Lubelski klub w sezonie 2011

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Ge(L)o
Trener

Re: Lubelski klub w sezonie 2011

#351 Postautor: Ge(L)o » 20 października 2010, o 22:24

Właśnie, teraz to loteria. Ten system promuje cieniasów, którym "nie wyszło" w poprzednim sezonie. Kompletna padaka. Jak się przelicza KSM zawodnikowi, który idzie ligę niżej (lub wyżej) ?

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#352 Postautor: niespokojny » 20 października 2010, o 22:26

harry pisze:Nasza przewaga finansów właśnie została zneutralizowana

Nie gadaj. Klub bedzie oddawal nadwyzke na remonty silnikow(na zlecenie KMŻ) a inni beda jezdzic na simsonach. Bo w pierwszej kolejnosci oszczednosci zawodnikow beda na sprzecie. A jak jeszcze wejda nowe tlumiki to w ogole masakra. Naszczescie mamy mistrza albo wicemistrza Polski w amatorach :lol:
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych

Awatar użytkownika
Kshyhu
Zawodowiec

#353 Postautor: Kshyhu » 20 października 2010, o 22:28

Jak mówi stare, dobrze sprawdzone powiedzenie: "Nieobecni nie mają racji". Niestety, zemściło się to na nas w tym momencie. Mam jednak nadzieję, że coś się uda ulepić i skutki tych idiotycznych zmian nie będą dla nas aż tak brzemienne w skutkach...
Motor mocnyj!

harry
Trener

#354 Postautor: harry » 20 października 2010, o 22:28

niespokojny pisze:Baran + Puzon + Fisher + polski junior = 27,3. Duzo i malo. Pewnie gorny KSM tez bedzie na poziomie ok 44. Mozna zakontraktowac dobry sklad sciagajac przecietniakow z I ligi. Miesiac, Trojan, Klindt, Hlib, Schlein beda mieli prawdopodobnie mniejszy KSM od Barana i Puzona.
.

Baran, Puzon i Fisher... juz widze jak jeżdżą za 400zł za punkt. Ja bym obstawiał Huzingera , Borodaja, Onyszkę. Piszcz może się skusi jako rekonwalescent.
Ech a ostrzegałem Prezesa że jak nie będzie uczestniczył w takich spotkaniach i nie będzie mówił VETO takim durnym pomysłom to będzie miał problem.
" Jak powiedział mi jeden młody dziennikarz, niektórzy ludzie są genetycznie niezdolni do tego, żeby mówić prawdę" - Jacek Gajewski

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#355 Postautor: niespokojny » 20 października 2010, o 22:36

Na najbliższym posiedzeniu GKSŻ zapadnie również decyzja, które z sugestii klubów II ligi zostaną wprowadzone do regulaminu finansowego

Skoro jest KSM to mysle ze daruja sobie te 400zl za punkt. Przynajmniej tak by bylo logicznie, jesli prezesi nie chca zatonac razem z II liga.

Awatar użytkownika
Lublin_Fan
Zawodowiec

#356 Postautor: Lublin_Fan » 20 października 2010, o 22:37

No to chyba po raz pierwszy jestem za dzikimi kartami dla druzyn.

Sober
Senior

#357 Postautor: Sober » 20 października 2010, o 22:39

W takim razie juz na starcie tracimy ogromny handicap, ktory mielibysmy jako prawdopodobnie najbogatszy klub 2 ligi. Niestety, ale w takim wypadku, biorac pod uwage wielka nieudolnosc naszych obecnych dzialaczy, smiem watpic w nasz rzekomy awans.
harry - wracaj Pan, poki jest Bogdanka i jest szansa zrobienia czegos sensownego z tej druzyny!

harry
Trener

#358 Postautor: harry » 20 października 2010, o 22:40

http://www.sportowefakty.pl/zuzel/2010/ ... -ii-lidze/

"Zadecydowano również ostatecznie, że wprowadzony zostanie regulamin finansowy, którego kształt przyjęto podczas spotkania roboczego w Opolu. Poszczególne jego zapisy wymagają jednak doprecyzowania."

To raczej te 400 zł juz przesądzone...
" Jak powiedział mi jeden młody dziennikarz, niektórzy ludzie są genetycznie niezdolni do tego, żeby mówić prawdę" - Jacek Gajewski

Awatar użytkownika
GIGI
Trener

#359 Postautor: GIGI » 20 października 2010, o 22:54

Ja jednak mam cichą nadzieję że podniosą stawki do 410 złotych za punkt. :D

Awatar użytkownika
boxing
Kadrowicz

#360 Postautor: boxing » 20 października 2010, o 23:00

GDYBY wszyscy rzeczywiscie stosowali sie do stawek 400 zł za punkt - to zrobilaby sie nam loteryjna liga z asami z Ukrainy, Czech, Slowacji i slabszymi juniorami z Danii. Awansowalby jakis biedny ale fartowny przypadkowiec, ktory po roku spadlby z hukiem - czy o to chodzi zuzlowej centrali?

