Stadion przy Al.Zygmuntowskich 5
- Proboszcz_Dobrodziej
Nie wiem osobiście jakiego prezydenta macie w Lublinie, ale my w Tarnowie mamy strasznego pecha do prezydentów w III RP. Poprzednim prezydentem Tarnowa był niejaki Józef R, klerykalny fanatyk. Jego kadencja przypadła na dno tarnowskiego zuzla,więc na stadionie oczywiście nie pokazał sie ani razu. Za to niemal codziennie mozna go było spotkac w kościele misjonarzy na wieczornej mszy.Jego największym osiągnięciem w kadencji było wybudowanie chodnika z kostki brukowej spod swojego domu,aż do wyżej wspomnianego kuściółka. Józef R jako esteta,kultury i sztuki łaknął, więc pieniądze sie znajdywały na rzeczy typu "koncert na dwa świerszcze w parku" czy "forum mediów polonijnych-czyli utrzymywanie przez tydzień nierobów-pismaków z całego świata.Józio był do tego bardzo bezczelny.Zarabiając około 100baniek na miesiąc potrafił napoisać podanie o umożenie czesnego (kilkaset zł) na uczelni,na jednej z tarnowskich uczelni,na której zaczął pobierać nauki. Na żużel- najbardziej popularny sport w regionie dawano tyle co kot napłakał. Ludzie to zapamiętali, bo tarnowski kibic żużlowy jest bardzo pamiętliwy, i już na następną kadencję Józia nie wybrali. Wybrany został Mieciu B. Człowiek,który przed Józiem równiez był prezydentem. Człowiek,który żeby go wybrali nie cofnie sie przed niczym (dla klaki wykąpał sie w ubraniu w fontannie stojącej przed jedną z tarnowskich szkół wyższych). Niestety,Miecio Bień okazał sie być miłośnikiem MKS Tarnovia, i w tym momencie dla większości tarnowian okazał sie zwykłym zdrajcą i bandytą, bo jak powszechnie wiadomo,kibiców tarnovii w Tarnowie w zasadzie nie ma (kilku emerytów-pijaczków po osiemdziesiątce+Mieciu.B) a Tarnów żużla cały czas łaknął, i to żuzla na dobrym poziomie. Pomoc dla żuzla w tarnowie przyszła "z lewej strony" bo wbrew pozorom w Polsce tylko na lewice liczyć można.Pojawiły sie pieniądze,sukcesy i 1/8 Tarnowa na stadionie. Takiej okazji nie mógł przegapić Miecio.B. Bez żenady zaczął zasiadać w loży honorowej tarnowskiego stadionu i wręczać jakieś puchary czy nagrody zawodnikom.Ale nie,my sie nabrac nie damy i na pana miecia w najblizszych wyborach nie zagłosuje żaden uczciwy tarnowianin.Srom i hańba z takim prezydentem! Osobiście to jednego z tych dwóch panów chętnie sprezentowałbym do mojrzeszowa.Tam wykonaliby dobrą robotę,doprowadszając stal mojrzeszów do upadku, budując kościół na kościele i kapiąc sie w fontannie umieszczonej w poblizy wielkiej kuciapy. Osobiscie nie wierze,żeby miasto popmogło Unii w remoncie oświetlenia, i wszelkie obietnice włodarzy miasta mam centralnie w odbycie.Jak to mówią, umiesz liczyć,licz na siebie. Moim zdaniem oswietlenie powinna unia zrobic sama z pieniędzy zaoszczędzonych z transferów.Niech wykopią G.Rempałe "szmaciarza" (za przysłowiowy psi grosz,albo nawet kibice Unii mogą dopłacić klubowi który sie go zdecyduje wziąść) i nikogo nie kupują.Nikt sie nie wzmacnia w extralidze,więc po jakiego diabła my sie mamy wzmacniać jakimiś Ułomkami.Bez sensu.I tak będziemy najlepsi.Amen
Moi drodzy parafianie
Dajcie hojnÄ… dziÅ› ofiare
Bym mógł wozić czarną dupe
moim nowym JAGUAREM
UNIA TARNÓW- DRUŻYNOWY MISTRZ POLSKI 2004 i 2005!!!
moim nowym JAGUAREM
- Proboszcz_Dobrodziej
pieniÄ…dze nie grajÄ… roli. 99% kibiców Unii napewno sie zrzuci chociazby po 20zÅ‚, żeby tego szmaciorza wiÄ™cej nie oglÄ…dać. A jak wychodzi z prostego rachunku,99% z 20 000 (iloÅ›c kibiców na meczu z WTS-em) daje 19800 kibiców, i jeżeli każdy da po 20zÅ‚ jesteÅ›my w stanie za wziÄ™cie od nas szmaciorza dać 396 tys zÅ‚. WÅ‚aÅ›nie tak zdesperowani jesteÅ›my. Precz z G.REMPAÅÄ„!!! Powinno sie gadzinÄ™ otruć...
Moi drodzy parafianie
moim nowym JAGUAREM
moim nowym JAGUAREM
Proboszcz_Dobrodziej pisze:pieniÄ…dze nie grajÄ… roli. 99% kibiców Unii napewno sie zrzuci chociazby po 20zÅ‚, żeby tego szmaciorza wiÄ™cej nie oglÄ…dać. A jak wychodzi z prostego rachunku,99% z 20 000 (iloÅ›c kibiców na meczu z WTS-em) daje 19800 kibiców, i jeżeli każdy da po 20zÅ‚ jesteÅ›my w stanie za wziÄ™cie od nas szmaciorza dać 396 tys zÅ‚. WÅ‚aÅ›nie tak zdesperowani jesteÅ›my. Precz z G.REMPAÅÄ„!!! Powinno sie gadzinÄ™ otruć...
Nie jestem aż tak radykalny, aczkolwiek, mam nadzieje ze nasi dzialacze przeczytają to co o panu GR sądzą w Tarnowie.
go! pisze:Proboszcz_Dobrodziej pisze: Pomoc dla żuzla w tarnowie przyszła "z lewej strony" bo wbrew pozorom w Polsce tylko na lewice liczyć można..Amen
Wez sie nie osmieszaj i idz glosic swoje lewackie kazania na inne forum
Co prawda to prawda. Prawica by zwyczajnie obniżyła podatki, spadłoby bezrobocie, wzrosłaby liczba sponsorów, potaniałby sprzęt, a sport zamiast go bezskutecznie dotować stałby się biznesem (marzy mi się dzień gdy nasz klub zadebiutuje na giełdzie). Lewactwo niestety zabiera tylko kasę i jej małą część oddaje na jakieś swoje widzimisię.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.
Czarek pisze:go! pisze:Proboszcz_Dobrodziej pisze: Pomoc dla żuzla w tarnowie przyszła "z lewej strony" bo wbrew pozorom w Polsce tylko na lewice liczyć można..Amen
Wez sie nie osmieszaj i idz glosic swoje lewackie kazania na inne forum
Co prawda to prawda. Prawica by zwyczajnie obniżyła podatki, spadłoby bezrobocie, wzrosłaby liczba sponsorów, potaniałby sprzęt, a sport zamiast go bezskutecznie dotować stałby się biznesem (marzy mi się dzień gdy nasz klub zadebiutuje na giełdzie). Lewactwo niestety zabiera tylko kasę i jej małą część oddaje na jakieś swoje widzimisię.
Przescigacie sie w dobrych zartach? Nie ma co to sie roztrzasac o polityce, ale liniowy 19% CIT wprowadzila lewica, jednak niewiel to zmienilo w sprawie bezrobocia itd. Obnizka podatkow to nie wszystko. Zwykle w naszym kraju jakiekolwiek obnizki sa przejadane, niestety.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)
Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]
Co prawda to prawda. Prawica by zwyczajnie obniżyła podatki, spadłoby bezrobocie, wzrosłaby liczba sponsorów, potaniałby sprzęt, a sport zamiast go bezskutecznie dotować stałby się biznesem (marzy mi się dzień gdy nasz klub zadebiutuje na giełdzie). Lewactwo niestety zabiera tylko kasę i jej małą część oddaje na jakieś swoje widzimisię.[/quote]
Wiem że to forum sportowe, a nie polityczne, ale chciałbym przypomnieć Ci drogi Czarku, że to po czteroletnich rządach AWS-u zostało takie bezrobocie jakie mamy do dziś a spadek zaczął być odczuwalny dopiero jakieś dwa lata po ich odejściu i rządach lewicy...
