Ekstraliga 2026

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

Re: Ekstraliga 2026

#76 Postautor: Gelo » 18 września 2025, o 13:57

To jest wina wąskiego rynku. Jeżeli zawodnik donosi na swój klub do centrali to dla mnie jest zwykłym szmaciarzem. Tym bardziej, że nie jeździł w Częstochowie za darmo. O tym, że kilka razy coś przyklepał, a nazajutrz pojawiał się na trybunach w innym mieście nawet nie mówię. Gdybym był prezesem nawet bym z takim gościem nie chciał rozmawiać. Niestety - rynek jest tak wąski, że prezesi - zwłaszcza ci w potrzebie muszą zagryźć zęby i schować dumę w kieszeń.

SwiDarek
Junior

#77 Postautor: SwiDarek » 18 września 2025, o 14:03

Biorąc pod uwagę ostatnie publikacje sportowego pudelka w Stali chyba poważnie sobie do serca wzięli starty w I lidze skoro jest brana pod uwagę pod kątem składu na ten poziom rozgrywek.
Awansu w rok raczej nie ma co się spodziewać skoro nie zapłacą Jackowi i Andersowi 6 baniek za jazdę w Stali. Wyczuwam przegrany baraż i chwilowy pobyt ligę niżej. Chyba, że baraż wygrają i ROW wróci w 26... bo przy braku licencji dla Stali chyba ROW dostanie propozycję jako pierwszy
DON'T THINK!!! DRINK!!!

go!
Trener

#78 Postautor: go! » 18 września 2025, o 14:31

istred pisze:Odniosłem się jedynie do tego, że taki zawodnik jak Holder zawsze znajdzie sobie klub, który mu dobrze zapłaci. Jeśli nie z czuba Ekstraligi to choćby w beniaminku, jeśli nie w Ekstralidze to w I lidze. To jest na tyle dobry zawodnik, że miejsce sobie znajdzie i swoje zarobi. ...chyba, że podpisze z bankrutem, ale to już jego broszka.
A, że będzie drugim Doylem? To będzie. Doyle jest jakimś pariasem, który ma problem ze znalezieniem klubu?

To prawda, byle nie podpisal w Czewie ze stowarzyszeniem. Ale chyba na tyle rozumu to on juz ma.
A jesli chodzi o Falubaz, to go bardzo chcieli, do tego stopnia, ze chcieli odkrecac kontrakt z Lebiediewem.

go!
Trener

#79 Postautor: go! » 18 września 2025, o 14:37

SwiDarek pisze:Wyczuwam przegrany baraż i chwilowy pobyt ligę niżej. Chyba, że baraż wygrają i ROW wróci w 26... bo przy braku licencji dla Stali chyba ROW dostanie propozycję jako pierwszy

Mowilem juz to wczesniej, tylko nie rozumiem dlaczego ROW mialby nie jechac barazu z Polonia. Tzn. jak baraz odjedzie Polonia ze Stala.. i np. przegra, po czym Stal nie dostanie licencji, to wchodzi ROW. A moze Polonia od ROWu jest lepsza?

Awatar użytkownika
papi
Trener

#80 Postautor: papi » 18 września 2025, o 14:57

Taki regulamin, Stal jest wirtualnie przesunięta na ostatnie miejsce w tabeli. Polonia awansowałaby gdyby licencji nie dostała Unia

Flagg
Trener

#81 Postautor: Flagg » 18 września 2025, o 15:05

go! pisze:
SwiDarek pisze:Wyczuwam przegrany baraż i chwilowy pobyt ligę niżej. Chyba, że baraż wygrają i ROW wróci w 26... bo przy braku licencji dla Stali chyba ROW dostanie propozycję jako pierwszy

Mowilem juz to wczesniej, tylko nie rozumiem dlaczego ROW mialby nie jechac barazu z Polonia. Tzn. jak baraz odjedzie Polonia ze Stala.. i np. przegra, po czym Stal nie dostanie licencji, to wchodzi ROW. A moze Polonia od ROWu jest lepsza?

