Ekstraliga 2025
Re: Ekstraliga 2025
Typy na nadchodzący sezon Fortuna
Lublin 1,68
Toruń 3,60
Wrocław 3,80
Zielona Góra 30
Grudziądz 50
Gorzów W. 75
Częstochowa 125
Rybnik 250
Lublin 1,68
Toruń 3,60
Wrocław 3,80
Zielona Góra 30
Grudziądz 50
Gorzów W. 75
Częstochowa 125
Rybnik 250
Wg mnie Sparta wciaz mocniejsza od Apatora. Ci slabi juniorzy sa tu jezyczkiem u wagi, a we Wroclawiu Kurtz moze byc niespodzianka sezonu.
W Kvecha nie wierze, ale Mikkel nie odwali juz takiej kaszany jak rok temu i faktycznie troche zwiekszy moc Torunia.
W Kvecha nie wierze, ale Mikkel nie odwali juz takiej kaszany jak rok temu i faktycznie troche zwiekszy moc Torunia.
Zgadzam się z przedmówcą. Sparta ma lepszych juniorów jak Apator. No i mimo tego że Jan Kvech jest uczestnikiem cyklu GP, to wyżej stawiam akcje Kowalskiego. Reszta zawodników na tożsamych pozycjach jest na podobnym poziomie. No może MM lepszy od Kurtza. Ale dziura na pozycji juniora może być nie do pokonania.
Może Bierzyński ustalał te kursy? :D
Ale faktycznie dziwne. Gdybym miał się kierować czystą kalkulacją, to postawiłbym Spartę nie tylko znacznie wyżej od Apatora, ale i dużo bliżej Motoru
Ale faktycznie dziwne. Gdybym miał się kierować czystą kalkulacją, to postawiłbym Spartę nie tylko znacznie wyżej od Apatora, ale i dużo bliżej Motoru
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
Nie wiem czy w żużlu mają algorytmy do przeliczania kursów jak w piłce. Mimo wszystko od tego zależy ich zarobek i coś w tym musi być, skoro tak kalkulują. Może podatność na kontuzje danych zawodników, może ogólne trendy ich formy. Nie wiadomo
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.
Może dlatego, że za poprzedni sezon w top 18 średnich Sparta ma dwóch, Apator ma dwóch a Motor …. 5 zawodników. ?
kibicLBN pisze:Nie wiem czy w żużlu mają algorytmy do przeliczania kursów jak w piłce. Mimo wszystko od tego zależy ich zarobek i coś w tym musi być, skoro tak kalkulują. Może podatność na kontuzje danych zawodników, może ogólne trendy ich formy. Nie wiadomo
Jest coś takiego w żużlu? Którzy to tacy kontuzjogenni i ci drudzy twardzi jak skała? Tak z ciekawości. Bo w piłce jest takich "szklanych" sporo i dany klub zastanowi się pięć razy zanim takiego kupi co by przez cały kontrakt co chwilę się leczył.
Hm. Wydaje mi się, że większość kibiców od "średniego poziomu zainteresowania" w górę wie, który zawodnik często leży, a który bardzo rzadko, który jest łamliwy, a który twardy. Jasne - zdarzają się tragiczne w skutkach wypadki nawet bajecznym technikom, ale jak się zapieprza 120 na godzinę bez hamulców na zamkniętej przestrzeni z trzema kolesiami obok to nie może być inaczej. Ale co do zasady - wiadomo, że większe jest prawdopodobieństwo, że Gała będzie leżał trzy razy w meczu niż Zmarzlik raz na pół roku.
Jasne, ale w kontekście kursów raczej nie widzę wśród zawodników Apatora, Motoru i Sparty jakichś szczególnie podatnych na kontuzję zawodników.
Z czołówki światowej to kojarzy mi się z tym właściwie tylko Thomsen, Doyle i Kołodziej.
Z czołówki światowej to kojarzy mi się z tym właściwie tylko Thomsen, Doyle i Kołodziej.
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!
