Sponsor 2005
co do sponsorow to faktycznie - zuzel to wylacznie (no prawie) sponsor miejscowy - nie jest to sport medialny, stadiony zuzlowe widuje sie w gazetach, telewizji internecie itd. bardzo rzadko... a i nazwy nie przewijaja sie zbyt czesto. jedyna forma promocji dla takiego sponsora to kibice na stadionie (ktorych badz co badz jest sporo ale tylko z danego miasta)
tak bedzie juz zawsze... TÅ» (lub inna nazwa) to zawsze bedzie Lublin + lubelscy sponsorzy + Urzad Miasta Lublin + kibice z tego miasta i okolic
Falubaz to zawsze bedzie Zielona góra itd. - zuzel to sport typowo regionalny, ktory promuje dane miasto (w kazdym miescie jest tylko 1 klub!). Nie ma raczej takiej sytuacji jak w pilke: Legia ma FK w calej Polsce, Wisle tez kibicuje tyle osob, wynikami Lecha zyje ktos z Mazur... i mecze w TV i nawet jak ktos nie chodzi na mecze to interesuje sie tym.
trzeba liczyc na Lublin... co do Perly nie dziwie sie (choc to boli!)... ja takze marzylbym o puławskich Azotach - ktore narazie "oszczedzaja" raczej kase... a moze jako region rolniczy - ZRZESZENIE ROLNIKOW LUBELSZCZYZNY rzuci kase - kazdy rolnik 5 zl miesiecznie
tak bedzie juz zawsze... TÅ» (lub inna nazwa) to zawsze bedzie Lublin + lubelscy sponsorzy + Urzad Miasta Lublin + kibice z tego miasta i okolic
Falubaz to zawsze bedzie Zielona góra itd. - zuzel to sport typowo regionalny, ktory promuje dane miasto (w kazdym miescie jest tylko 1 klub!). Nie ma raczej takiej sytuacji jak w pilke: Legia ma FK w calej Polsce, Wisle tez kibicuje tyle osob, wynikami Lecha zyje ktos z Mazur... i mecze w TV i nawet jak ktos nie chodzi na mecze to interesuje sie tym.
trzeba liczyc na Lublin... co do Perly nie dziwie sie (choc to boli!)... ja takze marzylbym o puławskich Azotach - ktore narazie "oszczedzaja" raczej kase... a moze jako region rolniczy - ZRZESZENIE ROLNIKOW LUBELSZCZYZNY rzuci kase - kazdy rolnik 5 zl miesiecznie
Wracajac do Orlenu...
Dlaczego Sipma jest sponsorem Motoru?
-bo jest z Lublina,
-bo dotÄ…d nie bardzo interesowala sie sponsorowaniem i skoro ktos im podsunal zuzel, to sie wzieli akurat za to,
-bo nie ma innego sensownego klubu do sponsorowania w regionie, poza ÅÄ™czna, ale akurat na to Sipmy nie stac,
-bo wiekszosc pracownikow Sipmy jest z Lublina i prezes moze im zafundowac dodatkowe atrakcje, w postaci np. wyjazdu na mecz, lub wejciowek (jak za starych dobrych czasow-kluby pracownicze),
-bo prezes lubi zuzel, a szczegolnie lubi sie na meczach pokazywac,
-bo ma na stadion blisko.
-bo prezes sie nazywa Kępa
, wiec szkoda, zeby tenis stolowy sponsorowal.
Dlaczego Orlen NIE jest sponsorem Motoru?
-bo to firma nie z Lublina, a nawet nie z naszego regionu,
-bo prezes Orlenu nawet nie wie, ze w Lublinie jest klub zuzlowy,
-bo zuzla, szczegolnie 1-szo ligowego nie ma ani w tv ani w prasie,
-bo im sie to nie oplaca (co niby, mialaby wzrosnac sprzedaz paliw?),
-maja w Płocku klub w pile w Extraklasie,
-zuzel nie daje rozglosu miedzynarodowego, co w przypadku aktualnej sytuacji Orlenu jest dosyc cenne (rynek niemiecki),
-bo wiekszy rozglos jesli chodzi np. o sport motorowy zapewnia im Orlen Team (tam troche kasy pompuja, mam info z pierwszej reki).