A tak ogólnie to walić temat polityczny, myślę, że wejście TeŻetu do E-ligi oraz Motoru do pierwszej dopiero mogłoby zmobilizować panów na stołkach do pomyślenia o naszym stadionie, szumnie nazywanym "miejskim". Na razie zrobili nową wiezyczkę, żeby Vipy miały dobre warunki do pokazywania się gawiedzi na "igrzyskach"... :/
Wiem że to forum sportowe, a nie polityczne, ale chciałbym przypomnieć Ci drogi Czarku, że to po czteroletnich rządach AWS-u zostało takie bezrobocie jakie mamy do dziś a spadek zaczął być odczuwalny dopiero jakieś dwa lata po ich odejściu i rządach lewicy...
A tak ogólnie to walić temat polityczny, myślę, że wejście TeŻetu do E-ligi oraz Motoru do pierwszej dopiero mogłoby zmobilizować panów na stołkach do pomyślenia o naszym stadionie, szumnie nazywanym "miejskim". Na razie zrobili nową wiezyczkę, żeby Vipy miały dobre warunki do pokazywania się gawiedzi na "igrzyskach"... :/
#T.Z.LBN#R.C.#Ztk pisze:Co prawda to prawda. Prawica by zwyczajnie obniżyła podatki, spadłoby bezrobocie, wzrosłaby liczba sponsorów, potaniałby sprzęt, a sport zamiast go bezskutecznie dotować stałby się biznesem (marzy mi się dzień gdy nasz klub zadebiutuje na giełdzie). Lewactwo niestety zabiera tylko kasę i jej małą część oddaje na jakieś swoje widzimisię.
A tak ogólnie to walić temat polityczny, myślę, że wejście TeŻetu do E-ligi oraz Motoru do pierwszej dopiero mogłoby zmobilizować panów na stołkach do pomyślenia o naszym stadionie, szumnie nazywanym "miejskim". Na razie zrobili nową wiezyczkę, żeby Vipy miały dobre warunki do pokazywania się gawiedzi na "igrzyskach"... :/[/quote]
Drogi #T.Z.LBN#R.C.#Ztk,a kto Ci opowiedział, że partia oparta o związek zawodowy jest prawicowa? To tylko pobozna lewica. Mam nadzieję, że panowie na stołkach o sporcie wreszcie zapomną tzn. oddadzą ludziom kasę, a sami będą wchodzić na mecze tylko wtedy gdy zapłaca za bilety.
"Prawda jest taka, że tam się dobrze dzieje w gospodarce gdzie są niskie podatki."
Nie wiem, czy dobrze Czarek Cię zrozumiałem, ale jeśli chodzi np. o podatek dochodowy w Szwecji to najniższa stawka wynosi 50% i ich gospodarka ma się całkiem, całkiem. Myślę, że w wielu krajach zachodnich jest podobnie. Ja uważam, że tu chodzi o coś zupełnie innego. Większość, a w zasadzie wszystkie polskie kluby działają na zasadzie: "Daj! Sponsor, daj! Miasto, daj!, Prezydent, daj!" zamiast dążyć do sytuacji, w której same wypracowują zyski tj. np. większość zachodnich klubów piłkarskich. Oczywiście to porównanie będzie porównaniem Syrenki do Jaguara, ale taki Man Utd. nie musi się nikogo prosić o pieniądze, ponieważ traktuje futbol jak biznes i generuje zyski na odpowiednim poziomie. A u nas ... szkoda gadać.
