponsorzy. Bo to czysty zysk dla klubu, który nie wykłada złotówki, a zgarnia cały lub prawie cały dochód.

No i już widzę tą zgodę środowiska żuzlowego, jak wszyscy nasi żuzlowcy będa mogli zapomnieć o cyklu przez następne 10 lat.

Wprawdzie PZM stac na wprowadzenie najbardziej absurdalnych i idiotycznych przepisów, wiec nie będę nic a nic zdziwiony, jesli i ten przepchną, no ale byłyby to nowe Himalaje debilizmu.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

KDS
Junior

#385 Postautor: KDS » 8 października 2024, o 17:45

Janowski i Dudek nie dostali szansy na jazdę w SGP, więc w odwecie zablokujemy możliwość startów w SGP Janowskiemu, Dudkowi, a nawet Kuberze (dopóki nie zmienią klubu).

Ten kto wpadł na ten pomysł z pewnością nie jest najostrzejszą kredką w piórniku.

Prostozautu

#386 Postautor: Prostozautu » 8 października 2024, o 18:20

KrzysiekS pisze:https://sportowefakty.wp.pl/zuzel/1149953/rozpoczyna-sie-otwarta-wojna-pzm-z-wladzami-grand-prix-trwaja-konsultacje-w-spra

Hmmmm.......

Okropny pomysł. Tak samo jak z KSMem. W jednym sezonie ktoś sobie jeździ w jakimś zespole a w następnym już musi odejść, bo jest "za dobry" (awansował do Grand Prix).
Prosto z autu - to amatorska strona o tematyce spoortowej

Awatar użytkownika
boxing
Trener

#387 Postautor: boxing » 8 października 2024, o 18:52

Hmmmm.......

To "poszli na wojnę" :/ Będzie jeździło 8 napieraczy uzupełnionych Facundo Albinem i Paco Castagną? Jak chcą naciskać - to niech odpuszczą milionowe licytacje o polskie rundy Grand Prix. Ja tam chętnie zobaczę GP na nowych, trudnych, nawet egzotycznych torach :) Ale to się raczej nie uda bo jak ktoś pisał samorządy sypną grubym groszem a kluby zarobią, Discovery zarobi, a król Castagna senior dalej będzie miał polski żużel w poważaniu.
Mini-zuzel w Lublinie i mamy co roku swojego Hliba a moze nawet Jonssona!

Awatar użytkownika
papi
Trener

#388 Postautor: papi » 8 października 2024, o 19:09

Mateusz Puka pisze:Oczywiście taki regulamin oznaczałby spore problemy, a największe dla Orlen Oil Motoru Lublin, który ma w swojej kadrze aż czterech uczestników mistrzostw świata. Po trzech żużlowców z GP będzie ścigać się w przyszłym roku w ebut.pl Stali Gorzów i KS Apatorze Toruń, ale akurat te kluby są organizatorami mistrzostw świata i raczej nie będą oponować przy wprowadzeniu dodatkowych ograniczeń.

nie wiem czy ja jakoś wolno myślę, ale co ma organizacja IMŚ/SON do tego żeby popierać 1 zawodnika z GP w drużynie?

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#389 Postautor: Cooper » 8 października 2024, o 20:51

A tak w ogóle to bronił ktoś Dudkowi awansować z Challengu, gdzie zajął miejsce… gorsze od Kvecha?

Flagg
Trener

#390 Postautor: Flagg » 8 października 2024, o 21:18

A kto bronił Kvechowi? :)
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Czarek
Trener

#391 Postautor: Czarek » 8 października 2024, o 21:48

Cooper pisze:A tak w ogóle to bronił ktoś Dudkowi awansować z Challengu, gdzie zajął miejsce… gorsze od Kvecha?