Generalnie sponsor z regionu jest lepszy, z wielu wzgledow. Niestety, mieszkamy w takim regionie, jakim mieszkamy. Z potencjalnych przychodzi mi do glowy np. Azoty w Pulawach, jednak oni na razie nie wydaje sie zainteresowani powaznym sponsoringiem czegokolwiek; sponsoruja aktualnie Wisle Pulawy w pilke reczna-naklady finasowe smiesznie niskie, a sumienie czyste-cos tam robimy, cos tam sponsorujemy).W samym Lublinie przemyslu brak, moze ewentualnie Intrall (maja kase, ostatnio przejeli slynna firme TWR w Wielkiej Brytanii). Lubella moze nie jest juz i lubelska, ale z Lublinem sie kojarzy i w Lublinie produkuje, to ciekawa firma, ale jeszcze mniej pewna niz Perla. Coz ze sponsorami jest jak jest, generalnie wielka lipa. Niestety, prawda jest taka, ze to po prostu kiepski interes. Stac na niego tylko bardzo bogatych, albo bardzo zafascynowanych. A najlepiej jedno i drugie. Male firmy wspomagaja klub proporcjonalnie malymi kwotmi, srednie boja sie wylozyc wiecej, bo ryzyko jest bardzo duze (zeby sie chociaz zwrocilo-i ja nie mowie, tylko o czstej kasie, ale takze o oddzwieku marketingowym wsrod potencjalnych klientow), duze natomiast nastawiaja sie na masowego odbiorce (np. browary). Tak by the way, to klub chyba nie moglby sie nazywac Perla Lublin. Przywrocono zezwolenia na sponsorowanie sportu przez browary, ale w nazwie chyba dalej nie moze byc nazwy browaru.
Patrzac realistycznie, na pewno jest szansa na drugie sponsora o porownywalnym potencjale do Sipmy, rownorzednym jej. Dwoch takich plus mali i sredni tak jak w tym sezonie (ich liczba powinna sie ksztaltowac na tym samym poziomie, to juz zadanie specow od marketingu), to chyba realistyczny szczyt naszych marzen. Zapewniajacy sprawne funkcjonowanie klubu i przy sprzyjajacych okolicznosciach walke o e-lige.
Pozdrawiam.
Dlaczego Sipma jest sponsorem Motoru?
-bo jest z Lublina,
-bo dotÄ…d nie bardzo interesowala sie sponsorowaniem i skoro ktos im podsunal zuzel, to sie wzieli akurat za to,
-bo nie ma innego sensownego klubu do sponsorowania w regionie, poza ÅÄ™czna, ale akurat na to Sipmy nie stac,
-bo wiekszosc pracownikow Sipmy jest z Lublina i prezes moze im zafundowac dodatkowe atrakcje, w postaci np. wyjazdu na mecz, lub wejciowek (jak za starych dobrych czasow-kluby pracownicze),
-bo prezes lubi zuzel, a szczegolnie lubi sie na meczach pokazywac,
-bo ma na stadion blisko.
-bo prezes sie nazywa Kępa
Dlaczego Orlen NIE jest sponsorem Motoru?
-bo to firma nie z Lublina, a nawet nie z naszego regionu,
-bo prezes Orlenu nawet nie wie, ze w Lublinie jest klub zuzlowy,
-bo zuzla, szczegolnie 1-szo ligowego nie ma ani w tv ani w prasie,
-bo im sie to nie oplaca (co niby, mialaby wzrosnac sprzedaz paliw?),
-maja w Płocku klub w pile w Extraklasie,
-zuzel nie daje rozglosu miedzynarodowego, co w przypadku aktualnej sytuacji Orlenu jest dosyc cenne (rynek niemiecki),
-bo wiekszy rozglos jesli chodzi np. o sport motorowy zapewnia im Orlen Team (tam troche kasy pompuja, mam info z pierwszej reki).
