Dominik Kubera

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
rumburaquee
Zawodowiec

Re: Dominik Kubera

#401 Postautor: rumburaquee » 8 lipca 2024, o 13:51

Ja chyba rynku nie rozumiem. Mechanikom kasa śmierdzi?

ezbeg
Trener

#402 Postautor: ezbeg » 8 lipca 2024, o 13:59

Kasa kasą, ale jak pewnie nabrał zleceń to się nie wyrabia.

KrzyczącyK1b1c
Trener

#403 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 8 lipca 2024, o 14:02

Nie można też wykluczyć jakiegoś konfliktu między stronami.

KDS
Junior

#404 Postautor: KDS » 8 lipca 2024, o 14:06

rumburaquee pisze:Ja chyba rynku nie rozumiem. Mechanikom kasa śmierdzi?

Na silniki Kowalskiego chętnych jest znacznie więcej niż on jest w stanie wyprodukować. Kasa będzie się zgadzała.

Awatar użytkownika
Kargolo
Trener

#405 Postautor: Kargolo » 8 lipca 2024, o 14:09

Rynek specyficzny.
Czołowych tunerów jest garstka, więc pozwalają sobie na stawianie warunków zawodnikom.
Nie przyjmiesz warunków Kowalskiego czy Ashleya to próbuj u Rempały albo u Holendra. Jest szansa na armatę, ale raczej mniejsza niż u tych najlepszych speców.
Podobna sytuacja jak na linii żużlowcy-kluby. Nie stać Cię na Doyle'a czy Fricke'a to próbuj z Lebiediewem.
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!

KrzyczącyK1b1c
Trener

#406 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 8 lipca 2024, o 14:12

Dlatego gdyby Marmuszewski był naprawdę dobrym tunerem, doskoczył do czołówki, to w Lublinie mielibyśmy dosyć uprzywilejowany status. No, ale właśnie "gdyby". Póki co chłop nie ma chyba jakiejś marki, na poziomie Ekstraligi nie osiągnął większych sukcesów. Wiemy na razie tyle, że dobre silniki robi na 1. ligę dla Buczka, ale wiadomo, że to zupełnie inny świat. Dlatego ten ruch Kubery bardziej należy uznać jako eksperyment. Wczoraj niestety bardzo nieudany.

Awatar użytkownika
Kargolo
Trener

#407 Postautor: Kargolo » 8 lipca 2024, o 14:19

Zgadza się. Decyzja Dominika. I z całego serca mu życzę aby się obroniła na koniec sezonu.

rumburaquee
Zawodowiec

#408 Postautor: rumburaquee » 8 lipca 2024, o 14:21

KDS pisze:
rumburaquee pisze:Ja chyba rynku nie rozumiem. Mechanikom kasa śmierdzi?

Na silniki Kowalskiego chętnych jest znacznie więcej niż on jest w stanie wyprodukować. Kasa będzie się zgadzała.

Może jestem pazerny. Klienta trzeba szanować czy masz dużo roboty czy mało.

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#409 Postautor: kdsz » 8 lipca 2024, o 14:23

Kowalski reaguje alergicznie na nawet najmniejsze akty nielojalności. Zawodnicy robią wiele, żeby być w jego stajni, więc regularnie pada w wywiadach formułka "bardzo dziękuję Ryszardowi Kowalskiemu za przygotowanie świetnych silników". Cegielski trochę się z tego nabijał swego czasu. W zeszłym roku Janowski pytany o powody kryzysu zawsze odpowiadał, że nie może się dopasować albo jest słaby jeździecko, ale same silniki żyleta, nie można złego słowa powiedzieć :lol: Ja go rozumiem, bo mógł skończyć jak Tai.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

KrzyczącyK1b1c
Trener

#410 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 8 lipca 2024, o 14:25

Kargolo pisze: Decyzja Dominika. I z całego serca mu życzę aby się obroniła na koniec sezonu.

Według informacji od Bierzyńskiego (a często ma dobre info) to była decyzja Kowalskiego.

