Co można jeszcze poprawić aby zacząć wygrywać??

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
czaszka
Junior

#51 Postautor: czaszka » 27 maja 2005, o 15:07

Gelo pisze:Moze ma ktoś taką wiedzę albo przebrnął przez regulamin (mi sie nie chcialo) - czy zgłoszenie Dzika przez Unię Tarnów w finale MMPPK (nie pojechał biegu) oznacza, że można sie z nim pożegnać?

Też sie nad tym zastanawiałem :roll: Ale wydaje mi się że dopóki nie odjechał wyścigu można go wypożyczyć. A skoro już o przepisach,to może ktos wytłumaczyć dlaczego GTŻ Grudziądz mógł wypożyczyć Andrzeja Głuchego, skoro ten wystartował w półfinale krajowych eliminacji IMŚJ jako reprezentant Marsa Gorzów :?: Kiedyś jak ktoś wystartował w jakichkolwiek oficjanych zawodach, nie mógł być wypożyczony, a teraz to już sie w tym nie łapie :wink: 8)
http://www.sportowefakty.pl/index.php?d ... s_id=62638

Pozdro.

Awatar użytkownika
yamahaR1
Senior

#52 Postautor: yamahaR1 » 27 maja 2005, o 15:29

Art. 237
Zawodnik może zostać wypożyczony do innego klubu, o ile spełnione są
następujące warunki:
a) zawodnik ma ważną umowę kontraktową z klubem wypożyczającym
b) obie strony umowy kontraktowej wyrażają zgodę na wypożyczenie
c) okres wypożyczenia zawiera się w przedziale czasowym 1 listopada
- 31 października następnego roku kalendarzowego, przy czym data
31 października jest obowiązkową datą końca okresu wypożyczenia
d) w sezonie sportowym, w którym mieści się przedział czasowy
wypożyczenia, zawodnik nie był zgłoszony w barwach klubu
wypożyczającego do zawodów o mistrzostwo Polski i nagrody
PZM.

Art. 701
Zawody o mistrzostwo Polski rozgrywane są w następujących konkurencjach:
a) Indywidualne Mistrzostwa Polski (IMP)
b) Młodzieżowe Indywidualne Mistrzostwa Polski (MIMP)
c) Drużynowe Mistrzostwa Polski (DMP - Ekstraliga)
d) Drużynowe Mistrzostwa I Ligi (DM - I Liga)
e) Drużynowe Mistrzostwa II Ligi (DM - II Liga)
f) Młodzieżowe Drużynowe Mistrzostwa Polski (MDMP)
g) Mistrzostwa Polski Par Klubowych (MPPK)
h) Młodzieżowe Mistrzostwa Polski Par Klubowych (MMPPK)
i) Indywidualne Mistrzostwa Polski w mini żużlu (IMP 80 cc)
j) Drużynowe Mistrzostwa Polski w mini żużlu (DMP 80 cc)
k) Mistrzostwa Polski Par Klubowych w mini żużlu (MPPK 80 cc)
Zawody o nagrody PZM rozgrywane są w następujących konkurencjach:
l) Złoty Kask
m) Srebrny Kask
n) BrÄ…zowy Kask
o) Indywidualny Puchar Polski w mini żużlu (IPP 80 cc)

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#53 Postautor: Gelo » 27 maja 2005, o 21:17

w sezonie sportowym, w którym mieści się przedział czasowy
PZM.

czyli co z tego wynika?

Awatar użytkownika
Łoptymista
Trener

#54 Postautor: Łoptymista » 27 maja 2005, o 21:33

Gelo pisze:
w sezonie sportowym, w którym mieści się przedział czasowy
PZM.

czyli co z tego wynika?

Że dzika to sobie możemy zamówić w knajpie.
Wszak nie dla nas teraz Dzik.. kwik, kwik, kwik. :(

