Żużlowe różności
Re: Żużlowe różności
Coraz częściej dochodzę do refleksji, że przy obecnym sprzęcie zakałą żużla są długie tory. Nie do pomyślenia dla mnie jeszcze kilka lat temu.
kdsz pisze:Mecz w Toruniu oglądało się fantastycznie, miałem wrażenie, że zawodnicy tasują się jak talia kart. A łącznie było tylko 18 mijanek wg GuruStats. Dla porównania w spotkaniach w Częstochowie i Zielonej policzono po 16 mijanek (inna sprawa, że aż 7 w pojedynku Przemo-Freddie). Prawdę mówiąc odczuwam pewien dysonans poznawczy. Mecze Falubaz-Motor i Włókniarz-GKM oglądał się dobrze, ale jednak to w Toruniu był prawdziwy spektakl. A czysto statystycznie były to podobne mecze.
magia telewizyjnego przekazu i dołączonej do niego ekscytującej narracji :D
mecz był opisywany jako hit kolejki, miał być hitem kolejki, to trzeba było zadbać o to by był tak odebrany :)
No nie, ściganie w Toruniu było super, nie ma co gadać. Narracja telewizyjna nie ma nic do rzeczy.
W. Komarnicki: "Nie chcę mówić o kulisach, bo się wstydzę, ale tak było"
Było dobre, ale co do zasady zgadzam się z Mundziem - Dryła już w co drugim biegu przeżywa ekstazę, drze się i sugeruje, że dzieją się rzeczy niestworzone i nie do uwierzenia. Co gorsza, ponieważ jest guru, znajduje naśladowców wśród kolegów po fachu.
Ja z przyjemnością słucham już tylko K&K z Eleven i kilku ekspertów (Cegielski, Lewicki). Reszta męczy na potęgę.
Ja z przyjemnością słucham już tylko K&K z Eleven i kilku ekspertów (Cegielski, Lewicki). Reszta męczy na potęgę.
Oglądałem bez dźwięku, ha!
Mozna tez odpalic komentarz live na YT chlopakow z kanalu Zuzlowy Degustator. Nie krzycza i sa dobrzy w analizie
A jak zrobić, żeby odgłosy trybun i motocykli były zachowane, a komentatorów tv wyłączyć ?
Speedway pisze:Mozna tez odpalic komentarz live na YT chlopakow z kanalu Zuzlowy Degustator. Nie krzycza i sa dobrzy w analizie
Podejrzewam poważne przesunięcia czasowe :)
Malitowski tylko był akceptowalny i Cegielski w studio. Reszta dramat. A no i przepraszam Mitrut. Co innego eleven, tam ten gościu z Wrocławia bywa irytujący, a reszta daje radę. Ale to chyba było tutaj już nieraz pisane. Z przykrością stwierdzam, że Dryła nurkuje z poziomem dramatycznie.
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.
Pozwolę się nie zgodzić i nie rozumiem tej nagonki na Dryłę.
No to pozwól, że wyjaśnię.
Dryła na siłę kreuje widowisko. To znaczy, albo jara się byle czym (czytaj: wszystkim), albo w sposób sztuczny narzuca odbiorcy przekaz, że oto to, co komentuje, jest widowiskiem jedynym w swoim rodzaju, przekraczającym ramy sportu, niemal transcendentalnym. Można by to akceptować i nawet dać się ponieść, gdyby nie fakt, że taka sytuacja ma miejsce coraz częściej i pomału staje się normą i już każde, zwykłe zawody żużlowe stają niezwykłymi. I człowiek po raz tysięczny w życiu widzi to samo, a z głośników płynie przekaz, że oto granice ludzkich możliwości zostały przekroczone, że zawodnicy już nie tylko się ścigają na żużlu, ale rywalizują w sferze idei.
Do tego fatalny warsztat, jeśli chodzi o emisję głosu - zaprzeczenie podstaw tego, czego uczy się każdego, kto pracuje głosem. No, ale co Ty możesz o tym wiedzieć ;)
Jego karykaturą jest Noskowicz, który jest nie do zniesienia do kwadratu.
