Skład na sezon 2006

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#1326 Postautor: Gelo » 21 listopada 2005, o 13:32

Podaj mi jeden powod dlaczego 48letni zawodnik jezdzacy od 31 lat w zielonej gorze i z srednia 4,6 ptk na mecz w elidze po przeniesieniu do Lublina do pierwszej ligi ma gwarantowac 8-9ptk? Bo tego zadna logika nie uzasadnia.

Mogę podać i wiecej niż jeden. Po pierwsze doświadczenie, po drugie sprzęt, po trzecie brak obciążeń związanych ze znajomością torów, po czwarte "nieodpuszczanie", po piąte niezły refleks, po szóste wyniki z turniejów indywidualnych na tle naszych asów, po siódme abmbicja w dwumeczu z Zielonką (a ambicji Tomkowi nie można odmówić). Wszystkie te argumenty są niewystarczające na Ekstraligę ale nam potrzeba 8-9 oczek a to poziom takich zawodników jak Trumiński czy Fijałkowski. Jak najbardziej jest to w zasięgu Huszczy.
Żeby było jasne - ja akurat do kandydatury "dziadka" podchodzę z dystansem. Byłbym "za" ale mam kilku swoich faworytów, którzy moim subiektywnym zdaniem byliby lepsi.

Awatar użytkownika
bkapusta
Trener
Kontakt:

#1327 Postautor: bkapusta » 21 listopada 2005, o 13:42

Gelo pisze:
Podaj mi jeden powod dlaczego 48letni zawodnik jezdzacy od 31 lat w zielonej gorze i z srednia 4,6 ptk na mecz w elidze po przeniesieniu do Lublina do pierwszej ligi ma gwarantowac 8-9ptk? Bo tego zadna logika nie uzasadnia.

Mogę podać i wiecej niż jeden. Po pierwsze doświadczenie, po drugie sprzęt, po trzecie brak obciążeń związanych ze znajomością torów, po czwarte "nieodpuszczanie", po piąte niezły refleks, po szóste wyniki z turniejów indywidualnych na tle naszych asów, po siódme abmbicja w dwumeczu z Zielonką (a ambicji Tomkowi nie można odmówić). Wszystkie te argumenty są niewystarczające na Ekstraligę ale nam potrzeba 8-9 oczek a to poziom takich zawodników jak Trumiński czy Fijałkowski. Jak najbardziej jest to w zasięgu Huszczy.
Żeby było jasne - ja akurat do kandydatury "dziadka" podchodzę z dystansem. Byłbym "za" ale mam kilku swoich faworytów, którzy moim subiektywnym zdaniem byliby lepsi.

Andrzeja moim zdaniem skresla jedna rzecz - wiek. Wiem wiem zdarza mu sie zaszalec na torze i utrzec nosa mlodszym ale nie wydaje mi sie zeby ten zawodnik szybko zaaklimatyzowal sie w klubie i zeby mialy mu sluzyc dojazdy na mecze do Lublina. Trzeba sobie jasno powiedziec ze inwestycja w zawodnika w tym wieku to bardzo, bardzo powaznie ryzyko.

Ja jednak obstawial bym taki sklad jak podalem tylko ze wzgledu na finase. Jesli rzeczywiscie jest kasa na transfery to mozna sie rozejrzec za jednym/dwoma porzadnymi seniorami i dobrym obcoa. Ale czy nas stac?:)
Póki stać mnie będę szalał,
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,
A nie czaić się z kwiatami.