Awatar użytkownika
istred
Trener

#55 Postautor: istred » 6 czerwca 2005, o 16:14

Przeczytałem ostatnio bardzo ciekawą książkę na temat lubelskiego żużla... i nasuwa mi się jedna myśl - jeśli drużyna chce cokolwiek osiągnąć w żużlu trzeba szkolić młodzież. Tylko właśnymi wychowankami jesteśmy w stanie coś zwojować w tym sporcie. Co najciekawsze, z młodzieżą w Lublinie zawsze było nieźle...
Przykładem może być Bydgoszcz, czy Toruń - drużyny które w dużej mierze dzięki swojej młodzieży walczą w ekstralidze oraz Gorzów - czołowa drużyna 1 ligi, której młodzieżowcy z powodzeniem startują w innych drużynach.
Zastanawiam się, co by się stało jakbyśmy awansowali w zeszłym roku do ekstraligi... z pewnością trzeba byłoby się wzmocnić, a ja potencjalnych wzmocnień nie widzę, bo wiadome było, że Drabik wybrałby, nawet za mniejsze pieniądze, Czestochowę, a poza nim nie było na rynku zawodników, którzy mogliby być pewnym wzmocnieniem w lubelskiej drużynie. Trzeba było by też zakontraktować juniora... ale jak Wrocławiowi się to nie udało, to jak biednemu Lublinowi miało by się to udać ? Przypuszczam, że byśmy z hukiem spadli z ekstraligi, a wtedy sytuacja mogła by być dużo gorsza od obecnej...
Obecnie praktycznie nie mamy szkółki. Klimek w przyszłym roku będzie pewnie podstawowym juniorem, a na pozostałych przyjdzie nam poczekać dobrych kilka lat aż uzyskają odpowiedni wiek i umiejętności żeby startować w lidze.

Chyba trzeba się pogodzić, że przez kilka najbliższych lat nie można liczyć na sukcesy... :roll:

Awatar użytkownika
Smirnek
Senior
Kontakt:

#56 Postautor: Smirnek » 6 czerwca 2005, o 17:05

Ja bym dorzucił jescze do tego Polonię Piła. Oni praktycznie swoimi wychowankami zdobywali medale DMP na przelomie wieków. A teraz wszyscy sobie dobrze radzą, jeden nawet jeździ w GP.
Morał: trzeba mieć dobrych juniorów żeby gdzieś zajść w tym sporcie.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#57 Postautor: Cooper » 6 czerwca 2005, o 17:10

Swego czasu na treningu byly prowadzone wyliczenia i wyszlo, ze w przyszlym sezonie mozemy miec nawet-uwaga-dziewieciu juniorow:

Kepa, Balabuch x 2, Krzysiu Wrona, Krzysiu Dominiczak, Rafal Klimek, Qmpel Maciek, Karol Polak i jeszcze jakis ktorego sobie nie moge przypomniec (Kosinski?)
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Awatar użytkownika
Regdal
Zawodowiec

#58 Postautor: Regdal » 6 czerwca 2005, o 17:11

istred pisze:Obecnie praktycznie nie mamy szkółki. Klimek w przyszłym roku będzie pewnie podstawowym juniorem, a na pozostałych przyjdzie nam poczekać dobrych kilka lat aż uzyskają odpowiedni wiek i umiejętności żeby startować w lidze.

Chyba trzeba się pogodzić, że przez kilka najbliższych lat nie można liczyć na sukcesy... :roll:

Skąd ta pewność że Klimek będzie zdawał licencję pod szyldem Tż ? Skoro klub nie dołożył złamanego grosza na jego wyszkolenie droga dla niego stoi otworem.Prawda jest taka ,że Rafał szkoli sie na sprzęcie sfinansowanym przez ojca i sponsorów.Brak dobrych juniorów na rynku moze spowodować,że szybko inny klub zaproponuje mu lepsze warunki do startów niż Lublin i co wtedy ? Sądzisz ,że zadecydują sentymenty do rodzinnego miasta ? Tam się jeździ gdzie lepiej płacą,takie czasy.

Awatar użytkownika
mikas
Trener
Kontakt:

#59 Postautor: mikas » 6 czerwca 2005, o 17:30

Regdal poruszyłeś ciekawa kwestię i masz w 100% rację,tylko jest jeszcze taka sprawa że taki Klimek to w kazdym klubie sie znajdzie i nie wydaje mi sie żeby kluby walczyły o zawodników bez licencji. Można zrozumieć że walczyły o Piaszczyńskiego(chyba tak sie nazywa) który startował wcześniej w Niemczech czy jeszcze jednego mlodego chłopaka bez licencji który gdzieś jeździł za granicą ale cała reszta adeptów szkółek wcale nie ma mniejszych umiejętności niż Rafał a niektórzy nawet wieksze. Zreszta teraz nikt nie inwestuje w ciemno pieniędzy i sytuacje że sie kluby bija o zawodników bez licencji to na razie wyjątki. Nie podniecajmy sie tak na razie jazdą Rafała bo mimo że na tle naszej młodzieży prezentuje sie on bardzo przyzwoicie to do jako takiego poziomu brakuje mu jeszcze sporo.
W Ostrowie podniecali sie tak Rogerem Lewandowskim uważając go za wielki talent i chłopak na egzaminie na licencje spalił sie psychicznie. Bardzo szybko wyleczyli sie z hurra optymizmu.
Ja życze Rafałowi jak najlepiej ale nie sądzę aby klubu jeszcze przed licencją sie o niego biły,bo takich chłopaków z podobnymi do jego umiejętnościami można spotkac w każdym klubie. Jego szanse w odejsciu z Lublina upatruje tylko i wyłącznie w Rzeszowie i starym Stachyrze...

