Stadion przy Al.Zygmuntowskich 5

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Shack
Administrator

#551 Postautor: Shack » 11 września 2005, o 23:59

Niestety winni są za równo kibice jak i policjanci. Oczywiście kibice zaczeli. Cała awantura zaczeła się juz w 5 minucie, kiedy to Motorowcy chcieli wedrzeć się do sektora Avi. Na stadionie nie było jeszcze policji. Ochroniarze walczyli do ostatniej kropli krwii. Koledzy wynosili rannych ochroniarzy a właściwie ciągneli ich na środek sektora. Za to nalezy się wielki szacunek ochroniarzom. Strach pomyśleć co by sie stało jakby wpadli na sektor Avi. Z tych 50 ludzi została by miazga. Chwilami ochroniarze musieli walczyć w pojedynke. Wyglądało to jak na wojnie. Sprawe załagodziło wkroczenie policji. Spokój był do 85 minuty kiedy to po wyprowadzeniu kibiców avi do autokarów, policja nie wiedzieć czemu ryszuła w strone "żylety" strzelając z gumowych kul i przeganiając Bogu ducha winnych ludzi na środek żylety. Po drugiej stronie została sama ochrona i zaczeła się znów walka. No i kolejna decyzja policji. Wysłano następny odział do strzelania na drugiej prostej. Sytuacja była tak dramatyczna, że przy bramie parkingu leciały deski i kawamienie trafiając w dzieciaki. Przy mnie oberwał może 13 letni chłopak. Nie rozumiem jednego, czemu policja nie wyszła ze stadionu razem z kibicami avi, po co była ta pacyfikacja, może trzeba było pokazać kto tu rządzi....

Awatar użytkownika
Kaka
Szkółkowicz
Kontakt:

#553 Postautor: Kaka » 12 września 2005, o 07:52

Przede wszystkim szkoda , że uroczystość 55-lecia klubu miała tak fatalny finał. Większość ludzi przybyła na stadion w celu obejrzenia meczu, dopingu, zrobienia oprawy itp. Niestety trafiła się również grupa chuliganów, niemogących spokojnie wytrzymać 90 minut spotkania (które zresztą stało na słabym poziomie...no i co gorsza Motor w fatalnym stylu przegrał).
Szkoda włożonego trudu ludzi, którzy chcieli świętować tę uroczystośc, szkoda pana Dębińskiego, który latał od policji do zadymiarzy, próbujac negocjować...niestety jego mediacje niewiele pomogły.
Nie da się ukryć, że zamieszki zapoczątkowali zadymiarze, ale szkoda też, że przez głupie(nierozsądne) zachowanie policji ucierpieli także normalni kibice.
Obrazek

Michael

#554 Postautor: Michael » 12 września 2005, o 08:37

Niestety w Lublinie nie bedzie bo nie ma klimatu do pilki...bo...mamy (albo i nie mamy)kibicow pilkarskich tylko bezmozgowcow.
Dobrze ze Gornik jest w tej ekstraklasie to normalni moga sobie tam chociac pojechac.
Nigdy nielubilem nienawidzilem pilki za to ze maja tak zkretynialych kibicow.

Ale najwieszke wresz szokujace jest to ze sponsoruje ich ktos taki jak Perla czu Lubzel :!:
Nie wiem co te firmy widza w reklamowaniu sie na niczym bo tak mozna nazwac mecze Motoru.

Czarek
Trener

#555 Postautor: Czarek » 12 września 2005, o 10:11

Kilka uwag o tym "meczu":
1) Chyba warto wydać trochę kasy na tzw. zakaz stadionowy i jednym ruchem uzdrowić sytuację niż czekać nie wiem na co.
2) Nie rozumiem dlaczego policja strzelała gumowymi kulami i armatkami wodnymi do dzieci i normalnych kibiców. Powinni strzelać i to z ostrej amunicji z bliskado ludzi bezpośrednio ich atakujących.
3) Policja powinna zezwolić debilom na tzw. ustawki w ustronnym miejscu. Wyżyliby się, wybili bez zagrożenia dla niewinnych ludzi i mienia.
4) Widziałem jak debile prali tych ochroniarzy (zatrudnionych przez klub, z którym niby się identyfikują) jak ci ochroniarze łapiąc się za głowy uciekali z sektora, a teraz dwóch z nich ma złamane czaszki...
5) Szkoda tej frekwencji (rekord, chyba od ostatniego pobytu Motoru w I lidze), bo z pewnością w ciągu kilku nastepnych sezonów nie zostanie pobity.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

