Ekstraliga 2025

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Saint
Kadrowicz

Re: Ekstraliga 2025

#976 Postautor: Saint » 22 maja 2025, o 22:05

Słyszałem tylko, ze źrodła które się sprawdzało, że 2 letni kontrakt Bartka miał być ogłoszony w duecie. Dominika nadal bardzo cenie jako zawodnika, ale jeśli coś zadeklarował nie tylko Kubie ale i Bartkowi - to troche nieladnie. Bez manipulacji o toksycznym środowisku i piasku w baku proszę. „Słowo droższe od pieniedzy” to nie powinien być pusty frazes. Po prostu miałem w głowie trochę inne wyobrażenie Domina - jeśli to prawda- ale to juz mój problem. W niczym nie zmienia to jego wartości jako zawodnika. I nie wiem gdzie to niektorzy wyczytali.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#977 Postautor: papi » 22 maja 2025, o 22:08

z mojej strony to oczywiście szydera, bo widzę, że zapanowały na forum jakieś katastroficzne wizje.

Zgodzę się z którymś z przedmówców, dla mnie trudniejsze było odejście Mikkela. Może dlatego, że pierwsze, może dlatego, że odejścia Dominika prędzej czy później się spodziewałem. Mówienie że jest/był lubelski wywoływało lekki uśmiech, nic poza przynależnością klubową go z Lublinem nie łączyło, spodziewałem się, że wróci do Unii i będzie twarzą jej odbudowy. Wybrał inaczej, jego decyzja, jak każdy z nas liczy pieniądze i ma do tego prawo.

KrzysiekS
Senior

#978 Postautor: KrzysiekS » 22 maja 2025, o 22:08

W tej naszej sytuacji to aż się prosi ten MM... Tak jakoś mi przyszło do głowy, że byśmy wtedy przerzucili nasze kłopoty na inny silny klub jednym ruchem.

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#979 Postautor: kibicLBN » 22 maja 2025, o 22:08

Flagg pisze:W Grudziądzu, Częstochowie, Toruniu, Rybniku i Zielonej nie ma żadnego seniora, który byłby w klubie dluzej niż od 2021 roku.

W Gorzowie jest jeden. I po tym sezonie też go nie będzie :)

Więc też nie przesadzajmy. Ruchy kadrowe w żużlu są czymś naturalnym :)

Zmarzlika nie polubie nawet za 10 lat, to nie tylko kwestia stażu.
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Flagg
Trener

#980 Postautor: Flagg » 22 maja 2025, o 22:13

@Saint

To nie był przytyk bezpośrednio do Ciebie.

Jak napisałem, ja też słyszałem że swojego zrodla, że plan był taki, żeby ogłosić obu na konferencji. Ale nic nie słyszałem o tym, że Dominik cokolwiek komuś obiecał. Z tego co wiem, Kubera nigdy nie podał Kępie ręki na sezon 2027. Nie było takiej sytuacji jak Michelsenem.

No ale co piekarnia, to inna wersja. A jak odchodzi zawodnik, którego kibice lubią, to plotki mają tendencję zmierzać w kierunku przedstawiania tego zawodnika w niekorzystnym świetle.

A jak było? Pewnie musimy poczekać do końca sezonu i może z wypowiedzi Kępy czy Dominik będzie można wywnioskować coś więcej, w jakich relacjach są Panowie

Ja do Domina mam żal tylko o jedno, o ta wypowiedź z końca kwietnia. Była zupelnie niepotrzebna i w stylu Madsena "zawsze chciałem jeździć w Falubazie"
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
papi
Trener

#981 Postautor: papi » 22 maja 2025, o 22:15

strzelam, że gitary na pożegnanie nie dostanie ;)

Flagg
Trener

#982 Postautor: Flagg » 22 maja 2025, o 22:17

Może chociaż wędkę :)
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
Saint
Kadrowicz

#983 Postautor: Saint » 22 maja 2025, o 22:23

Ja słyszałem, że Lotto to było ratowanie obecnego sezonu. Lubelscy sponsorzy delikatnie mówiąc byli rozczarowani brakiem ogłoszenia kontraktu.

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#984 Postautor: niespokojny » 22 maja 2025, o 22:25

Thomsena bym chciał u nas bo świetnie się go ogląda na naszym torze. Do tego Lindgren i Zmarzlik. Istne cinema. Tylko ten Vaculik mi nie pasuje. Taki żużlowiec bez wyrazu a i pamiętam 2019 jak nam fucka pokazał.

