Motor Lublin w sezonie 2025

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Flagg
Trener

Re: Motor Lublin w sezonie 2025

#276 Postautor: Flagg » 4 czerwca 2025, o 08:50

Łoptymista pisze:Owszem tylko pytanie o to kto w takim zespole powinien mieć decydujące zdanie, bo w przypadku plotek o JH to wygląda trochę tak jakby ogon (może nawet na wagę złota, ale jednak ogon) merdał psem.

Ale jakie decydujące zdanie? Mechanik przychodzi do Jacka i mu mówi: "Sorry Jack, Lublin dla mnie za daleko, nie chce mi się tam jeździć, wiec sorry, w przyszłym sezonie będę mechanikowac u kogoś innego, chyba ze zapewnisz mi lepsze warunki pracy". Piłka jest po stronie Jacka, co z tym zrobi.

Jakby do mnie przyszedł szef i mi powiedział, ze od jutra mam projekt w Gdańsku i tam muszę jeździć, nie wiem, raz w tygodniu, to mogę się na to zgodzić, albo grzecznie za pracę podziękować. A nawet jeśli się zgodzę i po 2 latach jazdy mi się znudzi, to znów mogę pójść do szefa i mu powiedzieć, ze nie mam więcej ochoty tam jeździć. Decyzja należy do mojego szefa, czy chce mi zmienić projekt na taki, który spełnia moje oczekiwania, czy szukać nowego pracownika. Ja jako pracownik nie mam żadnego moralnego czy prawnego obowiązku siedzieć w tym Gdańsku, tylko dlatego, ze mój szef sobie tak wymyślił.

Nikt tu nikim nie merda. Jack, jak każdy inny pracodawca, stanął przed wyborem. Zatrzymać pracownika na jego warunkach, czy szukać nowego. Tyle. To żadna filozofia. Jack jest/był po słowie z Zieloną. Gorzów to tylko i wyłącznie plotki. A doświadczenie uczy, ze z tym Gorzowem to jest jak z Toruniem. Co roku podpisuje tam 90% ligi i z tych 90% kolejne 90% to są bajki.

A nawet jeśli jest w tym ziarno prawdy, to dalej wybór klubu jest w 100% decyzją Holdera, a nie jego mechaników. Oni co najwyżej mogli mu postawić warunek, ze nie chcą dojeżdżać więcej niż x kilometrów.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

KrzysiekS
Senior

#277 Postautor: KrzysiekS » 4 czerwca 2025, o 08:53

My nie znamy wszystkich składowych więc możemy sobie gdybać...
Teraz kiedy mleko się rozlało to Przyjemski jest absolutnie kluczowy. Nie dodatkowe wzmocnienie, ale właśnie Wiktor będzie decydował o naszej sile. A już Thomsen odpada zupełnie bez Przyjemskiego. 3 Opcje:
1 Janowski-Bańbor, Obcokrajowiec junior; 2 Thomsen-Bańbor, Jaworski; 3 ktoś rozwojowy (Becker, Douglas...)- Przyjemski, Bańbor. Dla mnie nie ma porównania. W dodatku bez Wiktora niemal skazujemy się na super mocnego (super drogiego równocześnie) obcokrajowca lub Janowskiego, Pawlickiego (też za drobne nie przyjdzie). Moim zdaniem lepiej dorzucać Wiktorowi kosztem seniora. Mam nadzieję, że tym tropem pójdziemy. Wiadomo że opcja de luxe to obie pieczenie, ale coś czuję w kościach że może być ciężko i nawet nie tylko o finanse chodzi.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#278 Postautor: Gelo » 4 czerwca 2025, o 08:57

Flagg - sugerujesz, że zawodnik z czołowej piątki na świecie nie znalazłby nowych mechaników i dlatego dla świętego spokoju MUSIAŁ ulec naciskom?

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#279 Postautor: Torsen » 4 czerwca 2025, o 09:02

Ludziom, którzy nie tak dawno obstawiali 3-4 ligi plus GP, nagle nie po drodze jest dojechać 10 razy w roku do Lublina, gdzie jest dojazd ekspresówką z dwóch stron, a jakby się kto uparł, to i lotnisko.
W dupach się poprzewracało.

Flagg
Trener

#280 Postautor: Flagg » 4 czerwca 2025, o 09:04

Nie. Nic nie musiał.