Awatar użytkownika
Łoptymista
Trener

#1328 Postautor: Łoptymista » 21 listopada 2005, o 13:46

istred pisze:Paluch zostaje w Gorzowie.
http://sportowefakty.pl/index.php?dysc_ ... s_id=91407

Chyba nikt nie spodziewal sie, ze bedzie inaczej.
A jesli chodzi o Huszcze to nie rozumiem tych lamentow. To byloby realne wzmocnienie sily lubelskiej druzyny, szczegolnie w porownaniu do jej sily (prze)rażenia z tego roku. Huszcza jest ciagle zawodnikiem, ktoremu cwaniactwo iumiejetnosci pomoga przywiezc kazdego. Kiedys zatrudnilismy emeryta Stachyre i opuscilismu II lige. Moze teraz tez historia sie powtorzy z Huszcza i I liga ? :D
Poza tym rynek zawodnikow ciagle wyglada fatalnie i nie ma specjalnie w kim wybierac. Trzeba brac to co jest a pozniej odpowiednio zmotywowac do jazdy.
Trzeba tez dodac, ze pojawienie sie Huszczy w Lublinie byloby naprawde duzym wydarzeniem, nie tylko sportpowym ale tez marketingowym.

Danio

#1329 Postautor: Danio » 21 listopada 2005, o 13:50

Ja też podchodze do niego z dystansem. To co pisze Gelo ma pokrycie w słowach. Jest jeszcze dużo ale...Jesli chodzi o sprzęt- wcele nie wiadomo jak będzie z tym u nas! duża odległość między Lublinem a Zieloną G. czy zechce często przyjeżdzać na treningi :?: oby nie powtórzyła sie sytuacja jak z Frankówem, który narzeka a Mariusz też był z extraligowym doświadczeniem i rokował duuuże nadzieje w Lublinie!! Huszcza ma swoje lata i bardzo wątpliwe aby chciało się jemu na stare lata tyle dojeżdzać i mieszkać w delegacji w jakimś wynajmowanym mieszkanku dla niego :!:

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#1330 Postautor: Gelo » 21 listopada 2005, o 13:53

Andrzeja moim zdaniem skresla jedna rzecz - wiek.
A dlaczego skreśla? Czy przez to, że jest stary jeździ gorzej, bojaźliwiej? Widziałeś wyścig dodatkowy z Knappem? Czy zauważyłeś, żeby dziadek "pękał"? Ja uważam, że to wciaż bardzo odważny zawodnik, co mi osobiście bardzo imponuje. Co jak co ale nie można Huszczy odmówić jazdy z młodzieńczą fantazją, nawet na granicy faul, czy zarzucić mu braki kondycyjnye. Na żużlu jeżdżą zawodnicy, a nie dowody osobiste.
ps. co do obaw Danio - Huszcza uchodzi za człowieka bardzo obowiązkowego - pierwszy pojawia się na treningach, pierwszy wyjeżdza na tor po przerwie zimowej, jest punktualny i rzetelny. Nie ma podstaw do twierdzenia, że to się zmieni. A to, że komuś sie nie chciało przyjeżdżać pół Polski na treningi - nie można wszystkich mierzyć miarką jakiegoś tam kloszarda z Piły. Huszcza jest zawodowcem a nie popierdółką.
Ostatnio zmieniony 21 listopada 2005, o 13:59 przez Gelo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#1331 Postautor: istred » 21 listopada 2005, o 13:56

Spotkałem się właśnie z takimi wypowiedziami, kibiców z ZG lub drużyn przeciwnych, że Huszczy brakuje już siły i właśnie to nadrabia bardzo niebezpieczną jazdą.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#1332 Postautor: Gelo » 21 listopada 2005, o 14:05

istred pisze:Spotkałem się właśnie z takimi wypowiedziami, kibiców z ZG lub drużyn przeciwnych, że Huszczy brakuje już siły i właśnie to nadrabia bardzo niebezpieczną jazdą.

Etam - to bzdury, w których polscy kibice po prostu brylują. Ktoś kończy 30 lat i od razu patrzy mu się na ręce czy przypadkiem mu się już nie otwierają na zakrętach. A biednego Huszczę od 15 lat odsyła się na emeryturę. Nie trzeba słuchać gamoni - wystarczyło pójść na turniej prezydencki i zobaczyć jak dziadek popyla po kartoflisku, podczas gdy połowę młodsi nie potrafili pokonać łuku złamanym motocyklem. Przecież każdy kto był widział to na własne oczy - to nie jest mój wymysł.