Choćby dlatego, że kwestie licencji rozgrywają się grubo po sezonie i raczej nikt nie będzie ściągać zawodników z urlopów, żeby odjechali kolejne dwa mecze (nie mówiąc już o przygotowaniu toru i pogodzie). Najzwyczajniej w świecie nie ma czasu na rozgrywanie kolejnych baraży.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

go!
Trener

#82 Postautor: go! » 18 września 2025, o 16:26

Flagg pisze:Choćby dlatego, że kwestie licencji rozgrywają się grubo po sezonie i raczej nikt nie będzie ściągać zawodników z urlopów, żeby odjechali kolejne dwa mecze (nie mówiąc już o przygotowaniu toru i pogodzie). Najzwyczajniej w świecie nie ma czasu na rozgrywanie kolejnych baraży.

Alez ja to wszystko rozumiem, chcialem tylko wypunktowac, ze moze to byc bardzo niesprawiedliwe. Na zlosc mamie odmroze sobie uszy i pojade w tym barazu, a potem chocby potop. Jak maja wizje upadku, to im szybciej, tym wiecej czasu na pozbieranie sie.

rumburaquee
Zawodowiec

#83 Postautor: rumburaquee » 18 września 2025, o 18:15

Są osoby które cenią sobie stabilne miejsce pracy a niektóre szukają, szukają i marudzą że jest "źle"a w nowym miejscu znowu po pewnym czasie jest " źle" . Jedz mała łyżeczką, nie chochlą to się najesz a nie udławisz.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#84 Postautor: Gelo » 18 września 2025, o 18:27

go! pisze: To prawda, byle nie podpisal w Czewie ze stowarzyszeniem. Ale chyba na tyle rozumu to on juz ma.

Szczerze? Wątpię w jego rozum. Skoro dogadał sie w Gorzowie w maju kiedy wiedział, że to bankrut a w Lublinie miał wszystko i z tym Lublinem nie chciał nawet pogadać to ja nie wiem co trzeba mieć w głowie. Albo raczej czego nie mieć. Na pewno nie było zdrowego rozsądku. Zachłysną się kasą, której mam nadzieję nigdy nie zobaczy na oczy. I oby oberwał po dupie - w sensie sportowym i finansowym, bo za głupotę trzeba płacić.

ezbeg
Trener

#85 Postautor: ezbeg » 18 września 2025, o 19:54

Od dawna wiadomo, że sportowcy w większości to nie są zbyt biegli ludzie. Zwłaszcza od kiedy sport jest zawodowy i nastawiony na zysk. Ważne by na kontrakcie były duże pieniądze, ale czy są wirtualne czy nie to nie sprawdzają. A nawet jeśli sprawdził to zapewnili że w mediach piszą bzdury, bądź już mają sponsora/inwestora który klub postawi na nogi. Niejeden wtopił i niejeden wtopi w przyszłości. Zresztą mamy jednego co przejechał się - Lindgren i jego występy w Gdańsku 2014. Później rozważniej dobierał zespoły, bo nawet Włókniarz w czasach jego występów wyglądał lepiej finansowo niż obecnie.

Mija 10 lat od kiedy ostatni raz klub z Ekstraligi zleciał za brak kasy, wtedy to była Stal Rzeszów. Teraz możliwe, że historia zatoczy koło i poleci znowu Stal, tym razem z Gorzowa.

Awatar użytkownika
tezetomaniak
Trener

#86 Postautor: tezetomaniak » 18 września 2025, o 21:23

rumburaquee pisze:Są osoby które cenią sobie stabilne miejsce pracy a niektóre szukają, szukają i marudzą że jest "źle"a w nowym miejscu znowu po pewnym czasie jest " źle" . Jedz mała łyżeczką, nie chochlą to się najesz a nie udławisz.

Zawodowi sportowcy zazwyczaj przechodzą na emeryturę w wieku ~ 40 lat, mają więc ~ 20-25 lat mniej na jedzenie łyżeczką ;)
Myślę, że Holder już jest po rozmowach w innych klubach i jest tylko oczekiwanie na rozwój sytuacji. Jak wyląduje w Bydgoszczy to mechanicy będą jeszcze bardziej zadowoleni.

rumburaquee
Zawodowiec

#87 Postautor: rumburaquee » 18 września 2025, o 21:43

tezetomaniak pisze:
rumburaquee pisze:Są osoby które cenią sobie stabilne miejsce pracy a niektóre szukają, szukają i marudzą że jest "źle"a w nowym miejscu znowu po pewnym czasie jest " źle" . Jedz mała łyżeczką, nie chochlą to się najesz a nie udławisz.