Jest też grupa tych "mniej szczęśliwych", którym może nieregularnie ale zdarzają się pechowe upadki - Tai, Vacul, MM czy nawet Bewley. Wszyscy mają trwałe uszczerbki na zdrowiu.
No i Kubera niestety. Taki Zmarzlik znowu niezniszczalny.
Różnica w juniorach może według pewnych kalkulacji daje mniejszy efekt niż potencjał Michelsena.
Różnica w juniorach może według pewnych kalkulacji daje mniejszy efekt niż potencjał Michelsena.
W Toruniu wszystko musi zagrać niemal na 100%, żeby to się skończyło finałem. Tak jest ten zespół skonstruowany. Jeśli Kvech albo juniorzy nie wejdą na wyższy poziom, to mecze będzie musiała ciągnąć czwórka seniorów. A nie w każdym będą robić po 10 pkt i więcej. Szczególnie, że Dudek potrafi być mocno chimeryczny, Michelsen też. W Sparcie jak nie pójdzie Kurtzowi czy Janowskiemu, to coś dorzuca juniorzy, nadrobi Kowalski. W Motorze jest sześciu gości, co może robić dwucyfrowki. I właśnie w tym jest przewaga tych dwóch klubów nad Apatorem. A przecież to nie jest tak, że Sajfutdinow, Lambert, Dudek czy Michelsen zawsze będą lepsi od liderów Sparty czy Motoru
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
Apator Toruń - Orlen Oil Motor Lublin 51:39
Punkty:
Apator Toruń: Emil Sajfutdinow 13 (3,2,3,3,2), Patryk Dudek 13 (3,3,2,2,3), Robert Lambert 13 (3,2,3,2,3), Paweł Przedpełski 11 (1,3,2,3,2), Antoni Kawczyński 1 (1,0,0), Krzysztof Lewandowski 0 (0,0,0), Nicolai Heiselberg 0 (0,0,0), Mateusz Affelt 0 (0).
Orlen Oil Motor Lublin: Dominik Kubera 9 (2,3,1,3,0), Bartosz Zmarzlik 7 (1,1,3,1,1)), Wiktor Przyjemski 6 (3,2,1,0), Fredrik Lindgren 5 (0,2,2,0,1), Jack Holder 5 (2,1,0,2), Mateusz Cierniak 4 (1,1,1,1), Bartosz Bańbor 3 (2,0,1).
I czasami "zagrywa" już nas raz nas bili , kopali i popychali Panie Flaggu we czterech. Była euforia toruńska przez tydzień w całej Polsce ha ha .
Punkty:
Apator Toruń: Emil Sajfutdinow 13 (3,2,3,3,2), Patryk Dudek 13 (3,3,2,2,3), Robert Lambert 13 (3,2,3,2,3), Paweł Przedpełski 11 (1,3,2,3,2), Antoni Kawczyński 1 (1,0,0), Krzysztof Lewandowski 0 (0,0,0), Nicolai Heiselberg 0 (0,0,0), Mateusz Affelt 0 (0).
Orlen Oil Motor Lublin: Dominik Kubera 9 (2,3,1,3,0), Bartosz Zmarzlik 7 (1,1,3,1,1)), Wiktor Przyjemski 6 (3,2,1,0), Fredrik Lindgren 5 (0,2,2,0,1), Jack Holder 5 (2,1,0,2), Mateusz Cierniak 4 (1,1,1,1), Bartosz Bańbor 3 (2,0,1).
I czasami "zagrywa" już nas raz nas bili , kopali i popychali Panie Flaggu we czterech. Była euforia toruńska przez tydzień w całej Polsce ha ha .
Karamba pisze:Apator Toruń - Orlen Oil Motor Lublin 51:39
Punkty:
A teraz zastanów się Panie Karamba, dlaczego to Motor jechał finale, a nie Apator? Powiem Panu dlaczego.Nasi seniorzy przegryali wszystko z seniorami Apatora, ale nasi seniorzy i juniorzy wygrywali z ich juniorami, dlatego udało nam się ujechać 39 pkt. W Lublinie, nasi seniorzy lali ich seniorów, a do tego nasi juniorzy lali ich juniorów i seniorów. Dlatego dumecz wygraliśmy róznica 16 punktów. Nasi juniorzy zdobyli w tym dwumeczu 20 pkt, a ich 2.