Awatar użytkownika
Lublin_Fan
Zawodowiec

#557 Postautor: Lublin_Fan » 12 września 2005, o 11:55

A mój samochód po raz kolejny miał zajebistego farta. Był zaparkowany przy bramie głównej, ale oprócz totalnego zabłocenia (co oni kurwa tankują??) przez armatkę wodną nie stało mu się nic więcej.
Anyway, bardzo ciesze się, że już niedługo nie będę miał z piłką nic wspólnego.

Pozdr.

Awatar użytkownika
yamahaR1
Senior

#558 Postautor: yamahaR1 » 12 września 2005, o 14:03

Dokładnie jest tak jak Gawrzyk napisał "młodzi policjanci i młodzi kibice - kretyni kontra kretyni". Z takim wyszkoleniem i inteligencją tej naszej policji też daleko nie zajdziemy. Co on sobie myśli jak strzela gumowymi kulami na oślep i do niewinnych ludzi ? Albo jakiś starszy facet się wypowiadał dla gazety, że szedł sobie sam nic nie robił a po drugiej stronie ulicy kilkunastu policjantów i któryś z nich do faceta strzelił. Idioci w mundurach i tyle.
Ale absolutnie nie jestem po stronie tych kiboli, jak dla mnie po policja mogłaby ich jakoś zepchnąć do wolnego sektora rozwinąć szybko jakąś siatke zamknąć im droge ucieczki i zrobić jak ruscy komandosi, zagazować .

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#559 Postautor: Gelo » 12 września 2005, o 14:34

Nie bronie policjantów, ale mowienie, że oni są tak samo winni jak debile w szalikach to nieporozumienie. Jest to nic innego jak próba odwrócenia uwagi od istoty problemu. Winni są tylko i wyłącznie szalikowcy - nikt inny. Bzdurą jest też gadanie że policja wali na oślep. Z boku fajnie jest krytykować. Gorzej jakby przyszło samemu wyłapywać winnych, którzy mieszają się z przypadkowym tłumem. To nie takie proste.

Apocalips
Zawodowiec
Kontakt:

#561 Postautor: Apocalips » 12 września 2005, o 15:44

Bardzo trafne stwierdzenie Shacku. Nie wiem co Policja miała na celu spychając kordonem spokojnie siedzących ludzi na wyjściu z pierwszego łuku, na dodatek strzelając. Połowa siedzących tam ludzi tak się przestraszyła, że zaczęła uciekać. Dzieci, kobiety - białe kaski nie patrzyly do kogo strzelają. Co oni chcieli tym udowodnić ? Jacy to oni są wielcy ? Trzeba było spokojnie wyprowadzić Avię i ustawić się kordonem przed stadionem a nie pacyfikować spokojnych kibiców - tych prawdziwych, a nie zadymiarzy. Czysta GŁUPOTA !