Kto broni Australijczykom zrobić SGP i dzięki temu mieć więcej zawodników w cyklu? A nie, to tak nie działa...
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#392 Postautor: istred » 9 października 2024, o 12:27

A, ja z nieukrywaną satysfakcją, że znów wypowiem się pod prąd :P.
Cieszę się, że PZM rozważa różne opcje, także opcję z ograniczeniem zawodników z GP w polskiej lidze. Kluczem będzie czy zawodnicy odpuszczą GP czy zejdą do 1. ligi, gdzie też da się zarobić. Zakładam, że na tym polega "analizowanie".
Jeśli zawodnicy faktycznie odpuszczą GP, wówczas będzie to dla Discovery duży problem, bo zawodnicy zaczną im odmawiać i obniży się poziom, a w konsekwencji produkt stanie się mniej atrakcyjny (także dla polskich kibiców) i można przypuszczać, że przełoży się to na mniejszą chęć sponsorów i polskich samorządów do finansowania tego typu atrakcji.
I to trzeba przeanalizować. Czy taki ruch PZM faktycznie będzie miał takie konsekwencje.
Niestety, to jest tak, że jak wszystko działa to zazwyczaj wszyscy na tym korzystają i uderzenie w partnera (a takim dla PZM jest FIM i całe GP) zawsze będzie miało również negatywne skutki dla PZM. Analogicznie jak z każdymi sankcjami. Kluczem jest to żeby wprowadzić takie sankcje, które jak najbardziej uderzą w adresata, a będą miały jak najmniejszy wpływ na wprowadzającego.

Bo co innego w zamian? Odpuszczenie GP na Narodowym? Skutek - PZM nie zarobi, a rundę weźmie inne polskie miasto i GP straci na tym najmniej.

...albo pójść jeszcze bardziej po bandzie (bo w sumie dlaczego nie?) i rozłożyć Discovery na łopatki zakazując startu zawodnikom z GP w polskich ligach, a jednocześnie wpompować pieniądze i budować prestiż np. SEC. Można byłoby to nawet zręcznie wytłumaczyć anektując soboty na spotkania ligowe (np. zamiast piątków).

I odnosząc się do całego sporu. Nie dziwi mnie decyzja Discovery, które zwalcza dominację Polaków, bo uważa tą dominację za zmniejszenie atrakcyjności cyklu, a robi produkt nie tylko na rynek polski, ale europejski. Po prostu bronią tak rozumianych swoich interesów. Jednocześnie popieram działania PZM - nawet te atomowe - bo od tego jest PZM żeby bronić polskich interesów.
...choć mnie najbardziej oburza nie rozdanie dzikich kart, a potraktowanie Zmarzlika w ubiegłym roku - to był cios poniżej pasa i już wówczas trzeba było reagować. Brak reakcji wówczas doprowadziło do tego, że organizator GP pozwala sobie coraz więcej.

PS. Najbardziej prawdopodobną wersją dla mnie jest szum medialny, że niby PZM reaguje... a finalnie bierność i zarabianie na GP na Narodowym.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#393 Postautor: Cooper » 9 października 2024, o 12:50

istred pisze:
...albo pójść jeszcze bardziej po bandzie (bo w sumie dlaczego nie?) i rozłożyć Discovery na łopatki zakazując startu zawodnikom z GP w polskich ligach, a jednocześnie wpompować pieniądze i budować prestiż np. SEC.

Czemu tak źle życzysz dyscyplinie...

Polski promotor będzie robił dokładnie to co BSI czy Discovery tylko skupi się jeszcze bardziej na drenażu polskich samorządów i SSP. A mapa GP zawęzi się wtedy do Polski i okolic.

PZM pozoruje działania, albo ich nie podejmuje, przykłady to afera z kevlarem Zmarzlika czy półfinałem Janowskiego w Cardiff. Sami do tego dopuszczamy, a potem oczywiście machanie szabelką, które się skończyć może np. tym, że w danym roku...nie odbędą się Mistrzostwa Świata, albo będą jakieś kadłubowe - a to wszystko w erze Polaka dominatora. No brawo.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#394 Postautor: istred » 9 października 2024, o 13:08

To się nie odbędą. Trudno ;)
Staram się stać trochę z boku tego sporu, bo szczerze mówiąc GP średnio mnie interesuje.
Ale skoro polskie środowisko żużlowe czuje się takie pokrzywdzone to niech broni swoich interesów. Ile Discovery zapłaciło za GP? Kilkadziesiąt milionów dolarów? Kilkaset? Mam nieodparte wrażenie, że w przypadku postawienia się władz polskiego żużla natychmiast usiedliby do rozmów i Polacy dostaliby to czego chcą.

