07.08.2005r. Motor-Stal Rz.(play-off) --> Rewanż 14.08.05

żużel w Lublinie

Czy na mecz ze Stala powinnismy zaprosic obcokrajowca

Czas głosowania minął 7 sierpnia 2005, o 12:35

Tak
89
88%
Nie
12
12%

Liczba głosów: 101

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
KOTI

#276 Postautor: KOTI » 9 sierpnia 2005, o 10:43

Ja jestem za Jonasem :D

rob7
Senior

#277 Postautor: rob7 » 9 sierpnia 2005, o 11:26

Anglia na 99,9% dostanie dwa miejsca w GP i pewnie będą to Nicholls i Lee, bo kto? jeśli nawet GKSŻ zmieni regulamin na dwóch obco to pewnie w I lidze ci z GP jeździć nie będą mogli, nie sądze że pojawią się sponsorzy tak mocni że TZ będzie walczyć o e-lige więc potrzebny jest zespół który będzie w stanie u siebie wygrać z każdym więc potrzeba:
zainwestować w tor
już podpisać z Jonasem
rozglądać zię za juniorem
podpisać z Pawłem Staszkiem
a reszta gdy będzie znany regulamin sezonu 2006

Metalliczny
Senior
Kontakt:

#278 Postautor: Metalliczny » 9 sierpnia 2005, o 12:04

Być może macie rację, ba, zapewne macie rację, więc jeśli tak się stanie to nie pozostaje nam nic innego tylko wygrzebać kase i ściągać Petera. Joonas może być jako drugi obcokrajowiec, ale tylko w przypadku nawiezienia nawierzchni. Priorytetem jest Karlsson.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#279 Postautor: Cooper » 9 sierpnia 2005, o 12:10

Karlsson sie konczy. Z kazdym sezonem(szczegolnie pod koniec) jest coraz mniejszym pewniakiem na 12 punktow. powoli coraz wicej Baranskich bedzie go objezdzac. A juz wystep w DPÅš to w ogole za wysokie progi dla niego (w przeciwienstwie np. do Lee).
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

rob7
Senior

#280 Postautor: rob7 » 9 sierpnia 2005, o 12:14

z Peterem są trzy problemy, jest drogi a w Lublinie Joonas na przyczepnym torze gwarantuje podobne zdobycze punktowe, jeździ mało widowiskowo aczkolwiek skutecznie a jeśli nie walczy się o e-lige to potrzeba obco który przyciągnie dużą publikę a i na forum bodajże rzeszowskim wyczytałem że zamierza kończyś karierę

Awatar użytkownika
Łoptymista
Trener

#281 Postautor: Łoptymista » 9 sierpnia 2005, o 12:32

Cooper pisze:Karlsson sie konczy. Z kazdym sezonem(szczegolnie pod koniec) jest coraz mniejszym pewniakiem na 12 punktow. powoli coraz wicej Baranskich bedzie go objezdzac. A juz wystep w DPÅš to w ogole za wysokie progi dla niego (w przeciwienstwie np. do Lee).

Tylko, że o ile dobrze pamiętam PK w ubiegłym roku był najlepszymz awodnikiem finału DPŚ.
Pewnie, że młodszy to on nie będzie, ale mam do niego większe zaufanie niż do Joonasa, który na twardym torze traci wiele ze swojej przebojowości. Nie wiem też czy w przyszłym roku u nas nie będziemy mieli non stop twardego toru, bo kopnego nie będzie z czego z robić.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#282 Postautor: Gelo » 9 sierpnia 2005, o 13:00

Karlsson się kończy... hm. No to przypatrzmy się bliżej:
Elitserien: Karlsson - 4 średnia (2,429) - Kylmaekorpi - 21 średnia (1,884)
Elite League: Karlsson - 4 średnia (2,376) - Richardson - 13 średnia (2,168), Kylmaekorpi - 27 średnia (1,843)
I liga: Karlsson - 2 średnia (2,545) - Kylmaekorpi - 5 średnia (2,367).
Liczby nie kłamią - o ile w polskiej lidze różnica nie jest aż tak wyraźna (brak klasowych zawodników), to w konfrontacji z najlepszymi na świecie Petera i Kylmka dzieli prawdziwa przepaść. Dlatego proponuję odstawić na bok osobiste sympatie (bo te nie jeżdżą) i skupić się na sprawach merytorycznych.
PS.
Podam jeszcze wyniki z poprzedniego DPÅš:
Rickardsson 12, Max 9, Lindback 9, Jonsson 7, Karlsson 12 (w,3,3,3,3)
Ostatnio zmieniony 9 sierpnia 2005, o 13:10 przez Gelo, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Lublin_Fan
Zawodowiec

#283 Postautor: Lublin_Fan » 9 sierpnia 2005, o 13:01

Mnie ciekawi bardzo kwestia czy Jerzy Głogowski będzie prowadził drużynę również w przyszłym roku. Jeżeli tak to dalej muszą nastąpić pewne ruchy. Trener ma przekonanie do zawodników, którzy walczą o każdy centymetr toru i cechują się zadziornością. Typ startowca mu nie odpowiada. Zatem można spodziewać się tego, że ze względu na wizję Głogowskiego z Lublina powinni wylecieć Franków i Pietraszko. Zostaliby Piszcz i Jeleniewski. Skoro trener chce mieć w zespole samych fighterów to dosypanie nowej nawierzchni jest niezbędnę. Zatem robota dla Joonasa się u nas znajdzie bo zawodnik idealnie pokłada się z oczekiwaniami Głogowskiego. Ale powtarzam: przy założeniu, że Głogowski nadal treneruje a klub liczy się z jego zdaniem.

Perspektywa może nie najsilniejszej drużyny, ale złożonej z kilku kamikadze robi na mnie wrażenie i chciałbym taką ekipę widzieć w nowym roku i koniecznie na przyczepnym torze. Joonas, Knapp, Piszcz, Jeleniewski...
byłoby co oglądać.

Pozdr.

rob7
Senior

#284 Postautor: rob7 » 9 sierpnia 2005, o 13:10

...ale chociaż jeden startowiec przydały się... Paweł Staszek byłby dobrym uzupełnieniem druzyny zaproponowanej przez Lublin_Fana wówczas frekwencja byłaby zdecydowanie wyższa niż w tym roku nawet gdybyśmy nie walczyli o e-ligę

Awatar użytkownika
papi
Trener

#285 Postautor: papi » 9 sierpnia 2005, o 13:21

Gelo pisze:PS.

podane przez Ciebie wyniki ligowe dają do myślenia, ale nie rozumiem po co podajesz wyniki DPŚ sprzed roku. Lepiej podać sprzed kilku dni :wink: Richardson 12 (0,3,3,3,0,3) i Karlsson 4 (2,0,1,1,0). A tak wracając do wynikow sprzed kilku lat to pamiętam rok 2003 i występ mało znanego wtedy Joonasa Kylmäkorpiego w turnieku eliminacyjnym. Finlandia zajęła 3 miejsce z 32 punktami na koncie, a dorobek Joonasa był następujący: (3,2+2,3,1,3,2) 16 :wink:
Ostatnio zmieniony 9 sierpnia 2005, o 13:22 przez papi, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Lublin_Fan
Zawodowiec

#286 Postautor: Lublin_Fan » 9 sierpnia 2005, o 13:22

rob7 pisze:...ale chociaż jeden startowiec przydały się... Paweł Staszek byłby dobrym uzupełnieniem druzyny zaproponowanej przez Lublin_Fana wówczas frekwencja byłaby zdecydowanie wyższa niż w tym roku nawet gdybyśmy nie walczyli o e-ligę

Staszek po tym sezonie to będzie miał oferty z Eligi. Zapomnijmy. Wczoraj zrobił 17 pkt z Ostrowem. Myśle, że startowiec gwarantujący 7 pkt w meczu to Sebastian Trumiński. I w przeciwieństwie do Pietraszki nie daje się wymijać środkiem toru byle frajerowi, ale potrafi bronić pozycji. Kto był rok temu na meczu play off z Gdańskiem to wie o czym mówię.

Pozdr.

rob7
Senior

#287 Postautor: rob7 » 9 sierpnia 2005, o 13:32

...to bedzie zależało od ilości obco w nowym sezonie, porozmawiać nie zaszkodzi a może będzie wolał być liderem w I-lidze niż średniakiem w e-lidze, wszystko jest kwestią ceny no i jednak na tym torze się wychował, przykład Kuciapy pokazuje że nie można tematu Staszka odpuścić bo będzie miał oferty z e-ligi

rob7
Senior

#289 Postautor: rob7 » 9 sierpnia 2005, o 13:46

to może najwyższy czas podziękować sponsorowi tytularnemu i szukać takiego który jest zainteresowany sponsoringiem a nie opalaniem zębów przecież Towarzystwo Żużlowe może rozwiązać umowę jeżeli nie jest realizowana, ba nawet sądownie dochodzić roszczeń jesli takowe są

Awatar użytkownika
papi
Trener

#290 Postautor: papi » 9 sierpnia 2005, o 13:50

apropos jazdy Staszka w TŻ. W ostatnim tygodniku żużlowym jest wywiad ze Stachem, poruszony jest też temat jego jazdy w Lublinie:

- Tygodnik żużlowy: W obecnej sytuacji chyba nie żałujesz, że nie odszedłeś do TŻ-u Lublin?
- Stacho: Po prostu działacze klubowi się nie dogadali. Nie ma już po co do tego wracać, bo jestem zawodnikiem GTŻ-u Grudziądz. Nie ma w tym przypadku czego żałować.
- Masz jakiÅ› sentyment do lubelskiego klubu?
- Trudno powiedzieć, bowiem w Lublinie jeździłem w sumie bardzo krótko. Bardziej z tym klubem był związany Grzegorz Knapp. Gdyby lublinianie spadli z ligi, to nie przejmowałbym się jakoś szczególnie. Przecież wiadomo, że moim klubem jest GTŻ Grudziądz i dla niego bije moje serce.
- Teraz jesteÅ› bardziej kujawiakiem?
- Można nawet powiedzieć, że "krzyżakiem", bo bliżej Grudziądzowi do Torunia niż do Bydgoszczy. Dziesięć lat każdy w Grudziądzu Tob zdecydowanie więcej niż niecałe trzy w Lublinie

Wiadomo, że zawsze można prowadzić rozmowy, ale po pierwsze Paweł zapewne będzie miał oferty w e-ligi, a po drugie po tym wywiadzie chyba mamy jasną odpowiedź którą oferte wybierze jeśli będzie się zastanawiał nad jazdą w Grudziądzu i Lublinie :x

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#291 Postautor: Cooper » 9 sierpnia 2005, o 13:53

Heh, wlasnie przytoczenie wynikow zeszlorocznego DPÅš i tegorocznego pokazuje najlepiej, ze Karlsson sie konczy :wink: Dziekuje ze przytoczenie tego argumentu.

Do Lublin_Fana: skoro Glogowski lubi walczakow, to nie rozumiem czemu zostawilby Jelenia startowca? Juz wiecej Franek walczy (chodzi o to, ze jak mu sie chce to jest skuteczniejszy w tej walce, a Jelen raczej mniej).

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#292 Postautor: Gelo » 9 sierpnia 2005, o 14:21

papi pisze:
Gelo pisze:PS.

podane przez Ciebie wyniki ligowe dają do myślenia, ale nie rozumiem po co podajesz wyniki DPŚ sprzed roku.

... bo odpowiadam na poprzedzający wpis Łoptymisty. Chcę udowodnić, że teza "Karlsson sie kończy" to bzdura i że każdemu może trafić sie słabszy dzień. W ostatnim DPŚ Rickardsson zdobył niewiele więcej punktów od Petera. Czy to oznacza, że się kończy?
Heh, wlasnie przytoczenie wynikow zeszlorocznego DPÅš i tegorocznego pokazuje najlepiej, ze Karlsson sie konczy :wink: Dziekuje ze przytoczenie tego argumentu.

Aha - czyli Gollob w zeszłym roku na DPŚ się skończył a teraz ożył.
Ostatnio zmieniony 9 sierpnia 2005, o 14:32 przez Gelo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Lublin_Fan
Zawodowiec

#293 Postautor: Lublin_Fan » 9 sierpnia 2005, o 14:23

Cooper pisze:Do Lublin_Fana: skoro Glogowski lubi walczakow, to nie rozumiem czemu zostawilby Jelenia startowca? Juz wiecej Franek walczy (chodzi o to, ze jak mu sie chce to jest skuteczniejszy w tej walce, a Jelen raczej mniej).

Sprecyzuj Cooper. jestem przekonany, że chciałeś napisać o walce z torem ;)
Poruszyłeś kwestię wg mnie dyskusyjną. Franków i Jeleń mają średnie biegowe bardzo zbliżoną i w sumie mozna powiedzieć, że ich skuteczność jest jednakowa. Ja oglądam jednak z większą przyjemnością jazdę Jeleniewskiego.

Pozdr.

Awatar użytkownika
Prymus
Junior
Kontakt:

#294 Postautor: Prymus » 9 sierpnia 2005, o 15:01

Lublin_Fan pisze:Franków i Jeleń mają średnie biegowe bardzo zbliżoną i w sumie mozna powiedzieć, że ich skuteczność jest jednakowa. Ja oglądam jednak z większą przyjemnością jazdę Jeleniewskiego

Tylko zauważ jeszcze różnicę w średniej biegopunktowej na wyjazdach... :roll:
Jeleń jest jeszcze chyba za mało doświadczonym zawodnikiem, aby punktować u przeciwnika podobnie jak u siebie. Nie bronie Frankowa, ale biorąc pod uwage te argumenty Daniel wypada mniej korzystnie.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
jas
Senior
Kontakt:

#295 Postautor: jas » 9 sierpnia 2005, o 15:19

Cooper pisze:(...)Do Lublin_Fana: skoro Glogowski lubi walczakow, to nie rozumiem czemu zostawilby Jelenia startowca? Juz wiecej Franek walczy (chodzi o to, ze jak mu sie chce to jest skuteczniejszy w tej walce, a Jelen raczej mniej).

i tutaj poruszyles chyba najwazniejsza kwestie :lol: . Frankowi czesciej sie "nie chce" niz "chce" i na prawde dziwie sie, ze znajduje sie jeszcze ktos, kto che Franka zostawic na kolejny sezon. Franek srednia na wyjazdach podbil sobie meczami o pietruszke (Gorzow i Rybnik), gdzie jego punkty byly zupelnie niepotrzebne. kiedy jego wieksz zdobycz punktowa mogla zmienic wynik meczu na nasza korzysc to Frankowi sie "nie chcialo".

ps. chyba troche zboczylismy z tematu :wink:
Srodmiescie zawsze z MOTOREM!!!

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#296 Postautor: Cooper » 9 sierpnia 2005, o 15:33

Lublin_Fan pisze:
Cooper pisze:Do Lublin_Fana: skoro Glogowski lubi walczakow, to nie rozumiem czemu zostawilby Jelenia startowca? Juz wiecej Franek walczy (chodzi o to, ze jak mu sie chce to jest skuteczniejszy w tej walce, a Jelen raczej mniej).

Sprecyzuj Cooper. jestem przekonany, że chciałeś napisać o walce z torem ;)
Poruszyłeś kwestię wg mnie dyskusyjną. Franków i Jeleń mają średnie biegowe bardzo zbliżoną i w sumie mozna powiedzieć, że ich skuteczność jest jednakowa. Ja oglądam jednak z większą przyjemnością jazdę Jeleniewskiego.

Pozdr.

Franek ma bardziej spektakularne ataki i jesli chce mu sie, jest bardziej walczny. Tylko on tak chodzi po bandzie :D On potrafi przejsc z 4 pozycji na 1 ( w tym sezonie raz mu sie to zdarzylo, niepamietam w jakim meczu), on jako jedyny wyprzedzal na trudnym torze w Opolu. A jesli chodzi o Jelenia to w pamieci utkwily mi przegrane pojedynki z Hlibem. Genralnie Jelen kojarzy mi sie "ze stara szwedzka szkola" start i do przodu. I to na razie tylko na naszym torze. (bo na innych mu sie nie chce?).

Wole Franka na przyszly sezon niz Pietraszke.

woocash
Szkółkowicz

#297 Postautor: woocash » 9 sierpnia 2005, o 16:06

porownanie jelen a frankow jest dosyc dziwne ... poniewaz jeleniewski nie zapominajmy ze jezdzi pierwszy rok w gronie seniorow , poza tym u tego zawodnika widac zdecydowany progres wynikow ,no i jazda zdecydowanie lepsza niz w latach ubieglych i nie wymagajamy ze jelen bedzie jezdzil przyzwoicie w lublinie jak i na wyjazdach , chlopak sie rozwija wiec ma czas powiedzmy jeszcze w przyszlym sezonie ,zeby popracowac nad obcymi torami ( a jelen niestety nie ma talemtu hliba, kolodzieja czy rempaly - to jest po prostu nasz jelonek)

a frankow - to az zal patrzec co sie z tym zawodnikiem dzieje, zadnego postepu .. facet stoi w miejscu jesli chodzi o speedway i nic nie zapowiada zeby z takim podejsciem i z taka jazda frankow mogl osiagnac cos wiecej niz teraz , czyli nic ... ( a tak fajnie pojechal w pierwszym meczu w naszych barwach,az bylo milo popatrzec jak walczyl ... eh )

Awatar użytkownika
jas
Senior
Kontakt:

#298 Postautor: jas » 9 sierpnia 2005, o 16:07

jako, ze dykusja odbiegla od meczu temat zamykam. w tym temacie (Sezon 2006) proponuje kontunuowanie "kompletowania" skladu na przyszly sezon 8) .
Srodmiescie zawsze z MOTOREM!!!

Manitou
Kadrowicz
Kontakt:

#299 Postautor: Manitou » 11 sierpnia 2005, o 12:56

meesha w założonym przez siebie temacie napisał:
Nie wiem jak to się stało, ale do tej pory (a mamy już czwartek) takiego tematu nie było
no jak nie ma jak jest....nabijaczu.... :wink:

meesha
Trener
Kontakt:

#300 Postautor: meesha » 11 sierpnia 2005, o 12:58

Jak to się mówi - gdzie kucharek sześć... :D Tak to jest jak kilku moderatorów kombinuje w tym samym czasie coś na forum a każdy ma inną koncepcję :lol: Ja tam uważam, że każdy mecz = osobny temat :D I już nie nabijam 8)
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...