Żużlowe różności
-
bartexs1
sprawiedliwy
o to roczniki tych zaweodników!!
p. wielewski z poloni bygdoszcz 10.07.1984
M. ZETTERSTROM - STAL GORZÓW 09.12.1971
ARTUR MACIONCZYK - RYBNIK - 30.01.1986
PIOTR TAJCHERT - KM OSTROW 06.12.1985
MARIUSZ GRABICKI - KM OSTROW - 15.10.1984
p. wielewski z poloni bygdoszcz 10.07.1984
M. ZETTERSTROM - STAL GORZÓW 09.12.1971
ARTUR MACIONCZYK - RYBNIK - 30.01.1986
PIOTR TAJCHERT - KM OSTROW 06.12.1985
MARIUSZ GRABICKI - KM OSTROW - 15.10.1984
Apocalips pisze:Czy to przypadkiem nie jest bryka na długi tor ??
Ta na zdjeciu owszem nie jest do jazdy w klasycznym zuzlu, ale silniki 'poziome' tez nie trafily bezposrednio do zuzla tylko najpierw stosowano je w wysigach na torach dlugich i trawiastych, a dopiero pozniej zastosowano w speedwayu. Moze zatem jest to przyszlosc i na torach zuzlowych.
Pytanie tylko czy postep w technice spzetu idzie w parze z postepem w zapewnianiu bezpieczenstwa zawodnikom.
Apocalips pisze:Czy to przypadkiem nie jest bryka na długi tor ??
Nie. Na fotce widac ramę kosza dla pasażera
http://www.sidecarcross.com/eml/1999/beeld04_1999.jpg
Jesli chodzi o sidecary...
Wiecej fotek 'z akcji' mozna zobaczyc tutaj
http://www.tk-moto.com/g_gespann.htm
Chetnie wybralbym sie na takei zawody zeby zobaczyc na zywo jak to wyglada. Penwie wrazenia sa zajebiste
Wiecej fotek 'z akcji' mozna zobaczyc tutaj
http://www.tk-moto.com/g_gespann.htm
Chetnie wybralbym sie na takei zawody zeby zobaczyc na zywo jak to wyglada. Penwie wrazenia sa zajebiste
Mars pisze:Tadzix pisze:Niemoglem wytrzymac i bylem dzisiaj na stadinie. Widzialem jak Janusz z Siwkiem nad czyms strasznie dyskutowali szykujÄ… sie do waznego sezonu
![]()
PS Siwek ma niezłą bryke!
hehe no wiesz mu sie nalezy aby tylko nie zaczol ich coraz wiecej kupowac;))
a że tak zapytam co Cie to obchodzi ?
Tadzix pisze:Ja to mówie bez zadnej złosliwosci. Nalezy mu sie za kawal dobrej roboty jaką zrobil dla lubelskiego zuzla i dla nas.
Kpiny jakieś czy co???????? Chłopie skąd sie wziąłeś?? U nas należy sie tylko zawodnikom. Dyrektorowi należy się opieprz od wszystkich, od których żużel jest w jakimś stopniu uzależniony a którzy go mają w głębokim poważaniu ( UM, MOSiR, US, ZUS, policja, GKSZ itd). Dyrektor ma firmę z trochę większym budżetem niż klub i jest jednym z wiekszych sponsorów klubu.
harry pisze:Tadzix pisze:Ja to mówie bez zadnej złosliwosci. Nalezy mu sie za kawal dobrej roboty jaką zrobil dla lubelskiego zuzla i dla nas.
Kpiny jakieś czy co???????? Chłopie skąd sie wziąłeś??
ciach.........
jedno spostrzeżenie: jeśli to forum ma być hermetyczne i służyć do wymiany poglądów, informacji etc. między wąską grupą fanów, kolegów, znajomych, jeśli nikomu nie zależy, żeby liczba użytkowników rosła - rozumiem- nie mam pytań.
koniec końców forum jest to jednak w jakimś sensie dobro wspólne, masz kompa, dostęp do sieci i logujesz się.
jeśli zas komukolwiek zależy na tym, żeby jednak liczba userów rosła, to nie rozumiem jednej rzeczy: dlaczego za np. niezbyt fortunne sformułowanie tego, czy owego zniechęcacie klienta (pewnie na zawsze) do odwiedzania tego miejsca, ośmieszacie go. Trzymajcie jakiś poziom!!