Zawodowi sportowcy zazwyczaj przechodzą na emeryturę w wieku ~ 40 lat, mają więc ~ 20-25 lat mniej na jedzenie łyżeczką ;)
Myślę, że Holder już jest po rozmowach w innych klubach i jest tylko oczekiwanie na rozwój sytuacji. Jak wyląduje w Bydgoszczy to mechanicy będą jeszcze bardziej zadowoleni.

Racja, ale majac trochę mniejszą ale za to pewna kasę a trochę większą i wirtualną? Nie wiem jaka była różnica w kontrakcie. Btw nie przemawia do mnie że zawodnik podczas swojej kariery musi zarobić na resztę życia tylko co zrobi z kasa zarobioną, jak ja zainwestuje. Bo piniądz dzisiaj jest a jutro ni ma;)

Flagg
Trener

#88 Postautor: Flagg » 18 września 2025, o 21:57

Włókniarz będzie miec nowego właściciela.

Właściciel firmy Krono-Plast, Bartłomiej Januszko zawarł porozumienie z Michałem Swiacikiem w zakresie przekazania własności klubu.

Robi się ciekawie, ale nowy właściciel stoi przed cholernie trudnym zadaniem jeśli Stal nie spadnie i dostanie licencje. Na papierze skład mają fatalny (Lindsey, Hansen, Tungate), a opcji na rynku nie ma
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

KrzyczącyK1b1c
Trener

#89 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 18 września 2025, o 22:01

Do wzięcia są Thomsen, może Holder, jeśli faktycznie chce się wycofać z umowy ze Stalą, może być Mencel, bo gdzieś słyszałem, że Nazar z Manią mieliby być na juniorce, a u24 Rew. Nie wiem co z Drabikiem.

Flagg
Trener

#90 Postautor: Flagg » 18 września 2025, o 22:10

Przecież Unia nie wypożyczy Mencela, tak jak Motor nie wypożyczył Jaworskiego. To byłaby głupota pozbywac się zabezpieczenia na juniorce. Przynajmniej ja nie wierzę, że Rusiecki byłby tak głupi.

Poza tym umówmy się, Mencel to nie jest jakiś upgrade w stosunku do Karczewskiego czy Ludwiczaka. Juniorzy Unii na wypożyczeniu mają to, że jednak trochę tracą ze swojej "zajebistosci" :)

Natomiast po Thomsena to tam powinni walić drzwiami i oknami. On uwielbia Częstochowski tor.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#91 Postautor: papi » 18 września 2025, o 22:11

jak nie Drabik to jeszcze są Przedpełski, Walasek, Fajfer albo Nowak :) To jest skład, który od Rybnika dostałby w pape

KrzyczącyK1b1c
Trener

#92 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 18 września 2025, o 22:14

Flagg pisze:Przecież Unia nie wypożyczy Mencela, tak jak Motor nie wypożyczył Jaworskiego. To byłaby głupota pozbywac się zabezpieczenia na juniorce. Przynajmniej ja nie wierzę, że Rusiecki byłby tak głupi.
Poza tym umówmy się, Mencel to nie jest jakiś upgrade w stosunku do Karczewskiego czy Ludwiczaka. Juniorzy Unii na wypożyczeniu mają to, że jednak trochę tracą ze swojej "zajebistosci" :)

Tylko, że Jaworski ma 17 lat, a Mencel stoi przed ostatnim rokiem juniorki. Zawodnik i jego otoczenie mogą naciskać na to, by jechać w pierwszym składzie przed pójściem na u24. Nie wiem czy Antek ma ważny kontrakt na 2026 z Unią, ale w tym wieku musi mu zależeć, by jechać. No i mimo wszystko to inna półka niż Ludwiczak.
Ostatnio zmieniony 18 września 2025, o 22:16 przez KrzyczącyK1b1c, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
boxing
Trener

#93 Postautor: boxing » 18 września 2025, o 22:15

Flagg pisze:Juniorzy Unii na wypożyczeniu mają to, że jednak trochę tracą ze swojej "zajebistosci" :)

Prowokujesz z tym Ratajczakiem? :)
Mini-zuzel w Lublinie i mamy co roku swojego Hliba a moze nawet Jonssona!

