Krosno - Lublin 50:40

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
WojtekF
Szkółkowicz

#226 Postautor: WojtekF » 15 marca 2005, o 17:13

prt napisał
LITERACI DO PIÓR, STATYSTYCY DO STATYSTYK, MOTOR DO BOJU!

Nie lekceważyłbym zupełnie statystyk a typując wyniki meczów czy zdobycze punktowe poszczególnych zawodników trzeba mieć jakąś podstawę, aby móc konstruować prognozy. Wiadomo, że często one się błędne okazują, ale obstawiać, prognozować, typować nikt nie może nikomu zabronić, czy to się Jemu podoba czy nie.
Istnieje jednak kilka czynników, które sprawiają, iż mylimy się w prognozach:

1) Forma wielu zawodników posiadających "papiery na jazdę" jest nieprzewidywalna. Grubo przeliczyłby się ten, które prognozowałby zdobycze punktowe Walaska z sezonu 2004 na podstawie Jego postawy w sezonie 2003. Tak samo trudno jest przewidzieć, w jakiej dyspozycji będzie Bajerski.

2) Często źle prognozujemy formę zawodników, którzy w poprzedzjącym prognozę sezonie mieli kontuzję. Ja na przykład wierzę w to mocno, iż Okoń w sezonie 2005 jest w stanie osiągnąć średnią znacznie wyższą niż Jego 1,78 z sezonu 2004

3) Istnieje wiele innych przyczyn takiej a nie innej postawy drużyny niż tylko potencjał zawodników. Czy dziwne, że Pedersen jeździł słabo w sezonie 2004 skoro przed tym sezonem podpisał kontrakt na zasadzie "Czy się stoi.....". Skoro Pecyna dostał 1000 zł na Święta od Wybrzeża, to czy taki zawodnik ma "umierać za Gdańsk". Często kibice nie są w stanie dostrzec tych czynników.

4) Sprzęt, sprzęt, sprzęt. Tak się składa, że o tym jaki jest wpływ jakości sprzętu na wyniki na torze każdy wie doskonale. Dlatego też pewnym niebezpieczeństwem jest prognozowanie formy drużyny, która dużo w zbliżającym się sezonie będzie inwestować w sprzęt na podstawie formy drużyny w sezonie, w którym inwestowała w sprzęt niewiele.
W konfrontacji Krosno-Lublin widzÄ™ przewagÄ™ po stronie Lublina.
Drodzy kibice Krosna. Nie piszcie, że będziecie mieć super sprzęt, skoro w wypowiedzi dla Tygodnika Żużlowego Szmid stwierdził, iż niestety nie będzie dysponował znacznie większymi pieniędzmi na przygotowanie sprzętu niż w 2 lidze.

P.S. I nie pisz Holly "obiektywnie patrząc", bo jako kibicowi zainteresowanemu ciężko Tobie być obiektywnym, co jest w pełni zrozumiałe. Niemniej jednak niezrozumiałe jest to, że np. typujesz Rzeszów na 6tym miejscu i piszesz o obiektywizmie. Mnie oskarżasz o brak obiektywizmu, gdyż stawiam, że Rybnik zajmie 4te miejsce. A zauważ, że prawie wszyscy wypowiadając się na temat awansu do ekstraligi wskazują na 3 miasta, a Rybnik nie jest żadnym z nich. Rzeszów tak się składa, że jest jednym z nich
Pozdrawiam wszystkich!!!!
Jest super!!!
Wojtek Fan Falubazu!!!

Awatar użytkownika
jas
Senior
Kontakt:

#227 Postautor: jas » 15 marca 2005, o 17:15

papi pisze:no Lucky to troche przesadziles po pierwsze co maja statystyki do jazdy na torze

generalnie sie z lucki'm nie zgadzam, ale zgadnij kolego sympatyczny skad lucki bierze te statystyki. jak myslisz: dotycza siatkowki, bierek czy pici polo? otoz nie - dotycza zuzla i sa liczbowo zapisanymi wynikami zuzlowcow. i tak sie wlasnie maja do jazdy na torze.

ps. ja uwazam, ze w Krosnie wygramy :twisted:
Srodmiescie zawsze z MOTOREM!!!

Awatar użytkownika
Saint
Kadrowicz

#228 Postautor: Saint » 15 marca 2005, o 17:15

KrzyÅ› pisze:p.s.
Droga Warszawko - możecie mnie wyzywać od kogo tylko chcecie i jak chcecie...ja i tak na Was leję ciepłym...

Po pierwsze to żadna Warszawko - od urodzenia mieszkam w Lublinie i nadal tak zostanie... moje miejsce pracy nic do tego nie ma (a szczególnie ciebie nie powinno interesować) a po drugie swoje skłonności hygrofilskie zachowaj dla siebie i swoich kolegów... nikt nie jest tym zaintersowany.

Jeśli chodzi natomiast o mecz to tak jak napisałem wcześniej - mam nadzieje na wynik 43:47.

Pozdrawiam wszystkich pozostałych bez względu czy mają jakieś powiązania z Warszawą czy nie :wink:

Awatar użytkownika
istred
Trener

#229 Postautor: istred » 15 marca 2005, o 17:33

skad lucki bierze te statystyki. jak myslisz: dotycza siatkowki, bierek czy pici polo?
Powiedz mi tylko skąd Lucky bierze przeliczniki? wydaje mi się, że zupełnie z kosmosu.
Wydaje mi się, że różnica między pierwszą ligą a drugą jest znacznie większa, niż to uwzględnił Lucky, o czym mogliśmy się przekonać w zeszłym sezonie.

A to, że Jeleniewski wypadł nieźle w swoich ostatnich występach w Krośnie świadczy o tym, że jeden z naszych najsłabszych seniorów potrafi tam dobrze pojechać.

Awatar użytkownika
WojtekF
Szkółkowicz

#230 Postautor: WojtekF » 15 marca 2005, o 17:40

istred napisał
Powiedz mi tylko skąd Lucky bierze przeliczniki? wydaje mi się, że zupełnie z kosmosu.

Kiedy obowiązywały KSMy istniał przelicznik 1,3 podczas obliczania średniej dla zawodnika, który zmieniał ligę. Wiadomo, że przeliczniki nie są proste do ustalenia, ale spróbuję się jak będę miał trochę czasu czyli w najbliższy weekend skonstruować takie przelicznik. Będą one obejmowały historię startów zawodników zmieniających ligi. Przelicznik prosty:

suma punktów zdobytych przez wszystkich zawodników w niższej lidze/ suma punktów zdobytych przez wszystkich zawodników w wyższej lidze

Tak samo można skonstruować przelicznik różnicujący postawę zawodników u siebie i na wyjeździe, choć tutaj chyba lepiej opierać się na przelicznikach indywidualnych
Pozdrawiam wszystkich!!!!

Jest super!!!

Wojtek Fan Falubazu!!!

Awatar użytkownika
istred
Trener

#231 Postautor: istred » 15 marca 2005, o 17:48

Kiedy obowiązywały KSMy istniał przelicznik 1,3 podczas obliczania średniej dla zawodnika, który zmieniał ligę.

Jak tak to przepraszam :)
Mimo to uważam, że ten przelicznik jest niemiarodajny.
Można go sprawdzić, przeliczając punktowanie zawodników w meczach drużyn 1 i 2 ligi. Niestety ja nie mam teraz czasu... i nie będę go miał do końca maja :? Jakby komuś się chciało przeliczyć to będę wdzięczny.

KrzyÅ›
Junior