To prawda, że Polacy utrzymują cały żużel. Może to właśnie moment żeby wykorzystać swoją pozycję, uderzyć pięścią w stół i pokazać swoją pozycję.

Z drugiej strony trzeba pamiętać, że na GP zarabia bardzo wiele osób od zawodników, przez kluby, samorządy po... PZM. Dlatego zdecydowanej reakcji bym się nie spodziewał. Sikora trochę pojęczy, po czym przybije sobie piątkę z Morrisem na kolejnym GP na Narodowym.

Flagg
Trener

#395 Postautor: Flagg » 9 października 2024, o 13:17

Z tej analizy wyjdzie im, że gówno zrobią, bo zaszkodzą sobie, lidze, a Discovery i tak się z tego wywinie. Nawet jak poziom SGP trochę spadnie, to akurat WB specjalnie to przeszkadzać nie będzie. Największe gwiazdy wciąż będą tam jeździć i kilka ich będzie, bo jakby nie patrzeć w Elidze jest 8 klubów, a jeden czy drugi ze środka stawki skusi się na 1 ligę.

Dodatkowo spowoduje to zapewne horrendalne podwyżki dla zawodników, którzy potracą część swoich indywidualnych sponsorów (przede wszystkim zagraniczni) i ktoś ten dołek będzie musiał zasypać. I będzie to polski klub. Dodatkowo wcale nie zdziwię się, jak zaczną sobie śpiewać dodatkowe "zadośćuczynienie" za rezygnację z SGP. A prezesi naszych klubów to oczywiście zrobią. Samorządy dalej będą płacić za SGP, bo kluby będą naciskać, a kibice przychodzić na stadion. Ot choćby dla samego Zmarzlika, który wciąż ma gigantyczne grono fanów wśród kibiców. Do tego przecież będzie DK dla gospodarza.

Zresztą:

1. Motor - Zmarzlik
2. Apator - Lambert
3. Falubaz - Madsen
4. Stal - Vaculik
5. Sparta - Bewley
6. GKM - Fricke
Czewa i Beniaminek dzielą się np. Thomsenem, Lindgrenem, Holderem czy Kuberą.

Taki Doyle idzie sobie do 1 ligi, dorzucą sobie Woffindena jeśli dalej będzie chciał się bawić w żużel.

Uzupełnią to Kvechem, Huckenbechem, Berge, Łoktajevem, Jensenem czy kim tam sobie zamarzą.

Wiec tak naprawdę ten przepis dotknąłby tylko niewielką część zawodników. W tym sezonie z Eligowych klubów, Sparta, GKM, Apator miały po 1 uczestniku SGP w składzie. Falubaz, Leszno żadnego. Jedynie Czewa, Stal i Motor miały wiecej.

A jak to wygląda w przyszłym roku?

Motor - 4
Sparta - 1
Apator - 3
Stal - 2
GKM - 1
Falubaz - 0
Włókniarz - 1
Rybnik - 0

No jakoś nie widzę tego wielkiego uderzenia w cykl. 1-2 nazwiska, maks 3 wypadłyby z obsady, resztę rynek sam ureguluje.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#396 Postautor: istred » 9 października 2024, o 13:25

