Poszukiwany serwer na forum

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Shack
Administrator

Poszukiwany serwer na forum

#1 Postautor: Shack » 19 grudnia 2005, o 17:22

Niestety forum rozrosło się już do takich rozmiarów (baza ma ponad 90 mb), że serwer w naszej firmie sobie z tym nie radzi. Jeśli ktoś miałby dostep do mocnego serwera z dobrym łączem proszę o kontakt mailowy mailto:rafalt@net-land.pl bądz na gg: 9308.

Awatar użytkownika
Gonzo

#2 Postautor: Gonzo » 20 grudnia 2005, o 07:13

.
Ostatnio zmieniony 23 marca 2010, o 13:27 przez Gonzo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Dave
Kontakt:

#3 Postautor: Dave » 20 grudnia 2005, o 15:15

A czy jesteście pewni, że to wina serwera/łącza? Nie znam waszego sprzętu, ale według mnie dużą winę ponosi phpbb. Większość forów, z dużym ruchem, działających w oparciu o to oprogramowanie ma problemy. To samo było na matrax.net. Zmienili na vBulletin i jak ręką odjął. Wszystko zaczeło działać bez żadnych zmian sprzętowych. Tyle, że nie jest to program darmowy (ale nie jest drogi). Zastanówcie się nad zmianą platformy i pogadajcie z ludźmi, którzy używają innych rozwiązań.

Awatar użytkownika
grzesieck
Trener

#4 Postautor: grzesieck » 20 grudnia 2005, o 15:36

jaki serwer jest potrzebny zeby forum dzialalo bez zarzutu?
METHANOL ADVENTURE TEAM

meesha
Trener
Kontakt:

#5 Postautor: meesha » 20 grudnia 2005, o 17:02

A ile by takie coś ewentualnie kosztowało (rocznie) :?: Może by się znalazł jakis sponsor 8)
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Awatar użytkownika
pav4u
Szkółkowicz
Kontakt:

#6 Postautor: pav4u » 20 grudnia 2005, o 17:12

ej ludzie cos faktycznie ostatnio słabiutko forum smiga..
proponuje (tymczasowe) dobrowolne wywalenie awatarów i zdjęc z podpisów
może chociaż przez święta można bedzie normalnie sobie poczytac forum
jak cos to ja juz nie mam :)
p.s. pewnie dzieciakom(a z wpisów widać ze jest ich sporo) na tym forum pomysł sie niespodoba :(

pzdr.
pav4u

Shack
Administrator

#7 Postautor: Shack » 20 grudnia 2005, o 17:15

Bardzo możliwe, że to wina forum. Mozna coś pokombinowac ze zmianami, ale znając konserwatywnośc forumowiczów będzie wielki krzyk :)

W tej chwili na forum nie wystarcza 1,4 Ghz Celeron z 1 GB ramu. Łącze jest w porzadku. Hosting roczny na moje oko około 1,5 tyś ?? Ale to zupełny strzał.

Awatar użytkownika
bkapusta
Trener
Kontakt:

#9 Postautor: bkapusta » 20 grudnia 2005, o 17:26

Roczny hosting na porzadnych warunkach to od 500zl w gore za rok.

Shack powaznie przyjzyj sie forum, moze to wlasnie wina phpBB ;-)
Póki stać mnie będę szalał,
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,
A nie czaić się z kwiatami.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#10 Postautor: Cooper » 20 grudnia 2005, o 17:47

Skoro wszyscy wiemy, ze forum bedzie jeszcze ze 20 lat dzialac az wymysla cos fajniejszego, to zamiast placic za hosting, lub uzywac platnych programow, lepiej zainwestowac w modernizacje/wymiane serwera (poszukac sponsora na jednorazowy wydatek). To chyba bezpieczniejsze i bardziej niezalezne? A jesli chodzi o calkowicie nowy ksztalt forum (oparcie go na innym programie), to mysle, ze rzeczywiscie bylyby problemy z przestawieniem sie...
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Awatar użytkownika
bkapusta
Trener
Kontakt:

#11 Postautor: bkapusta » 20 grudnia 2005, o 17:55

To co zrzutka? ;-)

Shack zarzuc jakas specyfikacje i cene ;-)
Póki stać mnie będę szalał,
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,
A nie czaić się z kwiatami.

