Jack Holder

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
istred
Trener

Re: Jack Holder

#326 Postautor: istred » 4 listopada 2025, o 16:12

Za dużą wagę przykładacie do tego co zawodnik powiedział w mediach. Już był jeden taki co twierdził, że nie wie co musiałoby się stać żeby odszedł z Motoru. Wówczas też wszyscy wierzyli w te słowa. I właśnie oglosili go na dwa lata w ZG.
Czas zacząć wyciągać wnioski, żeby nie popełniać dwa razy tych samych błędów.

Flagg
Trener

#327 Postautor: Flagg » 4 listopada 2025, o 16:25

Otóż to. Ten sezon powinien nas nauczyć, że te wypowiedzi należy jednym uchem wpuszczać, a drugim wypuszczać. Zawodnicy mówią to,.co albo kibice chcą usłyszeć, albo to, co po prostu w danym momencie wypada powiedzieć. Jakby jutro ogłoszono transfer Artioma do Motoru, to ten paliłby głupa w mediach, że "w sumie to on żadnych gwizdów w Lublinie nie słyszał, a kibice najlepsi na świecie", tak jak Kubera nie pamięta latających butelek w Zielonej Górze. Madsen od dziecka chciał jeździć w Falubazie, a Vacul pewnie od małego miał plakat Z5 nad łóżkiem.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#328 Postautor: Cooper » 5 listopada 2025, o 08:53

Ten sezon powinien nas nauczyć, że te wypowiedzi należy jednym uchem wpuszczać, a drugim wypuszczać.

Ten? Toż już z 20 lat temu Piotr Świst przechodził z Gorzowa do Falubazu :)
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Awatar użytkownika
rieper
Junior

#329 Postautor: rieper » 5 listopada 2025, o 11:30

20l at temu to akurat przechodził z Falubazu do nas :D

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#330 Postautor: Cooper » 5 listopada 2025, o 12:47

Tak, tak, oczywiście, lubuski transfer był chwilę wcześniej.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

KrzyczącyK1b1c
Trener

#331 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 19 listopada 2025, o 15:22

Awatar użytkownika
Rusek
Kadrowicz

#332 Postautor: Rusek » 19 listopada 2025, o 16:03

Jack podekscytowany że dołącza do tego klubu... Hmm ciekawe, zarobić może sporo pytanie czy będzie te pieniążki widział na oczy.
Nie mam żalu że zmienił klub, jego sprawa. Spisywał się u nas bardzo dobrze ale to nie jest zawodnik którego można jakoś mocniej polubić jako kibic. Takie moje zdanie.
Mistrzowie Polski sialalalala :-) 22' 23' 24'

Awatar użytkownika
grzesieck
Trener

#333 Postautor: grzesieck » 19 listopada 2025, o 16:40

Holdera moze i ciezko jakos mocniej polubic, ale przynajmniej prezentowal jednakowo wysoka forme zarowna w GP jak i w Ekstralidze, w przeciwienstwie do drugiego Monstera...
METHANOL ADVENTURE TEAM

Awatar użytkownika
Rusek
Kadrowicz

#334 Postautor: Rusek » 19 listopada 2025, o 16:49

grzesieck pisze:Holdera moze i ciezko jakos mocniej polubic, ale przynajmniej prezentowal jednakowo wysoka forme zarowna w GP jak i w Ekstralidze, w przeciwienstwie do drugiego Monstera...

To się zgadza, ale jak to powiedział nie chce popełnić błędu jaki zrobił w Toruniu czyli zasiedzenia w klubie. Tak to wytłumaczył. Nowe miejsce nowe wyznawania, teraz o utrzymanie Gorzowa w lidze ;-)

KrzyczącyK1b1c
Trener

#335 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 19 listopada 2025, o 16:57

Jeśli nie będzie kontuzji, to przy tak dramatycznej kadrowo Czewie Stal dosyć łatwo utrzyma się i pojedzie w barażach. A wiadomo, że przegrać baraże w roli Ekstraligowca to sztuka.

