Żużlowe różności
Re: Żużlowe różności
Tzn dokładnie to wygląda tak
Do sezonu 2022 włącznie do startów również w polskiej lidze potrzebna była licencja międzynarodowa. PZM zmienił regulamin na sezon 2023 dopuszczając do startu w lidze zawodników na licencji krajowej i taka dali Lagucie i Emilowi. Międzynarodowej dać nie chcą.
Teraz tak, przepis o tym, że licencja międzynarodowa muszę zostać wydana za zgodą poprzedniej federacji jest wewnętrznym przepisem PZM. Na początku myślałem że to wymóg międzynarodowej federacji, ale jednak FIM nie ma z nim nic wspólnego. Nie wiem, czy istniał wcześniej, czy wprowadzili go dopiero w 2022, żeby zablokować obu Rosjan. Tak czy siak, decyzja o daniu międzynarodowej licencji jest w 100% zależna tylko i wyłącznie od PZM.
Ale inna sprawa, że FIM też mógłby zmienić swój regulamin i np. wprowadzić zapis, że do startu w SGP nie potrzeba zgody federacji, a zawodnik takowej zgody nieposiadajacy, nie reprezentuje żadnej federacji i startuje np. pod neutralna flagą, jako bezpaństwowiec. No ale z jakiegoś powodu nie chcą tego zrobić i wolą to śmierdzące jajko zostawić w polskim koszyczku.
A co do pierwotnej zgody na straty obu zawodników w polskiej lidze na licencji krajowej. Tutaj ponoć już wchodziły kwestie prawne i faktycznie istniało ryzyko, że PZM przegrałby w sądzie. Nie wiem na ile to prawda, nie jestem prawnikiem. Niewykluczone też, że po prostu PZM uległ lobbingowi klubów, jednocześnie uznajac, że ma wystarczająco mocne argumenty, żeby trzymać obu z dala od rozgrywek międzynarodowych. Być może mieli też wtedy wsparcie FIM. Jak widać, możliwe, że się przeliczyli, bo teraz FIM już ewidentnie jest po drugiej stronie barykady.
Jeśli Laguta faktycznie wystąpi w SGP z polską flagą (bo Emil na ten moment ponoć nie jest zainteresowany SGP), to zakładam, że między FIM i PZM nastąpi już wojna totalna.
Do sezonu 2022 włącznie do startów również w polskiej lidze potrzebna była licencja międzynarodowa. PZM zmienił regulamin na sezon 2023 dopuszczając do startu w lidze zawodników na licencji krajowej i taka dali Lagucie i Emilowi. Międzynarodowej dać nie chcą.
Teraz tak, przepis o tym, że licencja międzynarodowa muszę zostać wydana za zgodą poprzedniej federacji jest wewnętrznym przepisem PZM. Na początku myślałem że to wymóg międzynarodowej federacji, ale jednak FIM nie ma z nim nic wspólnego. Nie wiem, czy istniał wcześniej, czy wprowadzili go dopiero w 2022, żeby zablokować obu Rosjan. Tak czy siak, decyzja o daniu międzynarodowej licencji jest w 100% zależna tylko i wyłącznie od PZM.
Ale inna sprawa, że FIM też mógłby zmienić swój regulamin i np. wprowadzić zapis, że do startu w SGP nie potrzeba zgody federacji, a zawodnik takowej zgody nieposiadajacy, nie reprezentuje żadnej federacji i startuje np. pod neutralna flagą, jako bezpaństwowiec. No ale z jakiegoś powodu nie chcą tego zrobić i wolą to śmierdzące jajko zostawić w polskim koszyczku.
A co do pierwotnej zgody na straty obu zawodników w polskiej lidze na licencji krajowej. Tutaj ponoć już wchodziły kwestie prawne i faktycznie istniało ryzyko, że PZM przegrałby w sądzie. Nie wiem na ile to prawda, nie jestem prawnikiem. Niewykluczone też, że po prostu PZM uległ lobbingowi klubów, jednocześnie uznajac, że ma wystarczająco mocne argumenty, żeby trzymać obu z dala od rozgrywek międzynarodowych. Być może mieli też wtedy wsparcie FIM. Jak widać, możliwe, że się przeliczyli, bo teraz FIM już ewidentnie jest po drugiej stronie barykady.
Jeśli Laguta faktycznie wystąpi w SGP z polską flagą (bo Emil na ten moment ponoć nie jest zainteresowany SGP), to zakładam, że między FIM i PZM nastąpi już wojna totalna.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
https://x.com/MateuszPuka/status/1844382382532759660 - wg Puki i chyba Pavlic, musieliby startować w PGEE jako Chorwaci. Ciekawe co na to w Toruniu, bo musieliby wymienić jednego grajka na Polaka na 2026.