Od Cierniaka lepszy jest Przyjemski więc nie powiedziałbym że to jakiś game changer.

A tak po prawdzie mówiąc to największa satysfakcja jak się wyciągnie jakiegoś królika z kapelusza. Kurtz i Liglad robią robote.
Chcecie ludzi przywiązanych do Lublina w składzie to trzeba dać szanse lubelskim juniorom, tymczasowym kosztem wyniku.
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych

Flagg
Trener

#985 Postautor: Flagg » 22 maja 2025, o 22:42

kibicLBN pisze:
Flagg pisze:W Grudziądzu, Częstochowie, Toruniu, Rybniku i Zielonej nie ma żadnego seniora, który byłby w klubie dluzej niż od 2021 roku.

W Gorzowie jest jeden. I po tym sezonie też go nie będzie :)

Więc też nie przesadzajmy. Ruchy kadrowe w żużlu są czymś naturalnym :)

Zmarzlika nie polubie nawet za 10 lat, to nie tylko kwestia stażu.
Wiesz, kibice z Zielonej dopiero co darli łacha z Madsena wywieszając transparenty o damskim bokserze. A teraz zielonogórskie środowisko apeluje do Włókniarza, żeby nie było żadnej złej krwi w stosunku do Leona na najbliższym meczu. :lol: :lol: :lol:

Wiec nigdy nie mów nigdy :)

KrzyczącyK1b1c
Trener

#986 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 22 maja 2025, o 22:58

niespokojny pisze:A tak po prawdzie mówiąc to największa satysfakcja jak się wyciągnie jakiegoś królika z kapelusza. Kurtz i Liglad robią robote.

Raczej te dwa przykłady są zupełnie niepodobne. Liglad przyszedł do GKMu po tym jak odsunięto go w Poznaniu. Kurtz natomiast od kilku lat budował swoją pozycję w 1. lidze, a w tamtym roku był jej najlepszym zawodnikiem. Ja spodziewałem się, że to nie będzie królik z kapelusza, a wzmocnienie względem Taia.

KrzysiekS pisze:W tej naszej sytuacji to aż się prosi ten MM... Tak jakoś mi przyszło do głowy, że byśmy wtedy przerzucili nasze kłopoty na inny silny klub jednym ruchem.

Oczywiście, że tak. Byłby to idealny ruch, ale wiemy, że niemożliwy.
Ostatnio zmieniony 22 maja 2025, o 23:00 przez KrzyczącyK1b1c, łącznie zmieniany 1 raz.

rumburaquee
Zawodowiec

#987 Postautor: rumburaquee » 22 maja 2025, o 22:59

KrzyczącyK1b1c pisze:
Gelo pisze:Coraz częściej pojawiają sie głosy że mieli ich ogłosić razem ze Zmarzlikiem. I nie pyķlo. Może sie dogadali uścisnęli dłoń a Bieliński rzucił dodatkową bańkę. Kępa pokazał mu drzwi. Tak to widzę.

Jeśli kolejny zawodnik z potencjałem na 2.0+ bylby na czarnej liście Kuby, to za 5 lat serio będziemy patrzyli na zawodników 1. ligi ;)

Spoko za pięć lat będą już nowe kozaki , te już będą się starzeć;)

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#988 Postautor: Gelo » 22 maja 2025, o 23:36

Vacula przetrawię po czasie. Nie dla Thomsena. To gość zupełnie nie dla Motoru

Awatar użytkownika
Perez
Trener

#989 Postautor: Perez » 23 maja 2025, o 05:35

Zamiast Thomsena najlepszy byłby Jamowski.
Mistrz, Mistrz, MOTOR MISTRZ!!!