ALE czy regulami zabroni klubom po wyplaceniu tej marnej punktowki wyplacania premii za wygrane mecze, premii za awans, zakupu zawodnikowi motocykla, tuningu sprzetu u dobrego fachowca albo umowy reklamowej ze sponsorem?
Mini-zuzel w Lublinie i mamy co roku swojego Hliba a moze nawet Jonssona!

jerry78
Trener

#361 Postautor: jerry78 » 20 października 2010, o 23:12

A ja się zastanawiam co z kontraktami już podpisanymi na przyszły rok... przecież w sierpniu Rawicz przedłużył umowy ze Szwedami. Ja osobiście nie widzę innej możliwości jak anulowanie lub renegocjacja tych kontraktów jeśli wprowadzą te ograniczenia do 400zł, ale czy faktycznie się tak stanie? ...

Awatar użytkownika
istred
Trener

#362 Postautor: istred » 20 października 2010, o 23:14

ALE czy regulami zabroni klubom po wyplaceniu tej marnej punktowki wyplacania premii za wygrane mecze, premii za awans, zakupu zawodnikowi motocykla, tuningu sprzetu u dobrego fachowca albo umowy reklamowej ze sponsorem?
Premia za wygrane mecze miała być ustalona odgórnie.
Umowa reklamowa ze sponsorem? Powierzchnia na kevlarach w całości miała być do dyspozycji klubu (choć ostatnio było coś, że klub i zawodnik dzielą się po połowie) co miało utrudnić obchodzenie przepisów i stanowić przeszkodę dla firm, żeby sponsorować zawodnika z pominięciem klubu.
Premia za awans? Nie pamiętam, ale i tak taką premię dostawałaby tylko jedna drużyna w lidze.
Tuning sprzętu? Nie wiem czy o to chodzi, ale na przygotowanie do sezonu też mają być odgórnie ustalone limity.

Teoretycznie wszystko da się ominąć, ale prezesi w tym co ustalili mają jakiś cel, więc myślę, że postarają się zabezpieczyć na różne ewentualności.
Myślę, że wszystko może się sprowadzać do sformułowania "wydatki klubu na jednego zawodnika" i wtedy każde omijanie przepisów rodziłoby ryzyko.
...a kara ma być wysoka:

Ustalono, że w ramach kontroli wszystkie kontrakty zawodników będą jawne i pozostałe kluby będą miały do nich wgląd. W przypadku pojawienia się wątpliwości co do uczciwości niektórych klubów, będzie można przeprowadzić kontrolę finansową we wskazanym klubie z urzędu lub na wniosek innego klubu. Taki klub będzie musiał wpłacić kaucję w wysokości 10.000 zł netto. Kaucja zostanie zwrócona w sytuacji, gdy wniosek zostanie rozstrzygnięty pozytywnie. W przypadku niezastosowania się do ustaleń regulaminowych kluby spotka kara finansowa w wysokości od 100 do 500 tysięcy złotych oraz możliwość wykluczenia z rozgrywek.
I tu jest kruczek - czy chodzi o "wszystkie kontrakty zawodników" czy "kontrakty wszystkich zawodników".
Myślę, że w praktyce będzie to druga opcja, ale gdyby była to ta pierwsza, to mógłby być kłopot dla klubów...
A ja się zastanawiam co z kontraktami już podpisanymi na przyszły rok... przecież w sierpniu Rawicz przedłużył umowy ze Szwedami. Ja osobiście nie widzę innej możliwości jak anulowanie lub renegocjacja tych kontraktów jeśli wprowadzą te ograniczenia do 400zł, ale czy faktycznie się tak stanie? ...
Podobna sytuacja była u nas po 2003 roku. Chyba Lee już nawet podpisał umowę (albo był tego bardzo bliski), ale wskutek zmiany regulaminu nie mógł u nas startować.
Pewnie skończy się tak, że umowa nie zostanie zatwierdzona przez PZM (w konsekwencji zawodnik nie zostanie potwierdzony do startów) i dla dobra obu stron (zawodnika i klubu) umowa zostanie rozwiązana za porozumieniem stron.

