Stadion

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
istred
Trener

Re: Stadion

#4001 Postautor: istred » 5 października 2011, o 12:43

Trochę to dziwne.
Niby nasz tor taki zły do wyprzedzania, a jednak mijanek na nim mamy naprawdę dużo i sporo dzieje się zawsze na naszym torze, o ile oczywiście nawierzchnia nie przeszkadza.
Niby ładniejsze "geometrycznie" są tory w Rawiczu czy Opolu, a tam wyprzedzania praktycznie nie odnotowano.

Ja również uważam, że to nie w długości i geometrii toru jest problem, tylko nawierzchni i ścieżkach. Choć rzeczywiście bardzo delikatne skrócenie prostych pewnie by nie zaszkodziło.

Korci mnie pewne pytanie... choć nie oczekuję na nie odpowiedzi.
Pan redaktor Kwiek tak się chwali zorganizowaniem dwóch turniejów 20 lat temu... Gdzie on był przez te wszystkie lata LKŻtu i tułaczki w ogonach ostatniej ligi? Gdzie był przez te kilka ostatnich lat TŻtu i w tym roku, gdy żużel w Lublinie przestał w zasadzie istnieć...?
I żeby się pan redaktor nie obraził, to również uważam, że teksty pisze naprawdę dobre i przyjemnie się to czyta, ale w komentowaniu zawodów na żywo się kompletnie nie sprawdził.
Mógłby zostać rzecznikiem prasowym klubu (choć z tym fochem, to się nie popisał ;) ) :)

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#4002 Postautor: kibicLBN » 5 października 2011, o 12:50

istred pisze:Trochę to dziwne.
Niby nasz tor taki zły do wyprzedzania, a jednak mijanek na nim mamy naprawdę dużo i sporo dzieje się zawsze na naszym torze, o ile oczywiście nawierzchnia nie przeszkadza.

W jakim meczu było sporo mijanek? Trochę z Ostrowem i Rawiczem. Głównie te mijanki wynikają z drastycznej różnicy miedzy umiejętnościami lub sprzętem zawodników. A większość zmian na trasie wynikała z katastrofalnych błędów. Jak byłby wyrównany poziom to wyprzedzania by nie było zapewne wcale. Zawody na naszym torze są pod względem mijanek nudne. Jasne że w Łodzi czy Rawiczu lepiej nie jest, ale u nas też wieje nudą i mogło by być o niebo lepiej.
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Awatar użytkownika
Łoptymista
Trener

#4003 Postautor: Łoptymista » 5 października 2011, o 12:51

Istred ale o co Ci chodzi. Przeciez to A. Kwiek reanimowal trupa jakim byl lubelski zuzel po tym jak padl Motor? To on zakladal LKZ. Zachowujesz sie jakbys urodzil sie wczoraj. Czy poprostu chciales sie czepic?

meesha
Trener
Kontakt:

#4004 Postautor: meesha » 5 października 2011, o 12:51

jak to gdzie byl za lkz-tu? Na czele zarzadu klubu w 97 na przyklad :)
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Awatar użytkownika
istred
Trener

#4005 Postautor: istred » 5 października 2011, o 13:14

Istred ale o co Ci chodzi. Przeciez to A. Kwiek reanimowal trupa jakim byl lubelski zuzel po tym jak padl Motor? To on zakladal LKZ. Zachowujesz sie jakbys urodzil sie wczoraj. Czy poprostu chciales sie czepic?
Akurat tego, że to on założył LKŻ nie wiedziałem.
Wiedziałem, że w pewnym momencie pchał ten wózek (bardziej pamiętałem '97 o czym pisał Meesha), ale jakoś bez sukcesów i szkoda, że to pomija w swoich tekstach.

Czepić się nie miałem zamiaru, ale jeśli ktoś pisze o swoich sukcesach w co drugim tekście to warto też przypomnieć inne fakty, które pozwolą odbierać osobę bardziej obiektywnie.