Czyli w lidze Sajfutdinovič i Lagutovič.
A w GP jak rozumiem jako Polacy.
A w GP jak rozumiem jako Polacy.
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
Właśnie Emil nie chce jechać jako Polak.
- tezetomaniak
- Trener
Ekstraliga musi zacząć przyznawać dzikie karty na starty w lidze wg własnego klucza :)
Dzikie karty w ekstralidze niepotrzebne. Wystarczy paragraf w regulaminie, że w składzie drużyny pod nr 1-5/9-13 musi startować przynajmniej jeden zawodnik z licencją Ż i jeden Chorwat.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"
KrzyczącyK1b1c pisze:Właśnie Emil nie chce jechać jako Polak.
Wiem z Emilem. Z tymi startami jako Polak to tylko taka możliwość wobec posiadania innej licencji. Tu jest inny zainteresowany startami w GP jako Polak.
Śmiejcie się, śmiejcie.
Ale jak nas Chorwacja oklepie w Speedway of Nations to już nie będziecie się śmiać ;)
Ale jak nas Chorwacja oklepie w Speedway of Nations to już nie będziecie się śmiać ;)
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
To wtedy jedynie będziemy lepsi od nich w siatkówkę i hokeja.
A Fredrikowi Lindgrenowi urodziła się wczoraj córeczka, o wdzięcznym imieniu Ellie-Li Elisabeth Lindgren
https://www.facebook.com/photo/?fbid=1089374319224804&set=a.196205878541657
https://www.facebook.com/photo/?fbid=1089374319224804&set=a.196205878541657
pozdrawia:
Rafał Borowski
http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
https://m.facebook.com/29dreamniner/?ref=bookmarks
Rafał Borowski
http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
https://m.facebook.com/29dreamniner/?ref=bookmarks
Don ("proszę Pana") Vito spotkał się (prawda) z kibicami :D
https://www.youtube.com/live/tgZOuMNMlWA#t=46m59s
https://www.youtube.com/live/tgZOuMNMlWA#t=46m59s
Po obejrzeniu tego spotkania-kabaretu zdania nie zmieniłem. Tam to musiało w końcu upaść. Zainteresowanie żużlem w tym mieście meneli było znikome. Do tej pory rekord frekwencji był jak z Lublina na stary stadion przyjechało 2500 lublinian.
A że Skrzydlewski to człowiek który w biznesie pochówkowym mógł osiągnąć sukces, to do sportu średnio pasuje i te odzywki wczorajsze to czyste złoto. Chociażby sama prezentacja:
,,dla niektórych jestem trumniarz, dla niektórych ch**, dla niektórych gruba świnia, dla niektórych knur"
Albo, że ,,jak się wk****ę to wszystkie krzesełka powykręcam, bo są moje"
A że Skrzydlewski to człowiek który w biznesie pochówkowym mógł osiągnąć sukces, to do sportu średnio pasuje i te odzywki wczorajsze to czyste złoto. Chociażby sama prezentacja:
,,dla niektórych jestem trumniarz, dla niektórych ch**, dla niektórych gruba świnia, dla niektórych knur"
Albo, że ,,jak się wk****ę to wszystkie krzesełka powykręcam, bo są moje"
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.
"udowodnij to pan! bo pana do sądu k... podam!"
Wyborne.
Zaskakujące jest jedynie to, że to zjawisko zwane Orzeł Łódź się tyle lat trzymało i nawet wybudowano mu taki stadion.
Wyborne.
Zaskakujące jest jedynie to, że to zjawisko zwane Orzeł Łódź się tyle lat trzymało i nawet wybudowano mu taki stadion.
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!
Ale trzeba przyznać, że naprawdę tanio powstał ten obiekt. Niecałe 50 milionów w tych czasach brzmi jak żart.
Ja próbuję zrozumieć, po co on to spotkanie zorganizował i nie widzę nawet pół sensownego argumentu.
Starszy Pan chciał sobie pobluzgac do ludzi, czy jak?
Starszy Pan chciał sobie pobluzgac do ludzi, czy jak?
Nie da się tego stadionu jakoś przenieść do Lublina ?
Kargolo pisze:"udowodnij to pan! bo pana do sądu k... podam!"
Wyborne.
Utrzymywało się tym czego nie było w wielu klubach - wypłacalnością. Nie płacił kokosów, ale na koncie kasa była.
Ale właśnie kolega miał na myśli - skąd się wzięło tyle determinacji, żeby podtrzymywać Orzeł przy życiu? W Lublinie zawsze zainteresowanie żużlem było na poziomie kilku tysięcy nawet pomimo dziadostwa, gdzieniegdzie podtrzymuje to jakiś czynnik polityczny. A w Łodzi? Poprawa wizerunku Skrzydlewskiego? Przecież akcje charytatywne by mi przyniosły większą popularność i kosztowały mniej. A może to jakaś potrzeba bycia popularnym w jakimś gronie. Ciężko powiedzieć.
