Obrady GKSŻ 2005 r.
Dla mnie totalnie dziwną decyzją jest że w Młodzieżowych Drużynowych Mistrzostwach Polski bedą mogli jeździć obcokrajowcy
Do tego kluby bedą mogły posiłkować się na te zawody zawodnikami, którzy nie mieszczą się w składach innych drużyn.. Na forum chyba nie było także pisane, że zmieni się także ilość startów w lidze poszczególnych juniorów. Dotąd jeden z młodzieżowców miał obowiązek pojechać raz, w biegu młodzieżowym(system 5-1) Teraz modyfikacja spowodowała, że pierwszy pojawi się na torze 4 razy, a drugi 2 razy. Trzeba mieć w miare równych młodzieżowców, jak nic 
Skoro mogą jeździć w Drużynowych Mistrzostwach Polski to czemu nie w ich młodzieżowym odpowiednikuczaszka pisze:Dla mnie totalnie dziwną decyzją jest że w Młodzieżowych Drużynowych Mistrzostwach Polski bedą mogli jeździć obcokrajowcy![]()
Czy ktoś się orientuje orientuje czy może przypadkiem MDMP znów staną się drużynowymi mistrzostwami, a nie jak w zeszłym sezonie mistrzostwami par
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?
H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...
H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...
meesha pisze:Czy ktoś się orientuje orientuje czy może przypadkiem MDMP znów staną się drużynowymi mistrzostwami, a nie jak w zeszłym sezonie mistrzostwami par![]()
Bedą rozgrywane czwórmecze 16 biegowe i 20 biegowy finał. Drużyny 4 osobowe. Zgłaszać można się do końca stycznia, podając nazwiska przynajmniej 4 juniorów. Źródło: Tygodnik Żużlowy
Buahaha Ci kolesie mnie rozwalają !! Najpierw kombinuja pod siebie coby lepszą pake zrobić jak już to nie wypaliło wraz z umową dżentelmeńską to już zmieniaja przepisy !! Dajcie sobie siana panowie z GKSŻtu to tylko się kompromitujecie a przy okazji cały polski żużel !!!
Ale tak przy bo to kluby z e-ligi złożyły wniosek/prośbe/... więc mam pytanko czy sie to ma odnośić do e,1,2 ligii czy tylko do e-ligii
Bo w sumie logicznie na to patrząc to powinno się to tylko do e-ligi odnośić !
Ale co ja tam wiem
Ale tak przy bo to kluby z e-ligi złożyły wniosek/prośbe/... więc mam pytanko czy sie to ma odnośić do e,1,2 ligii czy tylko do e-ligii
Bo w sumie logicznie na to patrząc to powinno się to tylko do e-ligi odnośić !
Ale co ja tam wiem

PROSTACY'05 ~ Ultra Brigade
NSN
- jas
- Senior
- Kontakt:
Ostrow pojedzie w 1szym meczu z 5 obcymi i nikt im nic nie zrobi
. sprawy tej mi sie nawet nie chce komentowac
, jak mozna teraz jeszcze chciec zmienic przepisy
ale przy okazji mam 2 pytanka:
- czy ktos cos wie o zniesieniu przepisu o zawodniku rezerwowym w wieku do lat 23? Gawrzyk swego czasu pisal, ze istnieje taka mozliwosc. wie ktos cos
?
- co z planami powiekszenia e-ligi? bo jesli maja z 1szej awansowac 2 zespoly, to nalezaloby to oglosic przed poczatkiem sezonu
ale przy okazji mam 2 pytanka:
- czy ktos cos wie o zniesieniu przepisu o zawodniku rezerwowym w wieku do lat 23? Gawrzyk swego czasu pisal, ze istnieje taka mozliwosc. wie ktos cos
- co z planami powiekszenia e-ligi? bo jesli maja z 1szej awansowac 2 zespoly, to nalezaloby to oglosic przed poczatkiem sezonu
Srodmiescie zawsze z MOTOREM!!!