BTW widzę, że niektórzy z Was to straszni egoiści. Ja nie lubię piłki więc zrównać piłkarzy z powierzchnią ziemi. Niech się wynoszą itp. itd. Tylko, że wczoraj na stadionie było niecałe 7 tysięcy ludzi. A ilu wszczynało burdy ? 100 ? Nawet nie. Reszta im tylko "kibicowała", szukała sensacji, "a nuż może dostanę kulką w łeb"? Dla mnie to była czysta głupota, że szli za nimi. Powinno się dorwać tą grupę awanturującą się i byłoby po krzyku. A tak był z tym problem jak stało za nimi kilkadziesiąt osób i im wturowało. Więc czemu zamykać w Lublinie stadion, w mieście którym jest naprawdę zapotrzebowanie na piłkę? Daję sobie rękę uciąć, że na pierwszym meczu II ligii w Lublinie będzie przynajmniej te 9-10 tysięcy ludzi. Ale do tej II ligii jest bardzo daleka droga. Zwłaszcza z taką grą jaką zaprezentowali wczoraj nasi piłkarze... Pomijam fakt, że jeśli tak dalej będzie działało polskie prawo to takie awantury mogą być na porządku dziennym. Wyłapać tych chuliganów i do paki !
"Bo serce bije mocniej niż pięści..." - Motor 1950 Lublin

Pozdrawiam - Apocalips

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#563 Postautor: Gelo » 12 września 2005, o 19:31

Z calym szacunkiem Gelu - wybierz sie kiedys na mecz pilki - obejrzyj zachowanie interweniujacej policji.

Ale ja własnie nie chodze na piłkę między innymi dlatego, żeby nie musieć oglądać interweniującej policji. Po prostu nie drapię się tam, gdzie mnie nie swędzi - co i Tobie z życzliwego serca polecam. A to, że na kopanej ziewam z nudów to druga strona medalu.
Niedawno krazyl po sieci film (byl tez do niego link na naszym forum) gdzie widac bylo kibicow bodaj Hetmana wsiadajacych spokojnie do autokaru i moment, w ktorym podbiega policjant i zaczyna okladac palka jednego z szalikowcow - z jakiego powodu? Pozostanie jego tajemnica...

To słynna sprawa. Oczywiscie że w policji są zarówno młodzi ludzie jak i zdarzają się kretyni, ktorzy na co dzień sie nudzą a jak mają okazję to walą pałami na oślep lub strzelają do weterynarza zamiast tygrysa. Ale nie popadajmy w paranoję obarczając policjantów winą za taką czy inną akcję. Nie jest łatwo spacyfikować ludożerców, którzy mocni są w kupie, rzucają kamieniami i znikają wśród bogu ducha winnych ludzi. Jakby policjanci nie zareagowali, zapewne byście teraz biadolili, że chuligani sie bili a policja stała z założonymi rękami. I tak i tak policja jest niecacy, a kibice w zasadzie są "spoko". A że kilkudziesięciu nie ma mózgów - to co z tego. To może nie do końca trafne porównanie ale Amerykanie puścili dwie bombki i szybciutko zakończyli wojnę z Japonią. A, że zginęły tysiące cywilów - sorry - taki lajf. Dlatego każdy ma prawo wyboru - oglądać trzecioligowych kopaczy i ryzykować zdrowiem za bandę kretynów czy siedzieć sobie w domciu popijać piwko i oglądać ekstraligę na polsacie sport. Ja wybieram to drugie.

Awatar użytkownika
Cz@rek
Trener

#564 Postautor: Cz@rek » 12 września 2005, o 19:49

Myślę że najlepszym rozwiązaniem dla wszystkich zainteresowanych byłoby jednak przeniesienie kopaczy na Kresową.I trzeba im tego życzyć i mocno wspierać w działaniach
na odzyskanie stadionu.Tylko czy Miasto zechce oddać swoją dojną krowę (giełda) :?:
Tam mogliby sobie zbudować nawet twierdzę obronną...
A tak trzeba się martwić czy zmknięcie stadionu nie spowoduje odwołanie planowanego
turnieju żużlowego :? :?: Wojewoda może wszystko,policja da sygnał że obiekt nie spełnia
wymogów bezpieczeństwa i ...po zawodach...

Awatar użytkownika
istred
Trener

#565 Postautor: istred » 12 września 2005, o 20:37

Ale ja własnie nie chodze na piłkę między innymi dlatego, żeby nie musieć oglądać interweniującej policji. Po prostu nie drapię się tam, gdzie mnie nie swędzi - co i Tobie z życzliwego serca polecam. A to, że na kopanej ziewam z nudów to druga strona medalu.
Nie widziałem, nie byłem, nie interesuje mnie to, ale i tak wiem najlepiej.