Wszystko (lub prawie wszystko) da się przekazać w cywilizowany sposób.
vide: wpisy Maxx'a (nie znam go osobiście i nie jestem jego adwokatem
Ja sie tak odrazu nie zniechecam, nie milych ignoruje. A i tak uwazam ze gdyby nie dyr. Siwek i paru innych zapalenców to ta drozyna (na takim poziomie na jakim jest) nie istniala by. A zeby tych zawodników ktorych teraz uwielbiamy i ktorym dziekujemy sciągnąc do Lublina trzeba bylo niezle pocharowac i zakombinowac. To samo tyczy sponsorów.
-
Karolina M.
-
Karolina M.
Następca Śledzia?
Znawcy tematu twierdzÄ… że to jeden z wiÄ™kszych talentów, jaki pojawiÅ‚ siÄ™ od kilku lat w lubelskiej szkółce żużlowej. Jakby na potwierdzenie tych słów, RafaÅ‚ Klimek zostaÅ‚ wyróżniony w kategorii „nadzieja lubelskiego sportu”, w dorocznym plebiscycie „Kuriera Lubelskiego” na najlepszych sportowców lubelszczyzny
-bardzo cieszę się bo zupełnie się nie spodziewałem. Dostałem puchar i jestem bardzo zadowolony.
-Mam nadzieje że będzie to pierwszy puchar w twojej bogatej kolekcji trofeów. Kiedy zacząłeś interesować się żużlem?
-Gdy miałem sześć lat ojciec kupił mi pierwszy motor. To była motorynka. Po jakimś czasie zacząłem już jeździć na większych motocyklach, między innymi na WSK. W końcu tata włożył mi do ramy motocykla żużlowego silnik od WSK-i i tak się zaczęła moja przygoda z żużlem.
-Dlaczego żużel a nie np. motocross?
-Próbowałem trochę sił na motocrossie, ale żużel zdecydowanie bardziej mi się spodobał. Gdy tylko spróbowałem żużla, od razu wiedziałem, że chciałbym trenować ten sport. Dobrze, że nie było problemu z przekonaniem rodziców. Tata od razu się zgodził i chciał, żebym zaczął ten sport uprawiać.
-Twój pierwszy idol żużlowy?
-Chyba Tomek Gollob. Lubię oglądać, jak radzi sobie na torze i chciałbym kiedyś tak jeździć jak on.
-Jak wyglÄ…dajÄ… twoje treningi?
-Trenuję w szkółce TŻ-u Lublin, u pana Janusza Stachyry. On udziela mi cennych wskazówek, a ja staram się to wykonywać na torze. Sporo pracy przede mną, ale dobrze, że mam się od kogo uczyć. Trenuję już od trzech lat, gdy zaczynałem miałem 10 lat.
-Trenujesz już na motocyklu żużlowym?
-Tak, na takim samym, na jakim jeżdżą zawodnicy w lidze. Chyba idzie mi nieźle.
-Kiedy będziesz gotowy do zdania licencji?
-Myślę że przede mną jeszcze dwa lata nauki. Sprzęt mam co jest zasługą ojca. Tata kupuje mi co trzeba, żebym tylko mógł trenować. Uczę się w Gimnazjum Nr 7, przy ulicy Kunickiego w Lublinie. Przy okazji pozdrawiam wszystkich kolegów.
-Koledzy wiedzą, że maja w klasie przyszłego żużlowca?
-Tak, czasami przychodzą popatrzeć na treningi, co jest dla mnie bardzo miłe. I oczywiście gratulują, chociaż wszystko dopiero przede mną.
-Co ci się najbardziej w żużlu podoba?
-Wszystko. Na przykład to, że zawodnicy są popularni, mogą zarabiać niemałe pieniądze. Najgorsze są kontuzje, ale jak na razie nic złego mi się nie przytrafiło i ma nadzieję, ze nadal tak będzie. Miałem chyba trzy upadki, ale nic groźnego mi się nie stało.
-Dotarło już do ciebie, że masz talent i możesz wyrosnąć na niezłego żużlowca?
-Musze się jeszcze dużo i długo uczyć. Chciałbym jeździć jak Darek Śledź ,, bo z lubelskich zawodników jego jazda podoba mi się najbardziej.