I właśnie o to się rozchodzi. Dlatego dużo wyżej stawiam Spartę, niż Apator.
To ja wiem Panie Flaggu nie miałem na myśli jakiejkolwiek zaczepki w twoją stronę tak mi się tylko ten meczyk przypomniał.
Przypominata mecze, gdzie w pierwszym wszystko wyszło idealnie Amatorowi, a nam nic, a w rewanżu było na odwrót. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby Amatorowi poszło świetnie ze Spartą w pierwszym spotkaniu, a w rewanżu zachowali na tyle animuszu, by tę zaliczkę utrzymać. Ktoś sobie policzył tak a nie inaczej, przeprowadził jakąś kalkulację na podstawie tego typu zakładów, ile było ich w poprzednich sezonach, jakie bukmacher podejmuje ryzyko i już. Może ktoś celowo nieco zawyżył kurs na Wrocław, żeby było tych zakładów na nich dużo, bo i tak ryzyko jest małe, ze względu na zdecydowanie najwieksze szansę Lublina.
Jedno jest pewne jak od tego jest zależna kasa i nie mówimy o przysłowiowej stówie, czy flaszce wódki, to ktoś wbija w tabelki statystyki drużynowe, indywidualne, historia dwumeczów głównych faworytów itd.
Jedno jest pewne jak od tego jest zależna kasa i nie mówimy o przysłowiowej stówie, czy flaszce wódki, to ktoś wbija w tabelki statystyki drużynowe, indywidualne, historia dwumeczów głównych faworytów itd.
- tezetomaniak
- Trener
Wrzucili w ChataGPT, wypluł im kursy i fajrant ;)
To jak wytłumaczysz że jednak są różnice między bukmacherami? Nie mówię o tym zakładzie, tylko ogólnie
Kazdy bukmacher ma pewnie jakieś algorytmy cz inne sposoby na wyznaczanie kursów. Mają od tego ludzi. Ja się na tym nie znam, ale można Bierzyńskiego zapytać :)
Ja po prostu wyraziłem swoje zdanie. W pojedynczych meczach Toruń jak najbardziej może się postawić Sparcie czy Motorowi, może nawet dojść do finału i wygrać ligę (jak wszystko zagra na 100%). Ale patrząc całościowo, to po prostu Sparta i Motor mają drużyny a) lepsze i b) bardziej kompletne.
Ja po prostu wyraziłem swoje zdanie. W pojedynczych meczach Toruń jak najbardziej może się postawić Sparcie czy Motorowi, może nawet dojść do finału i wygrać ligę (jak wszystko zagra na 100%). Ale patrząc całościowo, to po prostu Sparta i Motor mają drużyny a) lepsze i b) bardziej kompletne.
Toruń dzisiaj na spokojnie wygrał sparing z Poznaniem. Kursy polecą w dół :D
Mikkel po kontuzji bardzo dobrze wygląda w sparingach.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)
Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]
Co do pojawiających się plotek o stanie zdrowia:
FB.
Włókniarz Częstochowa
29 min ·
W niedzielę na torze w Oxfordzie Jason Doyle zanotował upadek. Pragniemy Was uspokoić. Jason przekazał nam, że wszystko jest ok.
Turniej Ben Fund Bonanza od początku nie układał się po myśli naszego zawodnika, a upadek przelał czarę goryczy. Ściskamy kciuki za Jasona w kolejnych zawodach
FB.
Mecze Motoru w kolejkach 1 i 2:
Falubaz - Motor - piątek, 11 kwietnia, godz. 18:00
Motor - Włókniarz - sobota, 19 kwietnia, godz. 18:00
Falubaz - Motor - piątek, 11 kwietnia, godz. 18:00
Motor - Włókniarz - sobota, 19 kwietnia, godz. 18:00
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"