Dominik Kubera
-
rumburaquee
- Zawodowiec
Re: Dominik Kubera
Ja chyba rynku nie rozumiem. Mechanikom kasa śmierdzi?
Kasa kasą, ale jak pewnie nabrał zleceń to się nie wyrabia.
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
Nie można też wykluczyć jakiegoś konfliktu między stronami.
rumburaquee pisze:Ja chyba rynku nie rozumiem. Mechanikom kasa śmierdzi?
Na silniki Kowalskiego chętnych jest znacznie więcej niż on jest w stanie wyprodukować. Kasa będzie się zgadzała.
Rynek specyficzny.
Czołowych tunerów jest garstka, więc pozwalają sobie na stawianie warunków zawodnikom.
Nie przyjmiesz warunków Kowalskiego czy Ashleya to próbuj u Rempały albo u Holendra. Jest szansa na armatę, ale raczej mniejsza niż u tych najlepszych speców.
Podobna sytuacja jak na linii żużlowcy-kluby. Nie stać Cię na Doyle'a czy Fricke'a to próbuj z Lebiediewem.
Czołowych tunerów jest garstka, więc pozwalają sobie na stawianie warunków zawodnikom.
Nie przyjmiesz warunków Kowalskiego czy Ashleya to próbuj u Rempały albo u Holendra. Jest szansa na armatę, ale raczej mniejsza niż u tych najlepszych speców.
Podobna sytuacja jak na linii żużlowcy-kluby. Nie stać Cię na Doyle'a czy Fricke'a to próbuj z Lebiediewem.
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
Dlatego gdyby Marmuszewski był naprawdę dobrym tunerem, doskoczył do czołówki, to w Lublinie mielibyśmy dosyć uprzywilejowany status. No, ale właśnie "gdyby". Póki co chłop nie ma chyba jakiejś marki, na poziomie Ekstraligi nie osiągnął większych sukcesów. Wiemy na razie tyle, że dobre silniki robi na 1. ligę dla Buczka, ale wiadomo, że to zupełnie inny świat. Dlatego ten ruch Kubery bardziej należy uznać jako eksperyment. Wczoraj niestety bardzo nieudany.
Zgadza się. Decyzja Dominika. I z całego serca mu życzę aby się obroniła na koniec sezonu.
-
rumburaquee
- Zawodowiec
KDS pisze:rumburaquee pisze:Ja chyba rynku nie rozumiem. Mechanikom kasa śmierdzi?
Na silniki Kowalskiego chętnych jest znacznie więcej niż on jest w stanie wyprodukować. Kasa będzie się zgadzała.
Może jestem pazerny. Klienta trzeba szanować czy masz dużo roboty czy mało.
Kowalski reaguje alergicznie na nawet najmniejsze akty nielojalności. Zawodnicy robią wiele, żeby być w jego stajni, więc regularnie pada w wywiadach formułka "bardzo dziękuję Ryszardowi Kowalskiemu za przygotowanie świetnych silników". Cegielski trochę się z tego nabijał swego czasu. W zeszłym roku Janowski pytany o powody kryzysu zawsze odpowiadał, że nie może się dopasować albo jest słaby jeździecko, ale same silniki żyleta, nie można złego słowa powiedzieć
Ja go rozumiem, bo mógł skończyć jak Tai.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
Kargolo pisze: Decyzja Dominika. I z całego serca mu życzę aby się obroniła na koniec sezonu.
Według informacji od Bierzyńskiego (a często ma dobre info) to była decyzja Kowalskiego.
kdsz pisze:Kowalski reaguje alergicznie na nawet najmniejsze akty nielojalności. Zawodnicy robią wiele, żeby być w jego stajni, więc regularnie pada w wywiadach formułka "bardzo dziękuję Ryszardowi Kowalskiemu za przygotowanie świetnych silników". Cegielski trochę się z tego nabijał swego czasu. W zeszłym roku Janowski pytany o powody kryzysu zawsze odpowiadał, że nie może się dopasować albo jest słaby jeździecko, ale same silniki żyleta, nie można złego słowa powiedziećJa go rozumiem, bo mógł skończyć jak Tai.
tak mi się skojarzyło
Warunki na zgrupowaniach miałyśmy dobre! Wszystko to zasługa naszego prezesa i nie jest prawdą, że nad łóżkami dach przeciekał! Szczególnie, że prawie nie padało! Prezes dba o nas jak ojciec najlepszy!
A Dominik ponoć dość często okazywał niezadowolenie ze sprzętu, który mu Kowalski dostarczał. Nie w mediach, ale bezpośrednio do Kowalskiego.
Możliwe, że wrażliwy Pan Rysio uznał go z klienta awanturujacego się.
Możliwe, że wrażliwy Pan Rysio uznał go z klienta awanturujacego się.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
Prześledziłem zdjęcia z zawodów na profilu FB Domina (pokazuje fotorelacje z każdych zawodów) i Domin korzysta od 15 czerwca z silników MMX (GP Szwecji). W ostatnimi zawodami na silnikach Kowalskiego był przerwany domowy mecz z Grudziądzem. Dziwne, że nikt do tej pory tego nie zauważył.