Generalnie sponsor z regionu jest lepszy, z wielu wzgledow. Niestety, mieszkamy w takim regionie, jakim mieszkamy. Z potencjalnych przychodzi mi do glowy np. Azoty w Pulawach, jednak oni na razie nie wydaje sie zainteresowani powaznym sponsoringiem czegokolwiek; sponsoruja aktualnie Wisle Pulawy w pilke reczna-naklady finasowe smiesznie niskie, a sumienie czyste-cos tam robimy, cos tam sponsorujemy).W samym Lublinie przemyslu brak, moze ewentualnie Intrall (maja kase, ostatnio przejeli slynna firme TWR w Wielkiej Brytanii). Lubella moze nie jest juz i lubelska, ale z Lublinem sie kojarzy i w Lublinie produkuje, to ciekawa firma, ale jeszcze mniej pewna niz Perla. Coz ze sponsorami jest jak jest, generalnie wielka lipa. Niestety, prawda jest taka, ze to po prostu kiepski interes. Stac na niego tylko bardzo bogatych, albo bardzo zafascynowanych. A najlepiej jedno i drugie. Male firmy wspomagaja klub proporcjonalnie malymi kwotmi, srednie boja sie wylozyc wiecej, bo ryzyko jest bardzo duze (zeby sie chociaz zwrocilo-i ja nie mowie, tylko o czstej kasie, ale takze o oddzwieku marketingowym wsrod potencjalnych klientow), duze natomiast nastawiaja sie na masowego odbiorce (np. browary). Tak by the way, to klub chyba nie moglby sie nazywac Perla Lublin. Przywrocono zezwolenia na sponsorowanie sportu przez browary, ale w nazwie chyba dalej nie moze byc nazwy browaru.
Patrzac realistycznie, na pewno jest szansa na drugie sponsora o porownywalnym potencjale do Sipmy, rownorzednym jej. Dwoch takich plus mali i sredni tak jak w tym sezonie (ich liczba powinna sie ksztaltowac na tym samym poziomie, to juz zadanie specow od marketingu), to chyba realistyczny szczyt naszych marzen. Zapewniajacy sprawne funkcjonowanie klubu i przy sprzyjajacych okolicznosciach walke o e-lige.
Pozdrawiam.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)
Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]
Nie chce sie spierac, ale wiekszosc nazw browarow nia jest nazwami wlasnymi: Tyskie, Krolewskie, Zwierzyniec, Zywiec...itd. Nie mozna chyba jednak uzywac nazw browarow w nazwie klubu. Zaden lub nie uzywa. A w pzryapdku Lecha, to najpierw byl klub a potem browar.
Cooper pisze:Nie chce sie spierac, ale wiekszosc nazw browarow nia jest nazwami wlasnymi: Tyskie, Krolewskie, Zwierzyniec, Zywiec...itd. Nie mozna chyba jednak uzywac nazw browarow w nazwie klubu. Zaden lub nie uzywa. A w pzryapdku Lecha, to najpierw byl klub a potem browar.
Perla Lublin przeszlaby bezbolesnie.
Mini-zuzel w Lublinie i mamy co roku swojego Hliba a moze nawet Jonssona!
Polmos i Ambra odpadaja. Nie mozna w Polsce reklamowac alkoholi wysokoprocentowych i papierosow. a juz w sporcie szczegolnie. Black Red White? Interesujace. Ostatnio im idzie w interesach. Ale czy potrzebuja reklamy? Maja troszke inne cele niz rynek lubelski, regionalny (eksport).
boxing pisze:A ze sponsorow - moze jeszcze Polmos Lublin (pytanie czy oni moga sie reklamowac poprzez sport?), Black Red White, Ambra z Bilgoraja, o Eldorado juz pisalem - mogliby cos sypnac:)
Ambra z Bilgoraja przeniosla sie do Warszawy bo w naszym woj. ciagle mieli problemy z US. ;/
Póki stać mnie będę szalał,
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,
A nie czaić się z kwiatami.
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,
A nie czaić się z kwiatami.