Awatar użytkownika
Rusek
Kadrowicz

#336 Postautor: Rusek » 19 listopada 2025, o 18:44

KrzyczącyK1b1c pisze:Jeśli nie będzie kontuzji, to przy tak dramatycznej kadrowo Czewie Stal dosyć łatwo utrzyma się i pojedzie w barażach. A wiadomo, że przegrać baraże w roli Ekstraligowca to sztuka.

A już jakiś powstaje projekt żeby od sezonu 27' dwie drużyny spadały bezpośrednio:-D

go!
Trener

#337 Postautor: go! » 20 listopada 2025, o 16:52

KrzyczącyK1b1c pisze:Jeśli nie będzie kontuzji, to przy tak dramatycznej kadrowo Czewie Stal dosyć łatwo utrzyma się i pojedzie w barażach. A wiadomo, że przegrać baraże w roli Ekstraligowca to sztuka.

Jasli Stal dojedzie do konca sezonu... Jackie bedzie pierwszy do prosby o zlagodzenie wymagan finansowych. Niestety, wyzwania nowe to sobie rzeczywiscie ekstremalne wybral, tyle ze ze sportowymi to beda mialy malo wspolnego. Jak ktos jest cwiercinteligentem, to mi go nie szkoda. Bynajmniej

KrzyczącyK1b1c
Trener

#338 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 20 listopada 2025, o 16:54

Wieści mówią, że za jego kontrakt będzie odpowiadała firma Gezet, więc przynajmniej w teorii jest bezpieczniejszy finansowo.

go!
Trener

#339 Postautor: go! » 20 listopada 2025, o 17:05

KrzyczącyK1b1c pisze:Wieści mówią, że za jego kontrakt będzie odpowiadała firma Gezet, więc przynajmniej w teorii jest bezpieczniejszy finansowo.

Wiesci mowia, ze prekontrakt podpisal z Miastem (nie ze Stala Gorzow), wiec juz wogole nie wiem, "kto tam rzadzi - wy czy kolejarze"?

Flagg
Trener

#340 Postautor: Flagg » 20 listopada 2025, o 17:10

Jeśli podpisał kontrakt pod stołem, to jest jeszcze większym debilem niż mogłoby się wydawać. Natomiast jeśli podpisał normalny kontrakt dostając zapewnienie, że Gezet jest gwarantem wypłaty jego pensji, to...gówno, nie gwarancje :)

Ogolnie to jest to taki typ decyzji, której pewnie nigdy nie zrozumiem. Nie chodzi o odejście. Nie wracajmy do tego. Ale mając do wyboru kilka stabilnych i wypłacalnych klubów, wybiera taki, który od kilku lat leci w kulki z zawodnikami, a od dwóch lat wręcz jawnie nie ma hajsu na wirtualne kontrakty. Ja tego nie pojmuje. Mógł iść do Grudziądza, mógł do Zielonej. Jeśli cokolwiek interesuje się polska liga, to wiedział, że beniaminkiem będzie Leszno albo Bydgoszcz. Również stabilne i wypłacalne klubu. W każdym z nich byłby liderem z pewnymi 5 startami i perspektywa na taktyczne.

Nie mam zielonego pojęcia czym Ci zawodnicy się czasem kierują. Mogę zrozumieć Przedpelskiego, bo jeśli chciał wrócić do Elipy, to nie miał alternatywy. Rozumiem Thomsena, bo jeździ tam kilka lat, próbował się na rynku, przelicytowal i został trochę na lodzie. Ale Holder? Nie kumam i nie skumam. Stal dawała najwięcej? Kuźwa, bankrut oferuje Ci kontrakt życia i nie zapala Ci to żadnych światełek w głowie? Naprawdę?

Przypomina mi to trochę sytuację, jak ludzie zamiast kupić drogi towar np. telewizor, laptopa, telefon czy coś w polskim sklepie, z gwarancją i pewnością, jaki sprzęt dostają, to wola sprowadzać huk wie co z jakiegoś Ali ekspres czy innego temu, bo jest 200 zł taniej, bez żadnej gwarancji, co faktycznie kupują. I na koniec zdziwienie, że telefon przypomina Samsunga S25 tylko z wyglądu.