Danio

#1333 Postautor: Danio » 21 listopada 2005, o 14:07

Co tak się czepiliście tego Huszczy! przecież są jeszcze inni zawodnicy do wzięcia!
jak już rozmawiacie o Huszczy, to porozmawiajmy o koledze jego klubowym Stojanie :!: wszyscy już o nim zapomnieli :?: a w zeszłym roku był już jedno nogą w Lublinie :!: ale wybrał Zieloną G. chyba teraz żałuje że wybrał extralige zamiast I ligi.
Osobiście wątpie aby Huszcza przyszedł do Lublina- jakoś nie mamy szczęścia do zawodników z Falubazu- Lublin chce a oni odmawiają, przykład- 100-jan, Alan Marcinkowski
Zgodze się Huszcza,100-jan, Burza, Robacki, są to zawodnicy którzy mogą być w czołówce I ligi w statystykach a na torach extraligowych niestety jeżdzą przeciętnie żeby nie napisać słabo. Przykładem dobrym może być Czerwiński-2004 sezon- klapa w Cz-wie, 2005- lider w Rybniku
Ostatnio zmieniony 21 listopada 2005, o 14:08 przez Danio, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
bkapusta
Trener
Kontakt:

#1334 Postautor: bkapusta » 21 listopada 2005, o 14:07

Ja poprostu uwazam, ze zmiana po 30 latach pracy miejsca tej pracy, kompletna zmiana otoczenia i jeszcze koniecznosc dojezdzania przez cala Polske to nic dobrego.
Ale oki odpuscimy kwestie Huszczy.

Moze ktos poda jakies inne nazwiska? Wiemy, ze mamy Knappa. Zostanie Jelen. Pewnie zostanie Piszcz... Staszek i Truminski zapewne z tymi wychowankami tocza sie jakies rozmowy. Jest Burza, Slabon, Pecyna, Wardzala, Jurczynski, Stojanowski...
Póki stać mnie będę szalał,
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,
A nie czaić się z kwiatami.

rob7
Senior

#1335 Postautor: rob7 » 21 listopada 2005, o 14:10

oczywiście bieg z Knappem o III miejsce pokazał wartość Huszczy, wszyscy się cieszą że
prdpisał Knapp a "dziadek" pokazał jednak że jeździć potrafi i należy dodać ża "Tomek"
ostatni raz jeździł w Lublinie że najstarsi górale nie pamiętają tak więc po kilku treningach jest to zaw0odnik na poziomie Grzecha i prawdopodobnie kasę zechce zarobić na torze a nie za podpis

Zaratustra
Kadrowicz

#1336 Postautor: Zaratustra » 21 listopada 2005, o 14:18

Trzeba sobie jasno powiedzieć, że bez względu na to, jaki skład zmontujemy, i tak murowanym faworytem będzie Zielona Góra.
Zaczęto budować skład od Grześka. I bardzo dobrze :!: Jest to dowód dla innych kandydatów, że chcemy "o coś" jechać. Myślę, że nie powinniśmy rozmawiać o tym, kogo koniecznie trzeba pozyskać, aby Extraligę wywalczyć, bo tak naprawdę, czy tak, czy tak, będą od nas silniejsi w tej lidze (przynajmniej na papierze). Trzeba zbudować właśnie taki skład, który umożliwi zwycięstwa ze wszystkimi u siebie, a także pozwoli w kilku meczach powalczyć o zwycięstwo na wyjeździe. I kiedy (daj...ktoś tam :wink: ) uda się pozyskać np.Staszka, Burzę, Joonasa, Jelenia, to powinniśmy wtedy skakać do góry, a nie martwić sie, czy taki skład zapewni awans, czy nie. Chodzi o to, żeby wreszcie tak naprawdę "chciało" się iść na żużel w Lublinie, pozdr.