A dla czego nie sprbowac ściągnąc sponsorów za granicy (nie mówie tu o strategicznych sponsorach).Taki sponsor może reklamowac swój towar w innym państwie, promowac go. Pozatym taki E.Leclerc w lubelski AZS w jednym z sezonów włozył ok miliona złotych, a drużyna ta walczyła o utrzymanie w II lidze. Trzeba sie rozejrzeć czy są jakieś firmy które chciały by wejśc w sponsorking w innym mieście niż pochodzą, moze to przyniesie jakiś pozytywny rezultat jak na lubelszczyźnie jest bida.
O dużego sponsora w naszym mieście będzie naprawdę trudno, ale jest kilka firm które mogą rzucić jakieś pieniądze jak to robiło te kilkadziesiąt firm w tym sezonie. Tak na szybko przyszlo mi do glowy kilka firm które możnaby zachęcić do współpracy:
branza spozywcza:
Tesco,sieć sklepów Aldik, siec sklepów Urban(dwie ostatnie firmy typowo lubelskie, Tesco kiedyś było zainteresowane sponsoringiem piłki ręcznej, moze czas na zuzel??)
branza paliwowa:
Statoil(od nich można by sporo wyciągnąc teoretycznie
),Safari(typowo lubelskie stacje chyba),Jet.
inne:
Resta-siedziba w Garbowie robią segregatory dla całej Polski jak nie Europy, w kazdym razie zyski mają spore,takze sporo można wyciągnąć.
Sigma,Multivac,Klimapol-mają ładne siedziby pewnie tez kase mają
Florexpol-akurat reklama w lecie na stadionie gdy wszyscy z weekendu w niedziele wracają z działek na mecz powinna im odpowiadać
Jest kilka sklepów rowerowych w Lublinie jak zasponsoruja żużel to moze ktoś od nich kupi BMX-a do speedroweru
Sklepy meblarskie w koncu w wakacje robi się remonty a w niedziele chodzi na żużel.
Ducat Service,Gala,Żagiel tez nieźle sobie chyba radzą więc warto im zaproponować współpracę.
I teraz marzenie
Jakaś siec telefonii komórkowej wchodzi w żużel( w sumie są w prawie kazdej dyscyplinie sportu) i daje kaskę na nasz klub. Z tego co wiem to Era bardzo rzadko rezygnuje z możliwości sponsoringu czegokolwiek.
branza spozywcza:
Tesco,sieć sklepów Aldik, siec sklepów Urban(dwie ostatnie firmy typowo lubelskie, Tesco kiedyś było zainteresowane sponsoringiem piłki ręcznej, moze czas na zuzel??)
branza paliwowa:
Statoil(od nich można by sporo wyciągnąc teoretycznie
inne:
Resta-siedziba w Garbowie robią segregatory dla całej Polski jak nie Europy, w kazdym razie zyski mają spore,takze sporo można wyciągnąć.
Sigma,Multivac,Klimapol-mają ładne siedziby pewnie tez kase mają
Florexpol-akurat reklama w lecie na stadionie gdy wszyscy z weekendu w niedziele wracają z działek na mecz powinna im odpowiadać
Jest kilka sklepów rowerowych w Lublinie jak zasponsoruja żużel to moze ktoś od nich kupi BMX-a do speedroweru
Sklepy meblarskie w koncu w wakacje robi się remonty a w niedziele chodzi na żużel.
Ducat Service,Gala,Żagiel tez nieźle sobie chyba radzą więc warto im zaproponować współpracę.