-Dziękuję za rozmowę
Tomasz Zalewa
Znawcy tematu twierdzÄ… że to jeden z wiÄ™kszych talentów, jaki pojawiÅ‚ siÄ™ od kilku lat w lubelskiej szkółce żużlowej. Jakby na potwierdzenie tych słów, RafaÅ‚ Klimek zostaÅ‚ wyróżniony w kategorii „nadzieja lubelskiego sportu”, w dorocznym plebiscycie „Kuriera Lubelskiego” na najlepszych sportowców lubelszczyzny
-bardzo cieszę się bo zupełnie się nie spodziewałem. Dostałem puchar i jestem bardzo zadowolony.
-Mam nadzieje że będzie to pierwszy puchar w twojej bogatej kolekcji trofeów. Kiedy zacząłeś interesować się żużlem?
-Gdy miałem sześć lat ojciec kupił mi pierwszy motor. To była motorynka. Po jakimś czasie zacząłem już jeździć na większych motocyklach, między innymi na WSK. W końcu tata włożył mi do ramy motocykla żużlowego silnik od WSK-i i tak się zaczęła moja przygoda z żużlem.
-Dlaczego żużel a nie np. motocross?
-Próbowałem trochę sił na motocrossie, ale żużel zdecydowanie bardziej mi się spodobał. Gdy tylko spróbowałem żużla, od razu wiedziałem, że chciałbym trenować ten sport. Dobrze, że nie było problemu z przekonaniem rodziców. Tata od razu się zgodził i chciał, żebym zaczął ten sport uprawiać.
-Twój pierwszy idol żużlowy?
-Chyba Tomek Gollob. Lubię oglądać, jak radzi sobie na torze i chciałbym kiedyś tak jeździć jak on.
-Jak wyglÄ…dajÄ… twoje treningi?
-Trenuję w szkółce TŻ-u Lublin, u pana Janusza Stachyry. On udziela mi cennych wskazówek, a ja staram się to wykonywać na torze. Sporo pracy przede mną, ale dobrze, że mam się od kogo uczyć. Trenuję już od trzech lat, gdy zaczynałem miałem 10 lat.
-Trenujesz już na motocyklu żużlowym?
-Tak, na takim samym, na jakim jeżdżą zawodnicy w lidze. Chyba idzie mi nieźle.
-Kiedy będziesz gotowy do zdania licencji?
-Myślę że przede mną jeszcze dwa lata nauki. Sprzęt mam co jest zasługą ojca. Tata kupuje mi co trzeba, żebym tylko mógł trenować. Uczę się w Gimnazjum Nr 7, przy ulicy Kunickiego w Lublinie. Przy okazji pozdrawiam wszystkich kolegów.
-Koledzy wiedzą, że maja w klasie przyszłego żużlowca?
-Tak, czasami przychodzą popatrzeć na treningi, co jest dla mnie bardzo miłe. I oczywiście gratulują, chociaż wszystko dopiero przede mną.
-Co ci się najbardziej w żużlu podoba?
-Wszystko. Na przykład to, że zawodnicy są popularni, mogą zarabiać niemałe pieniądze. Najgorsze są kontuzje, ale jak na razie nic złego mi się nie przytrafiło i ma nadzieję, ze nadal tak będzie. Miałem chyba trzy upadki, ale nic groźnego mi się nie stało.
-Dotarło już do ciebie, że masz talent i możesz wyrosnąć na niezłego żużlowca?
-Musze się jeszcze dużo i długo uczyć. Chciałbym jeździć jak Darek Śledź ,, bo z lubelskich zawodników jego jazda podoba mi się najbardziej.
