Stadion przy Al.Zygmuntowskich 5

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
meesha
Trener
Kontakt:

#302 Postautor: meesha » 12 marca 2005, o 16:35

Wracam do sprawy stadionu...

MOSiR przemówił :shock: :!: - szczegóły na forum Urzędu Miasta na http://www.um.lublin.pl - nie kopiuję bo strasznie dużo tego :) Dział "Gospodarskim okiem" dla niezorientowanych :wink:
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Awatar użytkownika
Smirnek
Senior
Kontakt:

#303 Postautor: Smirnek » 12 marca 2005, o 16:54

meesha mozesz dac dokladny link?

Snys
Zawodowiec

#304 Postautor: Snys » 12 marca 2005, o 17:00

Smirnek pisze:meesha mozesz dac dokladny link?

A moge ja ? :)

http://www.um.lublin.pl/phpBB2/viewtopic.php?t=28

Koper
Trener
Kontakt:

#305 Postautor: Koper » 12 marca 2005, o 17:20

Snys pisze:
Smirnek pisze:meesha mozesz dac dokladny link?

A moge ja ? :)

http://www.um.lublin.pl/phpBB2/viewtopic.php?t=28

To ja tylko wkleje o zamierzeniach na 2005 co by mozna przeniesc dyskusje na nasze forum chcociaz na tamtym forum tez chetnie bywam, i mam nadzieje ze forum Urzedu Miasta rowniez bedzie odwiedzane chetnie aby podyskutowac na lubelskie tematy, jest tam juz m.in.o komunikacji miejskiej, o sprawie Lublin-metropolia, o turystyce no i jest watek Rzeszow vs. Lublin :wink: Co ciekawe wsrod dyskutujacych na tamtych forum przewazaja kibice zuzla znani z forum TZ Sipma Lublin :)

Co zamierzamy w roku 2005?
O zamierzeniach mówił w dniu 2 marca br. Dyrektor MOSiR w trakcie narady zorganizowanej przez Wydział Spraw Społecznych UM z udziałem Komendy Miejskiej Policji, Straży Pożarnej, Sanepid, Nadzoru Budowlanego, przedstawicieli klubów i MOSiR w sprawie bezpieczeństwa na stadionach. Dyrektor informował o wielkim zaangażowaniu osobistym Prezydenta Miasta, Urzędu i MOSiR w kontynuowaniu prac modernizacyjno-remontowych, w tym:
- iż 21 marca br. nastąpi otwarcie ofert na wykonanie projektu docelowego zagospodarowania stadionu. Dysponując na przełomie sierpnia i września projektem technicznym oraz pozwoleniem na budowę, będziemy mogli skutecznie zabiegać o środki unijne i środki z MENiS. Będziemy znali również odpowiedź, ile wyniesie modernizacja stadionu z zadaszonymi trybunami, pełnym oświetleniem, monitoringiem, profesjonalnym nagłośnieniem, a być może i podgrzewaną płytą lub sztuczną trawą na boisku.A wiec 15 mln. zł. Czy więcej?
- przygotowywany jest kolejny przetarg na przebudowÄ™ sektorów od pawilonu spikerskiego do stadionu „Startu” i sektora do tzw. wysokiej trybuny. A wiÄ™c w tym roku bÄ™dziemy dysponowali już 1052 plastikowymi krzeseÅ‚kami.
- To nie jest jeszcze zamknięta lista zadań na ten rok. Z całą powagą i odpowiedzialnością traktujemy podejmowane prace. Wymaga tego od nas Prezydent Miasta. Będziemy się starali sprostać temu wyzwaniu. Dobrze by było, gdyby nas nie zniechęcano.
Początkowo nie zamierzaliśmy uczestniczyć w wymianie opinii internautów w sprawie hali sportowej przy Al. Zygmuntowskich 4 i stadionu przy Al. Zygmuntowskich .Nie dawaliśmy wiary, że ktoś może uwierzyć plotce o wyburzeniu hali sportowej wraz z budynkami i urządzeniami towarzyszącymi.
Z niesmakiem czytaliśmy również dokonania epistolarne anonimowych twórców na temat stadionu.
Nie ulega dla nas najmniejszej wÄ…tpliwoÅ›ci, że sÄ… osoby, które Å›wiadomie budujÄ… atmosferÄ™ niechÄ™ci wobec wÅ‚adz samorzÄ…dowych, a w szczególnoÅ›ci administratora stadionu- MOSIR „Bystrzyca”, chociaż doskonale wiedzÄ…, że w ostatnich paru latach wiele zrobiono, aby poprawić warunki do prowadzenia treningów i rozgrywania meczy.
Wśród osób, które wypowiadały się na temat stadionu są zapewne w większości prawdziwi sympatycy sportu, którym marzy się stadion z prawdziwego zdarzenia i obce są wycieczki pod adresem tych, którzy usiłują coś dobrego na tym obiekcie zrobić.
Wyrażamy głęboki szacunek wobec tych osób, liczymy na dalszy kontakt i Wasze opinie, które prosimy przekazywać bezpośrednio na adres : mailto:osrodek@mosir.lublin.pl .
W dniu dzisiejszym postaramy siÄ™ odpowiedzieć w sprawach podniesionych w toczÄ…cej siÄ™ dyskusji, a które dotyczÄ… MOSiR „Bystrzyca”.