I teraz marzenie
Jakaś siec telefonii komórkowej wchodzi w żużel( w sumie są w prawie kazdej dyscyplinie sportu) i daje kaskę na nasz klub. Z tego co wiem to Era bardzo rzadko rezygnuje z możliwości sponsoringu czegokolwiek.
przypominam jeszcze o istnieniu na Lubelszczyznie firmy Nałęczowianka - rok temu dorzucali cos do koszykowki lubelskiej, w tym roku nic o nich nie slyszalem wiecej, moze na nastepny sezon podpieliby sie pod zuzel?
z firm, ktorych nazwy jeszcze tu nie padly jest jeszcze Herbapol.
wciagniecie Polmosu do sponsoringu nie jest az tak trudne. obecnosc wysokoprocentowych alkoholi w mediach istnieje - przypomne chocby łódkę Bols, reklame etykiet Sobieskiego (albo Smirnoffa - na pewno cos z czerwonym logo) oraz wypoczynkowa turystyke konna WuTeKa Soplica.
zaden problem dla chcacego powolac przy zgodzie lubelskiego Polmosu stowarzyszenie rekreacyjne POLMOS LUBLIN. chyba nie ma zakazu, by stowarzyszenia wspieraly sport.
z firm, ktorych nazwy jeszcze tu nie padly jest jeszcze Herbapol.
wciagniecie Polmosu do sponsoringu nie jest az tak trudne. obecnosc wysokoprocentowych alkoholi w mediach istnieje - przypomne chocby łódkę Bols, reklame etykiet Sobieskiego (albo Smirnoffa - na pewno cos z czerwonym logo) oraz wypoczynkowa turystyke konna WuTeKa Soplica.
zaden problem dla chcacego powolac przy zgodzie lubelskiego Polmosu stowarzyszenie rekreacyjne POLMOS LUBLIN. chyba nie ma zakazu, by stowarzyszenia wspieraly sport.
Centrum Konferencyjne BENSIP. Miejsce Spotkań.
http://www.bensip.pl
http://www.sport.bensip.pl
Restauracja-Bar. Przyjęcia Okolicznościowe. Transmisje sportowe na żywo.
Szkolenia. Konferencje. Imprezy integracyjne.
wSzelkie wodki odpadaja. Leclerc wlozyl do tej pory w jakakolwiek dzialalnosc "pozastatutowa" okolo miliona (nie tylko w sport), wiec nie wiem skad te informacje o milionie na AZS
Nlaeczowianka dostarczala jedynie...wode, nie jest raczej zainteresowana (troche sie "przejechala" na sponsorowaniu Startu, ciezko bedzie ja przekonac). Aldik? 100 tys. zlotych to dla nich kupe kasy, nie najlepiej przeda przy konkurencji Tesco reala i leclerca. Urban?
Na dowcipy jest oddzielny temat. Tesco-nieglupia propozycja, ale raczej nie na sponsora startegicznego. Z moich pomyslow: Intrall, Cisowianka (chetnie by sie wybila przed naleczowianke), Azoty(malo realne), Lubella, moze Black Red White. Reszta ew. jako sponsorzy wspomagajacy (supermarkety nie wyloza gigantycznej kasy).
mikas pisze:Ducat Service,Gala,Żagiel tez nieźle sobie chyba radzą więc warto im zaproponować współpracę.
Oj co do Ducatu to wydaje mi sie ze nie masz racji...podobno raczej nie najlepiej ostatnio sie im wiedzie...
A co do innych firm ktore wymieniles... sadzisz ze taki Aldik naprawde bylby zainteresowany zuzlem? Poza tym chyba nie maja az tyle $$$...chociaz ja tam sie nie znam na finansach Aldika
METHANOL ADVENTURE TEAM
[quote="Cooper"] Leclerc wlozyl do tej pory w jakakolwiek dzialalnosc "pozastatutowa" okolo miliona (nie tylko w sport), wiec nie wiem skad te informacje o milionie na AZS
quote]
To były czasy jak AZS spadł z ekstraklasy i starał się wystąpić w I lidze. E.Leclerc dał 600 000zł na skompletowanie składu a potem dożucił jeszcze i było ok miliona zł. Info jest prawdziwe, ale nie oto chodzi komu dawał i czy dawał, ważne, żeby teraz dał:) na żużel.
To były czasy jak AZS spadł z ekstraklasy i starał się wystąpić w I lidze. E.Leclerc dał 600 000zł na skompletowanie składu a potem dożucił jeszcze i było ok miliona zł. Info jest prawdziwe, ale nie oto chodzi komu dawał i czy dawał, ważne, żeby teraz dał:) na żużel.