-
Koper
- Trener
- Kontakt:
jas pisze:Ostrow pojedzie w 1szym meczu z 5 obcymi i nikt im nic nie zrobi![]()
. sprawy tej mi sie nawet nie chce komentowac
, jak mozna teraz jeszcze chciec zmienic przepisy
![]()
W naszym zuzlu wszystko wydaje sie mozliwe
Sluszne pytanie, bo gdyby planowano powiekszyc extralige do 10 druzyn to Lublin powinien forsowac w GKSZ opcje aby 2 druzyny spadaly z extraligi a 4 awansowaly z pierwszej ligi, wowczas bylaby calkiem realna szansa aby Lublin po latach znow awansowal do upragnionej extraligi
Koper pisze:
Sluszne pytanie, bo gdyby planowano powiekszyc extralige do 10 druzyn to Lublin powinien forsowac w GKSZ opcje aby 2 druzyny spadaly z extraligi a 4 awansowaly z pierwszej ligi, wowczas bylaby calkiem realna szansa aby Lublin po latach znow awansowal do upragnionej extraligi
Ciekawą i chyba sprawiedliwą propozycję rozstrzygania kwestii rozszerzenia e-ligii do 10 zespołów podał na SB skądinąd znany tutaj forumowicz.
"Zasady awansu i spadku, jeśli e-liga zostanie powiększona do 10 zespołów
Moje zdanie na temat sposobu wyboru 10 klubów do e-ligi 2007 różni się nieco od zdania sokoła i Mamy. Powinno się wprowadzić taki mechanizm aby zarówno czołowe drużyny 1 ligi jak i ostatnie e-ligi zostały w taki sam sposób uprzywilejowane w porównaniu z sytuacją jaka miałaby miejsce, gdyby reformy nie wprowadzano.
I tak, brak reformy oznacza, że drużyny e7 i I2 muszą bić się o miejsce w e-lidze w barażu. W związku z tym zwolnijmy te drużyny od tego obowiązku i tak jak 2-ga drużyna 1 ligi automatycznie awansuje, niech 7-ma drużyna e-ligi niech się automatycznie utrzymuje.
Natomiast 8-ma drużyna e-ligi podobnie jak 3-cia 1 ligi w sytuacji braku reformy są o jedno miejsce za nisko aby na udział w barażu sobie zasłużyć. W związku z tym po sezonie są w tym samym punkcie więc niech mają taką samą szansę na jazdę w e-lidze, czyli niech zostanie rozegrany baraż między nimi."
Talib pisze:Jeżeli nowy minister sam nie zareaguje to namówią paru Szwedów, czy Duńczyków, żeby oskarżyli w Strasburgu państwo polskie o dyskryminajcę ze względu na obywatelstwo/narodowość. I będzie po sprawie.
jaka dyskryminacja, możesz zatrudnić dowolną licznę "obco" a regulamin Drużynowych Mistrzostw Polski może zawierać dowolne wymogi np pięciu Polaków i Strasburg nic do tego nie ma, bodajże w Złotym Kasku mogą startować wyłącznie Polacy
rob7 pisze:możesz zatrudnić dowolną licznę "obco" a regulamin Drużynowych Mistrzostw Polski może zawierać dowolne wymogi np pięciu Polaków i Strasburg nic do tego nie ma, bodajże w Złotym Kasku mogą startować wyłącznie Polacy
prawnikiem nie jestem, ale logikę miałem i opanowałem ją chyba w stopniu dostatecznym.
komunikat PZM mówi:
Prezydium ZG PZM, po zapoznaniu siÄ™ z opiniÄ… Dyrektora Departamentu Prawnego Ministerstwa Sportu, zdecydowaÅ‚o zmienić swojÄ… decyzjÄ™ dotyczÄ…cÄ… ograniczenia liczby zawodników zagranicznych przy kontraktowaniu i ich udziale w meczach Drużynowych Mistrzostw Polski, Drużynowych Mistrzostw I ligi i Drużynowych Mistrzostw II ligi, poprzez zniesienie ograniczeÅ„ od sezonu ‘2006 zarówno w stosunku do zawodników z krajów Unii Europejskiej jak i z pozostaÅ‚ych krajów.
