Lubelski klub w sezonie 2012

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Koper
Trener
Kontakt:

Re: Lubelski klub w sezonie 2012

#2376 Postautor: Koper » 12 stycznia 2012, o 23:28

Torsen pisze:Statut bez trudu znajdziesz w internecie.

Dzięki za wyjaśnienie, które sam podejrzewałem ale prawnikiem nie jestem :) Statutu szukać nie zamierzam, zwróciłem tylko uwagę że pisanie w stylu: "to jest jasne dlaczego Bogdanka ograniczyła wsparcie klubu" wcale nie musi być takie oczywiste, z przyczyn które wymieniłem:
1) wcale niekoniecznie gdyby była S.A. to byłaby wieksza kasa od Bogdanki
2) wcale nie musi być taki banalny proces decyzyjny w Bogdance, że jest klub zgłoszony do rozgrywek jako S.A. to z automatu dajemy więcej kasy. Cała procedura zatwierdzania decyzji zarządu może dodatkowo sprawę komplikować.

Awatar użytkownika
Popek
Senior

#2377 Postautor: Popek » 12 stycznia 2012, o 23:34

No jak to kto :
1. Priorytetem powinien byc Janowski, ma papiery na jazde i jest IMŚJ, ewentualnie Pawliccy. Skoro Sprawka ich nie zakontraktowal to samo to jest oznakiem jego wielkiej nieudolności.
2.Ostatecznie moglby byc Zmarzlik,Musielak, Adamczewski, Dudek, Gomólski.
3.W ostatniej ostateczności Malitowski , albo Czaja.

Na podstawie powyzszych argumentow stwierdzam ze Prezes Dariusz Sprawka nie zrealizowal nawet ostatniej ostatecznosci, jesli chodzi o pozycje juniorskie w naszym klubie i oskarzam go o karygodne zaniedbanie swoich obowiazkow, niewywiazywanie sie z obietnic i nie wykorzystanie przychylnosci Bóstw(miasta Lublin).
TROLOLOLOLOLOLOLOLOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL

Awatar użytkownika
Hela
Kadrowicz

#2378 Postautor: Hela » 12 stycznia 2012, o 23:51

Koper pisze:
Torsen pisze:Statut bez trudu znajdziesz w internecie.

Dzięki za wyjaśnienie, które sam podejrzewałem ale prawnikiem nie jestem :) Statutu szukać nie zamierzam, zwróciłem tylko uwagę że pisanie w stylu: "to jest jasne dlaczego Bogdanka ograniczyła wsparcie klubu" wcale nie musi być takie oczywiste, z przyczyn które wymieniłem:
1) wcale niekoniecznie gdyby była S.A. to byłaby wieksza kasa od Bogdanki
2) wcale nie musi być taki banalny proces decyzyjny w Bogdance, że jest klub zgłoszony do rozgrywek jako S.A. to z automatu dajemy więcej kasy. Cała procedura zatwierdzania decyzji zarządu może dodatkowo sprawę komplikować.

Jasne, że niekoniecznie. Powodów może być pewnie ze sto. Ale po co dawać kolejny, skoro można go skasować i zabrać argument? Oczywiście spółka nie uzdrowi sytuacji z dnia na dzień, może być nawet gorzej. Spółka sama w sobie nie jest przecież maszynką do robienia pieniędzy. Ale jeśli Ci którzy tak naprawdę finansują klub - czyli Żuk i Taras oczekują spółki to się nie dyskutuje i "rozważa różne scenariusze" tylko ją robi. Sytuacji klubu ona nie pogorszy...
Żeby krytyka była konstruktywna, należy przykre zdanie zakończyć pozytywnym akcentem.
Na przykład: Jesteś wyjątkowym ch*jem, ale masz za to ładne buty!

harry
Trener

#2379 Postautor: harry » 13 stycznia 2012, o 00:08

jerry78 pisze:Rudy to dawaj propozycje, kogo byś zakontraktował ... oczywiście nie wymagam, że od razu będziesz znał kwoty za tych juniorów...
ale czekam na nazwiska...

A może w końcu ktos z Lublina? Albo z lubelszczyzny?

Po trzech latach chyba najwyższa pora kogoś za to rozliczyć.

W tak genialnych warunkach musimy martwić się o juniorów? Pieniądze leją się jak ze źródła obfitości a szkółka leży na łopatkach.
Jak nie teraz to kiedy?
" Jak powiedział mi jeden młody dziennikarz, niektórzy ludzie są genetycznie niezdolni do tego, żeby mówić prawdę" - Jacek Gajewski

Awatar użytkownika
Egon
Zawodowiec

#2380 Postautor: Egon » 13 stycznia 2012, o 00:20

Według mnie nigdy.
Motor! Motor! Tylko Motor!