W jakim meczu było sporo mijanek? Trochę z Ostrowem i Rawiczem. Głównie te mijanki wynikają z drastycznej różnicy miedzy umiejętnościami lub sprzętem zawodników. A większość zmian na trasie wynikała z katastrofalnych błędów. Jak byłby wyrównany poziom to wyprzedzania by nie było zapewne wcale. Zawody na naszym torze są pod względem mijanek nudne. Jasne że w Łodzi czy Rawiczu lepiej nie jest, ale u nas też wieje nudą i mogło by być o niebo lepiej.
Na forum jesteś od 2009 r., nie wiem jak długo śledzisz mecze w Lublinie, ale pamięć masz zawodną.
Oczywiście, że w II lidze bywa nudno, ale nie ze względu na geometrię toru. Po prostu zawodnicy są słabi to i słabe jest widowisko.
Do tego doszło, to że w KMŻcie nie ma osoby, która potrafi zrobić dobrą nawierzchnię.
Choć i tak mimo to odbyło się kilka ciekawych zawodów. Mi w pamięci pozostały pojedynki Barana ze Świstem chyba dwa lata temu - kapitalne.
Za to w I lidze bywało naprawdę bardzo ciekawie. Nie trzeba przypominać chyba Knappa, który śmigał po orbicie jak mało kto, Piszcz znakomicie wyprzedzał rywali (pamiętam jak z Rybnikiem wyprzedził dwóch rywali na jednej prostej), pojedynki Jeleniewskiego (i nie tylko) z Hlibem i Gomólskim - i to nie pojedyncze mijanki, tylko po kilka razy w biegu.
Przypomnij sobie mecz z Ostrowem - o ile pamiętam to 2007 rok - gdy jeszcze KMO przyjechało z Gjedde, Karlssonem, Maxem... świetny mecz, wyprzedzanie i walka praktycznie w każdym biegu.

Nie jest problemem geometria. Problemem jest nawierzchnia i poziom zawodników.

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#4006 Postautor: kibicLBN » 5 października 2011, o 13:34

istred pisze:
Na forum jesteś od 2009 r., nie wiem jak długo śledzisz mecze w Lublinie, ale pamięć masz zawodną.
Oczywiście, że w II lidze bywa nudno, ale nie ze względu na geometrię toru. Po prostu zawodnicy są słabi to i słabe jest widowisko.
Do tego doszło, to że w KMŻcie nie ma osoby, która potrafi zrobić dobrą nawierzchnię.
Choć i tak mimo to odbyło się kilka ciekawych zawodów. Mi w pamięci pozostały pojedynki Barana ze Świstem chyba dwa lata temu - kapitalne.
Za to w I lidze bywało naprawdę bardzo ciekawie. Nie trzeba przypominać chyba Knappa, który śmigał po orbicie jak mało kto, Piszcz znakomicie wyprzedzał rywali (pamiętam jak z Rybnikiem wyprzedził dwóch rywali na jednej prostej), pojedynki Jeleniewskiego (i nie tylko) z Hlibem i Gomólskim - i to nie pojedyncze mijanki, tylko po kilka razy w biegu.
Przypomnij sobie mecz z Ostrowem - o ile pamiętam to 2007 rok - gdy jeszcze KMO przyjechało z Gjedde, Karlssonem, Maxem... świetny mecz, wyprzedzanie i walka praktycznie w każdym biegu.

Nie jest problemem geometria. Problemem jest nawierzchnia i poziom zawodników.

Racji masz sporo. Chodziło mi o czasy po reaktywacji żużla w mieście. Ja chodzę na żużel od 2002 roku. Pamiętam doskonale jak Knapp w 2004 świetnie walczył na dystansie, waalkę Lee i Pedersena w meczu z Rybnikiem, mecz z Ostrowem i jak ostro jeździł u nas Bomber w składzie Rybnika - też pamiętam. Najmniej utkwiły mi lata 2005-2006 w pamięci.
Zgadza się że nawierzchnia ma olbrzymi wpływ na akcje na torze, myślę jednak, że zmiana geometrii może znacznie pomóc. Moim zdaniem najlepsze wyjście poza wydłużeniem łuków to ściecie wejścia, bądź wyjścia z łuków. Takie rozwiązanie powoduje, że nie da się utrzymać kraweznika przez cały łuk i daje możliwość wejść pod łokieć na szczycie wirażu (przy scietym wejsciu) lub na wyjsciu z wirazu.
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Awatar użytkownika
Misionis
Junior

#4007 Postautor: Misionis » 5 października 2011, o 14:11

Istred, a co TY zrobiłeś dla klubu w czasach tułaczki po 2 lidze? Może byś się w końcu na coś przydał, bo wydaje mi się, że Twoją największą zasługą i zarazem kryterium według którego oceniasz "jakość kibica" jest staż na tym forum.

Koper
Trener
Kontakt:

#4008 Postautor: Koper » 5 października 2011, o 14:26

meesha pisze:Choć oczywiście ogólne założenia koncepcji są słuszne i nie są żadnym autorskim pomysłem pana Kwieka, gdyż setki razy o nich rozmawialiśmy czy na forum, czy w gronie znajomych przy browarku :D

Co prawda to prawda :)

Awatar użytkownika
grzesieck
Trener

#4009 Postautor: grzesieck » 5 października 2011, o 15:05

Misionis pisze:Istred, a co TY zrobiłeś dla klubu w czasach tułaczki po 2 lidze? Może byś się w końcu na coś przydał, bo wydaje mi się, że Twoją największą zasługą i zarazem kryterium według którego oceniasz "jakość kibica" jest staż na tym forum.