Nie wiem, czy dobrze Czarek Cię zrozumiałem, ale jeśli chodzi np. o podatek dochodowy w Szwecji to najniższa stawka wynosi 50% i ich gospodarka ma się całkiem, całkiem. Myślę, że w wielu krajach zachodnich jest podobnie. Ja uważam, że tu chodzi o coś zupełnie innego. Większość, a w zasadzie wszystkie polskie kluby działają na zasadzie: "Daj! Sponsor, daj! Miasto, daj!, Prezydent, daj!" zamiast dążyć do sytuacji, w której same wypracowują zyski tj. np. większość zachodnich klubów piłkarskich. Oczywiście to porównanie będzie porównaniem Syrenki do Jaguara, ale taki Man Utd. nie musi się nikogo prosić o pieniądze, ponieważ traktuje futbol jak biznes i generuje zyski na odpowiednim poziomie. A u nas ... szkoda gadać.
Talib pisze:"Prawda jest taka, że tam się dobrze dzieje w gospodarce gdzie są niskie podatki."
Jeśli chodzi o Szwecję to podatki zdegradowały ją z najbogatszego państwa Europy po II wojnie światowej do któregoś tam. I tak się zreflektowali, bo mieli stawkę 103%.
A klub musi być przedsiębiorstwem, a nie żebrakiem. Czyli potrzebuje wolności gospodarczej.
- Proboszcz_Dobrodziej
chciałem tylko przypomniec,że lewackie rządy sa w wiekszości krajów europejskich (europy zachodniej) (np Francja,Włochy,Hiszpania) i jakos wcale nie ma tam komuny.Mylicie panowie pojęcia
Moi drodzy parafianie
moim nowym JAGUAREM
moim nowym JAGUAREM
Czarek napisał:
"A klub musi być przedsiębiorstwem, a nie żebrakiem. Czyli potrzebuje wolności gospodarczej."
No właśnie o to mi chodziło.
"Jeśli chodzi o Szwecję to podatki zdegradowały ją z najbogatszego państwa Europy po II wojnie światowej do któregoś tam. I tak się zreflektowali, bo mieli stawkę 103%."
Co nie zmienia faktu, że ich gospodarka ma się dużo lepiej niż np. nasza. I nie zapominaj, że wspomniana degradacja jest spowodowana w równym, a może większym stopniu idiotyczną dystrybucją wpływów uzyskiwanych z podatków. Przesadnie opiekuńczym państwem socjalnym oraz przyjmowaniem i utrzymywaniem hord uchodźców, którym na lewo i prawo rozdawano azyle.
Gawrzyk napisał:
"Daj ? A kto dał pieniadze ot tak sobie na klub? Za darmo, niechcac nic w zamian ?"
A tego to ja nie napisałem. Sponsor daje pieniądze na klub albo gdy chce się przez to promować, albo gdy chce prać pieniądze. chyba się zgadzamy, że w TŻ Lublin chodzi o tę pierwszą ewentualność.
Nie chcę wklejać kolejnych akapitów z Twojej wypowiedzi. Chodziło mi tylko o to, że na zachodzie, np. kluby piłkarskie są samofinansującymi się firmami, które zarabiają krocie m.in. na koszulkach, gadżetach, zdjęciach, szalikach i Bóg wie czym jeszcze, sponsorzy są dodatkiem, a nie koniecznością, a u nas jest dokładnie odwrotnie. Tam jest to cały przemysł, a nas chałupnictwo.
ZresztÄ… w naszej piÅ‚ce nożnej też to wreszcie dotarÅ‚o do zakutych Å‚bów różnej maÅ›ci dziaÅ‚aczy i prezesów. Wczoraj byÅ‚y derby Åodzi, mecz jak to mecz w drugiej lidze, kopaninka i szkoda, że nie wygrali goÅ›cie
. Ile zarobiÅ‚ na tym meczu ÅKS? 200 tysiÄ™cy PLN. MaÅ‚o? Nie sÄ…dzÄ™. O meczu byÅ‚o w każdej gazecie, byÅ‚a caÅ‚a wierchuszka PZPN (zamiast na derbach W-wy, które odbywaÅ‚y siÄ™ w tym samym czasie). ByÅ‚ nawet Kazio Górski vel Stara Indianka
. Na wiosnę, na Widzewie można się spodziewać podobnej sytuacji.