Holder mógł wybrać pewne przykładowe 3 miliony, to się polasil na wirtualne 3,5, które może zobaczy, a może nie. Trudno potem wspolczuc zawodników jak zostają wydymani
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

KrzyczącyK1b1c
Trener

#341 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 20 listopada 2025, o 17:30

Ja przyznam, że jak pojawił się pierwszy przeciek o Holderze w Stali to uwazałem to za zwykłą głupotę dziennikarską. Nie mogłem uwierzyć, że rajder tego pokroju poszedł do tak niestabilnego klubu.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#342 Postautor: papi » 20 listopada 2025, o 18:57

a ja podejrzewam, że on już dawno dostał od tego całego Gezetu "zaliczkę" i stąd szybka decyzja, brak negocjacji i "potrzeba zmian".

go!
Trener

#343 Postautor: go! » 20 listopada 2025, o 21:09

papi pisze:a ja podejrzewam, że on już dawno dostał od tego całego Gezetu "zaliczkę" i stąd szybka decyzja, brak negocjacji i "potrzeba zmian".

Tak jak Flagg powiedzial: Ale serio? Wirtualne 500tys robi taka roznice? Ja wiem, dla nas wszystkich to kosmiczne pieniadze, ale oni tego na wjazd nie dostaja. A jak mowilem, prekontrakt podpisywal ratusz, nie Gezet i nie klub. Moze z gwarancja Gezetu, whoknows? Ale jakby nie bylo, to Wlokniarz, po reorganizacji, wydaje sie pewniejszym platnikiem. Tym bardziej, ze w Czestochowie juz byli go pewni i nagle pelne zdziwienie, ze sie oglosil jednak w Gorzowie.
Malo to w sumie wazne, ja juz prawie nic nie rozumiem, wiec moze przyznajmy Gelowi racje, ze zuzlowcy sie scigac "umia" ale w biznesy to juz tak srednio.
Jak wroze Kuberze sezon zycia, tak Jackie bedzie w dupie. Roznica w mentalu

Haron90
Kadrowicz

#344 Postautor: Haron90 » 20 listopada 2025, o 21:52

Cóż, dostał już nauczkę o zasiedzeniu się w jednym klubie, pora na kolejną lekcję życia :-). Nie ma takiej siły sprawczej na tym świecie, aby staleczka pod koniec sezonu miała hajs na cały jego kontrakt.

Flagg
Trener

#345 Postautor: Flagg » 20 listopada 2025, o 22:11

Jakim cudem Holder mógł podpisac prekontrakt z miastem? : Od kiedy miasto Gorzów jest członkiem Ekstraligi?

Jeśli podpisał prekontrakt, to mógł to zrobić tylko z klubem. Mógł też podpisać jakiś kontrakt sponsorski,.jak to jest w zwyczaju, ale to w żaden sposób nie gwarantuje mu hajsu w dalszej części sezonu. Tak jak nigdy nie gwarantowanalo. Co więcej, ten hajs nie podlega procesowi licencyjne mu przecież, więc mogą go dumać jak to już wielokrotnie klubu robiły.

go!
Trener

#346 Postautor: go! » 20 listopada 2025, o 22:38

Flagg pisze:Jakim cudem Holder mógł podpisac prekontrakt z miastem? : Od kiedy miasto Gorzów jest członkiem Ekstraligi?

Jeśli podpisał prekontrakt, to mógł to zrobić tylko z klubem. Mógł też podpisać jakiś kontrakt sponsorski,.jak to jest w zwyczaju, ale to w żaden sposób nie gwarantuje mu hajsu w dalszej części sezonu. Tak jak nigdy nie gwarantowanalo. Co więcej, ten hajs nie podlega procesowi licencyjne mu przecież, więc mogą go dumać jak to już wielokrotnie klubu robiły.