KrzyczącyK1b1c pisze:Kargolo pisze: Decyzja Dominika. I z całego serca mu życzę aby się obroniła na koniec sezonu.
Według informacji od Bierzyńskiego (a często ma dobre info) to była decyzja Kowalskiego.
Chodziło mi bardziej o postawienie na MMX.
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
Kargolo pisze:Chodziło mi bardziej o postawienie na MMX.
A to tak :) trzymam mocno kciuki
- tezetomaniak
- Trener
owen1989 pisze:Zrobić wymóg startu na sprzęcie fabrycznym i skończy się z tą patologią. Koszty w dół i koniec rządów jakiś paru pachołków, którzy się poczuli nietykalni ;)
Jeszcze tunerzy zablokują ulicę (tak, jedną) i rozleją metanol pod siedzibą PZM
owen1989 pisze:Zrobić wymóg startu na sprzęcie fabrycznym i skończy się z tą patologią. Koszty w dół i koniec rządów jakiś paru pachołków, którzy się poczuli nietykalni ;)
Swego czasu tak było w zawodach dla młodzieżowców gdzie sponsorem był NICE. Serio nie byłoby to głupie, każdy i tak mógł by sobie doregulować dyszą, zapłonem, przełożeniami czy ciśnienien w oponie - a spadłyby kosztu tuningu, bo części byłyby standardowe. Co - poza interesem kilku tunerów - przeszkadza w takim rozwiązaniu?
Mini-zuzel w Lublinie i mamy co roku swojego Hliba a moze nawet Jonssona!
boxing pisze: Co - poza interesem kilku tunerów - przeszkadza w takim rozwiązaniu?
To ze bylo by to nienaturalne i hamowalo rozwoj dyscypliny. Poza tym zaczelo by sie mnozyc tuningowanie na czarno. Przeciez niektore czesci wystarczy wypolerowac, nie trzeba ich wymieniac, czy odchudzac.
Kolejne pytanie, to jakiemu producentowi dac monopol na dostawe sprzetu i dlaczego tylko jemu?
Bo chyba zgadzasz sie, ze gdyby bylo min 2 dosatwcow silnikow to juz to rozwiazanie nie mailo by sensu?
Normalnie - jeden dostawca wybrany w konkurencyjnym postępowaniu. Silniki plombowane i wio. Jestem za.
Torsen pisze:Normalnie - jeden dostawca wybrany w konkurencyjnym postępowaniu. Silniki plombowane i wio. Jestem za.
Co to znaczy konkurencyjne postepowanie?
Ten co najtanszy, najbardziej wytrzymaly, czy ten co kreci najwieksze moce?
Poza tym zadne dwa silniki schodzace z tasmy nie maja identycznych osiagow i charakterystyki. Po to jest tuning.
Tak samo jak te wychodzące nawet od jednego tunera nie są identycznie dobre. Nadal nie widzę wad ani większych różnic poza kosztami w dół i zwiększeniem znaczenia umiejętności zawodnika. Więcej sportu w sporcie ;)
go! pisze:Co to znaczy konkurencyjne postepowanie?
Specyfikację określiłaby Ekstraliga. Nie ma w tym żadnej filozofii.
go! pisze:Torsen pisze:Normalnie - jeden dostawca wybrany w konkurencyjnym postępowaniu. Silniki plombowane i wio. Jestem za.
Co to znaczy konkurencyjne postepowanie?
Poza tym zadne dwa silniki schodzace z tasmy nie maja identycznych osiagow i charakterystyki. Po to jest tuning.
Myślę, że tu jakimś "zabezpieczeniem" dla zawodnika na wypadek jakieś wadliwej jednostki byłaby możliwość zakupienia 3-4 silników. Wówczas nawet jak trafisz niby gorszy, to może zrobić podmiankę. I tak wychodziłoby to taniej niż teraz.
Według Marcina Kuźbickiego w środowisku mówi się jakoby powodem zerwania współpracy Kowalskiego z Kuberą było naruszenie warunków umowy o wyłączności. Dominik nie tylko testował silniki MMX, co już było sprzeczne z ustaleniami z RK Racing, ale też jeździł na nich w Malilli podczas SGP. Jednocześnie Kuźbicki zaznaczył we wczorajszym magazynie Eleven, że nie potwierdzał tej plotki, zatem nie musi być prawdziwa.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"
boxing pisze:Swego czasu tak było w zawodach dla młodzieżowców gdzie sponsorem był NICE. Serio nie byłoby to głupie, każdy i tak mógł by sobie doregulować dyszą, zapłonem, przełożeniami czy ciśnienien w oponie - a spadłyby kosztu tuningu, bo części byłyby standardowe. Co - poza interesem kilku tunerów - przeszkadza w takim rozwiązaniu?
I czemu ta piękna idea padła?
Może zróbmy do tego całą lige sponsorowana przez Orlen z pieniędzmi podzielonymi na 8, a zawodnicy byliby na etatatch i odbierali hajs w Płocku. Już takie "zawodostwo" zdaje się mieliśmy.
Na mecze też można jeździć autokarem, a nie każdy swoim busem, co - poza interesem Garcarków - przeszkadza w takim rozwiązaniu?
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)
Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]