Awatar użytkownika
Dave
Kontakt:

#12 Postautor: Dave » 20 grudnia 2005, o 18:03

Skoro wszyscy wiemy, ze forum bedzie jeszcze ze 20 lat dzialac az wymysla cos fajniejszego, to zamiast placic za hosting, lub uzywac platnych programow, lepiej zainwestowac w modernizacje/wymiane serwera (poszukac sponsora na jednorazowy wydatek).

Ale moim zdaniem serwer jest wystarczający. Zainwestowałbym raczej w oprogramowanie. O ile się nie mylę licencja dożywotnia z roczną aktualizacją na vBulletin kosztuje 160$. Oczywiście serwer też by się przydał ale w drugiej kolejności.

A jesli chodzi o calkowicie nowy ksztalt forum (oparcie go na innym programie), to mysle, ze rzeczywiscie bylyby problemy z przestawieniem sie...

Ale zmiany interfejsu są kosmetyczne i raczej na plus. Duże zmiany są w sprawności działania i bezawaryjności. Przejrzyj sobie dla przykładu http://www.matrax.net/forum

A jeśli kupować serwer to już coś markowego, ale w rozsądnej cenie. Np. coś takiego Serwer HP. Cena to około 2200 zł brutto. Można jeszcze dodatkowo kupić rozszerzenie ramu do 1GB za około 480 zł brutto, ale myślę że 512 Mb do naszych zastosowań na razie wystarczy.

wojteko
Senior

#13 Postautor: wojteko » 20 grudnia 2005, o 19:14

Shack pisze:W tej chwili na forum nie wystarcza 1,4 Ghz Celeron z 1 GB ramu. .

sorry ze sie wtrÄ…ce.....sam procesor i ram na serwer to niewszystko.........newralgicznym pkt. jest rowniez HDD a mianowice typ SCSI .....mam nadzieje ze niepracujesz na IDE :?: :shock:

P.S Shack bylem w firmie tego goscia co rozmawialismy na temat serwerów poleasingowych.....niestety wyjechal do Anglii ale mysle ze niebawem wroci,bede staral sie przypilnowac sprawy. pzdr

Awatar użytkownika
Dave
Kontakt:

#14 Postautor: Dave » 20 grudnia 2005, o 19:28

sorry ze sie wtrÄ…ce.....sam procesor i ram na serwer to niewszystko.........newralgicznym pkt. jest rowniez HDD a mianowice typ SCSI .....mam nadzieje ze niepracujesz na IDE

I to się jak najbardziej zgadza. Z tym że do niektórych zastosowań wystarczy SATA. A już najlepszym rozwiązaniem byłyby 2 dyski SCSI z mirroringiem... no ale to wszystko są koszty :?
Można pomyśleć o używanym/poleasingowym, ale radziłbym go kupić od sprawdzonej osoby i najlepiej dostępnej na miejscu. Czasami można kupić coś ciekawego za nieduże pieniądze albo całkiem nieźle się naciąć.

wojteko
Senior

#15 Postautor: wojteko » 20 grudnia 2005, o 19:38

Dave pisze: Z tym że do niektórych zastosowań wystarczy SATA.

to tez sie zgadza lecz przy wielozadoniowosci i wiekszej wydajnosci przy takiej samej stabilnosci pracy bez obciazenia jak i z nim........... lepiej sprawuja sie Dyski SCSI lub nowszej generacji ULTRA SCSI (coprawda o wiele drozsze od IDE SATA) ale jak to sie mowi........."tanie mieso psy jedzÄ…" bez urazy :wink:

Awatar użytkownika
Dave
Kontakt:

#16 Postautor: Dave » 20 grudnia 2005, o 20:31

wojteko pisze: lepiej sprawuja sie Dyski SCSI lub nowszej generacji ULTRA SCSI (coprawda o wiele drozsze od IDE SATA) ale jak to sie mowi........."tanie mieso psy jedzÄ…" bez urazy :wink:

Tylko nie wiem czy nas stać na Twoje "krwiste steki" :wink:
Najtańszy nowy serwer z dyskiem SCSI to wydatek rzędu 4000 brutto, a z używanym to różnie może być....... i wtedy mogą być jakieś niedomówienia. No chyba, że będzie za darmo, bo darowanemu koniowi....

Przyznasz chyba, że w przypadku serwera wykorzystywanego głównie do obsługi forum i ewentualnie strony nie trzeba jakiejś wielkiej wydajności dysków, tylko raczej stabilności. A dyski SCSI przydają się głównie przy obsłudze rozbudowanych baz danych, stacjach graficznych itp.

W firmie, z którą kiedyś handlowałem sprzętem poleasingowym jest właśnie wyprzedaż komputerów. Są też serwery. Firma jest solidna i dawała gwarancje. Spis jest tutaj . Niestety bez cen więc trzeba by było zadzwonić lub pojechać.
Ostatnio zmieniony 20 grudnia 2005, o 20:43 przez Dave, łącznie zmieniany 1 raz.

Shack
Administrator

#17 Postautor: Shack » 20 grudnia 2005, o 20:36

dyski sÄ… na ide

wojteko
Senior

#18 Postautor: wojteko » 20 grudnia 2005, o 20:58

Dave pisze:. A dyski SCSI przydają się głównie przy obsłudze rozbudowanych baz danych, stacjach graficznych itp.

mnie nieinteresuje co maja obslugiwac dyski........ jest mala rozniaca w pracy dyskow SCSI i IDE te pierwsze charakteryzuja sie przede wszystkim tym ze czy do nich sa "podpieci" 3 userzy czy 100 transfer do dysku jak i od jest caly czas taki sam..........tzn trudno je "zapchac"
(niewiem czy dostatecznie jasno to okreslilem) a dyski SATA IDE przy podpietych 5 userach traca na swoim transferze a przy kilkudziesieciu to niedaja rady wogole :cry: (liczby wziete z cosmosu podalem dla zobrazowania problemu)
P.S. HDD IDE SATA UDMA dobre sa do zabawy w domu........i to jak to okreslaja producenci Windowsa ze niby wielozadaniowy jest :!: to guzik prawda na w/w IDE :!: Dla przykladu mozna zrobic experyment i zapuscic obróbke jakiejs srednio skomplikowanej grafiki w Corelu i jednoczesnie spróbowac ogladac film z dysku w Div'X-ie pzy zalozeniu ze nawet posiadamy dajmy na to 3 GHz "Balerona" z 512GB lub nawet 1024 GB RAM-u.......... efektow chyba niemusze przytaczac :cry: :shock: a do tego jesli bys w miedzy czasie chcial cos w necie otworzyc to caly misterny plan w pi....u :!: :shock:

wojteko
Senior

#19 Postautor: wojteko » 20 grudnia 2005, o 21:06

Shack pisze:dyski sÄ… na ide

mnie sie wydaje ze do 1,4GHZ i 1024RAM-u dodac kontroler SCSI i ze 2 HDD SCSI aby pracowaly w mirroring'u powinno byc wystarczajaco "silnym" rozwiazaniem na potrzeby jakie zostaly okreslone w tym temacie

Awatar użytkownika
Dave
Kontakt:

#20 Postautor: Dave » 20 grudnia 2005, o 21:17

wojteko pisze:jest mala rozniaca w pracy dyskow SCSI i IDE te pierwsze charakteryzuja sie przede wszystkim tym ze czy do nich sa "podpieci" 3 userzy czy 100 transfer do dysku jak i od jest caly czas taki sam..........tzn trudno je "zapchac"
(niewiem czy dostatecznie jasno to okreslilem) a dyski SATA IDE przy podpietych 5 userach traca na swoim transferze a przy kilkudziesieciu to niedaja rady wogole :cry: (liczby wziete z cosmosu podalem dla zobrazowania problemu)

Pod warunkiem, że tych kilkudziesięciu userów robi coś w tym samym momencie

wojteko pisze:P.S. HDD IDE SATA UDMA dobre sa do zabawy w domu........

