Działalność klubu - kłopotów cd....

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Hans
Trener

#901 Postautor: Hans » 4 marca 2007, o 14:50

Tak, ale panowie czy taki Darek Śledź, który przed sezonem zapowiedział, że w 2 lidze nie będzie jeździł, Jeleń, który też był takiego zdania( niewiem jak jest teraz) i reszta zawodników. Lars i Kenneth Hansenowie i Rafał Klimek, chcą się rozwijać a Polska 2 liga to naprawdę spadek na koniec żużlowej polski i obijanie się z Chińskimi i zawodnikami jeżdżącymi w połowie po amatorsku i dla zabawy.. :roll:
Choć z takim składem (plus Śledź i Stachyra) to przegranie w drugiej lidze powyżej jednego meczu (porażka tylko z Rawiczem jeżeli już) to już by była sensacja 8) :wink:
Choć ja nadal wierzę i dopóki będą nadzieję, będę wierzył w I ligę !!

A nawet jeżeli to zawodnicy będą wypożyczani z TŻ Lublin do powstałego nowego tworu, więc czy zgodzą sie jeździć w drugiej lidze ?

Awatar użytkownika
papi
Trener

#902 Postautor: papi » 4 marca 2007, o 14:55

ja nie mówie, że nie mamy szans na utrzymanie. Ale chyba nikt nie jest w stanie zagwarantować że się uda, a nawet jeśli to trudno powiedzieć jakim kosztem. Może się zdarzyć, że trybuny od początku będą świecić pustkami, a klub wyląduje na dużym minusie. Natomiast w 2 lidze bylibyśmy faworytem. A na taką drużynę kibicę będą przychodzić, wystarczy przypomnieć sobie mecze z Warszawą, kiedy walczyliśmy o awans, albo przykłady podane przez wojteko - Poznań i Gdańsk. Wiadomo, na drugim biegunie będą mecze z Łodzią, Piłą czy kto tam jest w 2 lidze. Na takie mecze tłumów nie będzie, ale jeśli sponsorzy są gotowi dać kasę na 2 ligę to chyba lepiej, bo raz, że jest szansa, że klub w końcu wyjdzie na swoje, a 2 że na 99% sezon 2008 spędzimy na zapleczu extraklasy, a nie oglądając amatorów...

zarfe
Szkółkowicz

#903 Postautor: zarfe » 4 marca 2007, o 14:59

w sumie to jest lepsze wyjscie :roll: ale wlasnie jest pytanie czy zawodnicy beda chcieli jezdzic w 2 lidze a na to bym nie liczył....

janek
Kadrowicz

#904 Postautor: janek » 4 marca 2007, o 15:12

Zawodnicy przejdą jeśli będą wiedzieć że są w stanie takim składem awansować do 1 ligii w tym sezonie. Chyba że rzeczywiście dla nich sezon w 2 lidze to cofanie się w rozwoju. Ale np. taki Śledź powoli będzie kończyć już karierę i mu wszystko jedno. A na kasie i tak dobrze wyjdzie, gorzej z młodymi zawodnikami i tu będzie problem. :?

Awatar użytkownika
Cz@rek
Trener

#905 Postautor: Cz@rek » 4 marca 2007, o 15:49

Przestańcie pisać takie rzeczy.Jazda w II lidze jest niewiele tańsza (jeśli wogóle jest) od pierwszej ligi!
Jeśli w II lidze chce się walczyć o awans i odjechać 3 lub 4 zagraniczne wypady to nie ma szans na oszczędności!!!
Zapytajcie Poznan jaki miał budżet rok temu.
Medialnie to też porażka.Harry wybij co nie którym takie pomysły z głowy!
Nie chce się rozpisywać bo minusów jest znacznie więcej,ja II lidze mówie
stnowcze NIE !!!

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#906 Postautor: Gelo » 4 marca 2007, o 17:03

Cz@rek pisze:Przestańcie pisać takie rzeczy.Jazda w II lidze jest niewiele tańsza (jeśli wogóle jest) od pierwszej ligi!
Jeśli w II lidze chce się walczyć o awans i odjechać 3 lub 4 zagraniczne wypady to nie ma szans na oszczędności!!!
Zapytajcie Poznan jaki miał budżet rok temu.
Medialnie to też porażka.Harry wybij co nie którym takie pomysły z głowy!Nie chce się rozpisywać bo minusów jest znacznie więcej,ja II lidze mówie
stnowcze NIE !!!