J. Stachyra: "Między ligami jest przepaść, tylko się o tym głośno nie mówi, ale to się wie."

jerry78
Trener

#2381 Postautor: jerry78 » 13 stycznia 2012, o 00:29

harry pisze:
jerry78 pisze:Rudy to dawaj propozycje, kogo byś zakontraktował ... oczywiście nie wymagam, że od razu będziesz znał kwoty za tych juniorów...

A może w końcu ktos z Lublina? Albo z lubelszczyzny?

Po trzech latach chyba najwyższa pora kogoś za to rozliczyć.

W tak genialnych warunkach musimy martwić się o juniorów? Pieniądze leją się jak ze źródła obfitości a szkółka leży na łopatkach.
Jak nie teraz to kiedy?

Oczywiście harry masz rację, każdy by chciał swojego juniora i tutaj nie ma żadnego "ale". Kiedyś p. Kwiek na blogu pisał o szkoleniu przez Więckowskiego, może to jest jakiś ratunek, ale na bliżej nieokreśloną przyszłość. Ale spójrzmy teraz na "rzeczywistą rzeczywistość" i skoro nie mamy swoich młodych to kogo skoro nie m.in Łukaszewskiego? Wyboru tak naprawdę nie ma na tą chwilę. Dlatego nie rozumiem narzekań.

harry
Trener

#2382 Postautor: harry » 13 stycznia 2012, o 00:40

Nie narzekam na Łukaszewskiego bo wiem że w tym sezonie zaskoczy co niektórych. Chłopak ma papiery na jazdę i tylko brakuje mu dobrego przygotowania do sezonu i dobrego sprzetu co wiąże się z troche dłuższym kontraktem niz na jeden sezon. Wtedy może w końcu ktos z klubu obudziłby sie i dostrzegł problem.
O Więckowskim zapomnijmy.
Ale nawet w najbiedniejszych czasach TŻ-tu co roku jakis junior zdawał licencję. Teraz KMŻ to jeden z najbogatszych klubów tego najbiedniejszego regionu Unii Europejskiej a jedyne co może sie pochwalić to Oskar, którego i tak mocno kaperuje Rzeszów i do którego na zdrowy rozum powinien pójść, bo tutaj młodzieżowcy to kula u nogi.
" Jak powiedział mi jeden młody dziennikarz, niektórzy ludzie są genetycznie niezdolni do tego, żeby mówić prawdę" - Jacek Gajewski

jerry78
Trener

#2383 Postautor: jerry78 » 13 stycznia 2012, o 08:04

Szkolenie to jest duży problem u nas i każdy to widzi, ale to temat na zupełnie inną dyskusję.
W każdym razie jak chcemy kiedyś myśleć o ekstalidze o jest to podstawowa sprawa, do której trzeba się przyłożyć.
Skoro nie ma presji na awans, a spadek nam nie grozi to trzeba poważnie zainwestować w młodych i to od zaraz, a jak nie ma chętnych to pogonić nasz polski skład (poprzez odpowiednie wpisy w kontraktach), niech promują wzorem drużyn ekstaligowych żużel w podlubelskich szkołach.

Sztyvny
Szkółkowicz

#2384 Postautor: Sztyvny » 13 stycznia 2012, o 08:56

Ze szkolka nigdy nie bylo u nas dobrze, nie ma sie co oszukiwac. W ostatnich latach zawodnikow, ktorzy mogli cos osiagnac, bylo 2 - Klimek i Kepa, przy czym ten drugi chyba ze szkolka wiele wspolnego nie mial (a i tak najbardziej szkoda, ze jego kariera potoczyla sie tak a nie inaczej).

Owszem, wyszkolilismy paru zawodnikow takich jak Michaluk, Wrona, Polak, itp., ale prawda jest taka, ze mozna ich liczyc raczej jako statystyke, a nie zawodnikow, ktorzy cos jechali. Warto tez zauwazyc, ze od pewnego czasu w rozgrywkach ligowych panowal trend promowania zagranicznych juniorow (ktory ukrocono dopiero regulaminowo).
Pare lat temu tego nie bylo, jezdzil Jeleniewski, Stachyra czy Klimek i Michaluk. Potem zaczelo sie kontraktowanie Hansenow, Messingow, itp. Tak bylo latwiej niz wyszkolic kogos swojego, a efekty dawali lepsze.