Awatar użytkownika
papi
Trener

#94 Postautor: papi » 18 września 2025, o 22:16

Jaworski ma 18

KrzyczącyK1b1c
Trener

#95 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 18 września 2025, o 22:18

Mój błąd, zgadza się, choć w kontekście mojego wpisu nie ma to znaczenia :P

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#96 Postautor: Gelo » 18 września 2025, o 22:33

Flagg pisze:Przecież Unia nie wypożyczy Mencela, tak jak Motor nie wypożyczył Jaworskiego. To byłaby głupota pozbywac się zabezpieczenia na juniorce. Przynajmniej ja nie wierzę, że Rusiecki byłby tak głupi.

A jednak. Mencel ma trafić do Rowu. Konieczny i Wojtyńka są jak najbardziej ok na rezerwę. Para Parnicki- Mania będzie zamiatać.

Flagg
Trener

#97 Postautor: Flagg » 18 września 2025, o 22:34

Ratajczak to wyjątek od reguły :)

Zresztą nie robmy sobie jaj. Unia wypożyczy swojego juniora do bezpośredniego rywala w walce o utrzymanie? I może jeszcze frytki do tego?

Gdzies do 2 ligi ok, jestem w stanie uwierzyć, ale na pewno nie do klubu z dolnych rejonów Elipy

Gelo pisze:Konieczny i Wojtyńka są jak najbardziej ok na rezerwę.
ta dwójka to jest poziom Psiuka i Cepielika. W przypadku Motoru to jest do zaakceptowania, bo seniorzy i U-24 pociągną, ale jak się Parnitzki albo Mania wykrzaczy, to Wojtynka z Koniecznym punkty będą robić jedynie na trupach.
Ostatnio zmieniony 18 września 2025, o 22:38 przez Flagg, łącznie zmieniany 2 razy.

KrzyczącyK1b1c
Trener

#98 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 18 września 2025, o 22:37

Ale Unia w sprawie Mencela ma coś do gadania? Antek ma ważną umowę na 2026?

https://unia.leszno.pl/antoni-mencel-za ... onie-2025/ oficjalny komunikat sprzed roku mówił tylko o 2025.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#99 Postautor: Gelo » 19 września 2025, o 06:48

Flagg pisze: ta dwójka to jest poziom Psiuka i Cepielika. W przypadku Motoru to jest do zaakceptowania, bo seniorzy i U-24 pociągną, ale jak się Parnitzki albo Mania wykrzaczy, to Wojtynka z Koniecznym punkty będą robić jedynie na trupach.

A w przypadku Unii jest to do zaakceptowania... bo to Unia. I Konieczny i Wojtyńka na ostatnim DMPJ nie wyglądali dużo gorzej od Bańbora. W każdej chwili mogą wskoczyć dwa levele wyżej i nikogo to nie powinno dziwić. A jak nawet nie to Romek Jankowski wysmaży kolejnego 15-latka. Mencel z całej tej grupy jest najmniej perspektywiczny dlatego są gotowi go poświęcić.

Flagg
Trener

#100 Postautor: Flagg » 19 września 2025, o 08:34

Te DMPJ odbywały się w Lesznie. To tak jakby stwierdzić, że może w Toruniu powinien jechać Psiuk, bo na niedawnym DMPJ w Lublinie nie wyglądał gorzej od Banbora.

Wojtynka i Konieczny są jakieś 2 poziomy niżej od Mencela. Unia to też nie jest jakaś młodzieżowa studnia bez dna, skąd rok w rok wyciągasz Kubere, Ratajczaka czy Manie.

Ratajczak i Mencel to rocznik 2005, Mania 2009. Mieli 4 lata przerwy w dostawie kozaków, a na horyzoncie wcale nie widać kolejnych. Jest młody Kostera, który jest czołowym zawodnikiem 250cc, ale nic nie gwarantuje.

A jak im wypadnie Parnitzki albo Mania to nie zazdroszczę. Cofnij się do 2019 i wyobraź sobie, że kontuzje łapie młody Lampart, a za niego jeździ Kuromonow.