Karamba
Kadrowicz

#411 Postautor: Karamba » 8 lipca 2024, o 14:30

kdsz pisze:Kowalski reaguje alergicznie na nawet najmniejsze akty nielojalności. Zawodnicy robią wiele, żeby być w jego stajni, więc regularnie pada w wywiadach formułka "bardzo dziękuję Ryszardowi Kowalskiemu za przygotowanie świetnych silników". Cegielski trochę się z tego nabijał swego czasu. W zeszłym roku Janowski pytany o powody kryzysu zawsze odpowiadał, że nie może się dopasować albo jest słaby jeździecko, ale same silniki żyleta, nie można złego słowa powiedzieć :lol: Ja go rozumiem, bo mógł skończyć jak Tai.

tak mi się skojarzyło

Warunki na zgrupowaniach miałyśmy dobre! Wszystko to zasługa naszego prezesa i nie jest prawdą, że nad łóżkami dach przeciekał! Szczególnie, że prawie nie padało! Prezes dba o nas jak ojciec najlepszy!

Flagg
Trener

#412 Postautor: Flagg » 8 lipca 2024, o 14:35

A Dominik ponoć dość często okazywał niezadowolenie ze sprzętu, który mu Kowalski dostarczał. Nie w mediach, ale bezpośrednio do Kowalskiego.

Możliwe, że wrażliwy Pan Rysio uznał go z klienta awanturujacego się.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

KrzyczącyK1b1c
Trener

#413 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 8 lipca 2024, o 14:38

Prześledziłem zdjęcia z zawodów na profilu FB Domina (pokazuje fotorelacje z każdych zawodów) i Domin korzysta od 15 czerwca z silników MMX (GP Szwecji). W ostatnimi zawodami na silnikach Kowalskiego był przerwany domowy mecz z Grudziądzem. Dziwne, że nikt do tej pory tego nie zauważył.

Awatar użytkownika
Kargolo
Trener

#414 Postautor: Kargolo » 8 lipca 2024, o 14:41

KrzyczącyK1b1c pisze:
Kargolo pisze: Decyzja Dominika. I z całego serca mu życzę aby się obroniła na koniec sezonu.

Według informacji od Bierzyńskiego (a często ma dobre info) to była decyzja Kowalskiego.

Chodziło mi bardziej o postawienie na MMX.

KrzyczącyK1b1c
Trener

#415 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 8 lipca 2024, o 14:42

Kargolo pisze:Chodziło mi bardziej o postawienie na MMX.

A to tak :) trzymam mocno kciuki

Awatar użytkownika
tezetomaniak
Trener

#416 Postautor: tezetomaniak » 8 lipca 2024, o 15:35

owen1989 pisze:Zrobić wymóg startu na sprzęcie fabrycznym i skończy się z tą patologią. Koszty w dół i koniec rządów jakiś paru pachołków, którzy się poczuli nietykalni ;)

Jeszcze tunerzy zablokują ulicę (tak, jedną) i rozleją metanol pod siedzibą PZM :lol:

Awatar użytkownika
boxing
Trener

#417 Postautor: boxing » 8 lipca 2024, o 16:29

owen1989 pisze:Zrobić wymóg startu na sprzęcie fabrycznym i skończy się z tą patologią. Koszty w dół i koniec rządów jakiś paru pachołków, którzy się poczuli nietykalni ;)

Swego czasu tak było w zawodach dla młodzieżowców gdzie sponsorem był NICE. Serio nie byłoby to głupie, każdy i tak mógł by sobie doregulować dyszą, zapłonem, przełożeniami czy ciśnienien w oponie - a spadłyby kosztu tuningu, bo części byłyby standardowe. Co - poza interesem kilku tunerów - przeszkadza w takim rozwiązaniu?
Mini-zuzel w Lublinie i mamy co roku swojego Hliba a moze nawet Jonssona!

go!
Trener

#418 Postautor: go! » 8 lipca 2024, o 16:55

boxing pisze: Co - poza interesem kilku tunerów - przeszkadza w takim rozwiązaniu?