Manitou
Kadrowicz
Kontakt:

#306 Postautor: Manitou » 12 marca 2005, o 17:35

Ah jak oni to wszystko tu pięknie opisali :evil: :evil: :evil:
Szkoda, że nie piszą nic o zachowaniu swoich włodarzy(nazwisk nie pamiętam), którzy nie tak całkiem dawno wyśmiali prezesów piłkarskiego i żużlowego Motoru, gdy ci zapytali o pieniądze przeznaczone na stadion :evil:
Zdaje się, że Gawrzyk coś więcej o tym wie, a nawet pisał o tym na forum, ale niestety przez grupę kosowskich pedałów nie jestem w stanie przytoczyć tamtych postów :evil:

JAG
Senior

#307 Postautor: JAG » 12 marca 2005, o 17:52

z powyższego wynika iż czeka nas kolejny rok oglądania spotkań żużlowych w beznadziejnych warunkach.
prędzej chyba ujrzę jak stadion się zawali niż doczekam realizacji w/w obietnic.podgrzewana murawa :D ,moze jeszcze bandy dmuchane nam zainstalują.
oby tylko nie postawili drugiej budy na przeciwległej prostej.

Koper
Trener
Kontakt:

#308 Postautor: Koper » 12 marca 2005, o 18:42

JAG pisze:moze jeszcze bandy dmuchane nam zainstalujÄ….
Co do band to plany sa takie ze beda tylko w extralidze i aby miec zainstalowane je na swoim torze trzeba bedzie uzyskac awans do extraligi a wowczas spadkowicz ma przekazywac takie bandy beniaminkowi.

Awatar użytkownika
volf

#309 Postautor: volf » 12 marca 2005, o 19:08

Koper pisze:
Co do band to plany sa takie ze beda tylko w extralidze i aby miec zainstalowane je na swoim torze trzeba bedzie uzyskac awans do extraligi a wowczas spadkowicz ma przekazywac takie bandy beniaminkowi.

Chyba masz nieścisłe informacje!!!W TVP1 w magazynie sportowym gloszono ,że banda dmuchane na 1 tor kosztuje 2 mln zł.Operacje ma sfinansować podajże PZMot.A kluby maja splacać tą inwestycję przez 6 lat (czyli około 300 tyś. zł rocznie).

Koper
Trener
Kontakt:

#310 Postautor: Koper » 12 marca 2005, o 19:28

volf pisze:
Koper pisze:

Chyba masz nieścisłe informacje!!!W TVP1 w magazynie sportowym gloszono ,że banda dmuchane na 1 tor kosztuje 2 mln zł.Operacje ma sfinansować podajże PZMot.A kluby maja splacać tą inwestycję przez 6 lat (czyli około 300 tyś. zł rocznie).

A gdzie niby Ty prostujesz moja niescislosc, Ty podajesz zueplnie inne informacje niz ja. Nic nie napisalem o koszcie band i kto ma to finansowac tylko napisalem o tym ze w obecnych planach bandy jesli beda to beda instalowane na torach extraligowych a w przypadku awansu do extraligi klub ma miec przekazywane bandy od spadkowicza.
Jesli juz chodzi o scislosc to koszt zamontowania band na lukach osmiu torow to koszt 370 tysiecy funtow czyli okolo 2mln zlotych a wiec nie na jeden tor jak piszesz ale na wszystkie cala operacja zamyka sie kwota okolo 2 mln zlotych. Co do finansowania to jak mowi prezes zarzadu glownego PZM Andrzej Witkowski: "Obecnie czynimy starania, aby pozyskac przyzwolenie od klubow, aby pieniadze od sponsora strategicznego przeznaczyc wlasnie na ten cel,a ponadto aby kluby wraz zawodnikami dolozyly do tego przedsiewziecia. Te dzialania to dla nas piorytet, bo bezpieczenstwo wlasnie winno byc stawiane na pierwszym miejscu.(...) Kwota obejmuje trzyletni okres uzytkowania z pelnym serwisem. A po tym czasie bandy stana sie wlasnoscia klubow. (zrodlo TZ 10(746))

Awatar użytkownika
neir1
Szkółkowicz

#311 Postautor: neir1 » 12 marca 2005, o 20:06

mydlenie oczu czy cos z tego bedzie???