PS. Źródło cytatów: http://kolejarzrawicz.pl/index.php?opti ... aktualnoci

Awatar użytkownika
boxing
Kadrowicz

#363 Postautor: boxing » 20 października 2010, o 23:24

istred pisze:
I jak tu budowac skład na awans?
Zakontraktować najgorszych zawodników z ligi wyżej - Miesiąca (choć wyjątkowo go nie lubię) i Kusa (w przyszłym roku będzie seniorem).
Do tego jakiegoś megaogórka - np. Borodaj czy Conda - jeden junior świeżo po licencji, drugi zagraniczny - dobry, który nie jeździł w Polsce, albo ma wyjątkowo niską średnią np. w elidze (Loktajew? Andersson?) i jakoś to będzie...
Można też pomyśleć ewentualnie o kimś takim jak Shields, Słaboń, Suchecki.
...tylko, że ci zawodnicy akurat mogą być w cenie :?

Ogólnie da się coś ulepić, ale niepotrzebnie utrudnia się całą sprawę.

Co wyprawial Matej Kus na drugoligowych torach - to pamietamy, wiec dla mnie chlopak - szczegolnie przy niezbyt wysokim KSM - jak najbardziej pasuje do skladu. Do tego swietny startowiec, a przy wyjazdach na betony takich zawodnikow bardzo nam brakowalo.
Dennis Andersson - chlopak ma ponoc dobry park maszynowy, w Sparcie przy Janowskim nie pojezdzil, jako junior w e-lidze juz nie pojedzie, a w Szwecji robil swietne wyniki - lepsze od Laguty, Zetterstroema, Karlssona czy Maxa! Do tego startujac we wtorki w Elitserien i czwartki w Allsvenskan a odpuszczajac Anglie - bedzie i objezdzony, i dyspozycyjny. Jesli zagraniczni juniorzy beda mogli zezdzic w 2 lidze - to madra kandydatura.

harry
Trener

#364 Postautor: harry » 20 października 2010, o 23:25

No i teraz sie pytam. Czy Baran wybierze przy takich samych stawkach nas czy Krosno? Do Krosna jedzie 40 minut a do nas 2 godziny. Z Krosna ma dużo dalej do wszystkich a w związku z tym zarobi więcej na dojazdach. W tym układzie będzie liczyło się KOMBINOWANIE. A w tym nasza ekipa jest najgorsza. Już widzę posła czy prezydenta zamieszanego w niejasne machlojki...

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#365 Postautor: niespokojny » 20 października 2010, o 23:31

Regulamin jest wprowadzany po to bo kazdy prezes mysli ze jest wiekszy cwaniak od drugiego. My mozemy dac Baranowi 75tys. na przygotowanie do sezonu a Krosna raczej na to nie stac.

Awatar użytkownika
boxing
Kadrowicz

#366 Postautor: boxing » 20 października 2010, o 23:34

A ja po raz kolejny sie pytam, czy niezalezny podmiot - spolka gieldowa - nie moze zgodnie z prawem podpisac umowy reklamowej z kim chce - i na jakich warunkach chce? Czy umowa miedzy Karolem Baranem a Lubelskim Weglem S.A. bedzie niezgodna z prawem, kodeksem handlowym, cywilnym i nie wiem jeszcze jakim? I co ma do tego regulamin rozgrywek?

harry
Trener

#367 Postautor: harry » 20 października 2010, o 23:37

Niespokojny!
Pomyliłeś ligi!!!
W drugiej lidze na przygotowanie do sezonu to chyba 15 tys zł tylko.
Krosno raczej na pewno na to stać

Awatar użytkownika
istred
Trener

#368 Postautor: istred » 20 października 2010, o 23:41

Kwota "za podpis pod kontraktem" ma być też odgórnie ustalona.

A ja po raz kolejny sie pytam, czy niezalezny podmiot - spolka gieldowa - nie moze zgodnie z prawem podpisac umowy reklamowej z kim chce - i na jakich warunkach chce? Czy umowa miedzy Karolem Baranem a Lubelskim Weglem S.A. bedzie niezgodna z prawem, kodeksem handlowym, cywilnym i nie wiem jeszcze jakim? I co ma do tego regulamin rozgrywek?
Teoretycznie nic. Teoretycznie, bo w praktyce spółka musi dostać coś w zamian, czyli miejsce na kevlarze czy obiciach motocykla zawodnika, ale te przecież mają "należeć" do klubu.
Oczywiście można to na różne sposoby obejść.
...ale jeszcze jedna kwestia - zawodnik też będzie chciał się jakoś zabezpieczyć i jako, że pewnie w kontrakcie nie będzie mógł mieć klauzuli, że klub załatwia sponsora na "x tys. zł", to kontrakty "zawodnik - klub i zawodnik - sponsor, będą musiały być (dla bezpieczeństwa) podpisywane jednocześnie.
No i teraz sie pytam. Czy Baran wybierze przy takich samych stawkach nas czy Krosno? Do Krosna jedzie 40 minut a do nas 2 godziny. Z Krosna ma dużo dalej do wszystkich a w związku z tym zarobi więcej na dojazdach. W tym układzie będzie liczyło się KOMBINOWANIE. A w tym nasza ekipa jest najgorsza. Już widzę posła czy prezydenta zamieszanego w niejasne machlojki...
Jeśli regulamin miałby być bardzo mocno przestrzegany, to pewnie Krosno - szczególnie, że klub ma wypłacić WSZYSTKIE pieniądze do 30 listopada i żadnych ugód nie może być.
Jeśli jednak nie będzie przestrzegany, co jest bardziej prawdopodobne, to wybierze Lublin choćby na jego większą wiarygodność.