Dokladnie - tym "mocnym" co chcą jeździć w II lidze trzeba polecić naszą forumową terapię - rozejrzeć sie za kawalkiem ściany, pochylić sie i jazda do przodu - i tak do skutku
Ostatnio zmieniony 4 marca 2007, o 17:07 przez Gelo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#907 Postautor: papi » 4 marca 2007, o 17:07

jak już dajesz takie zalecenia to co doradzisz tym, którzy wierzą, że przy (jak narazie) 300-tysięcznym budżecie uda się utrzymać żużel w Lublinie :?:
może wizyta u psychiatry?

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#908 Postautor: Gelo » 4 marca 2007, o 17:11

papi pisze:jak już dajesz takie zalecenia to co doradzisz tym, którzy wierzą, że przy (jak narazie) 300-tysięcznym budżecie uda się utrzymać żużel w Lublinie :?:
może wizyta u psychiatry?

Jedyne co można doradzić to tym, którzy są odpowiedzialni za finanse, to zalatwianie takich spraw wcześniej a nie za pięć dwunasta.

rob7
Senior

#909 Postautor: rob7 » 4 marca 2007, o 18:19

harry pisze:O fiasku jeszcze nie. Ale nie jest wesoło. Ostateczną decyzję podejmujemy w środę.
Zaniepokojonym mogę powiedzieć, ze są chętni ( i wydaje mi się że mocni), którzy chcą zaczynać od nowa w II lidze.

... jeżeli sa chętni i to mocni zaczynać w II lidze to pewnie zechcą tym bardziej w I lidze więc może pora już p.Harry dla dobra lubelskiego żużla
zejść ze sceny i oddać miejsce tym chętnym

harry
Trener

#910 Postautor: harry » 4 marca 2007, o 19:25

O niczym innym nie marzÄ™. Zapewniam.
Na szczęście w przypadku startu w II lidze nie mogę się w nowym klubie niczym zajmować.
" Jak powiedział mi jeden młody dziennikarz, niektórzy ludzie są genetycznie niezdolni do tego, żeby mówić prawdę" - Jacek Gajewski

Awatar użytkownika
hanson

#911 Postautor: hanson » 4 marca 2007, o 19:29

Nieco dziwna wydaje mi się propozycja owych mocnych sponsorów. Jeśli rzeczywiście są silnymi firmami, to nie rozumiem, dlaczego stawiają taki bezsensowny warunek... Skoro chcą przeznaczyć kasę na drużynę II-go ligową, to czy tych samych pieniędzy nie mogą przekazać klubowi, aby mógł wystartować w I lidze?! Może boją się ryzyka i nie chcą firmować swoimi nazwami drużyny, która będzie walczyła o utrzymanie... Przecież nigdzie nie jest napisane, że jeśli zaczniemy od II-ej ligi, to od razu awansujemy! Nie sądzę, aby wszyscy zawodnicy, których mamy, chcieli jeździć w najniższej klasie rozgrywkowej, więc nie wiadomo, kto w ogóle miałby walczyć o ten awans... Poza tym co się stanie, gdy tego awansu jednak nie będzie?! Czy te firmy w dalszym ciągu będą dawały kasę? Jeśli się wycofają, to będzie to gwóźdź do trumny dla lubelskiego żużla! W tym momencie dysponujemy składem, który według mnie gwarantuje utrzymanie w I lidze i priorytetem dla pana prezesa powinno być przekonanie tych ludzi, że II liga to nie jest szczyt marzeń zarówno dla kibiców jak i zawodników, a co za tym idzie żaden interes dla mocnych sponsorów.

janek
Kadrowicz

#912 Postautor: janek » 4 marca 2007, o 19:32

Przecież kolego chodzi o długi klubowe o nic więcej, nikt o zdrowych zmysłach nie będzie płacić cudzych długów. Jak wystartujemy w II lidze przynajmniej długów nie będziemy spłacać!!

zarfe
Szkółkowicz

#913 Postautor: zarfe » 4 marca 2007, o 19:42

ale bylo przeciez juz mowione ze wieksza częśc zadlużenia jest juz spłacona :roll: Jeżeli naprawde nie wiele zostało to MIASTO POWINNO spłacić pozostałe zadłużenie jak mu zależy na dobrej kondycji żużla w Lublinie(a tak mówił chyba Harry).Może jakieś dotacje na sport żużlowy wkońcu? W grudziądzu mają dostać ponad 400000zł :!:

harry
Trener

#914 Postautor: harry » 4 marca 2007, o 19:42

A Marma zapłaciła, Karkosik też i całe grono innych a ich długi były duuuuużo większe.
" Jak powiedział mi jeden młody dziennikarz, niektórzy ludzie są genetycznie niezdolni do tego, żeby mówić prawdę" - Jacek Gajewski