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#990 Postautor: kibicLBN » 23 maja 2025, o 05:59

Rzadko do tego podchodziłem w tak sentymentalny sposób, bo nie mieliśmy od dawna żadnego wychowanka. Ale mieliśmy do kogo żywic sympatię. Do
Łełka, który startował jak adept szkółki, wszyscy o nim zapomnieli ale potrafił mijać na trasie największe rakiety obecnego speedwaya,
Michelsena który po młodzieńczych, nieudanych próbach w ekstralidze, u nas stał się gwiazdą,
Jarka Hampela idola z dzieciństwa, który wreszcie mógł przełamać dominację Golloba, szybko się u nas wkomponował
No i Dominika właśnie, który z obiecującego leszczyńskiego juniora stał się drugim żużlowcem w kraju i riderem SGP.
Kim mam się emocjonować, poza Lindgrenem, który może i do naszej drużyny ma szacunek, ale ciężko mówić o jakimś przywiązaniu czy sentymencie? Najemnikiem trudno mi go nazwać, bo kibicuję mu w zawodach indywidualnych od kilkunastu lat, ale chyba jednak nim jest.
Przecież nie Zmarzlikiem który kolegów z pary wywozi w płot, mówi o ,,klubie z Lublina" i co dwa tygodnie przypomina, że jego domem jest Landsberg, a w meczach na styku niestety miewa zwyczaj akurat mieć gorszy dzień i przyczynić się do tych pojedynczych porażek. A jak przyjdzie ten zaciąg faktycznie, to będzie wyzute z jakichkolwiek sentymentów. Teraz rozumiem nieco kibiców z innych ośrodków, którzy mieli połowę drużyny z wychowanków i zaczęło się to od lat stawać zwykłym biznesem.
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Awatar użytkownika
Kargolo
Trener

#991 Postautor: Kargolo » 23 maja 2025, o 06:16

+1 kibicLBN
Mam dokładnie te same odczucia. I o ile rozumiem decyzję Dominika (wysoki kontrakt i odległość od domu), tak jest mi zwyczajnie smutno. Dominik był i jest gościem, któremu chce się kibicować. Świetnie było oglądać jego rozwój w naszych barwach.
Ruchy kadrowe w sporcie to normalna rzecz, a zawodnicy to nie kibice, tylko pracownicy i nie będą tu na zawsze. Są tak samo przywiązani do klubu jak Wy do Waszych zakładów pracy. Też mnie to boli, ale w tę stronę poszedł sport i nic na to nie poradzimy.

W każdym razie bardzo bym chciał, żeby Falubaz spadł w tym roku. Chociaż wiem, że o to będzie bardzo ciężko z takim Rybnikiem i Gorzowem.
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#992 Postautor: Gelo » 23 maja 2025, o 07:03

W tym cyrku są trzy grupy- zawodnicy, działacze i kibice. Tylko ostatnia podchodzi do tematu emocjami, sentymentami, przyzwyczajeniami, sympatiami. Dla pozostałych dwóch to biznes i miejsce pracy. Mam tą satysfakcję, że nigdy nie byłem frajerem, nie kupowałem merczu zawodników, nie dawałem się nabrać na serduszkowanie i słodkopierdzące słówka. To kompletnie bez sensu, bo oni odzierają kibiców z pozytywnych emocji i przyzwyczajeń. Bez nadmiernego kombatanctwa - dla ludzi wychowanych na żużlu gdzie druzyna jechała na mecz jednym Autosanem , miała jednego mechanika i zawodnicy jezdzili w klubie po 20 lat to podwójny cios. Może czas zacząć traktować ich tak jak oni traktują nas.

KrzysiekS
Senior

#993 Postautor: KrzysiekS » 23 maja 2025, o 07:57

Dokładnie tak to wygląda. Albo kibicuje swojej drużynie, a zawodnicy są tylko środkiem do celu, albo będzie niekończący się ciąg rozczarowań. Można budować jeszcze lokalnych herosów (Tai, Janowski Wrocław czy teraz powoli robi to Apator z Lambertem) ale to nie oszukujmy się. Trzeba latami potężnie przepłacać. Druga strona jest taka że klub z topu musi traktować takich gości przedmiotowo. Zużyli się nieco, przyblakli... OUT. No i tak... my też tak działamy. Najwyżej dorzucimy gitarę. A nie czekaj... To tylko raz. To obustronny biznes.