Awatar użytkownika
Cz@rek
Trener

#312 Postautor: Cz@rek » 12 marca 2005, o 22:55

To ja jeszcze zapodam mail na który można bezpośredno kierować uwagi
do MOSiR:osrodek@mosir.lublin.pl
Tylko grzecznie :wink: 8)

Czarek
Trener

#313 Postautor: Czarek » 12 marca 2005, o 23:07

Gawrzyk pisze:http://www.sportowefakty.pl/index.php?d ... s_id=50848

i niech ktos mi jeszcze powie ze klub z wlasnej kasy moze zrobic stadion...skoro najbogatszy klub w Polsce prosi miasto o przejecie obiektu bo sam nie sprosta wymogom licencyjnym...

1) A jakim prawem wszyscy mieszkańcy miasta mają się zrzucać na obiekt, na którym zdecydowana mniejszość mieszkańców oddaje się rozrywce?
2) Gdyby hazardziści zażądali by miasto zbudowało im basen w kasynie popukalibyśmy się w głowę, gdy inwestycji żądają kibice jest ok.
3) I tak miasta nie stać na remont stadionu.
4) Tylko obniżka podatków i wolny rynek da nam sytuację, w której klub będzie stać na takie rzeczy.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

Awatar użytkownika
Cz@rek
Trener

#314 Postautor: Cz@rek » 12 marca 2005, o 23:21

Czarek pisze:

i niech ktos mi jeszcze powie ze klub z wlasnej kasy moze zrobic stadion...skoro najbogatszy klub w Polsce prosi miasto o przejecie obiektu bo sam nie sprosta wymogom licencyjnym...

1) A jakim prawem wszyscy mieszkańcy miasta mają się zrzucać na obiekt, na którym zdecydowana mniejszość mieszkańców oddaje się rozrywce?.

Takim samym jak ja musze zrzucać sie na MPK(z ktorego nie korzystam),
na szkoły do ktorych juz nie uczęszczam,i na inne mniej ważne pierdoły
o których istnieniu w życi nie słyszałem :!: :evil:
PS:Miasto nie musi finansować całości inwestycji są jeszcze fundusze
centralne,unijne i z totalizatora sportowego.

Czarek
Trener

#315 Postautor: Czarek » 13 marca 2005, o 01:10

Cz@rek pisze:
Czarek pisze:

1) A jakim prawem wszyscy mieszkańcy miasta mają się zrzucać na obiekt, na którym zdecydowana mniejszość mieszkańców oddaje się rozrywce?.

Takim samym jak ja musze zrzucać sie na MPK(z ktorego nie korzystam),
na szkoły do ktorych juz nie uczęszczam,i na inne mniej ważne pierdoły
o których istnieniu w życi nie słyszałem :!: :evil:
PS:Miasto nie musi finansować całości inwestycji są jeszcze fundusze
centralne,unijne i z totalizatora sportowego.

No właśnie pierdoły. Jak przestanął nam zabierać na pierdoły to nie będzie problemu stadionu. A na fundusze centralne i unijne też nam zabierają, niestety...

Manitou
Kadrowicz
Kontakt:

#316 Postautor: Manitou » 13 marca 2005, o 07:56

Czarek pisze:No właśnie pierdoły. Jak przestanął nam zabierać na pierdoły to nie będzie problemu stadionu. A na fundusze centralne i unijne też nam zabierają, niestety...

:lol: :lol:
Stary...prędzej dwie niedziele w kupie będą nim przestana zabierać nam "na pierdoły" :evil:

JAG
Senior

#317 Postautor: JAG » 13 marca 2005, o 10:02

neir1 pisze:mydlenie oczu czy cos z tego bedzie???

nie wiem o co konkretnie pytasz.mam nadz. ze nie o bandy bo pisałam to z dużą nutą ironii,spowodowaną zresztą tym że nie wierzę w te bajki które nam podają.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#318 Postautor: papi » 13 marca 2005, o 10:40

tak naprawde to szkoda że nie ma oswietlenia, ale dopoki druzyna nie jezdzi w extralidze (a nie zanosi sie zeby weszla w najblizszym czasie) nie ma takiej potrzeby, chociaz napewno przyjemnie by bylo gdyby mecze zaczynaly sie o 19 a nie 16, a co do miasta to jesli druzyna w koncu wejdzie to chyba nie bedzie mialo wyjscia, akurat tz nie powiniem nazekac, bo przed poprzednim sezonem stadion byl troche przeremontowany. zobaczcie na koszykowke...... miasto nie bylo w stanie dac 500 tys zl zebysmy mieli extraklase, to jest dopiero powod do zmartwien, tym bardziej ze start jest miejskim klubem a pieniedzy z miasta nie widzieli chyba pare lat, pozdrawiam