I chyba wiem co miał na celu Skrzydlewski organizując te spotkanie. Nie chciał usłyszeć pomysłów, chciał się upewnić i udowodnić reszcie, że nie warto ciągnąć tego wózka dalej i to osiągnął. Gdyby to było w innym żużlowym mieście to przyszło by kilkaset osób i prosiło o utrzymanie klubu w lidze i zbudowanie koncepcji jak z tego wyjść, żeby inny podmiot to przejął. Ale tam jak widać niewiele osób się tym przejmuje, a z tych co przyszli część to zwykli krzykacze.
I chyba wiem co miał na celu Skrzydlewski organizując te spotkanie. Nie chciał usłyszeć pomysłów, chciał się upewnić i udowodnić reszcie, że nie warto ciągnąć tego wózka dalej i to osiągnął. Gdyby to było w innym żużlowym mieście to przyszło by kilkaset osób i prosiło o utrzymanie klubu w lidze i zbudowanie koncepcji jak z tego wyjść, żeby inny podmiot to przejął. Ale tam jak widać niewiele osób się tym przejmuje, a z tych co przyszli część to zwykli krzykacze.
Może coś mi w głowie świtać, ale tam chyba Skrzydlewski robił to dla córki. Nawet w którymś z wywiadów dawno temu wspominał, że jego żużel nie interesuje a córka lubi ten sport. O ile jeszcze były jakieś wyniki, bo albo trafiał z zawodnikami albo po prostu im płacił to jeszcze wyglądało. Niestety z kiepskim marketingiem, brakiem promocji to nie mogło się udać. Zresztą nie bez znaczenia pozostaje okoliczność, że w Łodzi są Widzew i ŁKS. I pomimo ich gorszego okresu (tak w latach 2013-2018) jedyne co zyskał to stadion. Nie wykorzystano dwóch sezonów z finałami w I lidze. A tak to tylko narzekanie na wszystko i wszystkich. I sponsorzy ani sami nie przychodzili, ani kibiców nie przybywało.
I tak to trochę wygląda. Jak fanaberia bogacza. Bo on po prostu nie umie prowadzić klubu sportowego. Tyle. Ja nie wierzę w to, że w Łodzi nie da się zbudować zainteresowania żużlem, że nie da się zbudować klubu na poziomie Eligowym. Myślę, że w większości miast się da. Tylko trzeba umieć to zrobić. Skrzydlewski nie ma pojęci jak. Fajnie, ze daje swoją kasę, że bawi się za swoje. Tylko to jest po prostu przepalanie pieniędzy na coś, o czym nie ma pojęcia.
- Lumpproletariacki
- Szkółkowicz
Flagg pisze:Tylko to jest po prostu przepalanie pieniędzy na coś, o czym nie ma pojęcia.
Przepalanie zastąpiłbym innym słowem, też na "p", które łączy się z wyrazem pieniędzy. I to jest podstawowe wyjaśnienie skąd ten upór Skrzydlewskiego w trzymaniu klubu
ezbeg pisze:Może coś mi w głowie świtać, ale tam chyba Skrzydlewski robił to dla córki. Nawet w którymś z wywiadów dawno temu wspominał, że jego żużel nie interesuje a córka lubi ten sport.
Tak, a wcześniej robił to dla mamusi :)
Pan Witek jest mistrzem takich rzewnych historyjek, córka się zaangażowała w klub w momencie kampanii do PE (udanej).
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)
Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]
Było. Pamiętam nawet reklamy przed meczem Orła z KMŻ w 2014 na TVP. Ot taka kampania wyborcza ;). Próbowałem to znaleźć ale nie da się. Chyba wyczyszczono archiwa :(
Zresztą ona przy okazji każdych wyborów tak się kręciła.
Zresztą ona przy okazji każdych wyborów tak się kręciła.
Cooper pisze:Pan Witek jest mistrzem takich rzewnych historyjek
Don Vito dokładnie tak samo gra i teraz. Odda klub za złotówkę, ale... i tu długa lista wymagań dla potencjalnych kupujących. Wiadomo, że finalnie chodzi o to, żeby król nekrobiznesu, zniechęcony do życia, egzystujący na marginesie cywilizacji, jeszcze ten jeden raz, wzruszony płaczem łódzkich kibiców, wskoczył na swojego białego rumaka i uratował żużel przez zagładą.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"
I tu wylała się frustracja. Sądząc po frekwencji na spotkaniu - nie ma tam nawet komu płakać.