A tutaj się nie zgodzę. Znam kilka poważnych firm, które mają wydzielone serwery do obsługi strony www, serwera mailowego. I zgadnij co tam chodzi... Głównie proste serwery na dyskach IDE. Jest tylko jeden warunek - to są prawdziwe markowe serwery, a nie jakieś składaki, z przypadkowych podzespołów. I funkcjonują świetnie (czytaj: sprawdzają się w zastosowaniach, do których zostały zakupione).

Myśle, że na tym zakończymy te dywagacje, bo zaczynają się nadawać na troche inne forum :mrgreen: I podkreślam, że wcale nie kwestionuję wyższości dysków SCSI nad IDE, tylko moim zdaniem nie należy kupować sprzętu na zasadzie "zastaw się a postaw się". Zawsze trzeba dokładnie przeanalizować potrzeby.

wojteko
Senior

#21 Postautor: wojteko » 20 grudnia 2005, o 21:29

Dave pisze:Pod warunkiem, że tych kilkudziesięciu userów robi coś w tym samym momencie

sorry ze tego niedodalem ale wlasnie o to mi chodzilo

moim zdaniem nie należy kupować sprzętu na zasadzie "zastaw się a postaw się". Zawsze trzeba dokładnie przeanalizować potrzeby.

ale oczywiscie ze masz racje Dave nikt tego niekwestionuje,wyzej podalem propozycje jak najtaniej w/g mnie zmodernizowac juz istniejacy serwer a co do "markowego" sprzetu to niema co gadac ze jest obowiazkowym rozwiazaniem dla profesjonalnie dzialajacej firmy-instytucji. Ja rowniez chyba na tym skoncze rozwazania w tym temacie :wink: z wyrazami szacunku i pozdrowieniami wojteko[/quote]

Awatar użytkownika
Dave
Kontakt:

#22 Postautor: Dave » 20 grudnia 2005, o 21:58

wojteko pisze:ale oczywiscie ze masz racje Dave nikt tego niekwestionuje,wyzej podalem propozycje jak najtaniej w/g mnie zmodernizowac juz istniejacy serwer

Tylko co będzie jeśli się okaże że nie w tym problem bo:
1. Podpinając kontroler SCSI na PCI dziedziczysz wszystkie ograniczenia tego złącza.
2. Będzie potrzebna zmiana innych podzespołów, które powodują konflikty pomiędzy sobą.
3. I najważniejsze... jest to wina softu a nie sprzętu.

Przed chwilą próbując coś napisać na forum otrzymałem taki ekran -->screenshot i coraz bardziej mi się wydaje, że to wina phpBB.

Pozdrawiam

rafir
Junior

#23 Postautor: rafir » 21 grudnia 2005, o 01:09

Dave pisze:Przed chwilą próbując coś napisać na forum otrzymałem taki ekran -->screenshot i coraz bardziej mi się wydaje, że to wina phpBB.

Zerwanie połączenia z bazą to nie jest wina phpbb, a raczej MySQL-a. Być może akurat ktoś grzebał w ustawieniach. A jak nie, to trzeba logi prześledzić.
Shack, baza stoi na tej samej maszynie, co Apache?

Shack
Administrator

#24 Postautor: Shack » 21 grudnia 2005, o 09:03

Tak.

Jakie wiec podejmujemy kroki ?

Awatar użytkownika
grzesieck
Trener

#25 Postautor: grzesieck » 21 grudnia 2005, o 11:45

zamykamy w cholere :mrgreen:
METHANOL ADVENTURE TEAM