Dryła na siłę kreuje widowisko. To znaczy, albo jara się byle czym (czytaj: wszystkim), albo w sposób sztuczny narzuca odbiorcy przekaz, że oto to, co komentuje, jest widowiskiem jedynym w swoim rodzaju, przekraczającym ramy sportu, niemal transcendentalnym. Można by to akceptować i nawet dać się ponieść, gdyby nie fakt, że taka sytuacja ma miejsce coraz częściej i pomału staje się normą i już każde, zwykłe zawody żużlowe stają niezwykłymi. I człowiek po raz tysięczny w życiu widzi to samo, a z głośników płynie przekaz, że oto granice ludzkich możliwości zostały przekroczone, że zawodnicy już nie tylko się ścigają na żużlu, ale rywalizują w sferze idei.
Do tego fatalny warsztat, jeśli chodzi o emisję głosu - zaprzeczenie podstaw tego, czego uczy się każdego, kto pracuje głosem. No, ale co Ty możesz o tym wiedzieć ;)
Jego karykaturą jest Noskowicz, który jest nie do zniesienia do kwadratu.
Poza tym, często się zapomina, ze jednak jest komentatorem i jego zadaniem jest przekazać za pomocą głosu to, co się dzieje na torze. A jak w połowie wyścigu jedyne co już słyszysz to: "haha, speedway!", "Nie wierze, co oni wyrabiają?!", "ja już nie wiem, co mam mówić!" i tego typu teksty, a jednocześnie ani słowa o tym, kto kogo wyprzedza, jaki manewr wykonuje. Korościel robi to niemal idealnie, bo potrafi dać się ponieść emocjom, ale jednocześnie skupia się na tym, żeby oddać wydarzenia na torze w sposób dosłowny, a nie poprzez opis swojego stanu emocjonalnego i tego co my, widzowie powinniśmy odczuwać. Jasne, ktoś zaraz powie, ze po co ma dokładnie opisywać wydarzenia na torze, skoro przecież sami widzimy co się dzieje. No ale raz, że na tym polega jego praca, a dwa, zawody "oglądają" tez pewnie ludzie słabowidzący, czy wręcz niewidomi. . Dość łatwo odnieść wrażenie, ze dla Dryły wynik sportowy jest sprawą drugorzędną. Dla niego najważniejsze są wizualne doznania. Podejrzewam, że to się bierze z pasji Dryły ogólnie do Motosportu i tego jak on odbiera ten sport. No ale jednak trochę stoi to w kontrze do tego, na czym powinien skupiać się komentator.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
No nie. Dryła jara się motorsportem i byłby skończonym idiotą gdyby miał za to przepraszać. Wychodzi przed szereg? Tak. Ale mi to kompletnie nie przeszkadza a Wy sie czepiacie.
Daniel Jeleniewski został mentorem 15-letniege młodzieżowca Wilków Krosno - Oskara Kręglickiego.
Co ciekawe, Oskar jest z Lublina, zaczynał w szkółce Motoru Lublin, ale bardzo szybko, bo jakoś w wieku 11-12 lat przeniósł się do szkółki Włókniarza, a stamtąd trafił do Wilków Krosno.
Co ciekawe, Oskar jest z Lublina, zaczynał w szkółce Motoru Lublin, ale bardzo szybko, bo jakoś w wieku 11-12 lat przeniósł się do szkółki Włókniarza, a stamtąd trafił do Wilków Krosno.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
Nie widzę związku sorry
To jest temat "Żużlowe różności". Daniel Jeleniewski jest wychowankiem Motoru Lublin i zawodnikiem, który "kilka" sezonów u nas przejeździł. Niektórych może interesować, co u niego słychać.
Mam nadzieje, że pomogłem.
Mam nadzieje, że pomogłem.
Gelo pisze:Pozwolę się nie zgodzić i nie rozumiem tej nagonki na Dryłę.