Policja tylko czeka na konfrontację z chuliganami, na ich prowokację, mogą wtedy ponapier*alać sobię do woli i nikt im nic nie powie, bo przecież to tamci zaczęli...

lucki73
Kontakt:

#566 Postautor: lucki73 » 12 września 2005, o 21:06

istred pisze:

Policja tylko czeka na konfrontację z chuliganami, na ich prowokację, mogą wtedy ponapier*alać sobię do woli i nikt im nic nie powie, bo przecież to tamci zaczęli...

Masz rację Istred, bo przecież z mocy ustawy Policja jest powołana do jak to subtelnie nazwałeś "ponapier*alania" (jedna gwiazdka wystarczy?) bogu ducha winnych ludzi. Oni nie mają po prostu co robić, tylko czekają kiedy by tu przypier*lić wygolonemu na łyso, w kapturze, z mięsem na ustach 15-latkowi. To ich wzmacnia, prawda? Ehh.

Bimmer, Gelo - 100000% racji.
Motor powinien sobie rozgrywać sezon przy zamkniętych trybunach. A o przeniesienie takich zachowań na stadiony żużlowe jestem spokojny. Kibic żużlowy trochę się różni od kibica "kopanej" i myślę, że szybko takie incydenty byłyby duszone w zarodku, czego sam byłem i świadkiem i uczestnikiem.

ukłony
lucki73
Motor Lublin AD 2006:
9. P.Karlsson
10. D.Jeleniewski
11. T.Piszcz
12. P.Staszek
13. D.Śledź/G.Knapp???
14. R.Klimek
15. K.Kępa
rez. S.Trumiński, J.Mordel, M.Michaluk, K.Polak
i... szkolić oraz brać udział w MDMP i Lidze Południowej.

lucki73
Kontakt:

#567 Postautor: lucki73 » 12 września 2005, o 21:07

istred pisze:

Masz rację Istred, bo przecież z mocy ustawy Policja jest powołana do jak to subtelnie nazwałeś "ponapier*alania" (jedna gwiazdka wystarczy?) bogu ducha winnych ludzi. Oni nie mają po prostu co robić, tylko czekają kiedy by tu przypier*lić wygolonemu na łyso, w kapturze, z mięsem na ustach 15-latkowi. To ich wzmacnia, prawda? Ehh.

Bimmer, Gelo - 100000% racji.
Motor powinien sobie rozgrywać sezon przy zamkniętych trybunach. A o przeniesienie takich zachowań na stadiony żużlowe jestem spokojny. Kibic żużlowy trochę się różni od kibica "kopanej" i myślę, że szybko takie incydenty byłyby duszone w zarodku, czego sam byłem i świadkiem i uczestnikiem.

ukłony
lucki73
Motor Lublin AD 2006:

9. P.Karlsson

10. D.Jeleniewski

11. T.Piszcz

12. P.Staszek

13. D.Śledź/G.Knapp???

14. R.Klimek

15. K.Kępa

rez. S.Trumiński, J.Mordel, M.Michaluk, K.Polak

i... szkolić oraz brać udział w MDMP i Lidze Południowej.

Shack
Administrator

#568 Postautor: Shack » 12 września 2005, o 21:14

Powtarzam po raz czwarty. Policja mogła wyjść ze stadionu i odblokowac sektory zaraz po wyjściu kibiców avi. Po jaką cholere broniono puste sektory bez kibiców. Trzeba było wyjść ze stadionu, najwyżej osłaniając się odziałem z bronia. Walka by się skończyła bo nie było by się z kim bić. Niestety nasza policja ma swoje ambicje i nie mogła tego zostawić od tak. Nalezało pokazać, kto dyktuje warunki.