Sugeruję jedynie, ze decyzja w 100% należała do Jacka. To on musiał sobie przeanalizować, czy lepiej dla niego podpisać w Lublinie i szukać nowych mechaników, czy wziąć ich "postulaty pod uwagę" i zmienić klub. Mechanicy nie są tutaj niczemu winni. Oni, jak kazdy z nas, martwią się przede wszystkim o siebie i swoje życie, a nie o to, czy Motor bedzie mieć skład na mistrza za rok.

Oczywiście zakładając, ze wersja z mechanikami jest prawdziwa. A znając życie, to tych składowych jest znacznie więcej przy podejmowaniu tego typu decyzji. Tak jak napisał KrzysiekS.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#281 Postautor: Gelo » 4 czerwca 2025, o 09:07

Otóż to - Flagg ma inną hierarchię priorytetów. Nazywasz się Jack Holder - po sezonie 2025 jesteś czterokrotnym mistrzem Polski, medalistą mistrzostw świata. Przychodzi do Ciebie jeden z drugim i mówi - szefie - jest fajnie, ale dojazdy 10 razy w roku do Lublina są dla nas męczące. Co robisz? Uśmiechasz się z politowaniem i pokazujesz palcem drzwi. Może i każdy mechanik jest na wagę złota, ale podejrzewam a nawet mam pewność, że ponad połowa mechaników na świecie marzy o współpracy z takim gościem jak Jack. Przynajmniej wiedzą, że po przegranym wyścigu nie otrzymają po ryju.

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#282 Postautor: Torsen » 4 czerwca 2025, o 09:16

Niedługo panowie milionerzy dojdą do wniosku, że na mecze ligowe do Lublina nie opyla się jeździć, bo za daleko, a od jednego walkowera w roku się przecież nie umiera.

Flagg
Trener

#283 Postautor: Flagg » 4 czerwca 2025, o 09:18

Po ryju to zdaje się leje tylko jeden. I on akurat już od jakiegoś czasu nie należy do szerokiej czołówki najlepszych żużlowców na świecie ;)

I ok, może i wielu mechaników marzy o pracy z Holderem, tylko Holder czy inny zawodnik z czołówki marzy o pracy z każdym mechanikiem, który jest na rynku. Tych dobrych jest jeszcze mniej niż dobrych żużlowców. I oni raczej mają już robotę. MM może coś o tym wiedzieć ;)

Ja nie wiem, co bym zrobił na miejscu Jacka, gdybym był postawiony w takiej sytuacji i wiedzieć nie muszę. Ale po raz kolejny sprowadzamy dyskusję do tego samego - z Motoru się nie odchodzi, każdy żużlowiec powinien marzyć o jeździe w Motorze, a jak już tu trafi, to wręcz prosić Kępę na kolanach o kontrakt na kolejny rok. Jak widać jednak żużlowcy nie koniecznie się do tej zasady stosują.

A czy wyjdą na tym dobrze/źle, to czas pokaże. Nie zmienia to jednak faktu, że "z Motoru się nie odchodzi" jest pustym frazesem wymyślonym przez to forum. I im szybciej sobie z tego zdamy sprawę, tym mniej rozczarowań będzie w przyszłości.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#284 Postautor: Gelo » 4 czerwca 2025, o 09:24

W magazynie dla SF przed tym sezonem Jack w wywiadzie powiedział wyraźnie, że decyzję o pozostaniu w Motorze konsultował ze swoim teamem i że dla wszystkich jest to idealne rozwiązanie, więc po co zmieniać. Więc albo się coś zmieniło przez te trzy miesiące albo dochodzimy do punktu wyjścia - nie kibice, nie mechanicy, nie przywiązanie, nie sentymenty. Spoko - skoro ma do wyjęcia bańkę więcej niż dostałby w Motorze - rozumiem. Miałem tylko nadzieję, że akurat Jack jest typem bardziej "stałym w uczuciach", bo tylko sobie zawdzięcza, że go po latach wywalili z Apatora, bo skończyła im się cierpliwość. W Motorze urósł do pozycji, którą ma w obecnym żużlu. Nie będę po nim płakał - powiem tylko trudno. Frazes "z Motoru się nie odchodzi" wymyśliłem ja. Chodzi w nim o to, że ja za cholerę nie rozumiem jak można nie chcieć pracować w idealnym zakładzie pracy. Gdzie ma się konkurencyjną kasę i co najważniejsze - płaconą na czas, gdzie robi się postępy, gdzie ma się święty spokój z kolegami i trenerami, gdzie ma się kochających kibiców. Po Michelsenie pojawiają się kolejni kandydaci, którzy szukają miodu w dupie z bardzo dużym prawdopodobieństwem, że wyjdą na tym jak Zabłocki na mydle.