Miasto Gorzow bylo gwarantem jego kontraktu, gdyz klub w tamtym momencie mial "slaba" reputacje. Ja wiem, najglupszy adwokat by go wybronil z tej ustawowej kary 50k zl za zerwanie prekontraktu, ale jesli nam to trudno zrozumiec, to co mowa o torbaczach? Tym bardziej, ze Michalski pokrywal te koszty jbc i jeszcze dokladal od siebie.
W Gorzowie jest potezny bajzel, tam jedni robia po swojemu, a drudzy po swojemu (jak w calej Polsce). Podrzedni radni walcza o zwyklych mieszkancow, co ich wybrali, a prezydent z komunista o Staleczke. I jak sie wydaje maja ciagle wieksza sile przebicia. O Epstein files bym ich nie podejrzewal, ale w jakis dziwny sposob sa ciagle powolni tej klice.

ezbeg
Trener

#347 Postautor: ezbeg » 21 listopada 2025, o 10:35

Nie chce wchodzić w tematy polityki. Nie chce. Ale muszę poniekąd.
Senator ma jak widać dużo do powiedzenia wobec radnych ze swojego środowiska. Zgodnie z zasadą, którą pewnie pamięta z czasów młodości i działania w partii tj. Kto nie z Mieciem, tego zmieciem.
No i kto z jego środowiska (w Gorzowie) nie jest za Stalą to niech się nie odzywa.
A w samym Gorzowie mają dosyć tego pompowania kasy w Stal, bo w mieście mają inne potrzeby. Zwłaszcza, że degrengolada w klubie miała być już za jego czasów. Tyle z czytania komentarzy w internecie. Aczkolwiek przy wyborach i tak na niego zagłosują. Bo na kogo innego.
Jak dobrze wiadomo. Senator pociąga za sznurki.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#348 Postautor: papi » 21 listopada 2025, o 12:19

oczywiście, że zaczęło się za Pana Sekretarza, przecież on brał kredyt żeby podpisać Holtę

Awatar użytkownika
istred
Trener

#349 Postautor: istred » 21 listopada 2025, o 12:25

Flagg pisze:Jeśli podpisał kontrakt pod stołem, to jest jeszcze większym debilem niż mogłoby się wydawać. Natomiast jeśli podpisał normalny kontrakt dostając zapewnienie, że Gezet jest gwarantem wypłaty jego pensji, to...gówno, nie gwarancje :)

Ogolnie to jest to taki typ decyzji, której pewnie nigdy nie zrozumiem. Nie chodzi o odejście. Nie wracajmy do tego. Ale mając do wyboru kilka stabilnych i wypłacalnych klubów, wybiera taki, który od kilku lat leci w kulki z zawodnikami, a od dwóch lat wręcz jawnie nie ma hajsu na wirtualne kontrakty. Ja tego nie pojmuje. Mógł iść do Grudziądza, mógł do Zielonej. Jeśli cokolwiek interesuje się polska liga, to wiedział, że beniaminkiem będzie Leszno albo Bydgoszcz. Również stabilne i wypłacalne klubu. W każdym z nich byłby liderem z pewnymi 5 startami i perspektywa na taktyczne.

Nie mam zielonego pojęcia czym Ci zawodnicy się czasem kierują. Mogę zrozumieć Przedpelskiego, bo jeśli chciał wrócić do Elipy, to nie miał alternatywy. Rozumiem Thomsena, bo jeździ tam kilka lat, próbował się na rynku, przelicytowal i został trochę na lodzie. Ale Holder? Nie kumam i nie skumam. Stal dawała najwięcej? Kuźwa, bankrut oferuje Ci kontrakt życia i nie zapala Ci to żadnych światełek w głowie? Naprawdę?

Przypomina mi to trochę sytuację, jak ludzie zamiast kupić drogi towar np. telewizor, laptopa, telefon czy coś w polskim sklepie, z gwarancją i pewnością, jaki sprzęt dostają, to wola sprowadzać huk wie co z jakiegoś Ali ekspres czy innego temu, bo jest 200 zł taniej, bez żadnej gwarancji, co faktycznie kupują. I na koniec zdziwienie, że telefon przypomina Samsunga S25 tylko z wyglądu.