( źródło: http://www.pzm.pl/sporty.asp?ID2=menu_z ... newsid=717 )
dla mnie jest to oczywiste - nie ma ograniczeń w kontraktowaniu i w puszczaniu na meczach.
Centrum Konferencyjne BENSIP. Miejsce Spotkań.
http://www.bensip.pl
http://www.sport.bensip.pl
Restauracja-Bar. Przyjęcia Okolicznościowe. Transmisje sportowe na żywo.
Szkolenia. Konferencje. Imprezy integracyjne.
rob7 pisze:oczywiście masz racje jest to stan prawny na dzień dzisiejszy ale jest wniosek prezesów klubów e-ligowych aby ten stan zmienić i GKSŻ i PZM może to zrobić i nie będzie kolizji z prawem międzynarodowym ( można zatrudniać dowolną ilość) ale czy PZM "przyklepie" wniosek tego nie wiemy
Skoro PZMot (bo GKSŻ może bez tej pierwszej instytucji jedynie podskoczyć) raz zgodziło się "z opinią Dyrektora Departamentu Prawnego Ministerstwa Sportu" i postanowiło "zmienić swoją decyzję dotyczącą ograniczenia liczby zawodników zagranicznych przy kontraktowaniu i ich udziale w meczach Drużynowych Mistrzostw Polski, Drużynowych Mistrzostw I ligi i Drużynowych Mistrzostw II ligi, poprzez zniesienie ograniczeń od sezonu 2006 zarówno w stosunku do zawodników z krajów Unii Europejskiej jak i z pozostałych krajów" to oznacza to tyle, że musiało dostosowac się do obowiązującego w UE prawa. Jedyne co można zmienić zgodnie z prawem UE to ograniczyć liczbę obcokrajowców z krajów nie należących do UE.
Co do dyskryminacji, nie tylko nie można ograniczać możliwości zatrudniania pracownika - obywatela UE ze względu na narodowość/obywatelstwo, ale również nie można ograniczać możliwości wykonywania tej pracy na podstawie ważnej umowy o zatrudnieniu. Jeżeli więc Ostrów podpisał umowy kontraktowe gwarantujące pięciu "obco" start w 20 meczach to może ich sobie w 20 meczach wystawić i w świetle prawa nikt nie może im tego uniemożliwić.
Co do logiki. Skoro PZMot powiedział A, to teraz zapewne powie B. A prezesom ekstraligowych klubów, np. z Torunia pozostaną zawsze "dżentelmeńskie" umowy...
Może im to uniemożliwić regulamin rozgrywek o DMP na żużlu do którego ani Ministerstwo ani UE nic nie mają. Idąc Twoim tokiem myślenia... Jeśli przykładowy Ostrów zatrudni 10 zawodników i wszystkim zagwarantuje start we wszystkich meczach to jest to zgodne z prawem (przy takiej jego interpretacji jaką podałeś)Talib pisze:Jeżeli więc Ostrów podpisał umowy kontraktowe gwarantujące pięciu "obco" start w 20 meczach to może ich sobie w 20 meczach wystawić i w świetle prawa nikt nie może im tego uniemożliwić.
PS. Teraz czekać tylko jak Sylwia Pszon złoży do sądu pozew przeciwko PZM za uniemożliwianie startów w rozgrywkach o DMP na żużlu (dyskryminacja ze względu na płeć)
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?
meesha, ja nie jestem prawnikiem i w związku z tym nie będę szukał odpowiednich paragrafów na potwierdzenie mojego zdania.
Ale skoro PZMot raz uznał, że dotychczasowe ograniczenia nie były zgodne z prawem unijnym to tego zdania nie zmieni. Oczywiście w tym kraju, a w szczególności w tej dyscyplinie wszystko jest możliwe ... więc być może takie próby będą miały miejsce.
Wydaje mi się również, że ani regulamin rozgrywek o DMP na żużlu, ani żaden inny regulamin w jakiejkolwiek dyscyplinie nie może być nie zgodny z obowiązującym prawem i pewnie stąd tak nagła zmiana stanowiska PZMot po interwencji ministra. Gdyby tak nie było to odwracając kota ogonem, PZMot do spółki z GKSŻ może sobie zapisać w regulaminie rozgrywek o DMP na żużlu, że zawodnik, który zajmie ostatnie miejsce w każdym wyścigu na wniosek klubu może podlegać publicznej egzekucji przez np. powieszenie. I będzie OK?