Dopuścić Ruskich do GP :D
Dodatkowo spowoduje to zapewne horrendalne podwyżki dla zawodników, którzy potracą część swoich indywidualnych sponsorów (przede wszystkim zagraniczni) i ktoś ten dołek będzie musiał zasypać. I będzie to polski klub. Dodatkowo wcale nie zdziwię się, jak zaczną sobie śpiewać dodatkowe "zadośćuczynienie" za rezygnację z SGP. A prezesi naszych klubów to oczywiście zrobią. Samorządy dalej będą płacić za SGP, bo kluby będą naciskać, a kibice przychodzić na stadion. Ot choćby dla samego Zmarzlika, który wciąż ma gigantyczne grono fanów wśród kibiców. Do tego przecież będzie DK dla gospodarza.
Wynagrodzenie zawodników reguluje UMOWA pomiędzy klubem a zawodnikiem.
Zawodnicy mogą sobie krzyczeć przeróżne "zadośćuczynienia" czy "rekompensaty", ale za przeproszeniem g. dostaną. W oczywisty sposób jest odwrotnie - to zawodnicy, którzy zostaną (zostaliby) w GP straciliby najwięcej, bo w klubach jest 8 miejsc dla nich, a zawodników jest teoretycznie 16. W każdym razie jest więcej klasowych zawodników niż miejsc. Proste prawo popytu-podaży powoduje, że kluby nie muszą się o tych zawodników licytować, bo jak nie ten, to wezmą innego. Najwięcej zyskaliby zawodnicy, którzy rezygnują z GP, a gwarantują odpowiednią jakość.

Ale jest też stara prawda - z pustego i Salomon nie naleje. Także zawodnicy co roku mogą krzyczeć sobie przeróżne podwyżki i motywować to pandemią, wojną na Ukrainie, czy wzrostem cen paliw, a i tak (jeśli ten rynek jest zdrowy) dostaną tylko tyle ile klub jest w stanie zapłacić. I uprzedzając (głupkowate) twierdzenia jak to prezesi "przepłacają"... jakoś ostatnio kluby nie upadają, a zawodnicy generalnie nie skarżą się na zaległości. Oczywiście co roku ktoś ma jakieś problemy, ale to nie jest ten sam rynek co 15 lat temu i zawodnicy generalnie są spłacani, co oznacza, że nikt za nikogo nie przepłacił.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#397 Postautor: Cooper » 9 października 2024, o 13:33

istred pisze:To się nie odbędą. Trudno ;)

No super strategia. Powiedz to Zmarzlikowi. Upadek GP to przyspieszenie upadku żużla.

Ale skoro polskie środowisko żużlowe czuje się takie pokrzywdzone to niech broni swoich interesów.

Proszę Cię...przez lata polskie miasta napieprzały się między sobą o organizację GP śrubując stawki a Ty mówisz o "środowisku"?

Ile Discovery zapłaciło za GP? Kilkadziesiąt milionów dolarów? Kilkaset? Mam nieodparte wrażenie, że w przypadku postawienia się władz polskiego żużla natychmiast usiedliby do rozmów i Polacy dostaliby to czego chcą.

A ile zapłaciłby One Sport Marketing? Jak patrzę na SEC to widzę, że geograficzny rozwój żużla skończył się na Gustrow, a całość opiera się na wydojeniu Tauronu i województwa śląskiego. Wojna z Discovery i w konsekwencji "polskie rządy" to jeszcze większa marginalizacja tej dyscypliny i nabijanie kasy "naszego środowiska", które zresztą zaraz się o wszystko pokłóci.

To prawda, że Polacy utrzymują cały żużel. Może to właśnie moment żeby wykorzystać swoją pozycję, uderzyć pięścią w stół i pokazać swoją pozycję.

Ale w jakim celu? W imię DK dla Dudka? Czy my coś tracimy na tym, że jest GP i Discovery? Ktoś kazał przepłacać za prawa do GP Gorzowom i Toruniom?

Z drugiej strony trzeba pamiętać, że na GP zarabia bardzo wiele osób od zawodników, przez kluby, samorządy po... PZM. Dlatego zdecydowanej reakcji bym się nie spodziewał. Sikora trochę pojęczy, po czym przybije sobie piątkę z Morrisem na kolejnym GP na Narodowym.

Więc po co te teksty o opcji atomowej? To jest głupota i krótkowzroczna napinka.