Flagg
Trener

#994 Postautor: Flagg » 23 maja 2025, o 08:49

Jak pisałem, w niemal wszystkich klubach Ekstraligi zawodnicy jeżdżący tam dłużej niż 3-4 lata to rzadkość:

Włókniarz - Woryna 5 lat, reszta seniorów nie dłużej niż 3 sezony.
Stal - Thomsen 7 lat, Vaculik 5 lat. Obaj najpewniej odejdą po sezonie, reszta 3 sezony i krócej.
GKM - Wszyscy 3 sezony i krócej
Toruń - Lambo - 5 lat, Dudek 4 lata, Emil 4 lata (3 aktywne)
Falubaz - Jensen i Pawlicki - 3 lata

Wyjątkiem jest Sparta, gdzie Janowski jest od wieków, Bewley - 6 lat, Łaguta - 5 lat (4 aktywne)

Wychodzi więc na to, ze jakieś 70-80 procent seniorów zmieniło klub w ciągu ostatnich 3 lat. A około 90-95% w ciagu ostatnich 5.

Bohaterami trybun przeważnie zostaja zawodnicy, którzy w dany klubie sie wybijają, wchodza na wyższy poziom, względnie odradzają się w nim i zaczynają być poniekąd identyfikowani z danym klubem, bo wcześniej nie mieli zbyt wielu sukcesów. Są od tej reguły oczywiście wyjątki (jak np. Hampel u nas), ale w dużej mierze tak to wygląda. Stąd ulubieńcami kibiców byli Lambert, Jonsson, Michelsen czy Dominik. Zmarzlik takim ulubieńcem nie będzie, przynajmniej nie w najbliższym czasie. Oczywiście, dla dużej grupy kibiców już nim jest, szczególnie tych interesujących się żuzlem "od meczu do meczu", bo jednak jego klasa sportowa i sukcesy robia swoje. Ale on jest i będzie kojarzony głównie z Gorzowem. Do tego w głowach wielu kibiców wciąz siedzie takie przekonanie, że nie ma co się do Zmarzlika przyzwyczajać, bo to jeszcze tylko sezon, może dwa i chłopak pójdzie dalej. Zupełnie odwrotnie jak to było z Kuberą, gdzie wszystkim (albo większości) się wydawało, ze ten sie nigdzie wybierać nie bedzie i w Lublinie zostanie na wiele, wiele lat.

Jest pewna sprzeczność w tym, ze z jednej strony kibice chca bohaterów, chcą "swoich" idoli, a z drugiej strony oczekują wyników. Z jednej strony chcą zawodnika, który będzie rosnąc w klubie i zostanie ulubieńcem, a z drugiej chcą gwiazd, żeby dalej walczyć o złoto. Czasem obie rzeczy da się pogodzić, czasem nie. Padło tutaj już kilka razy nazwisko Hampela jako zastepstwo za Dominika, to od razu zaczęło się marudzenie, ze sportowo to juz nie to, ze wiek, że trzeba szukac mocniejszych nazwisk. No coś za coś. Albo budujemy najmocniejszy skład z możliwych i ściagamy zgrane karty w postaci Vacula, Janowskiego, albo ryzykujemy i sięgamy po kogoś w stylu Beckera czy Douglasa. Albo szukamy swojego Bena Cooka. Czyli zawodników, którzy być może wskoczą na "international level" właśnie w Motorze.

Czy kibice zaakceptowaliby np. taki skład?

1. Zmarzlik 2. Vaculik/Lindgren 3. Becker 4. Hampel 5. Cierniak 6. Jaworski 7. Szmyd

Mam wątpliwości.

Jak napisał Niespokojny, najbezpiecznieszy sposób to po prostu sobie takiego wychować. No ale raz, że to nie takie łatwe, a dwa zajmuje wiele, wiele lat. Obecnie pewnie najbliżej takiego statusu jest Mateusz i pewnie na niego przeleje sie teraz kibicowska sympatia. Do tej pory był pod tym względem w cieniu Dominika, teraz może wypłynąć. Szczególnie, jesli beda za tym iść wyniki. No i pod warunkiem, że nie zdecyduje się jednak jeździć na ryby z Kubera na zachodzie Polski ;)