:shock: :shock: :shock:

Istred, masz natychmiast cos zrobic dla klubu, bo w przeciwnym razie dozywotni ban, pozdrawiam...
METHANOL ADVENTURE TEAM

meesha
Trener
Kontakt:

#4010 Postautor: meesha » 5 października 2011, o 15:07

Całe szczęście, że kiedyś parę plakatów rozwiesiłem przed meczem. Mogę teraz z czystym sumieniem pisać :)
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Awatar użytkownika
Kargolo
Trener

#4011 Postautor: Kargolo » 5 października 2011, o 15:13

W takim razie ja nie mam prawa głosu. Też nic nie zrobiłem dla klubu. Dobrowolnie poddaję się karze.
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!

Awatar użytkownika
Misionis
Junior

#4012 Postautor: Misionis » 5 października 2011, o 15:17

A ja kiedyś wytarłem krzesełko na stadionie (żeby nie było, że OT) :)

A tak na poważnie, to gdyby tą energię, która idzie na tym forum na narzekanie spożytkować na coś pozytywnego, to korzyść na ogółu byłaby ogromna. Osobiście uważam też, że dobrze, że są ludzie, którzy próbują coś dobrego robić i niezależnie od wyników ich działań, należy to szanować, bo takich ludzi nie jest niestety dużo.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#4013 Postautor: istred » 5 października 2011, o 15:18

grzesieck pisze:
Misionis pisze:Istred, a co TY zrobiłeś dla klubu w czasach tułaczki po 2 lidze? Może byś się w końcu na coś przydał, bo wydaje mi się, że Twoją największą zasługą i zarazem kryterium według którego oceniasz "jakość kibica" jest staż na tym forum.

:shock: :shock: :shock:

Istred, masz natychmiast cos zrobic dla klubu, bo w przeciwnym razie dozywotni ban, pozdrawiam...

Spoko, był czas, że oplakatowałem z pół miasta - od Bramy Krakowskiej po Porębę :shock: - dwa dni mi to zajęło :)
Ba, wyjazd na drugi koniec Polski organizowałem :D

A Misionisowi na PW wyjaśniłem, bo nie chciałem robić OT na forum, ale mało zrozumiał ;)

Awatar użytkownika
Misionis
Junior

#4014 Postautor: Misionis » 5 października 2011, o 15:21

Tak, wyjaśniłeś mi, że Pan redaktor z dzisiejszego wywiadu jest dużo lepszy niż Pan Kwiek i faktycznie - nie zrozumiałem.

Awatar użytkownika
Piocze
Senior

#4015 Postautor: Piocze » 5 października 2011, o 15:29

Misionis pisze:Tak, wyjaśniłeś mi, że Pan redaktor z dzisiejszego wywiadu jest dużo lepszy niż Pan Kwiek

:shock: :lol: :lol: :lol:
" Miasto zamiast dać nam pieniądze, wydaje je na ludzi przebranych za marchewki."

Awatar użytkownika
Hayden
Trener

#4016 Postautor: Hayden » 5 października 2011, o 17:30

istred pisze:Choć i tak mimo to odbyło się kilka ciekawych zawodów. Mi w pamięci pozostały pojedynki Barana ze Świstem chyba dwa lata temu - kapitalne.

http://www.youtube.com/watch?v=shpb7iUGajk
3:55-5:10 :)
Motor mocny

alfkrystian
Szkółkowicz

#4017 Postautor: alfkrystian » 5 października 2011, o 19:05

Będzie oświetlenie na stadionie przy al. Zygmuntowskich na potrzeby meczów KMŻ Lublin. Poleciliśmy już Miejskiemu Ośrodkowi Sportu i Rekreacji przygotowanie koncepcji tej inwestycji - uspokaja prezydent Krzysztof Żuk. Ratusz szacuje koszt instalacji jupiterów na stadionie na około 700-800 tysięcy złotych. Te pieniądze wyłoży miasto.

- Przekażemy je MOSiR-owi w formie podwyższenia kapitału tej spółki - zapowiada prezydent Lublina.

Przed KMŻ Lublin otworzy się droga do sprzedaży praw do telewizyjnych transmisji swoich meczów, a zawody rozgrywane wieczorem są szczególnie atrakcyjne dla stacji telewizyjnych. Telewizyjne relacje z meczów mogą też przyciągnąć do klubu nowych sponsorów.

Przygotowując pismo do MOSiR w sprawie oświetlenia obiektu KMŻ zwrócił się o pomoc do TVP i Polsatu, które mają doświadczenie w transmitowaniu zawodów żużlowych, z pytaniem o moc świateł odpowiednią dla telewizji. Okazuje się, że telewizje potrzebują oświetlenia znacznie mocniejszego niż chciałby PZM. Związek nakazał klubom posiadanie świateł o mocy 900 luksów. Dla telewizji idealne byłyby światła o mocy 1500 luksów.