Awatar użytkownika
_piotrusss
Kadrowicz

#569 Postautor: _piotrusss » 12 września 2005, o 21:20

Najśmieszniejsze, że najwięcej wiedzą i najgłośniej krzyczą w tym temacie osoby, które nie były na tym meczu... ani na żadnym innym motoru.
Ostatnio zmieniony 13 września 2005, o 16:27 przez _piotrusss, łącznie zmieniany 1 raz.
Zrobił wilk elektrownię, lecz by prąd uzyskać
Spalał w niej cały węgiel z kopalni od liska.
Kopalnia z elektrowni cały prąd zżerała,
Stąd brak światła i węgla. Ale system działa!
Andrzej Waligórski

Awatar użytkownika
papi
Trener

#570 Postautor: papi » 12 września 2005, o 21:36

nie moge uwierzyć jak czytam, że dla niektórych policja nie jest winna niczemu i postąpiła tak jak powinna. Shack i jeszcze kilka osób przedstawiają sytuacje chyba najjaśniej jak mogą, ale widac nie wszyscy to potrafią zrozumieć.

Wszyscy chyba pamiętają test na policje, który rozwiązywało sporo osób z forum. Pytanie z którego ja najbardzej się śmiałem brzmiało:
"Do podstawowych zadań policji należy......ochrona życia i zdrowia ludzi oraz mienia przed bezprawnymi zamachami naruszającymi te dobra". Czy wczoraj podczas meczu strzelając w tłum niewinnych ludzi tak właśnie postąpili policjanci :?: :?: Nie tłumacze chuliganów, bo oni ponoszą winę za zajścia, poprzewracane samochody, wybite szyby i ranne osoby. Ale nie od dziś wiadomo, że fani Motoru są jedną z bardziej agresywnych grup w Polsce (nie uogólniam, mówie o tej części, która regularnie wszczyna awantury), a mecze derbowe zawsze wywołują emocje. O tym, że mecz nie odbędzie się w atmosferze pikniku było wiadomo (mimo obchodzenia rocznicy klubu) i właśnie zachowanie porządku na trybunach było zadaniem policji. Niestety kiedy doszlo do zamieszek policjanci jak już słusznie zauważono, chcieli na siłę udowodnić, że im wszystko wolno i skutki mamy jakie mamy :x

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#571 Postautor: Gelo » 13 września 2005, o 12:02

Ale nie od dziś wiadomo, że fani Motoru są jedną z bardziej agresywnych grup w Polsce
Dlatego albo trzeba ich odizolowac od społeczeństwa albo lać bez opamiętania pałami. (kurcze jaki sie ze mnie faszysta zrobił :D)
ps2. shacku proponuję zgłosić swoje propozycje komendantowi wojewódzkiemu jak należy chronic stadion, żeby nie reagować na lecące kamienie a jednoczesnie zapewnic bezpieczenstwo tym "grzecznym" - etat pewny i szybsza emeryturka :).

Awatar użytkownika
Kaka
Szkółkowicz
Kontakt:

#572 Postautor: Kaka » 13 września 2005, o 12:26

Dlaczego w tym temacie najwięcej do powiedzenia mają Ci, których na meczu nie bylo (Lucki, Gelo).
Nikt nie podważa tego, że za wszczęcie burdy na stadionie, jest odpowiedzialna grupa zadymiarzy, chcąca odbyć "konfrontacje" z przyjezdymi fanami ze Świdnika oraz policją.
Jednak ani Ty Lucki ani Ty Gelo nie byliście naocznymi świadkami "akcji odwetowej" policji, która skupiła się nie na li i wyłącznie wyłapywaniu i unieszkodliwianiu zadymiarzy, ale niestety też na uzyciu broni gładkolufowej oraz pałek w stosunku do osób postronnych.
Starającego się negocjować dyrektora klubu pana Dębińskiego ze strony policji wyśmiano i kazano wy***** (tak On sam wypowiedział się w "Magazynie Sportowym" tvp3 Lublin).
Sam byłem świadkiem jak ojciec chcący bronić własne dziecko krzyczał w stronie policji, aby nie strzelali, na co reakcją z ich strony było ponownie zdanie żeby wyp*****.
Piszecie, że trzeba pozamykać najlepiej stadiony, ale to niczego nie załatwi (przykład Mielca gdzie rozruby nie miały swojego początku na stadionie). Powinniście zrozumieć, że na piłkę chodzą ludzie, którzy lubią ten sport, chcą obejrzeć mecz, bo nie interesują ich burdy, bo są zwiazani z tym klubem (ja osobiście kopałem przez 2,5 roku w tramkarzach), bo mają na boisku grających kolegów, którym chcą pomóc dobrym słowem, dompingiem itd.
W każdym środowisku znajdą się "czarne owce", błedem jest myślenie panie Lucki, że na żuzel się "to" nie przeniesie (przykład: mecz Leszno-Zielona Góra- tam wcale nikt od razu nie tłumił incydentów w zarodku jak napisałeś).
Piłka nożna tak jak żużel jest dla ludzi i to kibice (nie zadymiarze), są ważnym elementem zarówno w tych dwu dyscyplinach jak i w każdej innej.
Serdecznie pozdrawiam.
Obrazek