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#369 Postautor: niespokojny » 20 października 2010, o 23:41

Faktycznie. To jakis smiech na sali :lol: . A czy w takim razie czy za dojazd na mecz "u siebie" tez sie nie placi? Na kursowaniu do Lublina zarobilby wiecej bo dalej. A do Krakowa z Lublina tez dalej, i w ogole wszedzie daleko, a na upartego to moglby do nas jezdzic przez Chorwacje 8)

Awatar użytkownika
istred
Trener

#370 Postautor: istred » 20 października 2010, o 23:44

Jeszcze jedna sprawa.
Kluby przecież na początku uzgodniły, że nie będą płaciły za dojazd na mecz.
Teraz stanowisko się zmieniło, ale ustalili marne grosze i jeśli tak zostanie to zawodnik nie dość, że nie zarobi na dojeździe na mecz, to będzie musiał do niego jeszcze dokładać.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#371 Postautor: Cooper » 20 października 2010, o 23:57

Kuzwa, jednak calkowicie bezsensowne jest zakladanie tematu pt. "Lubelski klub w sezonie 2011", bo jest to temat z nazwy zbyt ogolny i zajebisty smietnik sie robi. Wszyscy tu pisza o wszystkim: o skladzie, o regulaminach, KSMach, finansach, busach, wizerunku, wywiadach, wyborach, partiach i chgw o czym jeszcze. To jest jakas masakra, co sie dzieje na tym forum od jakiegos czasu. Wystarczy jeden dzien nie odpalac netu i juz w tym temacie 3 strony nabite, w wiekszosci na 100 roznych tematow:/ Mnie osobiscie to zniecheca do czytania i dyskusji. A szkoda, bo jest wiele ciekawych tematow.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Awatar użytkownika
Hela
Kadrowicz

#372 Postautor: Hela » 21 października 2010, o 00:06

Moim zdaniem bez sensu dyskutować o regulaminie i przeżywać, że czegoś się nie da. Da się to wszystko obejść, dlatego nie ma się co przejmować. Nie widzę więc przeciwskazań, aby nie pozostali u nas w zespole Baran i Puszakowski. Mam nadzieję, że działacze już główkują nad zapisami kontraktów i umów, które zagwarantują im zarobki na obecnym poziomie. Będzie dobrze ;-)
Żeby krytyka była konstruktywna, należy przykre zdanie zakończyć pozytywnym akcentem.
Na przykład: Jesteś wyjątkowym ch*jem, ale masz za to ładne buty!

Awatar użytkownika
boxing
Kadrowicz

#373 Postautor: boxing » 21 października 2010, o 00:14

istred pisze:
Teoretycznie nic. Teoretycznie, bo w praktyce spółka musi dostać coś w zamian, czyli miejsce na kevlarze czy obiciach motocykla zawodnika, ale te przecież mają "należeć" do klubu

Buzia Karola Barana w kalendarzu Bogdanki. Zeby bylo bardziej elegancko - prawo do korzystania z wizerunku zawodnika w materialach reklamowych podmiotu Lubelski Wegiel S.A.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#374 Postautor: Cooper » 21 października 2010, o 00:20

Tak szczerze, to ja tez nie rozumiem tej sraczki. Regulamin jest rowny dla wszystkich (choc glupi), a my wciaz mamy najwiecej atutow, by wygrac te lige w cuglach. Jak beda jezdzic ogorki, to bedzie decydowal sprzet. A na to mam nadzieje u nas kasy nie zabraknie.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Awatar użytkownika
boxing
Kadrowicz

#375 Postautor: boxing » 21 października 2010, o 00:37

Cooperku, na pocieszenie dodam, ze jezeli zawodnicy polscy niesklasyfikowani dostana KSM 2,5 - to do uzupelnienia skladow beda sie idealnie nadawac Pecyna, Rajkowski, Piszcz a przede wszystkim Mariusz Frankow! :D