PS. Co do Huszczy to nie martwiłbym sie, czy będzie mu się chciało przyjeżdżać na treningi. Chłop kocha ten sport, jak mało, który żużlowiec i profesjonalizmu można sie tylko od niego uczyć.

meesha
Trener
Kontakt:

#1337 Postautor: meesha » 21 listopada 2005, o 14:18

rob7 pisze:"Tomek"
ostatni raz jeździł w Lublinie że najstarsi górale nie pamiętają
Taaa... 10 października 2004 :D I w pierwszej części meczu łoił dupska młodszym od siebie o 20 lat bo ci nie potrafili po prostu poradzić sobie na wyjątkowo trudnym tego dnia torze, który wymagał doskonałej techniki i kondycji :P
Łoptymista pisze:Kiedys zatrudnilismy emeryta Stachyre i opuscilismu II lige. Moze teraz tez historia sie powtorzy z Huszcza i I liga ?
W ostatnbim sezonie nawet bez Huszczy prawie udało nam sie opuścić I ligę :lol: :wink:
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Awatar użytkownika
Lublin_Fan
Zawodowiec

#1338 Postautor: Lublin_Fan » 21 listopada 2005, o 14:21

istred pisze:Spotkałem się właśnie z takimi wypowiedziami, kibiców z ZG lub drużyn przeciwnych, że Huszczy brakuje już siły i właśnie to nadrabia bardzo niebezpieczną jazdą.

I niby co to jest za argument, skoro cały zużlowy Lublin popadł w sobote w radosny alkoholizm z powodu zakontraktowania Knappa - naczelnego kamikadze i fightera pierwszej ligi? Kylmakorpi również jeździ cholernie ryzykancko i nikomu to jakoś nie przeszkadzało.
Jeżeli klub chce zarabiać na biletach to musi kontraktować szaleńców. Inaczej zawody będą po prostu nudne.

Huszcza moim zdaniem to bardzo dobra propozycja. Facet ma olbrzymie doświadczenie oraz wiedzę odnoście wszystkich bez wyjątku torów w kraju i sposobów jazdy na nich. Jego wskazówki byłyby dla naszych zawodników bezcenne.

Rozweselają mnie natomiast wypowiedzi o zakontraktowaniu Jędrzejaka. Za czyje pieniądze? Skoro budżetu mamy mieć raptem 1,5 mln to uważam, że szczytem możliwości jest skład:
Knapp
Staszek
Kylmakorpi
Jelen
Huszcza
juniorzy

W miejsce Huszczy widziałbym ewentualnie Burzę. Gość ma odwagę i przez dwa lata w Tarnowie na tle wybitnych zawodników wcale nie dziadował. Oglądająć na własne oczy jego jazdę w finale DMP utwierdziłem się w przekonaniu, że na pierwszą ligę to dobry zawodnik. Jeżeli szukać kogoś na wolne miejsce to tylko zawodników z eligi. Oni mają i sprzęt i odpowiednie umiejętności. Nie ryzykowałbym natomiast szukania zawodników w 2 lidze. Janusz Stachyra w roku 2003 nie istniał, w sezonie 2005 Pietraszko też. Po co zatem znowu próbować scenariusza, który się nie udał.

Podziękowałbym również Piszczowi. On sie znowu połamie a my zostaniemy na lodzie. Jego kandydatura wchodziłaby w grę, gdyby podpis na kontrakcie nie był taki kosztowny. Ale niestety Tomek zawsze ma wygórowane rządania a nie gwarantuje niczego. Dlatego wolę za te pieniądze Huszczę lub Burzę.

W roku 2004 osiągnęliśmy baraże pomimo licznych kontuzji oraz braku krajowego lidera z prawdziwego zdarzenia. Dlatego uważam, że w obecnej sytuacji jest to również możliwe, chociaż Staszek akurat mógłby takim liderem być. W ubiegłym roku był przecież czwartym Polakiem pierwszej ligi.