"Bedziesz chcial kupic dziewczynie/zonie jakies srebro na urodziny, rocznice czy inne okazje. Majac do wyboru salon Jago czy jakis inny wybierzesz prawdopodbnie ten ktory reklamuje sie na zuzlu, mimo ze towar praktycznie jest taki sam. "
Własnie niedawno stanąłem przed taką bolesną koniecznością
. Niestety, nie kierowałem się takim rozumowaniem, ale masz rację coś takiego funkcjonuje w ludzkiej mentalności.
"To jest wynierna korzysc ktora reklamodawcy maja za pieniadze przeznaczone na promocje przez zuzel. To nie jest na zasadzie "daj"..."
Ja nie twierdzę, że jest inaczej. Ja tylko twierdzę, że może być lepiej, że zamiast sezon w sezon konstruować budżet w oparciu o coraz większy udział sponsorów spróbować zrobić to co napisał Czarek: "A klub musi być przedsiębiorstwem, a nie żebrakiem. "
"A klub musi być przedsiębiorstwem, a nie żebrakiem. Czyli potrzebuje wolności gospodarczej."
No właśnie o to mi chodziło.
"Jeśli chodzi o Szwecję to podatki zdegradowały ją z najbogatszego państwa Europy po II wojnie światowej do któregoś tam. I tak się zreflektowali, bo mieli stawkę 103%."
Co nie zmienia faktu, że ich gospodarka ma się dużo lepiej niż np. nasza. I nie zapominaj, że wspomniana degradacja jest spowodowana w równym, a może większym stopniu idiotyczną dystrybucją wpływów uzyskiwanych z podatków. Przesadnie opiekuńczym państwem socjalnym oraz przyjmowaniem i utrzymywaniem hord uchodźców, którym na lewo i prawo rozdawano azyle.
Gawrzyk napisał:
"Daj ? A kto dał pieniadze ot tak sobie na klub? Za darmo, niechcac nic w zamian ?"
A tego to ja nie napisałem. Sponsor daje pieniądze na klub albo gdy chce się przez to promować, albo gdy chce prać pieniądze. chyba się zgadzamy, że w TŻ Lublin chodzi o tę pierwszą ewentualność.
Nie chcę wklejać kolejnych akapitów z Twojej wypowiedzi. Chodziło mi tylko o to, że na zachodzie, np. kluby piłkarskie są samofinansującymi się firmami, które zarabiają krocie m.in. na koszulkach, gadżetach, zdjęciach, szalikach i Bóg wie czym jeszcze, sponsorzy są dodatkiem, a nie koniecznością, a u nas jest dokładnie odwrotnie. Tam jest to cały przemysł, a nas chałupnictwo.
ZresztÄ… w naszej piÅ‚ce nożnej też to wreszcie dotarÅ‚o do zakutych Å‚bów różnej maÅ›ci dziaÅ‚aczy i prezesów. Wczoraj byÅ‚y derby Åodzi, mecz jak to mecz w drugiej lidze, kopaninka i szkoda, że nie wygrali goÅ›cie
"Bedziesz chcial kupic dziewczynie/zonie jakies srebro na urodziny, rocznice czy inne okazje. Majac do wyboru salon Jago czy jakis inny wybierzesz prawdopodbnie ten ktory reklamuje sie na zuzlu, mimo ze towar praktycznie jest taki sam. "
Własnie niedawno stanąłem przed taką bolesną koniecznością
"To jest wynierna korzysc ktora reklamodawcy maja za pieniadze przeznaczone na promocje przez zuzel. To nie jest na zasadzie "daj"..."
Ja nie twierdzę, że jest inaczej. Ja tylko twierdzę, że może być lepiej, że zamiast sezon w sezon konstruować budżet w oparciu o coraz większy udział sponsorów spróbować zrobić to co napisał Czarek: "A klub musi być przedsiębiorstwem, a nie żebrakiem. "
"a powiedz ktory klub w Polsce zyje z handlu pamiatkami? Moze byc nawet pilkarski przyklad. Ale z polskiego podworka, nie podawaj ile na trykotach zarobil Manchester lub Real. "
Równie dobrze możesz zapytać o plony czterech zbóż na Antarktydzie. Pamiątki to tylko przykład dziedziny, na której kluby zachodnie zarabiają krocie, a w polskie nic.