A jeszcze co do Dominika. Wielokrotnie pisałem, ze uwielbiałem Dominika już od czasów juniorki w Lesznie. I miałem prawdziwy dzień dziecka jak ogłaszano jego przyjście do Motoru. Ale szczerze mówiąc jakoś łatwiej mi przejść do porzadku dziennego nad jego odejściem, niż np. MM. Może dlatego, ze Kubera po prostu sam chce odejść. Tu nie ma szans, na jego zatrzymanie. Nikt w klubie nie popełnił błędu, to nie była sytuacja 50/50, że gdyby cos się zadziało, to Domin by przedużył. Nie, uznal, ze starczy, idę dalej i nara. A co by nie mówić o MM, to on jednak w Motorze chciał zostać. Pal licho, kto jak tam się zachował, kto komu rękę podał czy nie. Wystarczyło pewnie troche chłodnej głowy z obu stron, dania sobie tygodnia/dwóch czasu na ochłonięcie i ta historia mogła zakończyć się inaczej. W przypadku Dominika nic takiego nie ma miejsca. I o ile powrót MM wciąż bardzo by mnie ucieszył, tak w przypadku Kubery stał mi sie troche obojętny. W historii MM zdecydowały emocje i goraca głowa, w przypadku Kubry mamy chłodną kalkulację. Oczywiście to nie znaczy, ze teraz będe Domina hejtować. Dalej z ciekawościa będa patrzec na jego karierę, kibicowac mu w SGP. Ale rozdział pt. Motor Lublin jest tutaj zdecydowanie zamknięty. I szczerze mówiąc, nie chciałbym mieć "satysfakcji", że odejście było błedem, że po odejsciu jego sportowa dyspozycja spadnie, wyleci z SGP, a w lidze stanie sie wyrobnikiem. Niech mu się wiedzie jak najlepiej.
Ostatnio zmieniony 23 maja 2025, o 09:01 przez Flagg, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#995 Postautor: kdsz » 23 maja 2025, o 08:49

Nikt dożywotniej lojalki nie podpisywał i wcześniej czy później każdy z zawodników zmieni kiedyś klub, a wy tu jęczycie jak stare baby. Przeżyłem zespół z Michelsenem, Lampartem, Zagarem i ruskim dopingowiczem, to przeżyję też ekipę bez Kubery oraz (kiedyś) bez Cierniaka i Lindgrena.

Jedyną osobą, której nie da się zastąpić, jest Jakub Kępa.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

Awatar użytkownika
Fantys
Zawodowiec

#996 Postautor: Fantys » 23 maja 2025, o 09:01

kdsz pisze:Nikt dożywotniej lojalki nie podpisywał i wcześniej czy później każdy z zawodników zmieni kiedyś klub, a wy tu jęczycie jak stare baby. Przeżyłem zespół z Michelsenem, Lampartem, Zagarem i ruskim dopingowiczem, to przeżyję też ekipę bez Kubery oraz (kiedyś) bez Cierniaka i Lindgrena.

Jedyną osobą, której nie da się zastąpić, jest Jakub Kępa.

No weź wyobraź sobie Darka Sprawkę na miejscu Jakuba :lol: :lol: :lol: :lol:

Awatar użytkownika
papi
Trener

#997 Postautor: papi » 23 maja 2025, o 09:38

swoją drogą, w mediach społecznościowych (wiem, że to tylko wycinek i to niekoniecznie najbystrzejszych kibiców) do Domina było sporo żalu o odejście z Leszna. Teraz idąc do największego wroga na pewno zjednał sobie lokalną społeczność, szczególnie że za pół roku Unia też może być eligowcem.

Flagg
Trener

#998 Postautor: Flagg » 23 maja 2025, o 10:23

Nie wiem, czy Dominik w ogóle sie tym przejmuje, bo wedle zasłyszanych informacji (tak, wiem, znowu piekarnie) on w ogóle nie ma w planach wracać do Unii.

Haron90
Kadrowicz

#999 Postautor: Haron90 » 23 maja 2025, o 10:32

Jakby nie było, Domin dał nam 1 srebrny oraz 3 (a może i 4) złote medale. Ile jeszcze musiałby dla nas zrobić aby jego odejście nie było takim rozczarowaniem? I żeby nie było, dla mnie ten sezon już jest w sumie na straty, ale staram się w tym wszystkim zachować odrobinę rozsądku. MM chyba jednak odarł mnie z jakichkolwiek złudzeń.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#1000 Postautor: Gelo » 23 maja 2025, o 10:43

To prawda. MM był pionierem w oswajaniu lubelskich kibiców z faktem, że dla nich to tylko job.Poniewaz Dominik to mój ulubiony zawodnik myślałem, że wkurw na jego odejście będzie trwał wieki. A tymczasem już mi przeszło. I niewątpliwie jest to zasługa Mikkela. Nie należy się do nich przyzwyczajać - trzeba kibicować Motorowi a nie narzędziom.