Z drugiej strony nasuwa sie pytanie czy gdyby klub dołożył do szkolenia Rafała to miałby pewniość ze Rafał nie pojdzie tam gdzie mu zaproponuja więcej pieniedzy?? Nie sądzę...
MOTOR LUBLIN
Obrazek

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#60 Postautor: Cooper » 6 czerwca 2005, o 17:33

Regdal pisze: Tam się jeździ gdzie lepiej płacą,takie czasy.

Najpierw trzeba zaczac jezdzic. Zadne zawody nie odjechane i beda sie o niego kluby extraligowe zabijac? Bez przesady. A przechodzic z jednego klubu I ligi do drugiego-na obcy tor i w nowe srodowisko...hmm, duze ryzyko.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Awatar użytkownika
sadychor
Kadrowicz

#61 Postautor: sadychor » 6 czerwca 2005, o 17:42

Smirnek pisze:Ja bym dorzucił jescze do tego Polonię Piła. Oni praktycznie swoimi wychowankami zdobywali medale DMP na przelomie wieków. A teraz wszyscy sobie dobrze radzą, jeden nawet jeździ w GP.
Morał: trzeba mieć dobrych juniorów żeby gdzieś zajść w tym sporcie.

Przywołana w w/w poście Piła była uwikałana w takie wydzieranie sobie szkółkowiczów. Ale jej czasy świetności jakoś dziwnie skończyły się razem z możliwością wydawania duużej kasy. Więc morał trzeba poszerzyć o możliwości finansowe :lol: , patrz Wrocław, którego wartościowych wychowanków można policzyć na palcach jednej ręki mało utalentowanego drwala po przejściach.

A tak w temacie, czy naprawdę Adaśko Pietraszko nie może zrobić coś z tymi motorami żeby ze startu jechały do przodu, a nie ryły w miejscu kołem :?: Tylko nie "uświadamiajcie" mnie, że to wina silników-to do tych "czepiających się" :wink: . Może planuje jakiś zakup :?: -pytanie do zorjentowanych.

Awatar użytkownika
Regdal
Zawodowiec

#62 Postautor: Regdal » 6 czerwca 2005, o 17:54

Najwidoczniej niezrozumieliśmy sie do końca.Przedstawiłem jedynie jeden z możliwych scenariuszy ,który w przyszłości może mieć miejsce (oby nie).Moim marzeniem jest oby jak najwięcej Lublinian jeździło w naszym klubie.Jednak na obecną chwilę nie ma tematu gdyż do uzyskania licencji Rafała jeszcze trochę czasu,a ponadto nikt nie jest w stanie przewidzieć,czy zda egzamin na licencję i co zaprezentuje potem jako zawodnik na torze.

Nie zapominajmy jednak o realiach jakie dominują w tym sporcie.Skoro młody chłopak szkolił sie tyle czasu na własny koszt nie spodziewajmy się ,że będzie ścigał się nawet dla rodzinnego miasta za przysłowiową oranżadę.

meesha
Trener
Kontakt:

#63 Postautor: meesha » 6 czerwca 2005, o 22:32

Regdal pisze:na obecnÄ… chwilÄ™ nie ma tematu

Święte słowa 8) :D

Tylko mam jedno pytanie bo nie wiem czy mi się śniło czy rzeczywiście był jakiś projekt aby od następnego sezonu w jakiś sposób "narzucić" na adeptów obowiązek zdawania licencji w barwach klubu gdzie uczyli się żużlowego rzemiosła oraz jazdy w tymże klubie przez pierwsze dwa lata po zdobyciu licencji :?: Mógłby mnie ktoś oświecić :?: :?:
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Shack
Administrator

#64 Postautor: Shack » 6 czerwca 2005, o 22:41

Zdaje sie ze ten przepis wszedl w zycie wraz z sezonem 2005.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#65 Postautor: papi » 6 czerwca 2005, o 22:42

meesha pisze:
Regdal pisze:na obecnÄ… chwilÄ™ nie ma tematu

Święte słowa 8) :D

Tylko mam jedno pytanie bo nie wiem czy mi się śniło czy rzeczywiście był jakiś projekt aby od następnego sezonu w jakiś sposób "narzucić" na adeptów obowiązek zdawania licencji w barwach klubu gdzie uczyli się żużlowego rzemiosła oraz jazdy w tymże klubie przez pierwsze dwa lata po zdobyciu licencji :?: Mógłby mnie ktoś oświecić :?: :?:

Rzeczywiscie był taki pomysł, ale nie jestem pewny czy dotyczylo to przyszlego sezonu, no i przede wszystkim nie wiadomo na czym stanęło, ale sam projekt na pewno był :wink: