Wybory w Polsce 23

Do której partii Ci najbliżej przed wyborami ?

Czas głosowania minął 14 października 2023, o 13:15

PiS
1
3%
KO
9
25%
Trzecia Droga
3
8%
Lewica
2
6%
Konfederacja
10
28%
Do wszystkich mi jednakowo daleko
11
31%

Liczba głosów: 36

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
rieper
Junior

Re: Wybory w Polsce 23

#51 Postautor: rieper » 11 października 2023, o 19:47

Hayden pisze:Chyba już tylko Adam Małysz :)

Małysz podpadł już w 2015 kiedy wszedł do komitetu poparcia Komorowskiego a 2 lata temu brał udział w kampanii szczepionkowej ;)

Awatar użytkownika
Kargolo
Trener

#52 Postautor: Kargolo » 11 października 2023, o 20:57

go! pisze:Oczywiscie Bosak bez konkurencji.

Szkoda tylko, że nie ma to znaczenia, bo Konfederacja jest aktualnie kojarzona tylko z idiotycznymi tekstami jakichś przygłupów na temat kobiet.
Reszta nie ma pomysłu oprócz straszenia innymi partiami.
dannie pisze:Czy jest obecnie w Polsce człowiek, który budzi powszechny szacunek?

Mariusz Pudzianowski.
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!

Ge(L)o
Trener

#53 Postautor: Ge(L)o » 11 października 2023, o 22:05

No ja dziś słyszałem od kilku młodych kobiet, że na konfederację nie zagłosują, bo będą potem musiały rodzić dzieci, stać przy garach i generalnie będą miały zakaz wychodzenia z domu. Na PiS też nie, bo Kaczyński prowadzi rejestr ciąż. Albo gdzieś na wsi wyłączył prąd, jak miał lecieć jakiś reportaż nieprzychylny PiSowi. Generalnie to już prawie totalitaryzm. To nie były żarty.
Zaśmiałem się, ale tylko w duchu. Co trzeba oglądać albo co czytać, żeby w głowie pojawiły się takie teorie.

Gdybym ja głosował to na Konfę. Jeżeli jest tu jakiś przeciwnik to chciałbym zapytać dlaczego nie. Który punkt programu jest zły i z czym się nie zgadza ? Tak konkretnie, żeby mnie zniechęcić do sympatyzowania z tą partią. Proszę tylko bez Żydów i kobiet, szanujmy się.

jarkur

#54 Postautor: jarkur » 11 października 2023, o 22:28

A po co w tej materii z Tobą dyskutować? Nie będziesz głosował, czyli przyczyniasz się do wygranej PIS-u. Wszystko.

Awatar użytkownika
Vino

#55 Postautor: Vino » 11 października 2023, o 23:11

Gdybym ja głosował to na Konfę. Jeżeli jest tu jakiś przeciwnik to chciałbym zapytać dlaczego nie. Który punkt programu jest zły i z czym się nie zgadza ? Tak konkretnie, żeby mnie zniechęcić do sympatyzowania z tą partią. Proszę tylko bez Żydów i kobiet, szanujmy się.

Powoływanie się tylko na program wyborczy miałoby sens gdybyśmy mieli gwarancję, że politycy danej partii skupią się tylko i wyłącznie na realizacji punktów programu wyborczego i zostawią w spokoju np. kwestie światopoglądowe, podziału ról kościół-państwo, podejścia do mniejszości i niektórych grup społecznych, które zostały pominięte w programie Konfederacji. Jest to bardziej dokument marketingowy, który uwypukla hasła, którymi partia chcę się promować, a całkowicie pomija kontrowersyjne kwestie, które wywołują negatywne opinie i obawy wobec Konfederacji.

Także z jednej strony mamy program wyborczy, który tak naprawdę po wyborach nie ma żadnego znaczenia i może być wyrzucony w całości na śmietnik lub dowolnie modyfikowany bez żadnych konsekwencji (to zarzut wobec programów wyborczych wszystkich partii, a nie tylko Konfederacji), a z drugiej strony dwóch obecnych parlamentarzystów, którzy zostali schowani głęboko do szafy na czas kampanii wyborczej a otwarcie głoszą takie hasła (niektóre z mównicy sejmowej):

Grzegorz Braun numer 1 na liście do sejmu w Rzeszowie
o homoseksualizmie:
Jestem za penalizacją aktywności homoseksualnej

o napaści Rosji na Ukrainę:
Ukraina jest terenem, na którym absolutnie konieczna jest denazyfikacja i chociaż należy ubolewać, że obecnie odbywa się ona w formie bratobójczej wojny, to jednak nie powinno nam to przesłaniać otwarcie neonazistowskiego charakteru obecnego państwa ukraińskiego i jego władz".

o Polsce w Unii Europejskiej:
"Schengen tak, eurokołchoz nie!"

Janusz Korwin-Mikke numer 1 na liście do sejmu w okręgu podwarszawskim
- o prawach wyborczych kobiet:
Tu nie chodzi o to, żeby kobiet było mało. Chodzi o to, żeby nie głosowały, a jeżeli my mężczyźni nie chcemy kogoś wybrać, to już jest nasza sprawa".

- o pedofilii (absolutnie skandaliczna wypowiedź moim zdaniem):
"Na drogach ginie rocznie 3000 osób, ale dzięki temu mamy sprawny transport. Godzimy się z tym. I słusznie. Pytanie: czy nie lepiej, by 20 czy 50 dzieci więcej padło ofiarą pedofilów - ale reszta traktowała dorosłych ufnie i żyła normalnie, bez wpajanego strachu przed pedofilami?"

- o Unii Europejskiej:
Europa znalazła się pod okupacją pasożyta, która nazywa się Unia Europejska. Wysysa on soki z Europy i powoduje zahamowanie rozwoju nie tylko ekonomicznego, ale i moralnego. Unia Europejska jako pasożyt musi być zniszczona.

Jak wspomniałem ich postulaty, hasła i pomysły zostały całkowicie pominięte w programie wyborczym, a mogą mieć znaczący wpływ na życie obywateli. To są w końcu czołowe postacie Konfederacji, obecni posłowie i jedynki na listach wyborczych. To chyba oznacza, że mają wpływ na działalność partii, prawda? Jeżeli byłoby inaczej to albo ci dwaj posłowie powinni wycofać się ze swoich haseł (czego nie uczynili) albo nie powinni być umieszczani na pierwszych pozycjach list wyborczych gdzie nie znajdują się przypadkowe osoby.
Czy po wyborach nadal będą milczeć czy może wrócą do głoszenia i realizacji swoich haseł i poglądów sprytnie pominiętych w programie?

vaikai
Szkółkowicz

#56 Postautor: vaikai » 11 października 2023, o 23:47

To coś co było w TVP ciężko nazwać debatą. Bardziej zbiór miniaturek gadających głów. Minuta na wypowiedź na zadany temat to jest żenada - wiadomo, że nie wyczerpie się całego tematu, więc trzeba skracać i upraszczać przekaz. Albo przyjąć inną taktykę jak Tusk z Morawieckim i się bezsensownie nawalać, aczkolwiek to było dosyć wesołe i komiczne, jeden z jaśniejszych punktów tego spektaklu jak dla mnie. Donald mnie trochę rozczarował, bo myślałem, że jednak podejdzie do tego wystąpienia z bardziej konwencjonalną strategią i będzie mówił na temat, ale ciężko mi też krytykować taki wybór taktyki. Fajna debata byłaby np. taka, gdzie wszystkie komitety desygnują kilku swoich przedstawicieli do dyskusji między sobą na zadane tematy plus udział dziennikarzy-moderatorów trzymających nad wszystkim pieczę i nadający normalny, nietendencyjny kierunek dyskusji. Szkoda tylko jednak, że w tym kraju żaden komitet nie ma tylu polityków-ekspertów w danej działce, żeby dyskutowali merytorycznie i na poziomie. Z kolei dziennikarzy pewnie znaleźlibyśmy więcej, ale niestety ci porządni i z gigantyczną wręcz ogładą w dyskusjach są na marginesie mainstreamu, a najśmieszniejsze jest to że najlepsi w tym kraju pod tym względem reprezentują poglądy lewicowe, co pewnie mało komu się mieści w głowie ;)

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#57 Postautor: kibicLBN » 12 października 2023, o 02:13

Wiadomo, że Korwin robi krecią robotę Konfederacji swoimi wypowiedziami, ale:
1. Nie kumam dlaczego czynimy z Unii Europejskiej świętość i matkę najlepszą. Unia powinna się opierać na handlu bezcłowym, swobodnym przepływie towarów, obywateli i usług. Teraz naprawdę istnieje Eurokołhoz, w którym Niemcy mają bardzo dominującą pozycję i w której kontroluje się większość kwestii życia i gospodarki. Przecież Brexit nie wziął się z nikąd. Ograniczenie emisji CO2 jest konieczne, ale na całym świecie. My będziemy się osłabiać gospodarczo, obniżymy o 50% emisję, tylko że na świecie dzięki nam spadnie ona o 5%... przecież wzrost cen prądu i opału jest wypadkową przepisów unijnych i naszego zaawansowania w rozwoju energetyki jądrowej.
2. Wypowiedź o pedofilach jest skandaliczna i Korwin się po raz kolejny skompromitował. Tylko faktycznie gdzieś ten świat poszedł w dziwnym kierunku. Kiedyś jak się dzieciak wywrócił i obcy facet pomógł mu wstać i pogłaskał go po głowie, to był uczynnym człowiekiem, tak samo jak wracając z pracy mijał boisko i strzelił karnego dla frajdy. Teraz może od razu do prokuratury by nie poszedł, ale ludzie patrzą na takie obrazki jak na przejaw pedofilii. Nie znaczy to rzecz jasna, że należy mniej ścigać pedofili, czy mniej strzedz przed nimi dzieci.
I nie bronie samego Korwina, bo nawet jeśli kiedyś coś reprezentował to teraz już totalnie zidiociał, ale warto się zastanowić przede wszystkim, czy Unia jest tym samym czym była, gdy zakładano Europejską Wspólnotę węgla i stali? To nie znaczy, że trzeba z niej wyjść, bo potrzebujemy swobodnej wymiany towarów i usług, ale może warto pomyśleć jak działać, żeby być jej współtwórcami.
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Awatar użytkownika
Vino

#58 Postautor: Vino » 12 października 2023, o 10:46

Najprostszą odpowiedzią jest spojrzenie na Polskę gdzie była przed dołączeniem do UE, a gdzie jest obecnie. Widać to zarówno gołym okiem podróżując po kraju (a nawet na swoim własnym podwórku) jak i patrząc na najróżniejsze wskaźniki gospodarcze i społecznie. Zrobiliśmy ogromny progres głównie dzięki dołączeniu do UE i to jest bezsprzeczny fakt.

Oczywiście w ramach UE jest sporo tematów, które są dla nas niekorzystne jak przywołana przez Ciebie transformacja energetyczna. Tyle tylko, że konkretne plany były znane już kilka lat wcześniej i kraje członkowskie miały czas (i fundusze), aby się do niej przygotować. Faktem jest, że nasi rządzący (nie tylko PiS, jego poprzednicy również) bezczynnie przespali ten okres (praktycznie zerowy progres budowy elektrowni atomowej, finansowe kroplówki zamiast jednoznacznego odejścia od węgla wskutek strajków górników) lub nawet go skutecznie spowalniali (regulacje uderzające w budowę farm wiatrowych czy niekorzystne zmiany w korzystaniu fotowoltaiki przez gospodarstwa domowe). Także, to nie jest tak, że tylko UE jest zła i chcę nam zaszkodzić, ale również my mamy sporo za uszami i teraz najłatwiej całkowicie zrzucić winę na kogoś innego za popełnione błędy.

I jeszcze jeden aspekt odnośnie UE - to nie jest tak, że Niemcy decydują o wszystkim i koniec. Oczywiście Niemcy i Francja mają mocną pozycję w UE, ale to jest również polityka. Można budować swoją pozycję i wpływy w ramach UE i konsekwentnie wzmacniać swoje wpływy, ale to długotrwały proces i wymaga umiejętnej prowadzenia polityki i sztuki dyplomacji. Nie osiągnie się tego z pozycji obrażonego dziecka w piaskownicy, który ciągle krzyczy na innych (Niemcy źli, Czesi źli, Francja niedobra, UE to pasożyt) i stawianiu interesu własnej partii ponad interes kraju (odrzucenie środków z KPO na rzecz absurdalnej reformy sądownictwa, która de facto osłabia jego niezależność; słynne głosowanie 1:27 przeciwko Tuskowi, które miało na celu zrobienie dobrze prezesowi partii kosztem interesu państwa; czy chociażby wydarzenia z ostatnich dni gdy istotne spotkania ministrów państw UE są olewane i ministrowie MSZ, MON wolą prowadzić w tym czasie kampanię wyborczą zamiast służyć państwu).

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#59 Postautor: kibicLBN » 12 października 2023, o 23:32

No widzisz w sporej mierze się zgadzamy, ale... transformację energetyczną przespaliśmy i nie zaczęliśmy inwestować wcześniej, a nasi rządzący podpisywali papiery będące pętlą na naszą szyję. Zgoda. Ale spójrz trzeźwym okiem na wycofanie samochodów spalinowych w ciągu 7 lat. Przecież nawet nie ma tyle litu do baterii, żeby to pykło.
Z relokacji uchodźców się nagle wszyscy wycofują. Mało tego jak przyjęliśmy 2 miliony Ukraińców - to kazali nam się w d... pocałować i dali parę milionów na krzyż, przecież to jawna kpina.
Że nie wspomnę o agresywnej lewicowej narracji dotyczącej wszelakich mniejszości (nie mylić z tolerancją - bardzo szlachetną wartością).

Ge(L)o
Trener

#60 Postautor: Ge(L)o » 13 października 2023, o 07:12

Tolerancja obecnie nie jest szlachetną wartością. Jak słyszę to słowo to mnie cofa.

Trzeba chyba zablokować temat na czas ciszy wyborczej. Odblokujcie w niedzielę o 20, czy o której tam podają wyniki i podzielmy się wrażeniami.

Awatar użytkownika
mundzio
Zawodowiec

#61 Postautor: mundzio » 15 października 2023, o 21:13

No to możemy zwijać manatki ;)

Awatar użytkownika
Speedway
Trener

#62 Postautor: Speedway » 15 października 2023, o 21:25

Stal Gorzow za rok Mistrzem, Zmarzlik na pozycz do ZG? ;)

Srednio jestem w polityke ale chyba to zwyciestwo PiS to chyba jednak nie zwtciestwo. Jak w SON, brak doparowego.
Obrazek

Flagg
Trener

#63 Postautor: Flagg » 15 października 2023, o 21:26

Dzięki chłopaki za te kilka lat i medale. W przyszłym sezonie znowu Rawicz i Opole :(
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Kaman
Kadrowicz

#64 Postautor: Kaman » 15 października 2023, o 21:32

Flagg pisze:Dzięki chłopaki za te kilka lat i medale. W przyszłym sezonie znowu Rawicz i Opole :(

Łączę się w bulu i w nadzieji.

ezbeg
Trener

#65 Postautor: ezbeg » 15 października 2023, o 21:36

Przynajmniej zobaczyłem Ekstraligę.

Awatar użytkownika
RadeKas
Trener
Kontakt:

#66 Postautor: RadeKas » 15 października 2023, o 21:49

Kępa już musi działać, nie ma czasu.

Obrazek
Richie Faulkner:
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.

Awatar użytkownika
Kargolo
Trener

#67 Postautor: Kargolo » 15 października 2023, o 21:50

Nie no, na przyszły rok mamy chyba jeszcze jakieś zaskórniaki? Najwyżej karnety się zrobi po 3000 zł za sztukę i jakoś to będzie ;)

blajar
Trener

#68 Postautor: blajar » 15 października 2023, o 21:53

Bez jaj, ludzie, umowy handlowe podpisane. Zapewne z drakońskimi karami za niedotrzymanie. Zresztą nie rozumiem, dlaczego nagle miałoby się coś w otoczeniu Klubu zmienić. Takimi wpisami tylko potwierdzacie, że jesteśmy pisowskim klubem.
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa" :lol:
Czytał Łukasz Benz

Awatar użytkownika
Kargolo
Trener

#69 Postautor: Kargolo » 15 października 2023, o 21:55

Ty to bierzesz na serio?

blajar
Trener

#70 Postautor: blajar » 15 października 2023, o 21:57

Dobra, dopiero od początku doczytałem, kajam się :D <facepalm> :)
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa" :lol:
Czytał Łukasz Benz

Awatar użytkownika
Kargolo
Trener

#71 Postautor: Kargolo » 15 października 2023, o 22:04

W przyszłym roku mistrzostwo już po utracie władzy przez PiS.
Dupy nie będą pękać, one będą dosłownie wybuchać :D

A w kwestii wyborów to nic się nie zmienia. Mogą się szarpać o kwestie dotyczące światopoglądu, a w sprawach najbardziej wpływających na nasze życie i tak zawsze PiS, PO, Lewica i PSL głosują tak samo. Fanatycy z jednej strony będą się cieszyć, a z drugiej wkurzać, a to i tak nie ma żadnego znaczenia.

Ge(L)o
Trener

#72 Postautor: Ge(L)o » 15 października 2023, o 22:07

Ten naród jest tak bezdennie głupi, że aż mi nie szkoda. 80 procent głosów na złodziei, komuchów, okrągły stół. Nie zasługujemy na nic więcej niż miska ryżu, zamordyzm, socjalizm i eurokołchoz. Powodzenia.

Awatar użytkownika
Speedway
Trener

#73 Postautor: Speedway » 15 października 2023, o 22:17

Tobie tez.
Obrazek

ezbeg
Trener

#74 Postautor: ezbeg » 15 października 2023, o 22:36

Przez najbliższe półtorej roku zapowiada się masowe zsyłanie ustaw do TK bądź na veto do Sejmu.

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#75 Postautor: kibicLBN » 15 października 2023, o 22:37

Trzeba będzie od poniedziałku za*******ać dalej do roboty i tyle. Robimy z wyborów nie wiadomo co, a tak trzeźwym okiem patrząc to bezpośrednio nasze życie nie zmienia się aż tak drastycznie. Sam liczyłem na nieco inny wynik, ale cóż... nastawiam budzik i jutro sru do roboty tyrać na pincet plusy, NFZ z którego nic nie mam, na nieswoje emerytury, bo swojej pewnie nie dożyję i tak szczęśliwie do usranej śmierci. I to jest właśnie sens życia...