Lubelski klub w sezonie 2011

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Hela
Kadrowicz

Re: Lubelski klub w sezonie 2011

#3176 Postautor: Hela » 6 marca 2011, o 15:43

Jasne. Wszystko można robić na tzw "gębę".

Zły przykład dałem - wszak falubaz jest SA :D

Start Gniezno chyba nie jest SA? http://www.start.gniezno.pl/pliki/pakie ... orskie.pdf

Większość klubów wychodzi frontem do sponsorów bo do ich podstawowi żywiciele. Mają przygotowane oferty tak, aby po wejściu na stronę przedsiębiorca mógł zweryfikować na co go stać, czy warto zainwestować w reklamę, rozpatruje korzyści. Sponsorzy bardzo rzadko zgłaszają się sami, więc trzeba do nich próbować docierać na wszystkie sposoby. Oferta na stronie to najtańszy sposób.

Moim zdaniem sztywny cennik w naszym pięknym mieście nie ma prawa bytu. Wyobraź sobie, że "sprzedasz" komuś prawo do wystawienia bannera za "cennikowe" 100PLN, a za miesiąc znajdziesz się w sytuacji takiej, że trzeba będzie brać jak leci np. po 50 PLN. Co wtedy powiesz tym, którzy kupili po 100? Oddasz kasę?

Sztywny nie ma. Jakikolwiek ma. Większość cen które spotykamy podlega negocjacjom. Szczególnie przy usługach.
Porównania w zmianie ceny nie jestem w stanie zrozumieć. Każdy płaci tyle ile uważa, że coś jest dla niego warte w danym momencie. Dlatego nie rozumiem, dlaczego ktokolwiek miałby oddawać pieniądze. Jest podpisana umowa i trzeba się z niej wywiązać. Wg Twojej filozofii powinienem mieć teraz pretensje do Orlenu, że miesiąc temu PB95 kosztowała 4,80 zł a teraz 5 zł?

Zauważ, że taka sytuacja dotyczy nie tylko reklamy w sporcie, ale wielu "prawdziwych" towarów. Coraz częściej zamiast cennika na stronie wielu firm jest odnośnik - cena do negocjacji - możesz się jej dowiedzieć co najwyżej telefoinicznie, albo gdy złożysz zapytanie ofertowe (z "naszego" podwórka - ceny nowych silników lub podwozi motocykli żużlowych - żadna z firm (GABO, Maliniak, Promex) nie podaje cen - zależy to m.in. od tego czy bedziesz jedną sztukę dla syna do szkółki, czy np. jesteś uznanym zawodnikiem z perspektywą zakupu np. 5 sztuk w sezonie).

Ja nie mówię co jest dobre, a co złe. Nie krytykuję. Każdy może mieć swoją strategię. Jeśli ktoś ma produkt, dla którego ciężko znaleźć zamiennik, może się przenieść w Bieszczady, a i tak klienci go znajdą. Przedstawiam jedynie swoje zdanie. Jako osoba która korzysta z różnych form reklamy i być może warto byłoby spróbować reklamy np. poprzez KMŻ piszę jedynie jak to wygląda z mojej perspektywy. Być może mojej firmie przydałaby się reklama w programie czy zapowiedź od spikera albo fajny baner na stronie internetowej. Lub jeszcze inna forma. Chcę kliknąć na stronie i wiedzieć ile coś takiego kosztuje. Nie co do grosza. Szacunkowo. Mniej więcej ile, za jaką reklamy (Fajnie to zrobił Falubaz). Wtedy rozpatrzę, czy lepiej skorzystać z oferty KMŻ, czy z reklamy poprzez innych którzy zasypują mnie swoimi ofertami, przysyłają prezentacje, wizualizacje i statystyki o tym do kogo dotrze reklama.

Musimy zdać sobie sprawę z miejsca w jakim jesteśmy, jaki mamy produkt i jaka jest specyfika branży. Nie ma sensu porównywać sprzedaży reklam do sprzedaży części żużlowych. Części żużlowcy muszą kupić ponieważ przekłada się to na ich wyniki. Sponsor reklamy nie musi kupić, szczególnie w klubie sportowym i w kryzysie, gdy większość w pierwszej kolejności tnie koszty ponoszone na marketing. A już musi być mocno zdeterminowany, aby musiał się jeszcze samemu dopytywać i z własnej inicjatywy telefonować do klubu, aby dowiedzieć się na co może wydać swoje pieniądze.

Daj jeszcze od Maliniaka i z GABO (Promex przedrukowuje ceny z Divisova).

Hm. Google. Cennik Gabo, żużel i po 1 sekundzie wyskakuje coś takiego www.gabotorun.pl/cenniki/zuzel.xls
Tą samą drogą po kolejnej sekundzie http://www.maliniak.net/sklep/index.php ... 23&osCsid=
Żeby krytyka była konstruktywna, należy przykre zdanie zakończyć pozytywnym akcentem.
Na przykład: Jesteś wyjątkowym ch*jem, ale masz za to ładne buty!

Awatar użytkownika
Lublin_Fan
Zawodowiec

#3177 Postautor: Lublin_Fan » 6 marca 2011, o 15:59

Najlepsze metody na zdobycie kasy od sponsorow:
1. posiadanie kumpli bedacych wlascicielami/szefami maly/srednich/duzych firm, z ktorymi prowadzi sie kontakty kolezenskie oraz biznesowe
2. posiadanie dobrego ukladu politycznego (czesto zawiera sie to w pkt 1)

harry
Trener

#3178 Postautor: harry » 6 marca 2011, o 16:49

Ernesto pisze:Pominę większą część posta, bo się do dyskusji nie nadaje.
Skupmy się na treningach na sali szkółki. Wiesz ilu chłopaków było na 1. treningu? Na 2.? Czy 3. i kolejne odbyły się?

Ty się nie nadajesz do tego.Kompletnie.
Ciagle odwracasz kota ogonem jak nie znajdujesz odpowiedzi.
Co to za idiotyczny pomysł, żeby kwota minimalna była 1 tys zł. Może wtedy prezes nie musiałby brać pożyczek?
A brak cennika - folderu powoduje możliwość wielu kombinacji i dużo osób zastanawia się nad tym. A po co, jak może być to przejrzyste?
Uważasz że to źle że przychodzi na treningi 5-6 chłopaków? A jak przestana przychodzić to skąd weźmiesz adeptów na licencje? To lepiej od razu zamknąć szkółkę. Tylko po co były te szumne zapowiedzi o priorytecie szkółki?
" Jak powiedział mi jeden młody dziennikarz, niektórzy ludzie są genetycznie niezdolni do tego, żeby mówić prawdę" - Jacek Gajewski

harry
Trener

#3179 Postautor: harry » 6 marca 2011, o 17:00

Jakbym miał sponsora za 500 zł też bym go przyjął. Za 100 zł na jeden mecz też bym mu cos wymyślił. A przeganianie sponsorów nawet tych najmniejszych jest niewybaczalnym błędem. Dzisiaj maja mało ale jutro mogą mieć dużo. Ale jak ich sie dzisiaj ich zlekceważy to jutro oni zlekceważą klub.
" Jak powiedział mi jeden młody dziennikarz, niektórzy ludzie są genetycznie niezdolni do tego, żeby mówić prawdę" - Jacek Gajewski

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#3180 Postautor: niespokojny » 6 marca 2011, o 17:17

Akurat tu harry dobrze prawi. Powinna byc jakas oferta dla sponsorow. Ba, mogli by zainwestowac w foldery i porozsylac do firm. Jasno, klarownie, czytelnie, wymienic zalety sponsoringu... pokazac miejsca(zdjecia). Druga sprawa to sam produkt. W II lidze, przy takim stadionie jest srednio atrakcyjny. Ale ccc.
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych

harry
Trener

#3181 Postautor: harry » 6 marca 2011, o 19:18

Ernesto pisze: Nie sądzę, żeby ktoś w klubie przegonił kogokolwiek, kto chciałby dać te 500 zł. Jeżeli jest Ci znany taki przypadek, to ujawnij go, a stanę po Twojej stronie i będę krzyczał przeciwko Sprawce.

Słyszałem o takich przypadkach ale nie sądzę żeby ktoś chciał sie tym chwalić. Poza tym jak sponsor słyszy, że jest próg 1 tys zł to przecież nie pójdzie błagać kogoś o to żeby gdzieś go wstawił. Każdy ma swój honor. Własnie o to chodzi żeby była jasność i żeby dla takiego była oferta. Jak zobaczy w folderze że np za sponsorowanie biegu jest 5 stów to może akurat się skusi. A ziarnko do ziarnka i A. Tarkowski w TŻecie potrafił naznosić 50-70 tys w sezonie... A miejsca na murawie jest w cholerę... A pusta murawa za 0 zł różni się zdecydowanie od murawy z 10 reklamami chociażby nawet za 5 tys zł.

No ale oferta jest - chodzi tylko o kwotę "wyjściową" 1000 zł - czy właściwa, czy nie.
A z tymi folderami. No powiedzmy, że klub ustali jakieś ceny. Wiemy, jakie są jaja z tłumikami, czy wiesz jaka będzie frekwencja w tym sezonie (zresztą to zależy też od tego, czy w rzeczywistości będziemy tak silni jak na papierze)? Jeżeli się okaże, że coś poszło nie tak, nie ma szans na awans, tłumiki wygoniły kibiców i oprócz żelaznego kworum w sile powiedzmy 700 ludzi pies z kulawą nogą nie zagląda na stadion, to ceny reklam i sponsoringu ustalone na początku roku będzie można o kant potłuc.

Mistrzostwo świata w wymyślaniu bzdurnych przykładów i odnośników. Tak, a jak będą na każdym meczu burze i deszcz to też cennik będzie do kitu. Noż kuźwa co jeszcze? A jak wiatr będzie wiał na kibiców i ich kurzył to bilety będą tańsze? A jak sponsor będzie rozdawał spleśniałe jogurty to trzeba będzie zwracać za reklamy bo kibice się obrażą? Ceny powinny być już co najmniej od 2-3 miesięcy bo wtedy się szuka sponsorów. Teraz to trzeba im wspomnieć o tym że nowe reklamy muszą sobie zrobić na bandy plastikowe bo stare na siatkę już będą nieużyteczne. Dopóki sezon się nie rozpoczął to podpisywać trzeba jak najwięcej reklam bo potem faktycznie trzeba troche kombinować. A jak będzie kaszana na stadionie to jakikolwiek sponsor z jakimikolwiek pieniędzmi będzie bogiem. A w każdym bądź razie powinien być, ale tutaj wszystko możliwe.
No i gdzie jest ta oferta i jaka? Gdzie ją można znaleźć? Masz jakiegoś linka?

harry
Trener

#3182 Postautor: harry » 6 marca 2011, o 20:16

Ale co ma wspólnego reklama firmy z kupowaniem karnetów? Czy ty poważnie to piszesz?
Tę ofertę znam ( tym bardziej że jest napisana na podstawie foldera, którego opracowaliśmy i napisaliśmy z Andrzejem Kwiekiem :) ) ale dalej nie wiem najważniejszego czyli co za ile. Bez tego ta oferta jest mało ważna.

harry
Trener

#3183 Postautor: harry » 6 marca 2011, o 21:49

Ernesto pisze: Zdecyduj się, między sponsorem a reklamodawcą jest jednak pewna subtelna różnica.