P.S. A propos Mrs.Pszon, czy jest gdzieś zapisane w regulaminie ograniczenie dotyczące startu kobiet w zawodach żużlowych?
Ale skoro PZMot raz uznał, że dotychczasowe ograniczenia nie były zgodne z prawem unijnym to tego zdania nie zmieni. Oczywiście w tym kraju, a w szczególności w tej dyscyplinie wszystko jest możliwe ... więc być może takie próby będą miały miejsce.
Wydaje mi się również, że ani regulamin rozgrywek o DMP na żużlu, ani żaden inny regulamin w jakiejkolwiek dyscyplinie nie może być nie zgodny z obowiązującym prawem i pewnie stąd tak nagła zmiana stanowiska PZMot po interwencji ministra. Gdyby tak nie było to odwracając kota ogonem, PZMot do spółki z GKSŻ może sobie zapisać w regulaminie rozgrywek o DMP na żużlu, że zawodnik, który zajmie ostatnie miejsce w każdym wyścigu na wniosek klubu może podlegać publicznej egzekucji przez np. powieszenie. I będzie OK?
P.S. A propos Mrs.Pszon, czy jest gdzieś zapisane w regulaminie ograniczenie dotyczące startu kobiet w zawodach żużlowych?
Meesha ma rację niedozwolone były ograniczenia w zatrudnianiu zawodników i to zostało
zniesione natomiast regulamin zawodów to sprawa związków sportowych i to one określają
kto może wystartować w meczu, dla przykładu w Anglii jest też ograniczenie (KSM) nie większy niż 40 i nikt nie mówi że to jest niezgodne z prawem tak więc jeśli zechcą to wprowadzą wymóg pięciu Polaków albona wzór Anglii (KSM) i Ostrów to może...
zniesione natomiast regulamin zawodów to sprawa związków sportowych i to one określają
kto może wystartować w meczu, dla przykładu w Anglii jest też ograniczenie (KSM) nie większy niż 40 i nikt nie mówi że to jest niezgodne z prawem tak więc jeśli zechcą to wprowadzą wymóg pięciu Polaków albona wzór Anglii (KSM) i Ostrów to może...
Pośrednio... Aby startować w meczu trzeba mieć licencję, a licencję (czy tam certyfikat) może uzyskać osoba płci męskiej w wieku od 16 do 35 lat (co do górnej grznicy mogę się mylić a nie chce mi się sprawdzać). Na pewno jest zapis o płci...Talib pisze:P.S. A propos Mrs.Pszon, czy jest gdzieś zapisane w regulaminie ograniczenie dotyczące startu kobiet w zawodach żużlowych?
Z tą egzekucją to przesadziłeś
Co do tego "A" i "B" o któych piszesz to w pełni się zgadzam... skoro już taka decyzja została podjęta to powinna zostać utrzymana. Przynajmniej na ten sezon. Jeśli chcą coś zmieniać to w tej chwili jest czas na zmiany regulaminu na sezon 2007. Tak przynajmniej być powinno
Talib pisze:...zawodnik, który zajmie ostatnie miejsce w każdym wyścigu na wniosek klubu może podlegać publicznej egzekucji przez np. powieszenie. I będzie OK?
Åoooo to jest dobry pomysl. No moze nie egzekucja, ale na przyklad publiczne biczowanie i zaloze sie, ze Franek wykrecilby srednia 2,523 w sezonie 2005
Richie Faulkner:
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.
Talib pisze:meesha pisze:
Z tą egzekucją to przesadziłeś![]()
A gdyby się jednak okazało, że Franków i Jensen będą jeździć w sezonie 2006 w TŻ Lublin?
To powinni kultywować tradycje niestawiania się na zapowiedziane treningi, a coach zapobiegliwie wstawiać tych cudownych rajderów tylko na mecze wyjazdowe. Tak dla ich szeroko pojetego bezpieczeństwa...