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#285 Postautor: kdsz » 4 czerwca 2025, o 09:37

Już tak nie panikujcie. Będzie Vaculik za Holdera, Thomsen za Kuberę, dołoży się Szymka Woźniaka (na bank będzie chciał wrócić do Ekstraligi), Pollestada na zagranicznego juniora i będzie ekipa jak ta lala.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#286 Postautor: Gelo » 4 czerwca 2025, o 09:38

Błagam - tylko nie Woźniak!!! Thomsen jest spoko - ale on się łamie nawet jak schodzi z podestu.

Flagg
Trener

#287 Postautor: Flagg » 4 czerwca 2025, o 09:47

kdsz pisze:dołoży się Szymka Woźniaka

Nie no są jednak pewne granice, których się nie przekracza.

Ale ogólnie zgadzam się, że nie ma co panikować, szczególnie, jeśli uda się zatrzymać Przyjemskiego.

Kubera, Holder, Lindgren - ta trójka paradoksalnie jest najłatwiejsza do zastąpienia, oczywiście z czysto sportowego punktu widzenia. Ze Zmarzlikiem, a szczególnie Przyjemskim i Cierniakiem byłoby dużo, dużo gorzej.

Thomsena też raczej nie będzie. Raz, że łamliwy strasznie, a dwa - jego wymagania finansowe mogą być nieadekwatne do poziomu sportowego.

Myślę, ze Kuba jednak będzie celować w Polaka w pierwszej kolejności. I nowi zawodnicy to i nowy bodziec dla kibiców. Zawsze to zwiększa ciekawość i zainteresowanie drużyną

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#288 Postautor: Gelo » 4 czerwca 2025, o 09:54

Fred z jego staroświeckim podejściem do żużla też nie jest do zastąpienia. Punktowo - jak najbardziej. Ale weźmy jeden do jeden Pitera za Freda. Analizujmy charaktery obu i wyobraźmy sobie narady co każdą serię i potem np. jazdę dla drużyny. Fred jest obecnie może w słabszej formie od Pitera, ale jest zdecydowanie bardziej stabilny -wiadomo że będzie miał średnią ok. 1,9 - 2,0 i sporo bonusów. Piter jedzie teraz znakomicie (bo umie) ale mamy za mało danych żeby stwierdzić ile to potrwa. Trochę ryzyko.

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#289 Postautor: kdsz » 4 czerwca 2025, o 10:01

No przecież jaja sobie robię z tym Woźniakiem. Już mieliśmy w Lublinie filię jednaj Stali.

Ale Pollestad to będzie łakomy kąsek. Chyba najlepszy zagraniczny junior obok Parnickiego. Ciekawe czy ma umowę z Gorzowem na 2026. Bo w Krośnie jest chyba na wypożyczeniu, prawda?
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

KrzyczącyK1b1c
Trener

#290 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 4 czerwca 2025, o 10:06

Gelo pisze:Jack chce zarabiać jak najwięcej i jeździć w jak najlepszym klubie? Tym najlepszym klubem ma być bankrut z Gorzowa? Z Fajferem i Lebiediewem? Serio?

Przecież Holder idzie do Zielonej. Skąd wziął Ci się Gorzów? Z jednego randomowego artykułu?

Awatar użytkownika
tezetomaniak
Trener

#291 Postautor: tezetomaniak » 4 czerwca 2025, o 10:19

Z politowaniem czyta sie te niektóre wypociny :) Kubera i Holder to dorośli ludzie, obecnie jedni z najlepszych w tym fachu, obracający pieniędzmi, których nikt z nas nie zobaczy na oczy. Mają pełne prawo zmienić pracodawcę, z jakiegokolwiek powodu. Można jednak założyć, że robią to po jakiejś analizie, a nie przez zmianę pogody czy miód w dupie.

Teorie jak to dobrze mają w Motorze włóżcie sobie pod swoją poduszkę, jak wam sie od tego lepiej śpi :) Każdy ma swój kontrakt, relacje z klubem, zawodnikami, własne otoczenie i przede wszystkim życie. Puszczanie pierdów z piekarni, że podobno coś tam przez kogoś. Jeden usłyszał, drugi dodał coś od siebie, trzeci przekręcił.
A na końcu i tak powiecie, że dostali bańke więcej.