Pozdr.

rob7
Senior

#1339 Postautor: rob7 » 21 listopada 2005, o 14:37

Huszcza przysłonił istotniejsze problemy, brak juniorów dających więcej niż jeden punkt
wprawdzie na rynku niewielu ich jest a co sądzicie; T.Schmidt z Opola nie miał sprzetu a coś tam jechał no i temat drugiego obco chyba jeszcze niezakończony
http://www.sportowefakty.pl/index.php?d ... s_id=91349

Awatar użytkownika
dilucio
Senior

#1340 Postautor: dilucio » 21 listopada 2005, o 14:41

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#1341 Postautor: Gelo » 21 listopada 2005, o 14:45

Co do juniorów - problem jest złożony. Tutaj próbowałbym upiec dwie pieczenie na jednym ogniu - czyli wzmocnienie się i osłabienie potencjalnego rywala. Zakładając, że dalej myślimy o Ekstralidze, do drugiego miejsca oprócz nas pretenduje Rybnik i Ostrów - rzucam propozycję - Patryk Pawlaszczyk. Jak szaleć to szaleć w swoim chciejstwie.
A Staszek - Toruń, Gdańsk, Grudziądz, Lublin - to na razie te miasta gdzie ma propozycje, a moze są jeszcze inne. Poczekajmy, nie panikujmy

Michael

#1343 Postautor: Michael » 21 listopada 2005, o 16:51

Chlopak nie bedzie chcial odejsc i sie tulac po Polsce.

Chyba jeszcze sie uczy a poza tym nie pusciliby go raczej :wink:

Ale zawodnik taki a pewno baaardzo by sie nam przydal.

Awatar użytkownika
mikas
Trener
Kontakt:

#1344 Postautor: mikas » 21 listopada 2005, o 16:52

Realnie patrząc to wybierać mozemy jedynie z takich tuz juniorskich jak Ciura,Schmidt czy Jurga. Pawlaszczyk to marzenie, które raczej jest poza zasięgiem naszego klubu.

P.S.Sting mialeś jeść obiad a nie na forum pisać :wink:
MOTOR LUBLIN
Obrazek

baranek
Junior

#1345 Postautor: baranek » 21 listopada 2005, o 19:13

huszcza spokojnie dał by rade przywozić po 10 pkt. ale jest to zawodnik wiekowy(jak wszyscy wiedzą) i wystarczy jaeden upadek i już zakończy kariere i jeszcze lipa z tymi dojazdami

auganoff
Szkółkowicz
Kontakt:

#1346 Postautor: auganoff » 21 listopada 2005, o 20:35

A mnie się skład marzy taki:

1.Staszek
2.Knapp
3.Huszcza (ew. Burza)
4.Trumiński
5.Joonas (jeśli z tą extraligą to nie lipa i będą zapewnione finanse - któryś z Karlssonów)
6.Jurga/Płuska???
7.Michaluk/Polak/Klimek

Pierwszy rezerwowy - Daniel, oczywiście z szansami na pierwszy skład, jeśli się przebije.
No i oczywiście superrezerwowy - Jurek, bez którego to wszystko nie miałoby najmniejszego sensu. :lol:

Co Huszcza umie, to pokazał w Memoriale, jego przewaga nad Burzą to szósty zmysł, który sprawia, że mimo odważnej jazdy startuje praktycznie bez kontuzji - w przeciwieństwie do Staszka - to z kolei wyjątkowy pechowiec, no i olbrzymie doświadczenie Tomka. Zgadzam się z bodajże Meeshą - efekt marketingowy też ma swoje znaczenie.