-Dziękuję za rozmowę
Tomasz Zalewa
Bardzo Ci za to Dziekuje !! Karolinko
Doszla do mnie gazetka ze speedway.info i bylo cos co mnie zdziwilo :
15 najbardziej spektakularnych transwerów
1. T. Gollob (Polonia Bydgoszcz => Unia Tarnów) - bezpłatnie
2. K. Cegielski (WTS Wrocław => Start Gniezno) - bezpłatnie
3. J. Gollob (Polonia Bydgoszcz => Unia Tarnów) - bezpłatnie
4. T. Jędrzejak (WTS Wrocław => KM Ostrów) - 326.000 zł
5. T. Chrzanowski (Apator Toruń => Wybrzeże Gdańsk) - 140.000 zł
6. K. Jabłoński (Start Gniezno => Wybrzeże Gdańsk) - bezpłatnie
7. T. Cieślewicz (Wybrzeże Gdańsk => Start Gniezno) - 50.000 zł
8. R. Sawina (z Apatora Toruń wypożyczony do GTŻ Grudziądz) - bezpłatnie
9. K. Pecyna (Polonia Piła => Wybrzeże Gdańsk) - 12.000 zł
10. A. Pietrzyk (Włókniarz Częstochowa => KM Ostrów) - 90.000 zł
11. M. Cieślewicz (Wybrzeże Gdańsk => BTŻ Polonia Bydgoszcz) - 30.000 zł
12. M. Jabłoński (Start Gniezno => Wybrzeże Gdańsk) - bezpłatnie
13. A. Smith (Polonia Piła => BTŻ Polonia Bydgoszcz) - bezpłatnie
14. P. Dym (Kolejarz Rawicz => KM Ostrów) - bezpłatnie
15. J. Åukaszewski (Start Gniezno => GTÅ» GrudziÄ…dz) - bezpÅ‚atnie
Dym , Åukaszewski a gdzie Dados ??
Doszla do mnie gazetka ze speedway.info i bylo cos co mnie zdziwilo :
15 najbardziej spektakularnych transwerów
1. T. Gollob (Polonia Bydgoszcz => Unia Tarnów) - bezpłatnie
2. K. Cegielski (WTS Wrocław => Start Gniezno) - bezpłatnie
3. J. Gollob (Polonia Bydgoszcz => Unia Tarnów) - bezpłatnie
4. T. Jędrzejak (WTS Wrocław => KM Ostrów) - 326.000 zł
5. T. Chrzanowski (Apator Toruń => Wybrzeże Gdańsk) - 140.000 zł
6. K. Jabłoński (Start Gniezno => Wybrzeże Gdańsk) - bezpłatnie
7. T. Cieślewicz (Wybrzeże Gdańsk => Start Gniezno) - 50.000 zł
8. R. Sawina (z Apatora Toruń wypożyczony do GTŻ Grudziądz) - bezpłatnie
9. K. Pecyna (Polonia Piła => Wybrzeże Gdańsk) - 12.000 zł
10. A. Pietrzyk (Włókniarz Częstochowa => KM Ostrów) - 90.000 zł
11. M. Cieślewicz (Wybrzeże Gdańsk => BTŻ Polonia Bydgoszcz) - 30.000 zł
12. M. Jabłoński (Start Gniezno => Wybrzeże Gdańsk) - bezpłatnie
13. A. Smith (Polonia Piła => BTŻ Polonia Bydgoszcz) - bezpłatnie
14. P. Dym (Kolejarz Rawicz => KM Ostrów) - bezpłatnie
15. J. Åukaszewski (Start Gniezno => GTÅ» GrudziÄ…dz) - bezpÅ‚atnie
Dym , Åukaszewski a gdzie Dados ??
-
Apocalips
- Zawodowiec
- Kontakt:
Jak przed chwilą usłyszałem w Radiu Zet, w ramach programu off-setowego za zakupienie przez Polske samolotów F16, firma Amerykańska, podpisała konrakt z LUBELSKĄ FIRMĄ PRODUKUJĄCĄ MASZYNY ROLNICZE - SIMPĄ S.A na zakup od niej części do maszyn rolniczych czy tam całych maszyn(niedosłyszałem
) ! Został podpisany kontrakt i przez jakiś czas Sipma będzie dostarczać Amerykanom potrzebne części ! Jest to zapewne bardzo dobra wiadomość dla kibiców czarnego sportu no i w szczególności dla działaczy lubelskich. Jeśli w takim tempie nasz sponsor będzie się rozrastał i jego artykuły będą coraz bardziej znane na całym świecie, to TŻ będzie miał bardzo silnego sponsora, porównywalnego z Abramowiczem
!
"Bo serce bije mocniej niż pięści..." - Motor 1950 Lublin
Pozdrawiam - Apocalips
Pozdrawiam - Apocalips