Awatar użytkownika
papi
Trener

#915 Postautor: papi » 4 marca 2007, o 19:49

ale co w tym dziwnego, że nowi ludzie chcą zaczynać od 2 ligi? W Gdańsku to samo było, Lotos powiedział, że da kase tylko na 2 ligę, na nowy klub. Wtedy się zaczyna od zera, nie ma się nic wspólnego z poprzednikami, którzy zarządzali klubem. Może ktoś się sparzył i nie chce inwestować w ten klub, może po prostu chce spróbować sam, ciężko powiedzieć. Ja uważam, że jeśli zawodnicy, którzy podpisali zgodzą się na jazde w 2 lidze to właśnie tam powinniśmy wystartować.[/b]

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#916 Postautor: Gelo » 4 marca 2007, o 19:59

papi pisze:ale co w tym dziwnego, że nowi ludzie chcą zaczynać od 2 ligi? W Gdańsku to samo było, Lotos powiedział, że da kase tylko na 2 ligę, na nowy klub. Wtedy się zaczyna od zera, nie ma się nic wspólnego z poprzednikami, którzy zarządzali klubem. Może ktoś się sparzył i nie chce inwestować w ten klub, może po prostu chce spróbować sam, ciężko powiedzieć. Ja uważam, że jeśli zawodnicy, którzy podpisali zgodzą się na jazde w 2 lidze to właśnie tam powinniśmy wystartować.[/b]

Tylko, ze Gdańsku mieli kasę prawdziwą i w dodatku sporą. Do tego mieli zawodników, którzy zapewniali awans. My Jeleniewskim, Trumińskim i Piszczem mozem wygrywać mecze ale tylko na fujarze. II liga to będzie gwóźdź do trumny żużla w Lublinie. Nie dość ze nie bedzie awansu, to frekwencja na meczach bedzie na poziomie playoffów z Grudziądzem i Krosnem. O kosztach wyjazdów do Daugavpils i Miszkolca nie wspominam

Awatar użytkownika
papi
Trener

#917 Postautor: papi » 4 marca 2007, o 20:21

nie jest powiedziane, że ci "mocni" nie dają dużej kasy. Co do składu, myśle że spokojnie na awans, obecna 2 liga jest duuużo słabsza niż ta zeszłoroczna. A jeśli uważasz, że ci zawodnicy nie są w stanie wywalczyć awansu to czego oni wogle szukają w 1 lidze :?: Bo jak patrze teraz na składy 2-ligowe to faktycznie poza Rawiczem bieda straszna.
A przy walce o awans byłbym spokojny o frekwencję. Po złotych latach LKŻ-tu, kiedy pojawiła się szansa na coś lepszego - ludzie zaczęli chodzić. Dla części "sezonowców" nie ma znaczenia czy to będzie Extra-, 1- czy 2-liga. Jest walka o awans to jest widownia.

A propos Miszkolca to leży on 450 km od Lublina, bliżej niż pół 1 ligi :wink:

Awatar użytkownika
$korzen$
Trener

#918 Postautor: $korzen$ » 4 marca 2007, o 21:06

Papi ale zapomniales o jednym, przez wiele lat LKZ-u dostawalismy od kazdego i wszedzie, nedza przez kilka lat byla ogromna, wiec kiedy przyszly lepsze wyniki to przyszli i ludzie, pewnie nawet z samej ciekawosci. Ale teraz sytuacja jest diametralnie inna, przez ostatnie sezony na naszym torze mozna bylo ogladac Karlssonow, Jedrzejakow, Swistow, Richardsonow, Kuciapow itp. co jak co, ale ludzie jednak do pewnego poziomu w tym miescie przywykli. Myslisz wiec, ze wobec powyzszego ogladanie Chinskiego czy innego Slezaka bedzie dla nich rozrywka ? Przypominam, ze przed poprzednim sezonem ludzi na trybuny nie sciagnely w pierwszych meczach nawet takie nazwiska jak Swist, Louis czy Rempala. Wnioski wysun juz sobie sam, dla mnie II liga = koniec zuzla w Lublinie.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#919 Postautor: Gelo » 4 marca 2007, o 22:27

nie jest powiedziane, że ci "mocni" nie dają dużej kasy.