A co to zmienia w kwestii braku konkretnej oferty reklamowej? Możesz dalej sobie świrować ale brak jest brakiem.
Noż kuźwa co jeszcze?
No, na przykład pogrzeb abepa, beatyfikacje i później mecze latem w piątki. Gdybym ja był reklamodawcą i zapłaciłbym powiedzmy 5000 zł za to, żeby nazwę mojej firmy usłyszało 4000 osób, a okazałoby się, że z w/w powodów słyszy ją 700 osób, których niekoniecznie widzę jako potencjalnych odbiorców reklamy, to raczej nie byłbym zadowolony i nie sądzę, abym skusił się w przyszłości.
Czy zagwarantujesz frekwencję np. w 5 meczu u nas? Można Cię wpisać jako gwaranta umowy o świadczenie usług reklamowych w przypadku, gdy z przyczyn, na które klub nie miał wpływu, liczba widzów nie osiągnie pułapu np. 2000 osób?

To znaczy jak ja nie zagwarantuję to co sie stanie? Nie będzie zadnych reklamodawców? Reklamy maja być tańsze? W ogóle do czego ten przykład? Cos się zakręciłeś człowieku w tych kombinacjach.

Awatar użytkownika
RadeKas
Trener
Kontakt:

#3184 Postautor: RadeKas » 6 marca 2011, o 21:52

Blagam niech ten sezon juz sie zacznie, zebysmy mogli wrocic do pierdzielenia przez 3 tygodnie o tym czemu ktos za szeroko poszedl na drugim luku.
Richie Faulkner:
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#3185 Postautor: kibicLBN » 6 marca 2011, o 22:00

Racja Radekas. Dzięki Bogu to już "tylko" miesiąc ;)
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

jerry78
Trener

#3186 Postautor: jerry78 » 6 marca 2011, o 23:31

Miał być cennik co końca tygodnia i jakoś ni widu ni słychu :?

straho
Junior

#3187 Postautor: straho » 7 marca 2011, o 07:41

"ni" ma czasu teraz. Remont stadioniu pochłonął bez reszty naszego ojca dyr :)
Z niczego może być tylko nic.

harry
Trener

#3188 Postautor: harry » 7 marca 2011, o 18:01

Mam pytanie do forumowych prawników.

Czy czasem za brak cennika usług reklamowych to Państwowa Inspekcja Handlowa nie nakłada kary?

Bo wiem na 100% że np w zakładzie usługowym to za brak cennika usług od razu wlepiają 5 stów.

Nie wiem czy cennik usług reklamowych podciąga się pod to samo.

Awatar użytkownika
Kubator

#3189 Postautor: Kubator » 7 marca 2011, o 19:13

Ernesto pisze:
harry pisze:Czy czasem za brak cennika usług reklamowych to Państwowa Inspekcja Handlowa nie nakłada kary?
Bo wiem na 100% że np w zakładzie usługowym to za brak cennika usług od razu wlepiają 5 stów.
Nie wiem czy cennik usług reklamowych podciąga się pod to samo.

To na poważnie pytanie? To może do SANEPID-u donieś, Policzkiewicz to medialny facet jest, ma silne parcie na szkło, na pewno się zajmie sprawą.

takich niedzielnych kibiców udzelających sie na tym forum to żal czytać ..

PS nie moglem się powstrzymać

Awatar użytkownika
Kubator

#3190 Postautor: Kubator » 7 marca 2011, o 19:32

Ernesto pisze:
Kubator pisze: takich niedzielnych kibiców udzelających sie na tym forum to żal czytać ..
PS nie moglem się powstrzymać

"Niedzielny kibic" dobre :D . A Ty jakim jesteś kibicem? Czwartkowym?

Poniedziałkowym !!!! do 2005 r County Ground Stadium Church Road Exeter Devon, od 2005 r OakTree Arena Edithmead Highbridge Somerset, az do 2010 r St Boniface Arena Coypool Road Plymouth a od zawsze i jak jestem w domu Niedzielny Zygmuntowskie Lublin !!