Holder mógł wybrać pewne przykładowe 3 miliony, to się polasil na wirtualne 3,5, które może zobaczy, a może nie. Trudno potem wspolczuc zawodników jak zostają wydymani
Byłbym bardzo ostrożny w formułowaniu takich wniosków.
Odpowiednia umowa czy to z miastem czy to ze spółką Gezet może bardzo dobrze zabezpieczać Holdera. Oba podmioty są stabilne i wypłacalne dużo bardziej niż którykolwiek z klubów żużlowych, a to wypłacalność kontrahenta jest kluczowa w tym przypadku.
Nikt z nas nie zna treści umów, stąd tym bardziej wstrzymałbym się z oceną czy Holder się zabezpieczył czy nie.
Na pewno można powiedzieć, że odpowiednio spisane umowy z tymi podmiotami mogły Holdera zabezpieczyć bardzo dobrze. Dużo lepiej niż podpisanie umowy z samą Spartą czy Motorem (mimo, że te podmioty też są wiarygodne i wypłacalne w ostatnich latach).

Wstrzymałbym się też z retoryką, że żużlowcy nie dostają umówionych pieniędzy. O ile 20 lat temu to była praktyka powszechna, to obecnie nawet Stal i Włókniarz swoje zobowiązania względem zawodników uregulowały. Nie kojarzę zawodników narzekających w mediach, że ekstraligowe kluby zalegają im z wypłatą wynagrodzenia, co było powszechne jeszcze kilkanaście lat temu.

Oczywiście Holder nie podpisał żadnego prekontraktu z miastem. Prekontrakt to instytucja stworzona w regulaminie PZM, którego miasto nie jest członkiem. Ale to w zasadzie szczegół. Jeżeli jakaś umowa z miastem została zawarta to może ona niejako "zmuszać" Holdera do zawarcia kontraktu ze Stalą Gorzów pod ryzykiem kar finansowych, które mogą być skutecznie egzekwowane.
Inna sprawa, że bardzo ciekawi mnie jaką umowę (co jest jej przedmiotem) zawarło miasto z Holderem, biorąc pod uwagę, że miasto jako jednostka sektora finansów publicznych nie ma dowolności, a musi przestrzegać różnych dość rygorystycznych reguł przy zawieraniu umów i wydatkowaniu środków.

Natomiast Gezet? Prosta sprawa. Holder zobowiązuje się do podpisania kontraktu ze Stalą Górzów na warunkach x, oraz promowania w sezonie 2026 firmy Gezet, w zamian Gezet płaci mu X czy to przedsezonowego ryczałtu czy to za punkt (odpowiednia część kontraktu). Gezet zabezpiecza się karą umowną w wysokości X w przypadku jeżeli Holder nie dotrzyma swoich zobowiązań. Powodzenia dla "ogarniętego adwokata", który go od takiej kary później wybroni.

Oczywiście to tylko jeden ze skutecznych i prostych sposobów zabezpieczenia Holdera. Oprócz tego z rękawa pewnie można dać kilka innych.

go!
Trener

#350 Postautor: go! » 21 listopada 2025, o 14:48

istred pisze:Oczywiście Holder nie podpisał żadnego prekontraktu z miastem. Prekontrakt to instytucja stworzona w regulaminie PZM, którego miasto nie jest członkiem.

Prawie wszystko sie zgadza istred. Prawie
Nazywam to prekontraktem, bo tak nam jest latwiej. Podpisal jakas umowe z Miastem i nie moze ona byc obwarowana takimi obostrzeniami jak umowa z klubem. Mowie o karze 50k za jej zerwanie, natomiast moze byc klauzula o karze np. 200k. Ja nie wiem, tylko w jaki sposob Miasto kontraktuje zawodnika? Co mialby robic w jego strukturach, czy jakie uslugi na rzecz jego swiadczyc? Cos w tej umowie musi byc, do czego on sie zobowiazuje. Miasto nie moze gwarantowac zawodnikowi, ze dostanie swoje pieniadze do cholery!!! Tam jest wszystko wywrocone do gory kolami.