KMŻ wskazał także, że najlepszym rozwiązaniem byłoby zaczerpnięcie wzorców z Częstochowy, gdzie na stadionie Arena Częstochowa koronę obiektu okala kilkanaście masztów, z których reflektory oświetlają tor.

Kod:
gw

Awatar użytkownika
Misionis
Junior

#4018 Postautor: Misionis » 5 października 2011, o 23:00

1500 luksów za taką cenę? Szczerze wątpię

Awatar użytkownika
Bozena
Senior

#4019 Postautor: Bozena » 6 października 2011, o 00:47

Łoptymista pisze:Istred ale o co Ci chodzi. Przeciez to A. Kwiek reanimowal trupa jakim byl lubelski zuzel po tym jak padl Motor? To on zakladal LKZ. Zachowujesz sie jakbys urodzil sie wczoraj. Czy poprostu chciales sie czepic?

Dokładnie, szkoda że niektórzy mają "pamięć dobrą lecz krótką". :(
istred pisze:I żeby się pan redaktor nie obraził, to również uważam, że teksty pisze naprawdę dobre i przyjemnie się to czyta, ale w komentowaniu zawodów na żywo się kompletnie nie sprawdził.

Zapominasz, że komentowanie na żywo, a pisanie tekstów to dla każdego zupełnie inna bajka. To pierwsze na pewno do prostych nie należy.
Mecze koszykarzy Startu w ubiegłym sezonie w ubiegłym sezonie komentował ktoś inny, ale pomimo wiedzy jaką się popisywał na temat zawodników itp. dla mnie przy jego komentarzach można było usnąć. Redaktor Kwiek potrafił nawiązać kontakt z publicznością, rozbawić nas swoimi tekstami . Jako,że sama nieraz go krytykowałam teraz doszłam do wniosku, że można zgodnie z porzekadłem jak ten "stryjek zamienić siekierkę na kijek" :wink:

Awatar użytkownika
grzesieck
Trener

#4020 Postautor: grzesieck » 12 października 2011, o 04:26

oswietlenie ma byc do 15 marca 2012:

http://lublin.gazeta.pl/lublin/1,48724, ... marca.html
METHANOL ADVENTURE TEAM

Awatar użytkownika
Lublin_Fan
Zawodowiec

#4021 Postautor: Lublin_Fan » 12 października 2011, o 09:40

ciekawe jaki bedzie projekt. Caly czas obawiam sie, ze MOSIR bedzie chcial postawic slupy pomiedzy torem a trybunami, przyklejone do krat...

Koper
Trener
Kontakt:

#4022 Postautor: Koper » 12 października 2011, o 10:08

Wcześniej klub sugerował, że najlepszym wariantem byłby sposób, w jaki oświetlono tor na stadionie żużlowym, gdzie na stadionie Arena Częstochowa koronę obiektu okala kilkanaście masztów, z których reflektory oświetlają tor.

Więcej... http://lublin.gazeta.pl/lublin/1,48724, ... z1aYNOTfwG

Trzeba mieć nadzieję że to co sugerował klub zostanie uwzględnione przez MOSiR.

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#4023 Postautor: Torsen » 12 października 2011, o 20:14

Jak tam sprawa dosypania nawierzchni? Dopiero po turnieju, którego nie będzie?

Awatar użytkownika
$korzen$
Trener

#4024 Postautor: $korzen$ » 13 października 2011, o 09:30

Lublin_Fan pisze:ciekawe jaki bedzie projekt. Caly czas obawiam sie, ze MOSIR bedzie chcial postawic slupy pomiedzy torem a trybunami, przyklejone do krat...

Nie strasz :) Przeciez bedziemy wowczas jeszcze wiekszym "stadionowym" posmiewiskiem niz jestesmy. Ogolnie to cieszy mnie, ze przyjdzie nam obejrzec Speedway w granicach 20... wrazenia (kieruje to do tych, ktorzy nie mieli okazji tego dsowiadczyc) na prawde rewelacyjne. Rodzi sie tylko pytanie, czy to wogole ma sens? Przeciez przy naszych realiach i wiekszosci I ligi oswietlenia doswiadzczymy zapewne na meczu otwarcia, z taka zeszloroczna Bydgoszcza i przy ewentualnym meczu decydujacym o awansie do E-ligi 8) I to bedzie zapewne na tyle 8) Bez sensu :)

Awatar użytkownika
Boobi
Senior

#4025 Postautor: Boobi » 13 października 2011, o 12:57

Chyba, że uda się sprzedać prawa do transmisji I ligi;>
"Życie to jazda"