a gdzie jest powiedziane że dadzą? Poręczysz za nich?
Co do składu, myśle że spokojnie na awans, obecna 2 liga jest duuużo słabsza niż ta zeszłoroczna. A jeśli uważasz, że ci zawodnicy nie są w stanie wywalczyć awansu to czego oni wogle szukają w 1 lidze :?:

Trumiński, Jeleniewski i Piszcz to zawodnicy drugoligowi - co do tego nie ma chyba wątpliwości. Ja liczę na Darka Śledzia, którego w II lidze prawdopodobnie nie będzie. A z nim można pomyśleć o walce z Poznaniem i może Grudziądzem o utrzymanie w I lidze.
przy walce o awans byłbym spokojny o frekwencję. Po złotych latach LKŻ-tu, kiedy pojawiła się szansa na coś lepszego - ludzie zaczęli chodzić. Dla części "sezonowców" nie ma znaczenia czy to będzie Extra-, 1- czy 2-liga. Jest walka o awans to jest widownia.

Niestety - na Twoich przypuszczeniach niewiele można zbudować. Sam nakłoniłem na żużel wielu swoich znajomych od 2002 roku. Mogę Cie zapewnić że żaden z nich nie pójdzie na Orła Łódź czy Ukrainę Równe.

Wiedzialem, że jak się nie ma argumentów to wcześniej czy pozniej będziemy sie czepiać takich rzeczy. Ale cóż - dziadowanie to lubelska specjalność. Zeby uciec od długów zacznijmy od II ligi. Ale po co w sensie sportowym? To nieważne.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#920 Postautor: Cooper » 4 marca 2007, o 22:40

Moim zdaniem argument, ze na walke o awans w II lidze bedzie przychodzilo wiecej ludzi niz na utrzymanie w I-szej, nie powinien byc w ogole brany pod uwage. Jesli beda roznice, to nie takie zeby zadecydowaly w jakikolwiek istotny sposob o wysokosci przychodu klubu. Poza tym w Lublinie kibice sa dosyc specyficzni, i teraz nawet trudno dac gwarancje ze w E-lidze byloby na meczu duzo ludzi (duzo czyli 8-10 tys.). W takiej Zielonce sprzedali 4000 karnetow (cztery tysiace). To mnozac przez 200zl (za 7 meczow!) daje 800000zl! Taka ciekawostka. Ale wracajac do glownego nurtu, uwazam, ze klub powinien sie glownie skoncentrowac na wzgledach finansowych i to nie tylko w perspektywie tego sezonu, ale kilku najblizszych. Jesli druga liga ma zagwarantowac nam w pewien sposob takze zuzel za rok, to ja jestem za. A jesli chodzi o "gwozdzie do trumny" to rownie dobrze moze nim byc start w I lidze i wycofanie sie w trakcie rozgrywek (co przy takich problemach jak obecnie wydaje sie realne).
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Awatar użytkownika
papi
Trener

#921 Postautor: papi » 4 marca 2007, o 23:04

Gelo pisze:
Co do składu, myśle że spokojnie na awans, obecna 2 liga jest duuużo słabsza niż ta zeszłoroczna. A jeśli uważasz, że ci zawodnicy nie są w stanie wywalczyć awansu to czego oni wogle szukają w 1 lidze :?:

Trumiński, Jeleniewski i Piszcz to zawodnicy drugoligowi - co do tego nie ma chyba wątpliwości. Ja liczę na Darka Śledzia, którego w II lidze prawdopodobnie nie będzie. A z nim można pomyśleć o walce z Poznaniem i może Grudziądzem o utrzymanie w I lidze.

zgadza się, to są zawodnicy mocni na 2 ligę, więc na co liczysz w 1, że Śledź będzie robił po 18 punktów i wygrywał w pojedynkę :?: Poza tym, nie jest wykluczone, że Darek nie jeździłby w 2 lidze. Jesli chce wrócić to zrozumie sytaucje w klubie, a 2 sprawa to, że lige niżej zapewne naprzywozi więcej punktów, a to przekłada się na kase. W przypadku zawodnika, który nieuchronnie zbliża się do sportowej emerytury na pewno będzie to mieć znaczenie.
Gelo pisze:
przy walce o awans byłbym spokojny o frekwencję. Po złotych latach LKŻ-tu, kiedy pojawiła się szansa na coś lepszego - ludzie zaczęli chodzić. Dla części "sezonowców" nie ma znaczenia czy to będzie Extra-, 1- czy 2-liga. Jest walka o awans to jest widownia.