Bimmer szanuje zazwyczaj Twoje wypowiedzi na forum, ale schowaj ten noz, bo moj wpis mial charakter lekko ironiczny, chodzilo raczej o pokazanie skali zainteresowania naszym klubem przez Orlen. Bronisz Sipmy nie od dzis, ale uwierz mi ze moja intencja nie bylo powiedzenie zlego slowa na ta firme.
Po raz kolejny musze stwierdzić ze edukacja (a szczególnie czytanie ze zrozumieniem) w polskich szkołach leży na łopatkach. Czy ja naprawdę nie zaznaczyłem wyraźnie na początku mojego poprzedniego postu ze chodzi mi o sponsorów mniejszych a nie strategicznych, czy może ktoś nie umie czytać?? Cooper czy ja gdzieś napisalem ze Aldik ma dać 100tys. czy może to tylko Ty masz taką bujną wyobraźnię?
Dlaczego Urban miałby nie dać jakiejs kasy?? Na Start dawał, w drugiej lidze w programach przed wyborami był i za to płacił czyli o istnieniu zuzla wie,a po ostatnich aferach i wycofaniu sie z polityki powinien zadbac o wizerunek swojej firmy czy tam firm, ile by ich tam nie miał.
Co do Ducatu jak i do wszystkich innych firm które wymieniłem, nie wiem jak im sie teraz wiedzie, wymieniłem te które akurat przyszły mi do głowy gdy pisałem poprzedni post i które według mnie coś w Lublinie znaczą i moga mieć pieniądze(zreszta jest ich pewnie dużo więcej, chociażby w branży komputerowej) a sprawdzenie czy stać je i czy maja ochotę na reklame na stadionie lub w programie zawodów to juz naszczęście nie należy do mnie
I tak na zakończenie, Grzesieck nie dowiemy się czy ktos jest zainteresowany rekalmą poprzez żużel jeśli najpierw o to nie zapytamy a skazywanie rozmów z potencjalnym sponsorem na porażkę jeszcze przed ich rozpoczęciem raczej do podpisania umowy sponsorskiej nie doprowadzi.
Dlaczego Urban miałby nie dać jakiejs kasy?? Na Start dawał, w drugiej lidze w programach przed wyborami był i za to płacił czyli o istnieniu zuzla wie,a po ostatnich aferach i wycofaniu sie z polityki powinien zadbac o wizerunek swojej firmy czy tam firm, ile by ich tam nie miał.
Co do Ducatu jak i do wszystkich innych firm które wymieniłem, nie wiem jak im sie teraz wiedzie, wymieniłem te które akurat przyszły mi do głowy gdy pisałem poprzedni post i które według mnie coś w Lublinie znaczą i moga mieć pieniądze(zreszta jest ich pewnie dużo więcej, chociażby w branży komputerowej) a sprawdzenie czy stać je i czy maja ochotę na reklame na stadionie lub w programie zawodów to juz naszczęście nie należy do mnie
I tak na zakończenie, Grzesieck nie dowiemy się czy ktos jest zainteresowany rekalmą poprzez żużel jeśli najpierw o to nie zapytamy a skazywanie rozmów z potencjalnym sponsorem na porażkę jeszcze przed ich rozpoczęciem raczej do podpisania umowy sponsorskiej nie doprowadzi.
grzesieck pisze:mikas pisze:Ducat Service,Gala,Żagiel tez nieźle sobie chyba radzą więc warto im zaproponować współpracę.
Oj co do Ducatu to wydaje mi sie ze nie masz racji...podobno raczej nie najlepiej ostatnio sie im wiedzie...
A co do innych firm ktore wymieniles... sadzisz ze taki Aldik naprawde bylby zainteresowany zuzlem? Poza tym chyba nie maja az tyle $$$...chociaz ja tam sie nie znam na finansach Aldika
Nie wiedzie się Ducatowi bo Media Markt powstał:)
Drużyna Marmy Mojrzeszów w sezonie 2005!!