To moze w pewnym stopniu tlumaczyc, czemu szkolenie (nie tylko u nas) jest w takiej zapasci. Nie zmienia to jednak faktu, ze trzeba cos z tym jak najszybciej zrobic i stawiac na swoich. Tym bardziej, ze sa zarowno warunki, jak i realna potrzeba, ktora narzuca regulamin.

Jeszcze jedno co do Lukaszewskiego - wiele osob wypomina mu "strach przed jazda". Faktycznie, pewna asekuracje podczas scigania sie widac. Jednak z tego co sobie przypominam, bardzo podobnie na poczatku swojej kariery jezdzil Dawid Stachyra. Byl chyba najwiekszym startowcem w druzynie- jak wyszedl pierwszy, to jechal. Jak bylo ciasniej i sie nie udalo wyraznie wygrac startu - dojezdzal bezbarwnie do mety. A potem nagle zmienil styl i nawyki i po niedlugim czasie (po powrocie z Rzeszowa do nas) byl jednym z bardziej walecznych zawodnikow.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#2385 Postautor: istred » 13 stycznia 2012, o 09:18

Ze szkolka nigdy nie bylo u nas dobrze, nie ma sie co oszukiwac. W ostatnich latach zawodnikow, ktorzy mogli cos osiagnac, bylo 2 - Klimek i Kepa, przy czym ten drugi chyba ze szkolka wiele wspolnego nie mial (a i tak najbardziej szkoda, ze jego kariera potoczyla sie tak a nie inaczej).

Owszem, wyszkolilismy paru zawodnikow takich jak Michaluk, Wrona, Polak, itp., ale prawda jest taka, ze mozna ich liczyc raczej jako statystyke, a nie zawodnikow, ktorzy cos jechali.
To zależy co oznaczają "ostatnie lata". W ostatnich latach nie wyszkoliliśmy nikogo (choć bez przerwy słyszeliśmy o "kilku chłopakach", którzy podejdą do egzaminu na licencję). We wcześniejszym okresie wyszkoliliśmy w sumie nie tak mało zawodników (w tym dwóch obecnych niezłych pierwszoligowców oraz dodatkowo dwóch mających "papiery na żużlowca" - to wcale nie taki zły wynik). Problem polegał na tym, że przez długi okres mieliśmy stałą, niezłą parę juniorów - Jeleniewski, Stachyra - i młodzi nie mieli się gdzie objeżdżać.
Później, kolejna fala - Klimek, Michaluk i Polak - trafiła na beznadziejny okres w lubelskim żużlu.
...w szkółce jeździł jeszcze młody Bałabuch i radził sobie całkiem nieźle. Wie ktoś co się z nim stało?

Wniosek jest jeszcze jeden. Trzeba wyszkolić co najmniej kilku juniorów, żeby choć jeden z nich reprezentował poziom pozwalający mu jeździć na jako takim poziomie w lidze.

PS. Jest przepis regulaminowy mówiący, że klub co jakiś czas musi wyszkolić zawodnika. W przeciwnym wypadku klub może nie otrzymać licencji.
Pamięta ktoś jaki jest to konkretnie okres i czy my nie zbliżamy się do jego granicy?

jerry78
Trener

#2386 Postautor: jerry78 » 13 stycznia 2012, o 09:33

istred pisze:To zależy co oznaczają "ostatnie lata". W ostatnich latach nie wyszkoliliśmy nikogo (choć bez przerwy słyszeliśmy o "kilku chłopakach", którzy podejdą do egzaminu na licencję).

Wyszkoliliśmy Arka Jendreja :) który uzyskał licencję bodajże w 2010 roku.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#2387 Postautor: istred » 13 stycznia 2012, o 09:51

Miałem nadzieję, że nikt o tym "wybryku" nie napisze :)

PS. Oczywiście jako "wybryk" nie mam na myśli samego Arka, ale całą komiczną sytuację z "wyszkoleniem" 20 letniego juniora.

Awatar użytkownika
yamahaR1
Senior

#2388 Postautor: yamahaR1 » 13 stycznia 2012, o 10:19

NIby obowiązku podawania składu wcześniej nie ma ale zaczyna mnie już powoli denerwować ta cisza. Wytłumaczenia są tylko 2: albo szykuje się jakaś fajna prezentacja, podczas której z tortu wyskoczą Miśkowiak, Karlsson i Jeleniewski , albo w klubie siedzą tacy amatorzy, że nawet nie potrafią się dogadać z zawodnikami, którzy praktycznie żadnego wyboru nie mają. Ciągle mam nadzieję, że wersja 1 się sprawdzi.