To ze bylo by to nienaturalne i hamowalo rozwoj dyscypliny. Poza tym zaczelo by sie mnozyc tuningowanie na czarno. Przeciez niektore czesci wystarczy wypolerowac, nie trzeba ich wymieniac, czy odchudzac.
Kolejne pytanie, to jakiemu producentowi dac monopol na dostawe sprzetu i dlaczego tylko jemu?
Bo chyba zgadzasz sie, ze gdyby bylo min 2 dosatwcow silnikow to juz to rozwiazanie nie mailo by sensu?

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#419 Postautor: Torsen » 8 lipca 2024, o 17:33

Normalnie - jeden dostawca wybrany w konkurencyjnym postępowaniu. Silniki plombowane i wio. Jestem za.

go!
Trener

#420 Postautor: go! » 8 lipca 2024, o 17:40

Torsen pisze:Normalnie - jeden dostawca wybrany w konkurencyjnym postępowaniu. Silniki plombowane i wio. Jestem za.

Co to znaczy konkurencyjne postepowanie?
Ten co najtanszy, najbardziej wytrzymaly, czy ten co kreci najwieksze moce?
Poza tym zadne dwa silniki schodzace z tasmy nie maja identycznych osiagow i charakterystyki. Po to jest tuning.

owen1989
Senior

#421 Postautor: owen1989 » 8 lipca 2024, o 18:04

Tak samo jak te wychodzące nawet od jednego tunera nie są identycznie dobre. Nadal nie widzę wad ani większych różnic poza kosztami w dół i zwiększeniem znaczenia umiejętności zawodnika. Więcej sportu w sporcie ;)

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#422 Postautor: Torsen » 8 lipca 2024, o 18:21

go! pisze:Co to znaczy konkurencyjne postepowanie?

Specyfikację określiłaby Ekstraliga. Nie ma w tym żadnej filozofii.

Awatar użytkownika
dannie
Trener
Kontakt:

#423 Postautor: dannie » 8 lipca 2024, o 18:34

go! pisze:
Torsen pisze:Normalnie - jeden dostawca wybrany w konkurencyjnym postępowaniu. Silniki plombowane i wio. Jestem za.

Co to znaczy konkurencyjne postepowanie?
Poza tym zadne dwa silniki schodzace z tasmy nie maja identycznych osiagow i charakterystyki. Po to jest tuning.

Myślę, że tu jakimś "zabezpieczeniem" dla zawodnika na wypadek jakieś wadliwej jednostki byłaby możliwość zakupienia 3-4 silników. Wówczas nawet jak trafisz niby gorszy, to może zrobić podmiankę. I tak wychodziłoby to taniej niż teraz.
Obrazek

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#424 Postautor: kdsz » 9 lipca 2024, o 08:24

Według Marcina Kuźbickiego w środowisku mówi się jakoby powodem zerwania współpracy Kowalskiego z Kuberą było naruszenie warunków umowy o wyłączności. Dominik nie tylko testował silniki MMX, co już było sprzeczne z ustaleniami z RK Racing, ale też jeździł na nich w Malilli podczas SGP. Jednocześnie Kuźbicki zaznaczył we wczorajszym magazynie Eleven, że nie potwierdzał tej plotki, zatem nie musi być prawdziwa.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#425 Postautor: Cooper » 9 lipca 2024, o 09:32

boxing pisze:Swego czasu tak było w zawodach dla młodzieżowców gdzie sponsorem był NICE. Serio nie byłoby to głupie, każdy i tak mógł by sobie doregulować dyszą, zapłonem, przełożeniami czy ciśnienien w oponie - a spadłyby kosztu tuningu, bo części byłyby standardowe. Co - poza interesem kilku tunerów - przeszkadza w takim rozwiązaniu?

I czemu ta piękna idea padła?

Może zróbmy do tego całą lige sponsorowana przez Orlen z pieniędzmi podzielonymi na 8, a zawodnicy byliby na etatatch i odbierali hajs w Płocku. Już takie "zawodostwo" zdaje się mieliśmy.

Na mecze też można jeździć autokarem, a nie każdy swoim busem, co - poza interesem Garcarków - przeszkadza w takim rozwiązaniu?
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]