Awatar użytkownika
Egon
Zawodowiec

#3191 Postautor: Egon » 7 marca 2011, o 20:04

Za takie słowne przepychanki i nieumiejętność korzystania z forum (wzajemne cytowanie się przez pół strony i robienie burdelu) powinniście dostać czas od Wielkiego Brata żeby sobie odpocząć. Jest taka funkcja jak PW i nie każdy musi czytać kto, ile i komu i co, kto, do kogo ma.

Harry stowarzyszenie jeśli prowadzi działalność gospodarczą, to robi to na zasadach ogólnych, określonych w ustawie o swobodzie działalności gospodarczej, czyli podlega takim samym obowiązkom jak każdy przedsiębiorca. Usługa reklamowa to także usługa, więc cennik być powinien. No ale może on gdzieś tam jest w teczce Prezesa tak, żeby PIH się nie czepiała..nie wiem.
Motor! Motor! Tylko Motor!

J. Stachyra: "Między ligami jest przepaść, tylko się o tym głośno nie mówi, ale to się wie."

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#3192 Postautor: Torsen » 7 marca 2011, o 20:45

Nie. PIH jest organem ochrony praw konsumentów, a oferta reklamowa nie jest kierowana do konsumentów, tylko do przedsiębiorców.

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#3193 Postautor: Torsen » 7 marca 2011, o 21:06

A jednak. Wspomniane przez Ciebie rozporządzenie odnosi się do świadczenia usług w ogóle. Potwierdza to również delegacja z ustawy o cenach (art. 12). Do konsumentów odnosi się tylko oznaczanie cen towarów, natomiast oznaczanie cen usług jest regulowane rozporządzeniem bez względu na to, do kogo kierowana jest oferta.

harry
Trener

#3194 Postautor: harry » 7 marca 2011, o 21:45

Czyli nic nowego. Ernesto jak zwykle " w dupie był i gówno widział" jak to mówią.

Ernesto pisze:
PS. Dalej Harry, może Sprawka nie zapłacił abonamentu RTV?

RTV to nie wiem ale co z PIT-4 KMŻ-tu za rok 2010? Też cos napiszesz na ten temat?

Awatar użytkownika
synek

#3195 Postautor: synek » 7 marca 2011, o 22:54

ciekawa sprawa się tu dzieje. Ernesto udaje że nie jest Panem Sprawką choć większośc czytających już sie domyśla że to Pan to Pan :) Wychodzi na to że leci wymiana poglądów między byłem a obecnym panem prezesem.Dla dobra klubu niech Panowie sobie zorganizują "okrągły stół" i porozmawiają szczerze a może coś z tego wyjdzie na plus.

Awatar użytkownika
RadeKas
Trener
Kontakt:

#3196 Postautor: RadeKas » 7 marca 2011, o 23:14

Szczerze, to jakos nie wydaje mi sie zeby Ernesto = Sprawka.
Richie Faulkner:
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.

dumbli
Szkółkowicz

#3197 Postautor: dumbli » 7 marca 2011, o 23:37

Jeżeli juz to raczej obstawiałbym że Ernesto to pan Adamczuk.
niespokojny napisał(a):
Sprawka to człowiek mentalnie z jakiegoś starego, skrajnego PGRu na zadupiu. Kononowicz kuźwa.

Awatar użytkownika
Egon
Zawodowiec

#3198 Postautor: Egon » 8 marca 2011, o 00:13

Błagam Was... :lol: :lol: :lol:
Motor! Motor! Tylko Motor!

J. Stachyra: "Między ligami jest przepaść, tylko się o tym głośno nie mówi, ale to się wie."

Awatar użytkownika
poli
Senior
Kontakt:

#3199 Postautor: poli » 8 marca 2011, o 07:52

Karol Baran: - Nie będę używał nowych tłumików! :D

http://www.kurierlubelski.pl/stronaglow ... ,id,t.html

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#3200 Postautor: Gelo » 8 marca 2011, o 10:04

Ech widze, że lekcja pokory po Orle nic nie dała. Zapewne ma rację ale doigra sie kiedyś chłopina i ucierpi na tym cały zespóół.