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#573 Postautor: Gelo » 13 września 2005, o 12:59

Dlaczego w tym temacie najwięcej do powiedzenia mają Ci, których na meczu nie bylo (Lucki, Gelo).

A jakie to ma znaczenie czy sie było na meczu czy nie? Ja bez chodzenia wiem, że pseudokibole "Motóru" to półgłówki. Od dziesięcioleci tak jest i nic sie nie zmienia.

baranek
Junior

#574 Postautor: baranek » 13 września 2005, o 13:25

było mineło, bili się- bili, wyszli na debili- wyszli ale musimy uważać aby na tym memoriale tak nie było. Chodze na żużel od 1994 i ani razu nie spier...ałem przed policją, ani swoimi kibicami. Ale morze być tak że przyjedzie "profesor", przyjdzie hołoty i narobią burdelu. Morze być różnie :?: :?:

Awatar użytkownika
mikas
Trener
Kontakt:

#575 Postautor: mikas » 13 września 2005, o 13:28

Wypowiedz taksówkarza z którym jechał moj ojciec w niedziele wieczorem,po tych incydentach. Nie słowo w słowo ale oto co mówił:
"Przed meczem wiozłem na stadion pijanych kibiców,łysych, napakowanych. Mówili oni ze ich mecz nie interesuje, jadą na zadyme i dzis na stadionie spokoju być nie może i że już oni sie o to postarają." Taksówkarz mówił,że była to zorganizowana akcja i Ci debile tylko na zadyme sie nastawiają, to nie byli żadni kibice :!:

Moje zdanie jest takie, dopoki nie beda "przyznawane" i z całą stanowczościa respektowane tak zwane "zakazy stadionowe" + wysokie kary grzywny a nawet areszt to do burd bedzie dochodzić zawsze na takich meczach jak derby czy podobnych meczach tzw. podwyższonego ryzyka jak np. z Cracovią. Jeśli Policja nie bedzie skuteczna w wyłapywaniu takich debili i surowym ich karaniu a bedzie sie skupiac na strzelaniu do niewinnych ludzi to nigdy nic z tego nie będzie.
Nie potrafie zrozumiec sytuacji w której policja strzela do tłumu zamiast wyłapywać pojedyncze najbardziej agresytwne jednostki. Jest to delikatnie mowiac brak profesjonalizmu i tutaj można miec pretensje do tego,że policja nie jest odpowiednio szkolona i nie wie jak reagować w takich sytuacjach jak w niedziele. To tak jakby ktos ukradł powiedzmy komuś portfel na ulicy a za złodziejem by sie rzuciło kilka osób aby go łapać a policjant by w tamtą strone zaczą strzelać bo przeciez w tym tłumie jest złodziej wiec nie wazne ze moze ucierpiec uczciwy obywatel, trzeba strzelac do wszystkich a może sie trafi złodzieja (sytuacja troche przejaskrawiona ale tak wygląda praca policji z boku).
MOTOR LUBLIN
Obrazek