KrzyczącyK1b1c
Trener

#292 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 4 czerwca 2025, o 10:23

Dragon_Juventino pisze:Mam bardzo dobre źródło. O Kuberze wiedziałem już 2 tyg. Przed ligą. Pisałem między wierszami w temacie jak pojawiły się pierwsze plotki, żeby się nim jeszcze nacieszyć.

Dobrze, że piszesz :) będę baczniej zwracał uwagę na Twoje posty w takim razie :D

tezetomaniak pisze:Puszczanie pierdów z piekarni, że podobno coś tam przez kogoś. Jeden usłyszał, drugi dodał coś od siebie, trzeci przekręcił.
A na końcu i tak powiecie, że dostali bańke więcej.

A to akurat zależy. Jeśli piekarnia jest zaufana i często na końcu wychodzi na to, że miała rację, to czemu o tym nie pisać?

Awatar użytkownika
Łoptymista
Trener

#293 Postautor: Łoptymista » 4 czerwca 2025, o 10:34

Dokładnie dobre piekarnie zawsze na propsie.
Poza tym takich solidnych, bez sucharów, to w naszym mieście ciągle mało.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#294 Postautor: Gelo » 4 czerwca 2025, o 10:40

Ja też lubię piekarnie - nawet gdy finalnie okazują się przestrzelone :) I powiem szczerze - im Motor więcej tłucze swoich rywali tym piekarnie wywołują większe emocje niż mecze :)

KrzyczącyK1b1c
Trener

#295 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 4 czerwca 2025, o 10:47

Tak, jak tu wielokrotnie pisaliśmy - teraz najważniejszym celem jest przekonanie Wiktora do podpisania umowy z bezwzględnym pozostaniem w Motorze, bez bydgoskich alternatyw. Słyszałem ze swojego źródła, że Kępa nie będzie czekał na żadne wyniki we wrześniu, co zresztą nie jest niczym zaskakującym. Jeśli Wiktor znów będzie chciał wrócić do Polonii po ew. awansie, będziemy musieli pewnie szukać zagranicznego juniora i jednocześnie nasz potencjał w następnym sezonie ZNACZNIE maleje.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#296 Postautor: Gelo » 4 czerwca 2025, o 10:50

Może zacznie się coś dziać :) I miejsca na trybunach będzie więcej - bez powiększania stadionu. Problem sam się rozwiąże.

Flagg
Trener

#297 Postautor: Flagg » 4 czerwca 2025, o 11:06

tezetomaniak pisze:A na końcu i tak powiecie, że dostali bańke więcej.

No tak sobie kibice racjonalizuja odejścia z klubu. Nie tylko w żużlu.

W Gorzowie do dziś są przekonani, że Zmarzlik szukał miodu w dupie, połasił się na hajs i Orlen zmusił go do odejścia.

A jakieś kłótnie z Grzybem? Trupy w szafie? Kilkanaście baniek długu? Panie, co to ma do rzeczy, Zmarzlik miał płacone, był misiem świata, miał jak pączek w maśle.

A tak w ogóle to te długi to wina Zmarzlika w sumie, bo sam zarabiał mnóstwo siana, a dodatkowo po jego odejściu trzeba było przeplacic Vaculi i Thomsenów

Awatar użytkownika
Saeyl
Kadrowicz

#298 Postautor: Saeyl » 4 czerwca 2025, o 11:28

Właśnie w Kolegium Żużlowym potwierdzili, że Jack Holder jest dogadany ze Stalą Gorzów, ale podpisu jeszcze nie złożono

Haron90
Kadrowicz

#299 Postautor: Haron90 » 4 czerwca 2025, o 11:39

Saeyl pisze:Właśnie w Kolegium Żużlowym potwierdzili, że Jack Holder jest dogadany ze Stalą Gorzów, ale podpisu jeszcze nie złożono

A zdjęcie w bluzie było?

KrzyczącyK1b1c
Trener

#300 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 4 czerwca 2025, o 11:39

Saeyl pisze:Właśnie w Kolegium Żużlowym potwierdzili, że Jack Holder jest dogadany ze Stalą Gorzów, ale podpisu jeszcze nie złożono

Nie chce mi się w to wierzyć, ale jeśli Stal serio zgarnęła Jacka Zielonej, to beka