Awatar użytkownika
Jinxsior
Junior
Kontakt:

#2389 Postautor: Jinxsior » 13 stycznia 2012, o 11:25

Mi się wydaje że po tym jak ogłoszono kary dla klubów, gdzie jak wiemy Gniezno zaczyna z trzema ujemnymi punktami. Prezes się zastanawia bo tu zrobić żeby przypadkiem nie awansować. Mamy juz trzech "mega kozaków " to może wystarczy jakiś Staszek może Jamroży. Prawdopodobnie nawet o utrzymanie nie jedziemy bo pięć drużyn będzie więc ciężko będzie spaść.

jerry78
Trener

#2390 Postautor: jerry78 » 13 stycznia 2012, o 11:29

To teraz pomyśl jakie znaczenie będą miały -3 punkty dla Startu skoro i tak o awansie będą decydowały playoffy. Myślisz, że przez te -3 pkt Start nie załapie się do pierwszej szóstki i dzięki temu niechcący możemy awansować?

harry
Trener

#2391 Postautor: harry » 13 stycznia 2012, o 11:51

yamahaR1 pisze:NIby obowiązku podawania składu wcześniej nie ma ale zaczyna mnie już powoli denerwować ta cisza. Wytłumaczenia są tylko 2: albo szykuje się jakaś fajna prezentacja, podczas której z tortu wyskoczą Miśkowiak, Karlsson i Jeleniewski , albo w klubie siedzą tacy amatorzy, że nawet nie potrafią się dogadać z zawodnikami, którzy praktycznie żadnego wyboru nie mają. Ciągle mam nadzieję, że wersja 1 się sprawdzi.

Raczej I wersja. Ostatnio prezio był wdziany jak wizytował Globus więc pewnie szykuje się huczne widowisko podpisania kilku kontraktów itp. Do tego trzeba wziąć pod uwagę, ze niektórzy zawodnicy nie podpiszą kontraktu jak forsa nie leży na ich koncie. A forsa mogła jeszcze nie dojść od sponsorów.
Tylko po co te szopki jak zapowiada się najnudniejszy sezon w historii? Spadku nie będzie awans zabroniony. Ten sezon jest jechany chyba tylko po to, żeby na następny zaoszczędzić masę forsy i mieć kasę na awans.
Mam tylko nadzieję, że chłopaki trafią w silniki i formę zrobią mi niespodziankę a przykrego psikusa preziowi i tak będą smigać, że awans stanie się bardzo realny.

Rudy
Junior

#2392 Postautor: Rudy » 13 stycznia 2012, o 12:01

Mi Borewicz by pasował z tych realnych.Przynajmniej by się nie bał.Wiem,że przez chore przepisy ceny są wygurowane .U nas junior będzie na sztukę,bo seniorzy i tak dadzą sobie radę o uzyskanie dobrego wyniku 8) .
"Nigdy nie rozmawiaj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem".

pulkownik
Junior

#2393 Postautor: pulkownik » 13 stycznia 2012, o 12:02

harry pisze:
yamahaR1 pisze:NIby obowiązku podawania składu wcześniej nie ma ale zaczyna mnie już powoli denerwować ta cisza. Wytłumaczenia są tylko 2: albo szykuje się jakaś fajna prezentacja, podczas której z tortu wyskoczą Miśkowiak, Karlsson i Jeleniewski , albo w klubie siedzą tacy amatorzy, że nawet nie potrafią się dogadać z zawodnikami, którzy praktycznie żadnego wyboru nie mają. Ciągle mam nadzieję, że wersja 1 się sprawdzi.

Raczej I wersja. Ostatnio prezio był wdziany jak wizytował Globus więc pewnie szykuje się huczne widowisko podpisania kilku kontraktów itp. Do tego trzeba wziąć pod uwagę, ze niektórzy zawodnicy nie podpiszą kontraktu jak forsa nie leży na ich koncie. A forsa mogła jeszcze nie dojść od sponsorów.
Tylko po co te szopki jak zapowiada się najnudniejszy sezon w historii? Spadku nie będzie awans zabroniony. Ten sezon jest jechany chyba tylko po to, żeby na następny zaoszczędzić masę forsy i mieć kasę na awans.
Mam tylko nadzieję, że chłopaki trafią w silniki i formę zrobią mi niespodziankę a przykrego psikusa preziowi i tak będą smigać, że awans stanie się bardzo realny.