Niestety - na Twoich przypuszczeniach niewiele można zbudować. Sam nakłoniłem na żużel wielu swoich znajomych od 2002 roku. Mogę Cie zapewnić że żaden z nich nie pójdzie na Orła Łódź czy Ukrainę Równe.

byc może Twoi znajomi nie, ale kibiców sukcesu jest od groma, także w Lublinie. Odniosę się odrazu do wypowiedzi Korzenia - poziom za LKŻ-u na pewno był inny, ale sam zauważyłeś, że kibiców również nie było. Głównie dlatego, że wyniki były mizerne, podobnie jak przez ostatnie 2 sezony. Nie oczekuje, że Jąder czy Ślęzak przyciągnie kibiców skoro nie udało się to Rempale czy Świstowi. Po prostu liczę na to, że zwycięstwa (których przez ostatnie 2 lata było jak na lekarstwo, a obawiam się, że w kolejnym sezonie w 1 lidze będzie jeszcze mniej) sprowadzą ludzi na trybuny, a to jest bardzo prawdopodobne.
Gelo pisze:

Wiedzialem, że jak się nie ma argumentów to wcześniej czy pozniej będziemy sie czepiać takich rzeczy.

trzeba było napisać Pragę to bym nic nie mówił :wink:
Gelo pisze:Ale cóż - dziadowanie to lubelska specjalność. Zeby uciec od długów zacznijmy od II ligi. Ale po co w sensie sportowym? To nieważne.

po to żeby za rok był żużel. Słusznie napisał Cooper, ja też nie jestem zwolennikiem 2 ligi za wszelką cenę. Ale jeśli utrzymamy ten skład, może uda się pozyskać Śledzia, działacze siądą, przeanalizują składy i stwierdzą, że w tej lidze nie ma dla nas konkurekcji to nie widze sensu jazdy w 1 lidze i strachu czy uda się utrzymać. I czy za rok ktokolwiek będzie chciał się wdepnąć w to bagno raz jeszcze...

Koper
Trener
Kontakt:

#922 Postautor: Koper » 5 marca 2007, o 00:19

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#923 Postautor: Gelo » 5 marca 2007, o 08:45

zgadza się, to są zawodnicy mocni na 2 ligę, więc na co liczysz w 1, że Śledź będzie robił po 18 punktów i wygrywał w pojedynkę :?

Nie. Już pisalem na co liczę - na wygranie z Poznaniem i powalczenie z Grudziądzem.
Jesli chce wrócić to zrozumie sytaucje w klubie, a 2 sprawa to, że lige niżej zapewne naprzywozi więcej punktów, a to przekłada się na kase.

Nie bądź naiwny - on chce zarabiać, a sytuacja w klubie interesuje go tylko o tyle, ile będzie mógł zarabiać.
przy walce o awans byłbym spokojny o frekwencję.
Pytam po raz kolejny - poręczysz za to, czy bawisz się w jatamana?
byc może Twoi znajomi nie, ale kibiców sukcesu jest od groma, także w Lublinie.

Jakiego sukcesu? wygrania u siebie z Rawiczem czy Opolem po dwóch latach od barażu o Ekstraligę? Błagam nie osłabiaj mnie.
po to żeby za rok był żużel.
Kolejna bzdura. Jak podkreślił harry - jest zwolennikiem jazdy w I lidze - jak odejdzie - zabraknie zapaleńców do pociągnięcia tego wózka a wtedy... skutek odwrotny do zamierzonego. A awans po roku wcale nie jest pewny - powiem więcej bardzo wątpliwy. Więc po co wyważaćotwarte drzwi?
Słusznie napisał Cooper, ja też nie jestem zwolennikiem 2 ligi za wszelką cenę.

Odnoszę jednak wrażenie, że jesteś - tylko nie znajdujesz uzasadnienia. I słusznie, bo go nie ma - oczywiście w sensie sportowym. Klub żużlowy jest klubem SPORTOWYM i nie należy o tym zapominać.

rob7
Senior

#924 Postautor: rob7 » 5 marca 2007, o 09:18

od II ligi to nowy klub może raczej zacząć od nowego sezonu, bo w tym potrzeba zgody PZM oraz klubów II-ligowych, po zgłoszeniu się Krosna jest tam osiem drużyn i skąd ta pewność że w tym sezonie nowy klub zostanie dopuszczony do rozgrywek?

meridol

#925 Postautor: meridol » 5 marca 2007, o 09:58

a nie możecie poczekać z tymi teoriami do środy a do tego czasu szukać sponsora?