Inna sprawa, że Castagna to kawał ch** i szkodnik jakich mało. Ale nie trzeba bombardować miasta żeby zabić jednego człowieka.

Flagg
Trener

#398 Postautor: Flagg » 9 października 2024, o 13:55

istred pisze:Wynagrodzenie zawodników reguluje UMOWA pomiędzy klubem a zawodnikiem.
Zawodnicy mogą sobie krzyczeć przeróżne "zadośćuczynienia" czy "rekompensaty", ale za przeproszeniem g. dostaną.

Nie no jasne. Przecież prezesi polskich klubów żużlowych znani są z tego, że są twardymi graczami i nie dają sobie w kaszę dmuchać podczas rozmów z zawodnikami xD Już widzę jak Kubera, Holder czy Lindgren przechodzą do prezesa klubu X mówiąc:

- Psze Pana, jestem zawodnikiem SGP, wy nie macie już miejsca, ale klub Y ma i daje mi milion za podpis i 10 tys za punkt. Mogę zrezygnować z cyklu za extra 200 tys na kwocie za podpis
- Chłopcze, ja mam 5 na Twoje miejsce, albo bierzesz 5 tys na rękę, albo się żegnamy
- A to przeprasza kierowniku złoty, gdzie się podpisać?

No bądźmy poważni. W polskiej lidze od wielu lat rynkiem transferowym rządzą zawodnicy, a nie prezesi. To zawodnicy stawiają wymagania, a prezesi chętnie je spełniają. Zawodnik mógłby sobie zażyczyć żyfary w parku maszyn na każdym spotkaniu, a pewnie znalazł by się niejeden prezes, który by ta fanaberię spełnił żeby tylko zawodnik podpisał kontrakt. I to się w żaden sposób nie zmieni. Przepis uderzy po kieszeni kluby, a napełni je szerokiej czołówce światowej. Bo to oni zyskają dodatkowy atut w negocjacjach. Ci najlepsi też, bo przyjdzie do nich jeden klub i powie, ze chłopie zrezygnuj z GP i chodź do nas, damy Ci extra siano. A on pójdzie do swojego prezesa i powie, ze jeden klub oferuje mu dodatkowy hajs za rezygnacje z cyklu, wiec może byście coś dorzucili? Oczywiście nie wszyscy są takimi złotówami, ale niewątpliwie znajdą się zawodnicy, którzy to bezwzględnie wykorzystają.

Każda dotychczasowa próba regulowania miejsc w składzie kończyła się podwyżkami kontraktów dla określonej grupy zawodników. Czy to KSM, czy choćby U-24. I tak samo byłoby i tym razem .

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#399 Postautor: niespokojny » 9 października 2024, o 14:53

Wydaje mi się, że jednoroczna przerwa w GP nikomu by nie zaszkodziła. Sytuacja ze Zmarzlikiem, Janowskim, a teraz dzikimi kartami jest nie do zaakceptowania. Chcą się postawić Discovery to niech zakaża jazdy w polskich ligach wszystkim zawodnikom z GP. Jakieś limity bardziej rozwalą ekstraligę niż mistrzostwa świata.
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych

KDS
Junior

#400 Postautor: KDS » 9 października 2024, o 15:05

Przecież to całe wielkie oburzenie PZM, fochy i straszenie atomówkami jest po prostu śmieszne.

Ani Maciej Janowski, ani Patryk Dudek, ani żaden inny Polak (oprócz Bartka i Dominika) nie zasłużyli na udział w SGP. Pomijając wszystkie aspekty geopolityczne i finansowe, to w cyklu powinni się znaleźć Leon Madsen i Artiom Łaguta. Obaj poziomem sportowym biją na głowę każdego Polaka poza Zmarzlikiem.

PZM chciałby, żeby dzikie karty dać Polakom, bo "my utrzymujemy żużel". Ale to jest argument tak samo z tyłka wzięty i tak samo nie mający nic wspólnego z uczciwą, sportową rywalizacją, co rozdawanie dzikusów posiadaczom czeskich i niemieckich paszportów. Czysta hipokryzja.