z prawie wszystkim się zgadzam. tyle że zamiast kase zaoszczędzac można ją zainwestowac w szkółkę, WKOŃCU. nie w to udawane coś tylko w szkółkę z prawdziwego zdarzenia

jerry78
Trener

#2394 Postautor: jerry78 » 13 stycznia 2012, o 12:09

Rudy pisze:

Mi Borewicz by pasował z tych realnych.Przynajmniej by się nie bał.Wiem,że przez chore przepisy ceny są wygurowane .U nas junior będzie na sztukę,bo seniorzy i tak dadzą sobie radę o uzyskanie dobrego wyniku 8) .

Czyli rozumiem, że gdy Borowicz podpisze to pochwalisz Sprawkę na forum?

Awatar użytkownika
DrPaiHiWo
Senior

#2395 Postautor: DrPaiHiWo » 13 stycznia 2012, o 12:26

Wie ktoś może kiedy Oskar bedzie mógł zdać licencję?
"Wprawdzie nikt nie jest zadowolony ze swojej fortuny, za to każdy ze swego rozumu. " -François de La Rochefoucauld

Awatar użytkownika
kilar
Trener

#2396 Postautor: kilar » 13 stycznia 2012, o 12:28

harry pisze:Raczej I wersja. Ostatnio prezio był wdziany jak wizytował Globus więc pewnie szykuje się huczne widowisko podpisania kilku kontraktów itp. Do tego trzeba wziąć pod uwagę, ze niektórzy zawodnicy nie podpiszą kontraktu jak forsa nie leży na ich koncie. A forsa mogła jeszcze nie dojść od sponsorów.

Na awans nie ma co sie spinac, na to jeszcze czas bedzie. Moze nawet i odpowiedniejszy niz ten rok. A to, ze spadek nie grozi i murowanym kandydatem do awansu nie jestemy, nie oznacza ze sezon bedzie nudny. Trzeba jechac, zeby tu wszystkich pogonic, a i moze na wyjezdzie zrewanzowac sie Lodzi i Pile oraz oczywiscie po raz kolejny pocisnac serki. Jak tak bedzie, ja bede z sezonu zadowolony.

Zaratustra
Kadrowicz

#2397 Postautor: Zaratustra » 13 stycznia 2012, o 12:29

jerry78 pisze: pogonić nasz polski skład (poprzez odpowiednie wpisy w kontraktach), niech promują wzorem drużyn ekstaligowych żużel w podlubelskich szkołach.

Nooo, wreszcie piszesz z sensem ;) (żart) Szkoły, deptak, galerie handlowe przy odpowiedniej "opiece" medialnej i jazda. Może prezesu pomyśl(ał)i o tym przy podpisywaniu kontraktów. Taką mam nadzieję.
Regularnie powinni to robić bardziej znani Polacy (Jeleń jako autochton i ktoś jeszcze), a od wielkiego dzwonu dobra by była gwiazda, która "złączy spotkaniem" "efekty" udzielania się naszych żużloków w szkołach (Karlsson?). Przynajmniej mielibyśmy dowód na to, że coś próbuje się robić i składać do kupy politykę szkoleniową.

Awatar użytkownika
grzesieck
Trener

#2398 Postautor: grzesieck » 13 stycznia 2012, o 12:35

DrPaiHiWo pisze:Wie ktoś może kiedy Oskar bedzie mógł zdać licencję?

Licencję bedzie mogl zdac w 2013 roku, a w lidze bedzie mogl wystepowac od sezonu 2014
METHANOL ADVENTURE TEAM

BR
Senior

#2399 Postautor: BR » 13 stycznia 2012, o 12:54

Co do juniorów to nigdy nie wiadomo co z nich tak naprawdę wyrośnie. Kiedyś pasjonowaliśmy się "walką" Michaluka z Mroczką, pół okrążenia za prowadzącym, zastanawiając czy w ogóle dojadą do mety. Jak się potoczyła ich dalsza kariera każdy wie, dlatego Łukaszewskiego bym nie skreślał bo może nas jeszcze zaskoczyć i mam nadzieje, że pozytywnie.

Awatar użytkownika
Maxx
Trener

#2400 Postautor: Maxx » 13 stycznia 2012, o 12:55

A zatem w świetle tego jak wypowiada się Sprawka na łamach SF ze spółki w Lublinie póki co nici. Dalej funkcjonujemy jako stowarzyszenie. I chyba na długo tak zostanie.