Jędrzejak i Pawlaszczyk - marzenie ściętej głowy. Pół extraligi bije się o Jędrzejaka, jeśli zostanie w 1 lidze to tylko w Ostrowie. Pawlaszczyka nie puszczą - no i jaką on ma motywację, żeby zostawiać rodzinny Rybnik, gdzie juniorzy mają świetne warunki?

Mało się pisze o Trumińskim, ale to dobra druga linia - 2 ostatnie sezony - 1,7 - 1,8 pkt, startowiec, niepodatny na kontuzje. Nie lubię go, ale jako że byłby przydatny w drużynie jestem gotów się poświęcić. :wink: Nieudany Memoriał niczego nie zmienia. Moim zdaniem znacznie mniej ryzykowna kandydatura niż Jurczyńskiego (chociaż te 7 pkt w ZK...)

Co do obcokrajowców jak wyżej. Fajnie byłoby mieć i Joonasa i Petera lub Maxa. Joonas jako tańsza i bardziej efektowna alternatywa na mecze u siebie, ale rozumiem, że to raczej nierealne - każdy z nich chciałby mieć gwarancję możliwie dużej liczby startów.

Davv
Kadrowicz

#1347 Postautor: Davv » 21 listopada 2005, o 20:52

auganoff pisze:A mnie się skład marzy taki:

(...)
4.Trumiński
(...)

Pierwszy rezerwowy - Daniel, oczywiście z szansami na pierwszy skład, jeśli się przebije.

O maj Gad. Facet, czy Ty poważnie to pisałeś. Jeśli chodzi o tych dwóch zawodników to ich umiejętności są na podobnym poziomie. Jednak Jeleń ma przewagę w dwóch elementach: profesjonalne podejście do wykonywanego zawodu, drugi to wiek, który pozwala realnie myśleć o jego rozwoju jako żużlowca. Żaden Trumiński, jeśli już to nie jako podstawowy zawodnik.

Awatar użytkownika
_piotrusss
Kadrowicz

#1348 Postautor: _piotrusss » 21 listopada 2005, o 21:05

Daniel zrobił bardzo duży skok pod względem umiejętności i podejścia do obowiązków. Oczywiście, nie często błyszczał na wyjazdach, ale moim zdaniem jest to kwestia doświadczenia. Nie wyobrażam sobie składu TŻ-tu bez Daniela, który pokazał niedowiarkom gotowym ucinać sobie ręce za Jego 10 punktów, że robi postępy i ciężko pracuje. Choćby to, że jest to zawodnik bardzo perspektywiczny daje podstawy do zaufania Mu i wystawienia w pierwszym składzie walczącym o E-ligę.
Zrobił wilk elektrownię, lecz by prąd uzyskać
Spalał w niej cały węgiel z kopalni od liska.
Kopalnia z elektrowni cały prąd zżerała,
Stąd brak światła i węgla. Ale system działa!
Andrzej Waligórski

Awatar użytkownika
Speedway
Trener

#1349 Postautor: Speedway » 21 listopada 2005, o 21:08

1. Staszek - wierze ze podąży sladem knappa
2. Piszcz - wychowanek, nie wyobrażam sobie skladu bez niego
3. Knapp
4. Burza - może zwerbuje go nowy dyro....
5. Kylmaekorpi - nie ma sie co oglądać na innych bo i Jonasa ktoś zgarnie sprzed nosa...
6. Kępa
7. Michaluk - Na walke o awans brak juniorów ale niestety nie wierze by trafił do nas jakiś zdolny młodzian....

R. Jeleniewski - wszyscy lekko przesadzają z tymi jego postępami...

Awatar użytkownika
Speedway
Trener

#1350 Postautor: Speedway » 21 listopada 2005, o 21:22

Jeśli chodzi o transfery to idziemy z Zielonką łeb w łeb:

Grzegorz Walasek - Grzegorz Knapp

Co dalej :?:

Rafał Okoniewski - Rafał Osumek :?: :wink:

Kontrakt przedluzył Mariusz Staszewski więc nam pozostaje... Mariusz Franków 8)