Równie dobrze możesz zapytać o plony czterech zbóż na Antarktydzie. Pamiątki to tylko przykład dziedziny, na której kluby zachodnie zarabiają krocie, a w polskie nic.
tak dla porownania na mecz ligi mistrzow przychodzi mniej wiecej 30 tysiecy ludzi przecitnie co tydzien odbywa sie 16 takich meczy + liga . NA Żużlu o takiej frekwencji mozna mowic jedynie na GP a policzcie sobie ile razy w ROKU jest Gp. Takze nie ma sie co dziwic ze mają sare ze wspomnianych pamiatek .
No to można by jeszcze spróbować z płynem do chłodnic, może będzie lepiej szedł. A tak na poważnie to parę klubów w Polsce zarabia na działalności niesportowej jest tylko jeden warunek trzeba mieć jakiś własny teren, a z tym może być w TŻ duży problem. Poza tym stawianie sprawy, że klub ma się utrzymywać z handlu pamiątkami, albo ze sprzedaży płynu do spryskiwaczy jest delikatnie mówiąc bardzo dużym uproszczeniem. Jeżeli uważasz, że MU lub Real dorobiły się na produkcji i handlu gwoździami albo papierem toaletowym to czas kończyć tą dyskusję.
Każdy klub sportowy produkuje i sprzedaje widowisko sportowe. To widowisko jest wymiernym towarem, który kupują kibice i w pewnym sensie sponsorzy. Jakość tego towaru przyciąga lub nie jednych i drugich. Taka działalność sprawia, że klub jako producent wyrabia sobie na rynku lepszą, gorszą lub żadną markę, która po pewnym czasie również staje się towarem, na którym można lepiej lub gorzej zarobić. Nie wiem co się przyczepiłeś do tych gadżetów. Widzew handluje nimi od lat i choć nie zarabia na tym kokosów to gdyby się to nie opłacało, dawno by sobie dali spokój. Nie chodzi tylko o szaliki, koszulki i znaczki, ale również o różnego rodzaju wydawnictwa. Prowadzi też np. knajpę, która również nie generuje strat, bo by już dawno ją zamknięto na cztery spusty. To są początki tego co w klubach zachodnich rozwinęło się i to nie od razu w przedsiębiorstwa o nazwach MU, Real, czy Bayern. Droga do tego jest na pewno długa i w naszych warunkach wyjątkowo trudna, ale skoro tam przyniosła takie efekty to może u nas bedzie tak również. Weź pod uwagę, że choć żużel jest znacznie mniej popularny niż piłka nożna to w żużlu LM jeździ właśnie w Polsce, w siermiężnej formie ale zawsze.
Każdy klub sportowy produkuje i sprzedaje widowisko sportowe. To widowisko jest wymiernym towarem, który kupują kibice i w pewnym sensie sponsorzy. Jakość tego towaru przyciąga lub nie jednych i drugich. Taka działalność sprawia, że klub jako producent wyrabia sobie na rynku lepszą, gorszą lub żadną markę, która po pewnym czasie również staje się towarem, na którym można lepiej lub gorzej zarobić. Nie wiem co się przyczepiłeś do tych gadżetów. Widzew handluje nimi od lat i choć nie zarabia na tym kokosów to gdyby się to nie opłacało, dawno by sobie dali spokój. Nie chodzi tylko o szaliki, koszulki i znaczki, ale również o różnego rodzaju wydawnictwa. Prowadzi też np. knajpę, która również nie generuje strat, bo by już dawno ją zamknięto na cztery spusty. To są początki tego co w klubach zachodnich rozwinęło się i to nie od razu w przedsiębiorstwa o nazwach MU, Real, czy Bayern. Droga do tego jest na pewno długa i w naszych warunkach wyjątkowo trudna, ale skoro tam przyniosła takie efekty to może u nas bedzie tak również. Weź pod uwagę, że choć żużel jest znacznie mniej popularny niż piłka nożna to w żużlu LM jeździ właśnie w Polsce, w siermiężnej formie ale zawsze.