Wydarzenia w Polsce i na swiecie

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
ravajas
Trener
Kontakt:

Re: Wydarzenia w Polsce i na swiecie

#926 Postautor: ravajas » 17 września 2025, o 09:34

Cooper pisze:
Coś jak w tej pandemii, która tak boli ravajasa, nikt nie wiedział jak reagować, więc reagowano na wyrost, często nawet głupio lub błędnie. Tylko, że wiemy to bardziej teraz a nie wtedy.
Ja wiedziałem już wtedy (zresztą nie tylko ja, bo znienawidzona przez Was tutaj "drużyna Brauna" też wiedziała, tylko cała reszta foliarstwa dała się pozakuwać w maseczki i witała się łokciami, a przyciski w windzie wciskała wykałaczkami (sic!) - to jest ta nauka, w którą "wierzyli" wykształceni ponad swoją inteligencję). Właśnie dzięki temu, że użyłem wyśmiewanego przez Ciebie chłopskiego rozumu, bo zamiast patrzeć w telewizor, patrzyłem za okno, na otaczający świat. Od tego człowiek ma rozum, by informacje weryfikował, także przez swoje doświadczenie i obserwacje.
pozdrawia:
Rafał Borowski

http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
https://m.facebook.com/29dreamniner/?ref=bookmarks

Awatar użytkownika
ravajas
Trener
Kontakt:

#927 Postautor: ravajas » 17 września 2025, o 09:35

Cooper pisze: stary kotlet.
Kotlet stary, ale sposoby jego przyrządzania nadal znajdują smakoszy.
pozdrawia:
Rafał Borowski

http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#928 Postautor: Cooper » 17 września 2025, o 09:41

ravajas pisze: patrzyłem za okno, na otaczający świat.

A były tam kraty?

No ale tak, na podstawie obserwacji z okna + doświadczenie, można sobie całkiem ładnie świat ułożyć :) W sumie większość problemów znika, zazdroszczę.

Jakieś porady jak kolejne drony wlecą, tym razem na Lublin? Co drużyna Brauna zaleca?
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Awatar użytkownika
ravajas
Trener
Kontakt:

#929 Postautor: ravajas » 17 września 2025, o 09:55

Jeśli przeczytasz to co pisałem, bez uprzedzenia osobistego do mnie, i bez pomijania całości kontekstu to zrozumiesz. Co zaś tyczy się przewidywania przyszłości, to stosuję metodę "radzieckich uczonych" ;)
pozdrawia:
Rafał Borowski

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#930 Postautor: Cooper » 17 września 2025, o 10:00

Przeczytałem, czepiasz się jakichś "pierdół" typu przesadzone zasady higieny i dystansu a to przecież w ogóle nie o to chodziło. Ale wiem - wiesz swoje, być może mamy inne doświadczenia z pandemią, ja niestety bardziej brutalne.

ravajas pisze:to stosuję metodę "radzieckich uczonych" ;)

Tak się te kropki łączyły rzeczywiście :)

go!
Trener

#931 Postautor: go! » 17 września 2025, o 11:27

dannie pisze:
go! pisze:W Polsce nie poszlo tak jak powinno.

A gdzie poszło?

W Norwegii po II wojnie. Wyroki smierci na kolabarontach z okupantem i zakaz wykonywania jakichkolwiek funkcji publicznych oraz mozliwosci studiowania dla rodzin na 3 pokolenia.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#932 Postautor: istred » 17 września 2025, o 12:57

A co do tego co robił dziadek ma wnuk, który urodził się kilkadziesiąt lat później i wojnę zna z podręczników?

go!
Trener

#933 Postautor: go! » 17 września 2025, o 13:11

istred pisze:A co do tego co robił dziadek ma wnuk, który urodził się kilkadziesiąt lat później i wojnę zna z podręczników?

Jak patrze na dziedziczenie "interesu" po dziadkach/rodzicach, to mysle ze moze i ma.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#934 Postautor: Cooper » 17 września 2025, o 13:17

Najlepiej z pozbawianiem odziedziczonych majątków i interesów to sobie akurat komuna radziła, nawet w Polsce ;)

Awatar użytkownika
istred
Trener

#935 Postautor: istred » 17 września 2025, o 13:27

go! pisze:
istred pisze:A co do tego co robił dziadek ma wnuk, który urodził się kilkadziesiąt lat później i wojnę zna z podręczników?

Jak patrze na dziedziczenie "interesu" po dziadkach/rodzicach, to mysle ze moze i ma.

Czy działa to też w drugą stronę? Tzn. czy jak miałem przodka, który w trakcie wojny był po tej właściwej stronie to mogę się gdzieś po jakiś medal zgłosić?

Właśnie dzięki temu, że użyłem wyśmiewanego przez Ciebie chłopskiego rozumu, bo zamiast patrzeć w telewizor, patrzyłem za okno, na otaczający świat.
O, i tu jest pewnie pies pogrzebany. Świat się nie kończy za Twoim oknem. Obserwując świat widzisz tylko jego mały skrawek, a żeby go zrozumieć trzeba się odrobinę wysilić i poszerzyć swoje horyzonty.
Faktycznie, obserwując świat tylko z perspektywy własnego okna można dojść do nawet najbardziej absurdalnych wniosków.

Awatar użytkownika
Kargolo
Trener

#936 Postautor: Kargolo » 17 września 2025, o 15:40

Trochę ma. Sporo w Polsce "resortowych dzieci". Niektórzy nie mają nawet oporów przed nadawaniem dzieciom imion na cześć przodka zbrodniarza.
A później winny Stanowski, bo stwierdził fakt :lol:
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!

Awatar użytkownika
RadeKas
Trener
Kontakt:

#937 Postautor: RadeKas » 17 września 2025, o 17:26

I dlatego każdy wnuk takich ludzi powinien być piętnowany? Czy jakiś test trzeba robić? A prawnuk? Krew to krew, można by po prostu mordować całą linię i będzie git.
Richie Faulkner:
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.

Awatar użytkownika
tezetomaniak
Trener

#938 Postautor: tezetomaniak » 17 września 2025, o 17:28

To by Mentzen dostał kulke już dawno :(

Awatar użytkownika
RadeKas
Trener
Kontakt:

#939 Postautor: RadeKas » 17 września 2025, o 17:29

Trudno. Jakoś trzeba czyścić naród po zbrodniarzach.
Richie Faulkner:
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.

Ge(L)o
Trener

#940 Postautor: Ge(L)o » 17 września 2025, o 18:11

Łatwo przeszliście z zakazu pełnienia funkcji publicznych do kulki w łeb. Ach lewaczki manipulanci.

Awatar użytkownika
ravajas
Trener
Kontakt:

#941 Postautor: ravajas » 17 września 2025, o 20:03

istred pisze:
Właśnie dzięki temu, że użyłem wyśmiewanego przez Ciebie chłopskiego rozumu, bo zamiast patrzeć w telewizor, patrzyłem za okno, na otaczający świat.
O, i tu jest pewnie pies pogrzebany. Świat się nie kończy za Twoim oknem. Obserwując świat widzisz tylko jego mały skrawek, a żeby go zrozumieć trzeba się odrobinę wysilić i poszerzyć swoje horyzonty.
Faktycznie, obserwując świat tylko z perspektywy własnego okna można dojść do nawet najbardziej absurdalnych wniosków.
Mocno spłyciłeś. A contrario napiszę, że w takim razie, skoro gdzieś na świecie ktoś zmarł na covid, to znaczy, że ja nie mogę pójść do lasu? Tak? To miałby być ten szeroki horyzont myślowy, który powinienem był zastosować?
pozdrawia:
Rafał Borowski

Awatar użytkownika
ravajas
Trener
Kontakt:

#942 Postautor: ravajas » 17 września 2025, o 20:06

Wnuk nic, bo tu i nie o wnuka chodzi. Chodzi tylko o dumę z dokonań teścia/ojca, której najwidoczniej przejawem jest uczczenie go nadaniem jego imienia potomkowi.
pozdrawia:
Rafał Borowski

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#943 Postautor: niespokojny » 17 września 2025, o 23:15

ravajas pisze:
Cooper pisze:
Coś jak w tej pandemii, która tak boli ravajasa, nikt nie wiedział jak reagować, więc reagowano na wyrost, często nawet głupio lub błędnie. Tylko, że wiemy to bardziej teraz a nie wtedy.
Ja wiedziałem już wtedy (zresztą nie tylko ja, bo znienawidzona przez Was tutaj "drużyna Brauna" też wiedziała, tylko cała reszta foliarstwa dała się pozakuwać w maseczki i witała się łokciami, a przyciski w windzie wciskała wykałaczkami (sic!) - to jest ta nauka, w którą "wierzyli" wykształceni ponad swoją inteligencję). Właśnie dzięki temu, że użyłem wyśmiewanego przez Ciebie chłopskiego rozumu, bo zamiast patrzeć w telewizor, patrzyłem za okno, na otaczający świat. Od tego człowiek ma rozum, by informacje weryfikował, także przez swoje doświadczenie i obserwacje.

Jak będziesz chory albo ktoś z twoich bliskich to popatrzcie się przez okno. Ew. użyj swojego chłopskiego rozumu i doświadczenia w dawkowaniu ibupromu. Bądź konsekwentny, skoro lekarze chcieli Cię otruć w pandemii to na pewno będą chcieli to samo zrobić przy pierwszej okazji. Ciemnogród niczym z Antka Prusa.
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych

Ge(L)o
Trener

#944 Postautor: Ge(L)o » 18 września 2025, o 07:34

Żeby się leczyć w pandemii to trzeba było mieć końskie zdrowie !
"Pacjentów z objawami przeziębienia i grypy (kaszel, katar, gorączka) nie przyjmujemy". Wisiało w każdej przychodni. Lekarze...
Wtedy rzeczywiście zostawało patrzenie w okno, ewentualnie stukanie kijem w parapet przychodni no i Ibuprom.
Prawdziwy ciemnogród zaprezentowali właśnie ci uczeni wykształceni.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#945 Postautor: istred » 18 września 2025, o 13:19

Ge(L)o pisze:Żeby się leczyć w pandemii to trzeba było mieć końskie zdrowie !
"Pacjentów z objawami przeziębienia i grypy (kaszel, katar, gorączka) nie przyjmujemy". Wisiało w każdej przychodni. Lekarze...
Chyba na jakimś innym świecie żyjemy. W trakcie pandemii (tak, wiem żadnej pandemii nie było...) bywałem regularnie u lekarzy, bo akurat to był okres, że moje dzieci cały czas chorowały. Dodatkowo, żona urodziła dziecko - w szpitalu, z moją obecnością obok. W trakcie ciąży była u lekarza regularnie (znacznie częściej niż przy prowadzeniu ciąży na NFZ). Później, córka też była w szpitalu - z obecnością mamy obok. I jakoś nigdzie nie spotkałem się z karteczką, o której piszesz... Chyba do złych przychodni chodziłem.
Mocno spłyciłeś. A contrario napiszę, że w takim razie, skoro gdzieś na świecie ktoś zmarł na covid, to znaczy, że ja nie mogę pójść do lasu? Tak? To miałby być ten szeroki horyzont myślowy, który powinienem był zastosować?
Nie spłyciłem. Oparłem się dokładnie na tej samej metaforze co Ty.
Przyczepiłeś się tych lasów jak rzep. Sytuacja z lasami była absurdalna i w zasadzie wszyscy (bez względu na opinię w temacie pandemii) się dzisiaj z tego śmieją. Powiem Ci w tajemnicy, że i ja sobie nic nie robiłem z tego zakazu i akurat w lasach gościłem regularnie. Co nie oznacza, że kwestionowałem albo kwestionuję epidemię.
Wnuk nic, bo tu i nie o wnuka chodzi. Chodzi tylko o dumę z dokonań teścia/ojca, której najwidoczniej przejawem jest uczczenie go nadaniem jego imienia potomkowi.
Sorry, ale chyba się pogubiłem i nie ogarniam o co chodzi. Może nie jestem na bieżąco z teoriami spiskowymi...

go!
Trener

#946 Postautor: go! » 18 września 2025, o 13:30

Cooper pisze:
ravajas pisze: patrzyłem za okno, na otaczający świat.

A były tam kraty?

To miala byc grozba? Ja wiem, ze Tusk postanowil wsadzac do pierdla wszystkich "siejacych dezinformacje" ale nie wierzylem, ze tak szybko to pojdzie. Oby byli rownie skuteczni i szybcy w zwalczaniu ruskich dronow.

go!
Trener

#947 Postautor: go! » 18 września 2025, o 13:39

istred pisze:Sorry, ale chyba się pogubiłem i nie ogarniam o co chodzi. Może nie jestem na bieżąco z teoriami spiskowymi...

To nie jest teoria, to jest fakt historyczny. Tak pozbyto sie raz na zawsze (mam nadzieje) nazistowskich zapedow w Norwegii. Ja wiem, ze proces jest bolesny i moze nie w 100% sprawiedliwy, ale jest cholernie skuteczny i sluzy przyszlym pokoleniom. W Polsce zamiast calowac w pierscien komunistycznych oprawcow, mozna bylo to zrobic. Polska to na tyle dziwny kraj, ze mamy zbyt gleboko zakorzeniony ten kolonializm, podleglosc, "brzydka panna bez posagu". Nawet polskie sluzby specjalne nie sluza swojemu krajowi, tylko tym kto da dzis wiecej. Tego w reszcie pokomunistycznej Europy nie ma! To jest problem.

Awatar użytkownika
tezetomaniak
Trener

#948 Postautor: tezetomaniak » 18 września 2025, o 13:42

go! pisze:Ja wiem, ze Tusk postanowil wsadzac do pierdla wszystkich "siejacych dezinformacje".

To kto siedzi?

Awatar użytkownika
istred
Trener

#949 Postautor: istred » 18 września 2025, o 13:43

No, tę cholerną skuteczność doskonale pokazał Breivik w 2011 roku.

Natomiast kto komu jakie imię nadał i z kogo był dumny i co z tego wynika... dalej nie rozumiem.

go!
Trener

#950 Postautor: go! » 18 września 2025, o 13:54

tezetomaniak pisze:
go! pisze:Ja wiem, ze Tusk postanowil wsadzac do pierdla wszystkich "siejacych dezinformacje".

To kto siedzi?

No nikt, byl rozkaz - wszyscy zamkneli mordy