Awatar użytkownika
istred
Trener

#319 Postautor: istred » 13 marca 2005, o 19:16

Mnie ciekawi jeszcze jedna kwestia, a dokładnie - czy miasto, które jest pretendentem do miana metropolii, powinno mieć stadion o pojemności 11 tys (taka jest planowana docelowa pojemność stadionu) ?
Wydaje mi się, że jeżeli już remontujemy to trzeba to zrobić porządnie! Stadion o takiej pojemności mogą mieć w Łęcznej, Rzeszowie czy na innym zadupiu :wink: . Nie chodzi mi tutaj o wybudowanie w Lublinie Nou Camp czy Santiago Bernabeu, ale uważam, że stać nas na obiekt o pojemności najmniej 20 tys. (tylko czy da się tak przebudować obiekt na Zygmuntowskich).
Można się spytać skąd wziąć na to pieniądze?
Inwestycja musi być strategicznym celem miasta, będzie przecież go promowała. Będzie wtedy możliwość zorganizowania meczu międzypaństwowego (chyba się rozmarzyłem :wink: ), większego koncertu (które są bardzo dochodowe!) itd. Stadion na całym świecie jest wizytówką miasta!
Co jest wizytówką Lublina - miasta, które się chce rozwijać, pretenduje do miana metropolii? Szopka :lol:
Uważam, że można poświęcić więcej czasu na budowę, ale zrobić ją porządnie!

Czarek
Trener

#320 Postautor: Czarek » 14 marca 2005, o 07:53

"Motor nie chce bezczynnie godzić się z tą sytuacją. Władze klubu od dawna starają się o uzyskanie wieloletniej dzierżawy na teren przy ulicy Kresowej i nie oglądając się na miasto chciałyby rozpocząć tam proces inwestycyjny. Zdaniem fachowców w krótkim czasie mógłby powstać przy Kresowej typowy stadion piłkarski z widownią na kilkanaście tysięcy. Motor nie boi się tego wyzwania, jest gotów podjąć je chociaż- by dziś."

To dla wszystkich, którzy uważają, że kluby nie chcą poradzić sobie same z remontem stadionu Panie Gawrzyk.

Awatar użytkownika
mikas
Trener
Kontakt:

#322 Postautor: mikas » 14 marca 2005, o 11:29

Tylko nie zauważyłeś najistotniejszej rzeczy.Piłkarze chcą zbudowac stadion na Kresowej,typowo piłkarski,bez toru żużlowego czy bieżni. Nie maja zamiaru inwestowac w stadion na Zygmunowskich.Chcą mieć stadion tylko dla siebie i samemu nim zarządzać i później czerpać z niego zyski,bez żużlowców i kogokolwiek innego.
MOTOR LUBLIN
Obrazek

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#323 Postautor: kdsz » 14 marca 2005, o 11:43

No to super. Może wtedy doczekamy się zdjęcia krat z Alcatraz, gdy dzicz z piłkarskieo Motoru przeniesie się na Kresową. Ja jestem za

Awatar użytkownika
:Radim:
Kontakt:

#324 Postautor: :Radim: » 14 marca 2005, o 11:58

I bardzo dobrze ze Motor zmieni stadion to daje wiele możliwości - gdyby jeszxcze zciągnąć boisko to by było super. Patrzcie w Gorzowie Wlkp. nie mają boiska i wszystko jest ok - np można zrobić jakies prace torowe a inaczej ci nie pozwolą bo naruszasz strukture boiska. A krat to tez dobra sprawa (oczywiscie sciagniete)
Czym jest zapalniczka wobec potęgi nieskończoności... poza tym nie mogę jej znaleźć :)
3% alkocholu we krwi - to brzmi dumnie
http://www.zuzelnews.com <-- Zapraszam na ogólnopolskie forum żuzlowe !!!

Czarek
Trener

#325 Postautor: Czarek » 14 marca 2005, o 12:02

Gawrzyk pisze:Chodzi o Kresową, nie o Zygmuntowskie. Zresztą idz się spytaj np. Paszkiewicza co o tym myśli. No chyba, że ostatnimi czasy zmienił zdanie.

1) Chodzi o to, że miasto w ogóle nie chce się zgodzić na oddanie obiektu przy Zygmuntowskich, a o Kresowej coś tam obiecało.
2) Skoro Motor chce zainwestować na Kresowej gdzie nie ma nic i jest w gorszym punkcie niż Zygmuntowskie, to chyba opłacałoby mu się zainwestowac tutaj.
3) Ten tekst generalnie zaprzecza Twojej tezie, że klub bez miasta nic nie zrobi w kierunku inwestycji w stadion. I O TO GŁÓWNIE MI CHODZIŁO.