Nie wiem dlaczego piszesz o nagonce? Ja rozumiem krytyczne słowa pod adresem Dryły i je zresztą podzielam. Tomek jest jak dziecko, które co drugi dzień krzyczy "POŻAR!", aż wszyscy przestają zwracać na to uwagę. Wiem, że żyjemy w świecie sensacji, gdzie głupie obniżenie temperatury powietrza o 10℃ okrasza się komentarzem "Fatalne prognozy dla Polski! Czeka nas załamanie!". Taka wszechobecna sraczka jest mega irytująca. Dlatego denerwuje mnie Dryła robiący z jazdy gęsiego news na miarę "Pobił matkę kiełbasą krakowską".
Bo to jest niezrozumiałe i trąci zwykłym czepialstwem. Zawsze można przełączyć kanał, nacisnąć MUTE lub cokolwiek. Dryła ma swój styl/ekspresję. Widocznie jest tak dobry w tym co robi, że doczekał się naśladowców. dodajmy - nieudolnych.
Byłoby świetnie, gdyby była możliwość wyboru ścieżki dźwiękowej bez komentatora. Zdaje się, że mecze piłkarskie w aplikacji TVP Sport są serwowane w ten sposób. Byłoby cudownie wyciszyć Noskowicza, a jednocześnie słyszeć ryk motocykli.
No tak - i rycynę w sprayu z głośników...
Rycynę już coraz gorzej czuję na stadionach. Albo zmysły mi wysiadają z wiekiem, albo mieszanki ewoluują w stronę mniej intensywnych. Oba warianty słabe ;)
Dryła się drze i emocjonuje ale ...to mi nie przeszkadza, a w dobrych biegach super pasuje. Noskowicz się drze i emocjonuje - i to jest dla mnie nie do wytrzymania, niezależnie do biegu.
Ale wolałbym, żeby wszystkie mecze pokazywało Eleven.
Co do Mitruta - bo padło tutaj też to nazwisko, sam komentarz "dźwiękowo" ok, ale niestety dosyć zarozumiały w przekazie - ferowanie wyroków (sędzia nie powinien puszczać tego w 4 itd.), mnie to drażni, każdy wie, że to nie jest ekspert żużlowy, tym bardziej nie wiem po co to potrzebne.
No a po co ma o tym mówić, skoro to widać :) To nie radio - Noskowicz opisuje każdą klatkę obrazu telewizyjnego (oczywiście "poetycko" jak to on), bo to właśnie gość z radia i chyba to dlatego tak mi przeszkadza w tv + te jego emocje.
Ale wolałbym, żeby wszystkie mecze pokazywało Eleven.
Co do Mitruta - bo padło tutaj też to nazwisko, sam komentarz "dźwiękowo" ok, ale niestety dosyć zarozumiały w przekazie - ferowanie wyroków (sędzia nie powinien puszczać tego w 4 itd.), mnie to drażni, każdy wie, że to nie jest ekspert żużlowy, tym bardziej nie wiem po co to potrzebne.
A jak w połowie wyścigu jedyne co już słyszysz to: "haha, speedway!", "Nie wierze, co oni wyrabiają?!", "ja już nie wiem, co mam mówić!" i tego typu teksty, a jednocześnie ani słowa o tym, kto kogo wyprzedza, jaki manewr wykonuje.
No a po co ma o tym mówić, skoro to widać :) To nie radio - Noskowicz opisuje każdą klatkę obrazu telewizyjnego (oczywiście "poetycko" jak to on), bo to właśnie gość z radia i chyba to dlatego tak mi przeszkadza w tv + te jego emocje.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)
Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]
Każdy kto jest wyrazisty zasługuje na szacunek. Dookoła za dużo cukierieczków i fajtłapków. Ekspert? A kto nim jest skoro mądry wydawałoby się Cegła typował wygraną Falubazu z Motorem...
Cooper pisze:Co do Mitruta - bo padło tutaj też to nazwisko, sam komentarz "dźwiękowo" ok
Jak dla mnie "cholernie daleko od OK". Mamle klucha. "motorYlublin", "stalYgorzów". Dla mnie to odwraca uwagę niemal tak samo jak ta nowomowa telewizyjna, wg której każdy możliwy rzeczownik odnoszący się do ludzi należy koniecznie przedstawić w rodzaju męskim i żeńskim - choć to akurat, na szczęście, ani Mitruta, ani żużla w ogóle, nie sięgnęło.